Agar-agar – ce este, cum se foloseste si ce beneficii are

Agar-agar – ce este, cum se foloseste si ce beneficii are Agar-agar – ce este, cum se foloseste si ce beneficii are

Ultima actualizare: 20 septembrie 2023

Sa aruncam o privire la unul dintre cele mai populare ingrediente sanatoase folosite in deserturile din toata lumea, numit agar-agar. Denumit uneori „agar” pe scurt, este un aditiv vegan, fara lactate, folosit ca agent de gelifiere (in loc de gelatina), pentru a ingrosa mancarurile dulci sau sarate.


Ce este agar-agar?

Cand incercati sa ingrosati budinci, supe sau sosuri, gelatina ar putea fi prima alegere. Multi folosesc gelatina de ani de zile. Cu toate acestea, gelatina obtinuta din piele, tesuturi si oase de animale nu este o optiune pentru vegani. Daca sunteti vegan sau doriti o alternativa mai sanatoasa, incercati agar-agar.

Beneficiile pentru sanatate ale agar-agarului sunt surprinzatoare si variate. Este din ce in ce mai recunoscut ca un superaliment datorita beneficiilor uimitoare pentru sanatate, pe care le ofera atunci cand este consumat ca parte a dietei noastre zilnice.

Agar-agar este numele pentru jeleul natural produs de anumite specii de alge rosii si este un aliment hranitor care a facut parte din dietele traditionale din Asia de secole. Acest lucru se datoreaza beneficiilor sale pentru sanatate si versatilitatii in gatit. Este recunoscut ca un „aliment functional”, deoarece contine compusi bioactivi care ofera beneficii pentru sanatate, dovedite clinic si documentate. Exista o serie de beneficii diferite pentru sanatate oferite de agar, de la pierderea in greutate si pana la mentinerea sanatatii intestinelor. Sa exploram mai jos cateva dintre modurile in care ne sustine acest aliment sanatatea.

Agar-agar, continut nutritional

Derivat din alge rosii, este bogat in vitamine si minerale, cum ar fi magneziu, fier, mangan si calciu, la care se adauga aminoacizi, acid folic, acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, precum si numerosi antioxidanti. Ne place ca putem gasi toate acele vitamine si minerale esentiale intr-un singur ingredient din alimentatia noastra.

Continut nutritional: 100 g de agar ofera doar 26 de calorii, 0 g grasimi, 0 g colesterol, 7 g carbohidrati si 0,5 g proteine.

Agar-agar, beneficii pentru sanatate

Agarul are un continut ridicat de fibre si este adesea folosit pentru a imbunatati digestia, a stimula pierderea in greutate, a ameliora constipatia, a intari oasele si a preveni anemia. Este, de asemenea, o sursa buna de fier, care ajuta la producerea de celule rosii in sange. Daca suferiti de ameteli, dificultati respiratorii si oboseala, s-ar putea sa aveti, printre altele, deficit de fier, asa ca adresati-va medicului.

Nivelurile scazute de fier sunt adesea asociate cu oboseala si anemie, asa ca incercati sa mancati mai multe alimente bogate in fier, cum ar fi carne rosie, spanac, broccoli, linte, fasole, nuci, seminte, orez brun, cereale si fructe uscate. Cand consumati aceste alimente bogate in fier, combinati-le cu alimente bogate in vitamina C, deoarece vitamina C imbunatateste absorbtia fierului. Alimentele bogate in vitamina C includ legumele cu frunze verzi, cartofii dulci, rosiile, ardeii si portocalele.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de Magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Agar-agar nu contine grasimi si poate ajuta la pierderea in greutate

Unele culturi asociaza agarul cu pierderea naturala in greutate, dar si cu mentinerea unei greutati sanatoase. Se spune ca unele japoneze folosesc agar in fiecare primavara pentru a-si curata corpul (pentru a pierde putin in greutate si pentru o stare generala de bine), adaugand o jumatate de lingurita de agar in ceai si band-o cu 10 minute inainte de masa de seara.

Agarul nu contine practic calorii, colesterol sau grasimi si contine 80% fibre, dintre care unele sunt transformate intr-o substanta asemanatoare gelului, care se inmulteste in intestin, cu cateva beneficii interesante.

Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis cu un amestec de extracte de Armurariu si de Anghinare contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.

Se considera ca agar-agar:

Reduce pofta de mancare. Ca fibra solubila in apa si coloid hidrofil, agar absoarbe apa si mareste volumul unei mese cu foarte putine calorii. Astfel, ofera o senzatie de satietate, care ii ajuta pe cei care il consuma sa-si reduca aportul alimentar general.

Sprijina eliminarea deseurilor din stomac si intestine, prin stimularea contractiei muschilor intestinului gros.  De-a lungul timpului, agar a fost folosit terapeutic ca tratament zilnic pentru constipatia cronica, datorita proprietatilor sale laxative usoare.

