Alaptarea bebelusului cand mama are COVID. Sfaturi si recomandari

Alaptarea bebelusului cand mama are COVID. Sfaturi si recomandari Alaptarea bebelusului cand mama are COVID. Sfaturi si recomandari

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

Chiar daca epidemia Covid-19 pare sa fie acum o amintire indepartata, infectiile continua peste tot in lume, Asadar, exista inca multe motive de ingrijorare si precautie, in special pentru mamele care alapteaza.

Daca va alaptati copilul sau intentionati sa faceti acest lucru, este normal sa va intrebati ce sa faceti daca va imbolnaviti. Vestea buna este ca dovezile disponibile sunt covarsitoare in favoarea continuarii alaptarii. Alaptarea si contactul “piele pe piele”, precum si alaptarea timpurie si exclusiva, permit copilului dumneavoastra sa se dezvolte bine si au efecte pozitive pe tot parcursul vietii.

Acest articol raspunde celor mai frecvente intrebari adresate de mamele tinere sau insarcinate, pentru a se asigura ca alaptarea este cat mai sigura pentru femeie si copil in caz de boala.

Ministerul Sanatatii, UNICEF, Oranizatia mondiala a sanatatii (OMS) si toate organizatiile  care promoveaza alaptarea la san a copilui confirma ca puteti continua sa alaptati chiar daca aveti Covid-19. Pana in prezent, nu a fost observata nicio transmitere a virusului prin laptele matern. Cu toate acestea, trebuie luate cateva masuri de precautie.


Laptele matern poate fi contaminat cu Covid-19?

Puteti continua sa alaptati daca sunteti seropozitiva?

OMS afirma ca "virusul responsabil pentru Covid-19 nu a fost detectat in laptele matern intr-un numar limitat de studii efectuate pana in prezent, ceea ce indica faptul ca este sigur sa se continue alaptarea, luand masurile de precautie recomandate, chiar daca o mama dezvolta Covid-19".

Acest lucru este confirmat si de cele mai recente recomandari ale Academiei Franceze de Medicina, care explica faptul ca "in cazul Covid-19, datele stiintifice actuale exclud trecerea unui virus viabil si contaminant in laptele matern".

Organizatia se refera la doua situatii posibile:

Mama este afectata de virus in timpul ultimului trimestru de sarcina si si-a revenit pana la nastere. In acest caz, "ea ar trebui incurajata sa alapteze, deoarece anticorpii trec in laptele matern si ii protejeaza copilul", spune organizatia.

Mama este afectata de virus in timp ce alapteaza. Potrivit expertilor, "mamele asimptomatice, sau care au foarte putine simptome, pot continua sa alapteze". Acest lucru este confirmat de OMS, care afirma ca "avand in vedere avantajele laptelui matern si rolul sau nesemnificativ in transmiterea altor virusuri respiratorii, mama poate continua sa alapteze".

Ce ar trebui sa faceti daca va simtiti prea rau pentru a alapta?

Este posibil sa fiti prea epuizata si slabita pentru a va alapta copilul daca sunteti bolnava de Covid-19.

 

Poti colecta usor laptele cu ajutorul pompei manuale pentru san Adora. Colectarea se face direct in biberon, pentru a asigura o hranire usoara si rapida. Datorita tehnologiei utilizate, pompa manuala pentru san Adora mimeaza suptul bebelusului, facilitand astfel ejectia laptelui.

In acest caz, daca doriti totusi sa continuati sa ii oferiti bebelusului dvs. propriul lapte matern, puteti incerca sa va extrageti laptele folosind o pompa de san si apoi sa lasati partenerul sa se ocupe de biberon. Extragerea laptelui va va mentine, de asemenea, productia de lapte si va va ajuta sa reluati alaptarea de indata ce va veti simti in stare. UNICEF reaminteste ca nu exista "nicio perioada de asteptare inainte de a relua alaptarea, dupa ce ati fost infectata sau suspectata de a fi infectata cu Covid-19".

Copiii alaptati sunt protejati impotriva coronavirusului?

Laptele matern poate proteja copiii impotriva mai multor infectii. Cu toate acestea, exista putine informatii disponibile in cazul COVID-19.

Un studiu efectuat la New York a detectat anticorpi impotriva virusului in laptele matern la 13 mame care s-au vindecat de COVID-19. Prin urmare, este posibil ca mama sa transmita anticorpi sugarului prin laptele matern. Cu toate acestea, exista putine date privind aceasta transmitere, iar beneficiile potentiale in acest sens sunt incerte.

Dr. Kramer, autorul acestui studio, subliniaza, de asemenea, ca acesta este un virus nou. Prin urmare, multe mame nu au fost inca expuse la el si nu produc anticorpi care pot fi transmise prin lapte. "Cu toate acestea, bebelusii alaptati ar putea fi partial protejati de un tip de zahar gasit in laptele matern, oligozaharidele", adauga el.

