Aciditate gastrica – simptome, cauze, tratament

Aciditate gastrica – simptome, cauze, tratament Aciditate gastrica – simptome, cauze, tratament

Ultima actualizare: 30 august 2024

aciditate-gastrica

Aciditatea gastrica poate fi cauzata de mai multe afectiuni. Aceasta problema medicala se manifesta de regula prin balonare, dureri abdominale si pierdere in greutate neintentionata.

Acidul gastric este un fluid digestiv care descompune alimentele pe care oamenii le consuma. De asemenea, ajuta la distrugerea bacteriilor daunatoare. Acidul gastric este produs de mucoasa stomacului.

Dupa cum mentionam, aciditatea gastrica poate fi provocata de o serie de tulburari medicale, iar acest lucru poate contribui la dezvoltarea altor afectiuni de sanatate.

Care sunt efectele secundare ale aciditatii gastrice?

Printre afectiunile care pot fi provocate de un nivel ridicat al acidului din stomac se numara:

  • Ulcerele peptice: Ulcerul peptic este o leziune care se dezvolta in urma distrugerii mucoasei gastrice (ulcer gastric) sau duodenale (ulcer duodenal) de catre acidul gastric sau sucurile digestive.
  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE): Refluxul gastroesofagian este o afectiune care apare atunci cand continutul acid din stomac se intoarce in esofag.
  • Hemoragia digestiva: Aceasta problema este caracterizata de aparitia unei sangerari la nivelul tractului digestiv.

 


Ce este aciditatea gastrica?

Aciditatea gastrica este un simptom care indica o afectiune a stomacului si este foarte des intalnita in randul populatiei, aproape fiecare persoana confruntandu-se la un moment dat cu un astfel de episod. Netratata, aciditatea gastrica poate afecta in timp sistemul digestiv si poate provoca de la deteriorarea mucoasei stomacale pana la aparita gastritei si ulcerului.

Semne si simptome de aciditate gastrica

Persoanele care au o aciditate gastrica crescuta se confrunta cu arsuri stomacale si o senzatie de disconfort abdominal care deseori pot fi insotite de durere si balonare. Arsurile gastrice apar sub stern, la nivelul esofagului, iar persoanele afectate pot acuza durere in piept care deseori se poate extinde pana la nivelul gatului si maxilarului. Arsurile gastrice pot aduce dificultati la inghitirea alimentelor si nu este exclus sa fie insotite de dureri de cap si chiar stari de voma.

Cauzele aciditatii gastrice

Aciditatea gastrica este strans legata de stilul de viata, cu precadere de obiceiurile alimentare. Stilul alimentar nesanatos pot favoriza aparitia aciditatii gastrice. Astfel, persoanele care sar peste mese, mai ales peste micul dejun, care consuma cafea, alcool si tutun pe stomacul gol, care mananca alimente grase si picante se pot confrunta deseori cu aciditate gastrica. De asemenea, si masticatia insuficienta, consumul limitat de apa si mesele tarzii pot contribui la cresterea aciditatii gastrice.

cauze-aciditate-gastrica

Pe de alta parte, stresul este un factor esential si declansator al aciditatii gastrice, sistemul digestiv avand propriul sau sistem nervos. Totodata, noptile pierdute si odihna insuficienta pe termen lung favorizeaza cresterea acidului gastric, lucru care poate provoca arsuri stomacale.

Ce alimente produc aciditate gastrica?

Exista o serie de alimente care favorizeaza cresterea aciditatii gastrice si care ar trebui consumate cu limita sau excluse complet din meniu, cel putin pana la disparitia simptomelor. In aceasta categorie intra, dincolo de cafea, alcool si tutun, si bauturile carbogazoase, ciocolata si laptele sau smantana. De asemenea, un impact negativ il au rosiile, citricele, alunele, prajelile, grasimile, maioneza, condimentele, ceapa si usturoiul, muraturile. In plus, salatele cu legume crude pot agrava arsurile stomacale.

Tratament si remedii pentru aciditate gastrica

Aciditatea gastrica, dincolo de a provoca disconfort si a afecta calitatea vietii, poate fi insotita de reflux gastroesofagian, caz in care mucoasa stomacului si a esofagului pot fi puternic afectate. Acest lucru poate favoriza instalarea gastritei, ulcerului, dar si a cancerului. Este esential ca simptomele sa fie recunoscute si tratate corespunzator inca din timp.