Actioneaza ca un blocant natural al grasimilor deoarece absoarbe glucoza in stomac, trecand-o rapid prin sistemul digestiv, inhiband depozitarea acesteia sub forma de grasime.

Ajuta la dizolvarea colesterolului prin calmarea ficatului si absorbtia bilei. Acest lucru este important deoarece pierderea in greutate va mobiliza energia stocata sub forma de grasime, care va fi eliberata in sange.

Creeaza texturi cremoase in alimente, fara a fi nevoie de zahar sau grasimi, rezultand mancaruri sanatoase si satisfacatoare, cu mult mai putine calorii.

Agar-agar este benefic pentru scaderea indicelui glicemic, sprijinind persoanele cu diabet si colesterol

Studiile stiintifice au aratat ca agar are efecte benefice asupra intolerantei la glucoza la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. O dieta suplimentata cu agar poate promova o mai buna gestionare a zaharului din sange si a glucozei.

Deoarece agarul este foarte bogat in fibre solubile, care se leaga de moleculele de zahar din alte alimente pe care le consumam, incetineste absorbtia acestora in fluxul sanguin. Prin urmare, consumul de agar-agar scade indicele glicemic general al alimentelor, pentru a preveni cresterea nivelului de zahar din sange imediat dupa masa. Acest lucru, la randul sau, ajuta la controlul apetitului si impiedica organismul sa depoziteze excesul de grasime.

Exista indicii ca agar-agar poate ajuta la scaderea colesterolului, deoarece este o sursa buna de foliat si colina. S-a demonstrat ca, de exemplu, colina protejeaza si/sau vindeca ficatul de anumite tipuri de leziuni. In plus, poate ajuta la scaderea nivelurilor de colesterol si homocisteina, asociate cu bolile cardiovasculare.

Agar-agar, bogat in minerale si acizi grasi esentiali 

Agarul este o sursa buna de minerale importante, cum ar fi mangan, magneziu si fier, dar furnizeaza si niveluri moderate de calciu, potasiu, zinc, cupru, colina, folat (B9), vitamine E si K, omega-3 si omega-6. Agar-agar au un continut scazut de sodiu, fiind deci o alternativa buna pentru cei care urmeaza o dieta saraca in sodiu.

Farmacistii Catena recomanda Efi-Digest, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, recomandat pentru prevenirea si combaterea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar. Efi-Digest Naturalis este un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala.

Agar-agar poate sprijini digestia si sanatatea intestinala

Datorita continutului sau ridicat de fibre solubile (~80%), agar-agar poate sustine digestia si sanatatea intestinului. Fibrele solubile formeaza in intestin un material asemanator unui gel, care poate fi fermentat cu usurinta de catre bacteriile din colon*. Fibrele din agar-agar absorb si retin apa, contribuind la senzatia de satietate. Astfel, se reduce pofta de mancare si se regleaza foamea.

Cercetarile continue asupra beneficiilor pentru sanatate ale agarului indica faptul ca acesta are un efect pozitiv asupra sanatatii colonului si poate sa trateze tulburarile de colon.

Agar-agar pentru oase puternice

Pentru oase sanatoase, aveti nevoie de vitamina D, C si K, calciu, potasiu si magneziu. Agar-agar contine cantitati rezonabile de mangan si calciu, asa ca este un aliment excelent daca aveti antecedente familiale sau ati fost deja diagnosticat cu osteoporoza sau alta afectiune osoasa.

Farmacistii Catena recomanda Osteosuport Forte de la Naturalis, un supliment alimentar care contine un mix de nutrienti esentiali pentru organism.

Agar-agar pentru piele si par

Agar-agar ajuta la catifelarea pielii daca este folosit extern, ca o masca de fata. In general, folosim gelatina pentru mastile exfoliante, asa ca pentru vegetarieni, agar-agar este o optiune buna. Nu se usuca prea tare pe piele, asa ca se indeparteaza mai usor decat mastile exfoliante pe baza de gelatina. Deoarece nu intinde pielea in momentul indepartarii, poate fi folosit in siguranta chiar si de persoanele cu tenul extrem de sensibil. Pe langa aplicarea externa, consumul intern ajuta si la ingrijirea parului si a pielii, deoarece este bogat in nutrienti si minerale esentiale pentru cresterea parului si pentru o piele stralucitoare.

Agar-agar, inlocuitor de gelatina vegana

Agar-agar este disponibil sub forma de pulbere sau fulgi, fiind usor de folosit. Se poate depozita la temperatura camerei si rezista bine pe vreme mai calda. Gelatina, pe de alta parte, are nevoie de refrigerare pentru a se intari si se va topi la temperaturi mari. Agar-agar este mai usor de dizolvat decat gelatina, fiind adesea mai populara in randul bucatarilor decat gelatina.

Surse:

https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/agar-agar

https://pacificharvest.co/blogs/learn/the-surprising-health-benefits-of-agar

https://blog.131method.com/agar-agar-health-benefits-and-uses/

https://www.wildturmeric.net/agar-agar-benefits-uses-nutrition/