Supravegherea bebelusului

Daca nu va puteti colecta propriul lapte sau nu puteti dona lapte matern, puteti lasa partenerul sa hraneasca bebelusul cu biberonul pentru cateva zile, cumparand lapte formula. Nu ezitati sa discutati acest lucru cu moasa sau cu consultantul dvs. in lactatie, care va vor putea sfatui si gasi cea mai buna optiune, in functie de situatia si starea dvs.

 

Gatul larg al biberonului Adora permite umplerea usoara a acestuia, iar tetina cu valva anticolici amelioreaza simptomele colicilor.

Daca bebelusul dvs. este cel care se imbolnaveste, puteti continua sa il alaptati, in timp ce copilul dvs. este monitorizat indeaproape de pediatrul sau. Laptele matern va intari sistemul imunitar al copilului si ii va transmite anticorpii dumneavoastra, ajutandu-l sa lupte impotriva infectiilor.

Alaptarea cu masca sau fara?

Alaptarea reduce fara indoiala mortalitatea la nou-nascuti si sugari si are multe beneficii pe tot parcursul vietii pentru sanatatea si dezvoltarea creierului copilului.

Mamele cu simptome de COVID-19 sunt sfatuite sa poarte o masca medicala, dar chiar daca acest lucru nu este posibil, alaptarea trebuie sa continue. Mamele ar trebui sa aplice alte masuri de prevenire a infectiilor, inclusiv spalarea mainilor, curatarea suprafetelor si utilizarea unui servetel atunci cand tusesc sau stranuta.

Eficacitatea mastilor nemedicale (in special mastile din panza sau confectionate in casa) nu a fost evaluata. In prezent, nu este posibil sa se faca recomandari in favoarea sau impotriva utilizarii acestora.

Pot sa iau medicamente daca alaptez?

Daca trebuie sa luati medicamente, informati medicul ca alaptati si cereti medicamente care sunt sigure pentru copilul dumneavoastra.

Trebuie sa ma vaccinez impotriva COVID-19 daca alaptez sau scot lapte?

Da, vaccinarea impotriva COVID-19 este recomandata persoanelor sanatoase care alapteaza sau colecteaza laptele cu pompa de san, pentru a alapta mai tarziu bebelusul cu biberonul.

IMPORTANT DE RETINUT

Contraindicatii la alaptarea materna

Pentru mame, contraindicatiile alaptarii sunt exceptionale. Alaptarea nu este recomandata in cazul in care sufera de boli cardiovasculare, renale sau respiratorii grave, deoarece ii poate agrava starea. Infectia cu virusul HIV impune, de asemenea, incetarea completa a alaptarii, din cauza riscului de transmitere a virusului SIDA copilului.

Cu toate acestea, studiile au aratat ca virusurile continute in laptele incalzit la 62,5°C timp de 30 de minute au fost distruse si ca, prin urmare, copilul poate primi lapte matern tratat in acest fel. Hepatita nu este considerata o contraindicatie pentru alaptare, cu conditia ca copilul sa fie vaccinat la nastere (hepatita B) sau ca mama sa nu fie in faza acuta a infectiei (hepatita C).

Nici bolile virale comune (rubeola, rujeola, oreion, varicela etc.) nu compromit alaptarea, iar in cazul citomegalovirusului, laptele matern este contraindicat doar daca copilul este prematur.

Contraindicatii temporare pentru alaptare

Anumite infectii bacteriene, cum ar fi listerioza, gonoreea, salmonela sau infectiile streptococice, pot necesita intarcarea temporara si separarea*. In functie de caz, este posibil sa puteti relua alaptarea dupa 24 de ore de tratament sau atunci cand testele arata ca laptele dumneavoastra nu mai este contaminat. Daca aveti herpes cu leziuni pe un san, trebuie sa evitati sa va puneti copilul in contact cu acestea, mai ales daca are mai putin de o luna. Pe de alta parte, nu exista niciun pericol in a-i da bebelusului laptele de la sanul afectat sau in a-l alapta cu celalalt san.

https://www.unicef.org/parenting/fr/sante/allaitement-maternel-en-cas-de-maladie

https://www.who.int/fr/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-covid-19-breastfeeding

https://www.parents.fr/bebe/allaitement/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Adora Biberon cu gat larg si tetina anticolici, 0-3 luni, 15

    Adora Biberon cu gat larg si tetina anticolici 0-3 luni X 150 ml

    Gatul larg al biberonului Adora permite umplerea usoara a acestuia, iar tetina cu valva anticolici amelioreaza simptomele colicilor. Forma biberonului contribuie la transformarea hranirii bebelusului…

  • Adora Pompa manuala pentru san

    Adora Pompa manuala pentru san

    Poti colecta usor laptele cu ajutorul pompei manuale pentru san Adora. Colectarea se face direct in biberon, pentru a asigura o hranire usoara si rapida. Datorita tehnologiei utilizate, pompa manuala…