Alaptarea nou-nascutului noaptea este un subiect care a generat numeroase controverse si discutii de-a lungul timpului, atat in randul parintilor, cat si al specialistilor in pediatrie si alaptare. Desi este recunoscuta pe scara larga ca o practica naturala si benefica pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului, alaptarea nocturna poate starni opinii divergente in ceea ce priveste frecventa, durata si impactul sau asupra somnului bebelusului si al parintilor.
Controverse legate de alaptarea nocturna
Un prim aspect controversat este legat de nevoia reala a bebelusilor de a fi alaptati noaptea. In primele luni de viata, alaptarea frecventa, inclusiv pe timp de noapte, este considerata necesara pentru a satisface nevoile nutritionale si pentru a sustine cresterea rapida a bebelusului. Totusi, unii specialisti si parinti considera ca, dupa o anumita varsta, alaptarea nocturna ar putea sa nu mai fie necesara din punct de vedere fizic si ar putea afecta negativ obiceiurile de somn ale copilului.
Impactul alaptarii nocturne asupra somnului mamei este o alta sursa de dezbateri. Pe de o parte, se argumenteaza ca trezirile frecvente pentru a alapta pot duce la oboseala cronica si epuizare pentru mama, afectandu-i sanatatea fizica si mentala. Pe de alta parte, adeptii alaptarii nocturne subliniaza ca aceasta contribuie la mentinerea productiei de lapte si la intarirea legaturii emotionale dintre mama si copil, avand efecte benefice pe termen lung.
In plus, practicile de parenting si abordarile culturale joaca un rol important in discutiile despre alaptarea nocturna a nou-nascutului. In multe culturi, alaptarea la cerere, inclusiv noaptea, este vazuta ca o parte integranta a ingrijirii copilului si a parentingului natural. Insa, in alte contexte, exista o presiune asupra mamelor de a-si face copiii sa „dorma toata noaptea” cat mai devreme posibil, vazand alaptarea nocturna ca pe o practica care ar putea impiedica dezvoltarea unor tipare de somn „independente”.
Designul Tampoanelor pentru san Adora urmeaza conturul sanului, asigurandu-va astfel ca pielea si hainele raman uscate atat pe parcursul zilei, cat si al noptii.
Controversa mai este alimentata si de sfaturile contradictorii pe care le primesc parintii de la diferiti specialisti. Unii pediatri si consultanti in somnul copilului incurajeaza intarcarea nocturna a nou-nascutului pentru a promova un somn continuu si odihnitor, in timp ce altii recomanda alaptarea la cerere cat mai mult timp, subliniind beneficiile acesteia asupra dezvoltarii emotionale si fizice a bebelusului.
In cele din urma, decizia de a alapta nou-nascutul noaptea sau de a intarca nocturn este una personala, care depinde de nevoile si circumstantele fiecarei familii.
Alaptarea de noapte a nou-nascutului, pana cand?
Un bebelus, indiferent daca este alaptat sau hranit cu biberonul, trebuie sa fie hranit noaptea pana la cel putin 3 luni. In medie, intre 4 si 6 luni, un bebelus este capabil sa treaca peste noapte fara niciun aport nutritional. Pe langa satisfacerea nevoilor nutritionale, bebelusii trebuie sa se hraneasca si pentru a se linisti, chiar si noaptea.
Pe masura ce saptamanile trec, nevoia de a se hrani noaptea scade treptat pentru majoritatea bebelusilor. In jurul varstei de 3 pana la 4 luni, multi bebelusi incep sa doarma toata noaptea fara sa fie nevoie sa se trezeasca pentru a manca.
Trebuie treziti sau nu nou-nascutii noaptea?
Atunci cand alaptati, hranirile nocturne ridica multe intrebari. Unii bebelusi dorm greu si nu par sa doreasca sa fie hraniti: trebuie sa fie treziti pentru a asigura o hranire optima?
Ar trebui sa imi trezesc bebelusul pentru a-l alapta noaptea sau pentru a-i da un biberon? In majoritatea cazurilor, bebelusii sunt capabili sa isi regleze singuri apetitul si se vor trezi singuri atunci cand le este foame. Asadar, nu este nevoie sa va treziti nou-nascutul noaptea pentru a-l hrani sau a-i da un biberon.
Trezirea unui bebelus care doarme pentru a-l hrani trebuie facuta doar in cazuri speciale, cum ar fi atunci cand bebelusul este prematur, are probleme de crestere sau are o problema de sanatate.
Pungile pentru stocarea laptelui matern Adora au o deschidere larga, pentru a fi umplute cu usurinta. De asemenea, acestea sunt prevazute cu sistem de sigilare zip-lock, dar si cioc pentru a permite un trasfer facil al laptelui.
