
Agresivitatea este, fara indoiala, un cuvant care poate intimida si nelinisti. Mai ales agresivitatea la copii are adesea o conotatie negativa, iar nimeni nu isi doreste sa vada un copil lovind un alt copil sau folosind un limbaj nepotrivit atunci cand este furios. Cu toate acestea, in randul copiilor prescolari, agresivitatea la copii este o etapa fireasca a dezvoltarii.
De ce apare agresivitatea la copii?
Agresivitatea la copii apare in principal din doua motive:
-
Copiii nu au invatat inca sa-si rezolve conflictele intr-un mod pasnic.
-
Sunt stangaci din punct de vedere social, nu cunosc pe deplin diferenta dintre bine si rau si invata treptat sa respecte regulile impuse de societate.
Explicatia fiziologica pentru agresivitatea la copii
Creierul copilului este inca imatur, iar dezvoltarea sa continua pana la adolescenta. Multe conexiuni neuronale sunt absente sau incomplete, ceea ce influenteaza modul in care copilul isi gestioneaza emotiile si reactioneaza la stimuli externi si astfel apare agresivitatea la copii.
Capacitatea copiilor de a-si trai emotiile mai putin intens si de a le exprima intr-un mod adecvat din punct de vedere social incepe sa se dezvolte abia in jurul varstei de 6-7 ani. Aceasta se datoreaza formarii conexiunilor dintre:
-
cortexul orbitofrontal (COF) – zona responsabila cu rationamentul, reglarea emotiilor si functiile cognitive superioare;
-
amigdala – sediul emotiilor, care controleaza reactiile instinctive, cum ar fi frica, furia sau agresivitatea.
De ce copiii mici au dificultati in autocontrol?
Functiile executive superioare includ:
-
controlul inhibitor – capacitatea de a suprima reactiile impulsive;
-
reglarea emotionala – abilitatea de a gestiona furia, frustrarea sau tristetea intr-un mod adecvat;
-
autocontrolul – abilitatea de a amana recompensele si de a respecta regulile sociale.
Aceste functii se dezvolta treptat si nu sunt complet mature nici macar la varsta de 6-7 ani. Sistemul inhibitor este unul dintre cele mai lente procese de maturizare si continua sa se dezvolte pana in adolescenta.
De aceea, din cauza imaturitatii creierului, este perfect normal ca un copil mic sa aiba dificultati in gestionarea emotiilor si sa reactioneze impulsiv si astfel apare agresivitatea la copii. Parintii si educatorii trebuie sa fie constienti de acest proces si sa-i ajute pe cei mici sa isi dezvolte treptat capacitatea de autocontrol.
Agresivitatea la copii in functie de varsta
Este important sa retinem ca, in majoritatea cazurilor, agresivitatea la copiii mici este un comportament normal si temporar. Iata la ce sa va asteptati in ceea ce priveste agresivitatea la copii, in intervalul de varsta cuprins intre 0 si 5 ani.
In primul an de viata, plansul si tipetele sunt principalele modalitati prin care bebelusul isi exprima nevoile. Prin aceste semnale, el va transmite ca ii este foame, are dureri sau are nevoie de alinare.
In plus, bebelusul poate manifesta comportamente precum trasul de par, muscatul sau aruncarea obiectelor, insa acestea nu sunt gesturi agresive intentionate. Ele fac parte din procesul sau natural de explorare a lumii si nu au scopul de a rani.
In aceasta etapa, copilul incepe sa mearga si isi descopera o noua independenta. Explorarea lumii se face adesea prin incercari si erori, iar unele comportamente, precum lovitul, impinsul sau aruncarea obiectelor, sunt modalitati de a testa reactiile celor din jur, mai degraba decat acte de agresivitate constienta.
De asemenea, copilul are un control redus asupra frustrarilor sale. Cand intampina o restrictie (de exemplu, daca ii este interzis sa atinga un obiect periculos), poate reactiona prin tipete, trantirea pe podea sau batut din picioare. Aceste manifestari de agresivitatea la copii sunt rezultatul imaturitatii emotionale si a lipsei de autocontrol, nu al unei intentii de a face rau.
-
In jurul varstei de 2-3 ani
Tantrumurile sunt frecvente in aceasta etapa, deoarece copilul incepe sa-si afirme personalitatea si dorinta de independenta. Vrea sa faca lucruri singur, insa nu are intotdeauna abilitatile necesare, ceea ce il poate frustra. De asemenea, stabilirea limitelor de catre parinti poate declansa reactii de opozitie sau agresivitatea la copii.