Tratamente naturiste pentru aciditatea gastrica

Este de preferat ca, pe langa tratamentele conventionale, sa se apeleze si la tratamente naturiste. Exista o serie de plante care au efecte terapeutice in reducerea aciditatii gastrice si in calmarea arsurilor stomacale. Acestea sunt:

Galbenelele si musetelul

Ceaiul de galbenele sau ceaiul de musetel sunt doua dintre cele mai folosite remedii naturiste in tratarea aciditatii gastrice. Florile acestor plante au efect cicatrizant si ajuta la refacerea mucoasei stomacale, in timp ce regleaza aciditatea gastrica. Ceaiul se prepara din trei linguri de flori uscate peste care se toarna 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute. Se bea de preferinta pe stomacul gol. Ceaiul de galbenele nu este recomandat sa fie consumat pe o perioada mai mare de trei luni.

aciditate-gastrica-remedii-ceai-galbenele

Salcamul

Ceaiul de salcam, dincolo de faptul ca este aromat si relaxant, este un adevarat pansament pentru stomac. Peste cateva lingurite de flori de salcam uscate se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa la infuzat. Se consuma pana la trei cani pe zi, de preferat pe stomacul gol sau inainte de masa cu 30 de minute.

Lemnul dulce

Pulberea obtinuta din radacina de lemn dulce are efect in combaterea aciditatii gastrice, are actiune antiinflamatoare si ajuta la refacerea mucoasei gastrice. Se consuma cate o lingurita de trei ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei, insa nu mai mult de trei luni consecutive.

Patlagina

Pentru ameliorarea arsurilor la stomac si a iritatiilor produse de cresterea aciditatii gastrice, ceaiul de patlagina este un foarte bun remediu naturist. In plus, ingredientele active din frunzele si semintele plantei absorb toxinele din stomac si reduc inflamatia mucoasei. Se prepara prin infuzarea unei lingurite de planta in 200 ml de apa clocotita. Se poate consuma la nevoie, in orice moment al zilei, dar nu este recomandat a se bea mai mult de trei cani pe zi.

Alte remedii naturiste contra aciditatii gastrice

Persoanele care se confrunta cu aciditate gastrica insotita de balonare pot consuma o cana de ceai de chimen in fiecare zi, de preferat pe stomacul gol. Acesta are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutand la echilibrarea florei intestinale si la calmarea si relaxarea intestinelor.

Un alt remediu naturist pentru combaterea aciditatii gastrice este sucul obtinut din varza. Aceasta este eficienta datorita efectului cicatrizant si alcalinizant pe care-l are, fiind de ajutor inclusiv in cazul in care s-a instalat ulcerul. Este important sa se consume imediat ce este preparata pentru a nu oxida.

Aceleasi efecte le are si sucul de cartof crud. De asemenea, gelul de aloe vera si bicarbonatul de sodiu au efecte remarcabile in combaterea afectiunilor stomacului. Ambele trebuie consumate dimineata, pe stomacul gol. Bicarbonatul de sodiu este de preferat a se dizolva in apa, o lingurita la un pahar de 200-250 ml lichid. Apa de nuca de cocos bauta pe parcursul zilei ajuta la reducerea si echilibrarea aciditatii gastrice.

aciditate-gastrica-remedii-naturiste-aloe-vera

Cum puteti reduce rapid aciditatea gastrica?

Atunci cand se instaleaza aciditatea gastrica, in lipsa unui tratament la indemana, un remediu de urgenta, dar nu de durata, este apa calda. Se recomanda a se bea 2-3 pahare de apa la temperatura camerei sau putin incalzita, dar nu fierbinte, cu inghitituri mici si dese. Iaurtul fara grasimi este, de asemenea, un bun remediu care poate reduce aciditatea gastrica.

Dieta in aciditate gastrica

Orice afectiune a stomacului implica un regim alimentar adecvat. In cazul persoanelor care se confrunta cu aciditate gastrica este important sa evite toate alimentele si bauturile enumerate mai sus, care produc aciditate, in special pe durata tratamentului. De asemenea, este de preferat ca meniul sa contina cat mai multe supe, legume fierte, carne slaba (pui si peste) gatita prin fierbere, la aburi sau la cuptor.

Branza dulce si ouale fierte sunt, de asemenea, recomandate in cazul aciditatii gastrice. Daca legumele crude sunt de evitat, anumite fructe, ca bananele, pepenele, strugurii, sunt permise, insa doar dupa masa.

aciditate-gastrica-dieta-fructe-permise

Reguli alimentare in aciditate gastrica

Este foarte important in mentinerea sanatatii stomacului sa fie respectate niste reguli alimentare. Astfel, alimentele trebuie mestecate incet, pana se transforma in pasta pentru a nu suprasolicita stomacul. Totodata, portiile de mancare trebuie sa fie mici, iar mesele dese. Este de preferat sa se manance de cinci ori pe zi, trei mese principale si doua gustari, astfel incat stomacul sa nu ramana gol. Micul dejun este esential, iar masa de seara trebuie luata cu minim doua ore inainte de somn.

Pe de alta parte, activitatea fizica usoara este foarte importanta, chiar si plimbarile si mersul pe jos, astfel imbunatatindu-se activitatea digestiva si tranzitul intestinal.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/high-stomach-acid-symptoms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-stomach-acid-symptoms