Bebelusii dorm in cicluri (la fel ca adultii). Intre fiecare ciclu, bebelusul dumneavoastra trece printr-o scurta faza de trezire. In timpul acestei faze, daca nu se poate intoarce singur la somn sau simte disconfort, poate apela la san pentru a se linisti.
De la varsta de 3 luni, este deci foarte posibil ca bebelusul sa ceara sa fie hranit noaptea mai degraba pentru a se linisti decat pentru a se hrani. Pentru ca bebelusul dumneavoastra sa renunte la aceste hraniri "emotionale" noaptea, este esential sa-l invatati sa adoarma singur. Acest lucru ii va permite sa adoarma din nou fara sa suga atunci cand se trezeste noaptea.
Beneficiile alaptarii noaptea
Apropierea de mama si trezirea frecventa inseamna alimentatie frecventa. Alaptarile frecvente sunt sinonime cu o cantitate adecvata de lapte matern, deoarece sanul este proiectat sa fie golit in mod regulat pentru a produce suficient lapte.
Alaptarea frecventa permite producerea regulata de lapte, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange al nou-nascutului, deci permite o crestere optima. Alaptarile frecvente permit transferul eficient al laptelui catre stomacul mic al bebelusilor si, deoarece laptele matern se digera rapid, bebelusii trebuie hraniti des pentru a creste bine.
S-a demonstrat ca bebelusii “ingrijiti piele pe piele “ au un nivel mai regulat de oxigen in sange, au o frecventa cardiaca mai stabila, nu au episoade de apnee (sau cel putin episoade mai scurte decat cei care nu sunt in contact piele la piele). De fapt, corpul mamei este ca un incubator de inalta tehnologie, echipat cu monitorizare respiratorie si alte instrumente sofisticate! Si nu este doar o imagine: incubatoarele sunt solutii tehnice pentru inlocuirea apropierii de un parinte. Dar chiar si cel mai sofisticat incubator nu se compara cu corpul mamei.
Sfaturi si recomandari
Alaptarea nou-nascutului noaptea este o experienta esentiala, atat pentru micut, cat si pentru mama. Iata cateva sfaturi si recomandari care va pot ajuta sa faceti aceasta experienta mai usoara si mai placuta.
Poti colecta usor laptele cu ajutorul pompei manuale pentru san Adora. Colectarea se face direct in biberon, pentru a asigura o hranire usoara si rapida. Datorita tehnologiei utilizate, pompa manuala pentru san Adora mimeaza suptul bebelusului, facilitand astfel ejectia laptelui.
Creati un mediu linistit si confortabil
Asigurati-va ca locul unde alaptati este confortabil si calm. Luminile ar trebui sa fie slabe, iar zgomotele sa fie reduse la minim pentru a mentine o atmosfera relaxanta care sa ajute atat bebelusul, cat si mama sa fie relaxati si sa adormiti mai usor dupa alaptare.
Alaptati in pozitii diferite
Incercarea diferitelor pozitii de alaptare poate face o mare diferenta. Pozitia culcata pe o parte este adesea preferata pentru sesiunile de alaptare nocturne, deoarece permite mamei odihna in timp ce alapteaza. Asigurati-va ca bebelusul este pozitionat corect si ca avati sprijin adecvat pentru spate si brate.
O rutina consistenta
Crearea unei rutine de culcare poate ajuta nou-nascutul sa faca distinctia intre zi si noapte. Baita calda, masajul bland si cantecele de leagan pot pregati bebelusul pentru somn si pot face tranzitia catre alaptarea nocturna mai lina.
Fiti atenta la semnele de foame
Bebelusii semnalizeaza adesea ca le este foame inainte de a incepe sa planga. Fiind atenta la semnele subtile, cum ar fi miscarile capului, sunetele de supt sau miscarea mainilor catre gura, puteti incepe sa alaptati inainte ca bebelusul sa devina agitat.
Grija pentru propria persoana
Alaptarea nocturna poate fi obositoare. Asigurati-va ca va odihnesti in timpul zilei si ca aveti o alimentatie echilibrata. De asemenea, hidratarea este esentiala, deoarece producerea laptelui necesita multa apa. Nu ezitati sa cereti ajutor partenerului sau familiei pentru a va asigura ca aveti timp sa va odihniti.
Fiti rabdatoare si flexibila
Fiecare bebelus este unic si poate avea nevoi diferite de alaptare. Este important sa fiti rabdatoare si sa va adaptati la ritmul si nevoile bebelusului. In timp, bebelusii vor incepe sa doarma perioade mai lungi de timp, iar alaptarile nocturne se vor reduce.
https://www.lpcr.fr/blog-conseils-experts/bien-etre-sante/faut-il-reveiller-bebe-pour-manger/
https://elhee.com/en-all/blogs/le-journal-d-elhee/reveiller-son-bebe-pour-teter
https://www.may.app/blog/nourrisson/
https://elhee.com/en-all