Copilul poate deveni agresiv fata de alti copii – muscand, lovind sau tragand de par – atunci cand este suparat, deoarece inca nu stie sa-si exprime emotiile, cum ar fi frustrarea sau furia. Fiind obisnuit cu parintii, care reactioneaza intr-un mod previzibil, nu intelege intotdeauna de ce ceilalti copii nu se comporta la fel.
Tot in aceasta etapa, copilul tinde sa creada ca tot ce este in jurul sau ii apartine. Astfel, apare agresivitatea la copii pentru a-si proteja jucariile sau obiectele pe care le considera ale lui. Daca vede o jucarie care ii place, o va lua fara ezitare, chiar daca se afla in mainile altui copil, ceea ce poate declansa conflicte. In mod similar, pot aparea certuri si atunci cand doi copii isi doresc atentia aceleiasi persoane.
Incepand cu varsta de 3 ani, agresivitatea la copii incepe sa se diminueze, deoarece copilul isi dezvolta abilitatile lingvistice si sociale. Invata treptat sa asculte, sa-si astepte randul si sa imparta, ceea ce il ajuta sa gestioneze mai bine interactiunile cu ceilalti.
De asemenea, copilul apreciaza contactul cu semenii sai si incepe sa inteleaga conceptul de partajare. Cu toate acestea, ramane inca egocentric si are dificultati in a accepta respingerea. Astfel, agresivitatea la copii de aceasta varsta poate aparea atunci cand se confrunta cu un conflict sau este coplesit de furie, anxietate sau rusine. Totusi, la aceasta varsta, autocontrolul incepe sa se imbunatateasca, iar episoadele de agresivitate fizica, cum ar fi loviturile, sunt mai rare comparativ cu perioada de pana la 3 ani.
Pe masura ce abilitatile de comunicare si rationamentul se dezvolta, copilul invata sa argumenteze, sa negocieze si, uneori, sa ameninte pentru a obtine ceea ce isi doreste. Agresivitatea la copii devine mai mult verbala decat fizica. Totodata, copilul devine mai constient de impactul actiunilor sale si incepe sa inteleaga ca poate rani pe cineva prin cuvintele sale. Acest progres il ajuta sa isi recunoasca greselile si sa isi ceara scuze.
Ce cauzeaza agresivitatea la copii?
Agresivitatea la copii poate fi influentata de mai multi factori. Iata cateva dintre cele mai frecvente motive:
Agresivitatea la copii, materializata prin frustrare sau furie apare atunci cand lucrurile nu merg asa cum isi doresc si nu stiu cum sa-si exprime emotiile.
-
Lipsa unor strategii de rezolvare a problemelor duce si ea la agresivitatea la copii. Daca acestia nu au invatat alte modalitati de a face fata situatiilor dificile, pot recurge la agresivitate pentru a se razbuna sau pentru a-si impune punctul de vedere.
-
Dificultatile in comunicare pot fi si ele o cauza pentru agresivitatea la copii. Copiii mici pot deveni agresivi atunci cand nu reusesc sa exprime ceea ce vor sau de ce au nevoie.
-
Curiozitatea si experimentarea se numara si ele printre cauzele care pot provoca agresivitatea la copii. Lovitul, muscatul sau impinsul pot fi si modalitati prin care testeaza reactiile celor din jur. De obicei, aceste gesturi provoaca o reactie puternica atat din partea persoanei afectate, cat si a adultilor prezenti.
-
Agresivitatea la copii este provocata si de gelozie sau competie, in special intre frati sau alti copii de aceeasi varsta.
-
Din dorinta de a obtine ceva, copiii pot folosi agresivitatea pentru a forta un alt copil sa renunte la o jucarie sau pentru a atrage atentia parintilor.
-
Factorii fizici si emotionali sunt printre cei mai importanti care cauzeaza agresivitatea la copii. Suprastimularea, stresul, oboseala sau foamea pot creste iritabilitatea si tendinta spre comportamente agresive.
-
Agresivitatea la copii poate proveni si din modelul oferit de adulti sau de mediul inconjurator. Copiii invata prin imitare. Daca sunt expusi frecvent la certuri, conflicte sau comportamente agresive, este posibil sa le reproduca atunci cand intampina dificultati.
Intelegerea cauzelor atunci cand este vorba despre agresivitatea la copii ajuta parintii sa reactioneze adecvat si sa ii invete alternative mai sanatoase pentru a-si exprima emotiile si nevoile.
Agresivitatea la copii – cum putem interveni?
Asa cum am vazut, agresivitatea la copii se dezvolta treptat, iar manifestarile acesteia difera in functie de varsta. Prin urmare, metodele de interventie trebuie adaptate etapelor specifice de dezvoltare ale copilului.
Interventia inainte de varsta de 1 an
Deoarece la aceasta varsta agresivitatea la copii se manifesta prin gesturi agresive, acestea sunt mai degraba exploratorii si nu intentionate, o simpla reamintire blanda poate fi suficienta.
-
Spuneti-i cu calm ca trebuie sa fie bland si amabil cu ceilalti.
-
Invatati-l sa isi exprime afectiunea prin gesturi pozitive, cum ar fi mangaierile sau zambetele, in loc sa loveasca.
Interventia intre 1 si 2 ani
In aceasta etapa, copilul nu are inca un autocontrol dezvoltat, iar agresivitatea la copii cu reactii impulsive este foarte frecventa. Modul de gestionare pentru agresivitatea la copii la aceasta varsta trebuie sa fie clar si consecvent.
-
Spuneti un „NU” ferm cand copilul manifesta comportamente agresive, precum lovitul sau muscatul.
-
Oferiti o alternativa pozitiva – spuneti-i ce ar trebui sa faca in loc sa loveasca (de exemplu, sa ceara un obiect in loc sa-l smulga).
-
Indepartati-l din situatia conflictuala – daca observati ca devine prea agitat, distrageti-i atentia si orientati-l catre o alta activitate.
-
Ajutati-l sa constientizeze consecintele actiunilor sale – de exemplu, spuneti-i: „Uite, prietenul tau plange pentru ca l-ai lovit”.
-
Incurajati gesturile reparatorii – daca a ranit pe cineva, invatati-l sa-si exprime regretul prin gesturi precum imbratisarea, oferirea unei jucarii sau ajutarea victimei.
De la varsta de 2 ani, puteti incepe sa gestionati astfel agresivitatea la copii. Introduceti momente de reflectie atunci cand copilul manifesta un comportament agresiv. Daca, de exemplu, loveste un alt copil, spuneti clar „NU” si cereti-i sa isi repare greseala prin impacare.
Daca gestul agresiv se repeta, asezati copilul intr-un colt de reflectie timp de una sau doua minute. Dupa aceasta scurta pauza, incurajati-l sa faca un gest reparator, cum ar fi prezentarea de scuze sau o mangaiere.
Interventia dupa varsta de 3 ani
Pentru copiii de 3 ani si peste, puteti folosi un instrument vizual pentru a gestiona agresivitatea la copii si a-i ajuta sa inteleaga si sa controleze mai bine comportamentele agresive. Acesta poate fi printat, plastifiat si expus intr-un loc vizibil pentru copii.
Instrumentul vizual pentru a gestiona agresivitatea la copii
Acest instrument este structurat in 4 etape care ajuta copiii sa invete sa isi gestioneze impulsurile agresive si sa gaseasca solutii mai potrivite pentru a-si exprima emotiile.
Etapele instrumentului vizual
-
Copilul comite un act agresiv – fie ca loveste, impinge sau foloseste cuvinte dure.
-
Timp de reflectie – copilul este invitat sa se retraga pentru cateva minute, in timp ce adultul se ocupa de victima incidentului.
-
Repararea faptei – copilul este incurajat sa faca un gest reparator (de exemplu, sa isi ceara scuze, sa ofere o mangaiere, sa aduca o jucarie sau o patura).
-
Analiza situatiei – copilul este ghidat cu calm pentru a gasi o alternativa mai adecvata. De exemplu, daca a lovit un coleg pentru a-i lua o jucarie, se discuta ce ar putea face diferit data viitoare pentru a evita agresivitatea la copii.
Cum familiarizati copiii cu instrumentul vizual?
-
Explicati-le pasii – in timpul unei discutii calme, prezentati-le fiecare etapa si scopul ei.
-
Faceti un joc de rol – intrebati-i ce cred ca se va intampla daca lovesc un prieten sau spun ceva dureros. Simulati impreuna fiecare pas din procesul de corectare a comportamentului.
-
Folositi papusi pentru scenarii – creati mici conflicte intre doua papusi si invitati copiii sa le rezolve, aplicand pasii instrumentului vizual.
Scopul acestui exercitiu este de a ajuta copiii sa isi dezvolte empatia, autocontrolul si capacitatea de a gestiona conflictele si astfel puteti gestiona si dvs. agresivitatea la copii intr-un mod sanatos.
Surse:
https://naitreetgrandir.com/fr/etape/1_3_ans/comportement/ik-naitre-grandir-enfant-agressif-comment-intervenir/
https://www.educatout.com/edu-conseils/strategie-apprentissages/l-agressivite-comment-intervenir.htm
https://www.ciusss-capitalenationale.gouv.qc.ca/sites/d8/files/Microsites/triplep/Lagressivite-chez-les-enfants.pdf
https://www.lescrechesfrangin.com/ressources-pedagogiques/agressivite-enfant
https://leslunettesdemaja.fr/enfant-agressif/