Primavara este anotimpul pe care foarte multa lume il asteapta: vremea insorita, zilele ce devin mai lungi, natura care prinde viata si lumina soarelui care a lipsit de-a lungul iernii. Totusi, nu trebuie sa uitam faptul ca primavara „vine la pachet” si cu o serie de schimbari si modificari in ceea ce priveste alimentatia, nivelul de energie si incarcatura aerului cu factori alergeni, polenul fiind unul dintre cei mai frecventi. Chiar daca multe persoane percep schimbarile de umiditate si temperatura din aer drept benefice, exista persoane care se pot adapta greu la acestea.
„Astenia de primavara” se traduce printr-o stare predominanta de oboseala nu doar fizica, ci si psihica, si este frecvent intalnita in randul populatiei. Conform specialistilor, aceasta stare s-ar datora faptului ca in anotimpul premergator primaverii, iarna, avem tendinta de a consuma mai multe produse bogate in grasimi, de a face mai putina miscare si, implicit, de a avea un oarecare deficit de vitamine si minerale, in primul rand ca urmare a faptului ca iarna nu prea consumam fructe si legume. Pe langa acestea, anumite afectiuni digestive se acutizeaza primavara.
Pentru a ameliora hiperaciditatea gastrica si pentru a sprijini mentinerea confortului digestiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Gastrocalmin. Acesta este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, cu actiune antioxidanta si hepatoprotectoare. De asemenea, are proprietati calmante, carminative si spasmolitice.
Lista de afectiuni digestive cu care va puteti confrunta primavara
In perioada primaverii, se observa o incidenta relativ mai crescuta a anumitor afectiuni care se manifesta la nivelul tractului gastrointestinal. Nu sunt pe deplin cunoscute motivele care pot sa duca la acutizarea unor astfel de probleme, dar poate fi vorba de componenta temperaturii, dar si de incarcatura aerului (alergeni, praf), in combinatie cu actiunea radiatiilor ultraviolete si cu faptul ca activitatea sistemului digestiv fluctueaza in raport cu acestea. De asemenea, conform studiilor paleogenetica, poate fi vorba si de o serie de insusiri fiziologice „transmise” inca din vremea in care eram vanatori-culegatori.
Balonarea si flatulenta
In perioada primaverii, numarul persoanelor care acuza stari de balonare este crescut. In primul rand, aceasta se datoreaza faptului ca acest sezon este propice consumului de legume care, dupa fermentatie, pot duce la acumularea de gaze intestinale si senzatia de balonare. Leguminoasele (cum ar fi fasolele), consumul de bauturi carbogazoase si dulciuri poate promova balonarea si acumularea excesiva de gaze.
In vederea prevenirii si a combaterii tulburarilor digestive generate de excesul culinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Efi-Digest. Acesta este un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata favorizeaza imbunatatirea digestiei, fiind recomandat pentru a digera excesul de alimente bogate in proteine si grasimi. Este un produs realizat pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala.
Constipatia
Constipatia este o problema relativ frecventa, indeosebi iarna, dar se constata si faptul ca multe persoane se confrunta primavara cu astfel de stari. Consumul deficitar de fibre vegetale, asadar de fructe si legume, asigura un tranzit intestinal lent, ceea ce poate duce la constipatie. In acest sezon, este important sa va asigurati un aport hidric corespunzator, si sa faceti activitate fizica macar 15-20 de minute in fiecare zi.
Diareea
Diareea poate aparea din foarte multe motive, dincolo de infectiile cu microorganisme si igiena alimentara neadecvata. Aceasta poate fi atat un simptom al anumitor afectiuni conexe, cauzata de anumite alergii, de exemplu, cat si rezultatul consumului de alimente contaminate cu fungi. Temperaturile mai crescute, precum si umiditatea optima, reprezinta un mediu favorabil pentru dezvoltarea diferitelor specii de fungi microscopici ale caror ingestie poate duce la diaree.
Alergiile alimentare
Alergiile alimentare pot avea manifestari diferite de la persoana la persoana. S-a observat ca in acest anotimp sunt mult mai frecvente alergiile alimentare: ca urmare a consumului diferitelor tipuri de fructe, legume, inghetata si alte combinatii alimentare care ar trebui evitate.
Pentru a va imbunatati digestia, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bil-ex. Acesta este un supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, ideal in caz de colite, enterocolite, dispepsii, indigestie sau malabsorbtie. De asemenea, este un produs recomandat persoanelor cu disconfort abdominal, stari de greata, balonare sau constipatie.
Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian se traduce prin regurgitarea continutului stomacal inspre esofag, ceea ce duce la disconfort major. Specialistii au observat o exacerbare a simptomelor in perioada de primavara, probabil ca urmare a consumului mai crescut de alimente care provoaca aciditate.
Gastrita si ulcerul
In stransa legatura cu boala de reflux gastroesofagian, aceste doua afectiuni se pot acutiza mai intens in perioada primaverii. Este important sa aveti un regim alimentar echilibrat, adecvat, in conformitate cu indicatiile medicului dumneavoastra, pentru a evita agravarea simptomelor.
Piroza gastrica
Arsurile la stomac sunt mai intense primavara, intrucat se observa o crestere relativa a secretiei de acid clorhidric la nivelul stomacului. Aceasta secretie este in stransa legatura cu o mostenire primitiva: deoarece hrana era greu de gasit iarna, organismul s-a adaptat prin a secreta, in acest anotimp, mai putini acizi gastrici. Drept urmare, primavara secretia revine la normal, iar acest lucru poate duce la exacerbarea simptomelor gastritei.
Dispepsie
Dispepsia se traduce printr-un disconfort abdominal cauzat de senzatia de plenitudine imediata perioadei postprandiala, cand se observa si distensia abdominala, cu senzatie acuta de greata si eructatii. Dincolo de adoptarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase, dispepsia se poate datora si primaverii: expunerea la lumina soarelui favorizeaza biosinteza corizolului, care actioneaza prin inhibarea peristaltismului intestinal. Digestia este deficitara, ceea ce poate duce la senzatia de plenitudine, balonare si flatulenta.
Tratamentul afectiunilor digestive, atat care apar primavara, cat si cele ale caror simptome tind sa se exacerbeze, se face sub stricta recomandare a medicului specialist, raportat la diagnostic. Pentru a evita ca simptomele sa se agraveze, este foarte important sa adoptati un regim cat mai adecvat, cu evitarea consumului de alimente care pot duce la agravarea simptomelor. Pacientii cu gastrita, ulcer si reflux gastroesofagian, de exemplu, ar trebui sa evite consumul de alimente care provoaca aciditate gastrica si favorizeaza exacerbarea arsurilor si durerilor. In cazul in care va confruntati cu alergii alimentare, evitati consumul alimentelor alergene.
De cele mai multe ori, constipatia si diareea sunt autolimitate, iar regimul alimentar poate juca un rol esential in tratarea si prevenirea lor. In cazuri de constipatie, este recomandat consumul de fibre vegetale (fructe, legume), precum si hidratarea corespunzatoare. Diareea poate duce la o pierdere masiva de apa si electroliti esential, iar tratamentul vizeaza rehidratarea pacientului. Sarurile de rehidratare se recomanda a fi administrate in cazuri de diaree, ajutand la reglarea si redobandirea homeostaziei electrolitice. Tratamentele specifice se administreaza in urma unui diagnostic pus din partea medicului specialist.
Sfaturi pentru preventie
In ceea ce priveste preventia aparitiei si acutizarii acestor afectiuni digestive, cel mai important lucru este sa va feriti de factorii de risc. Daca aveti o afectiune diagnosticata, este recomandat sa luati legatura cu medicul dumneavoastra pentru a va oferi toate informatiile necesare. Totusi, prin adoptarea unor bune practici, puteti reduce riscul de a dezvolta o astfel de afectiuni:
-
dieta alimentara echilibrata, bogata in special in fructe si legume;
-
mentinerea unui nivel optim de hidratare;
-
reducerea consumului de carbohidrati rafinati, grasimi nesanatoase (in special de tip trans) si a alimentelor de origine animala;
-
respectarea celor trei mese importante ale zilei;
-
practicarea regulata a exercitiilor fizice;
-
inlocuirea bauturilor carbogazoase cu apa plata;
-
reducerea consumului de alcool si tutun;
-
depozitarea alimentelor in conditii optime de temperatura si umiditate;
-
este recomandat ca portiile alimentare sa fie in proportii relativ scazute, dar totusi indeajuns de mari pentru a va asigura necesitatile nutritionale.
Daca va confruntati cu probleme digestive care se manifesta prin simptome deosebit de grave, greu de gestionat, nu ezitati sa va adresati medicului dumneavoastra.
Surse:
-
https://www.humanitas.net/news/digestive-disorders-spring-eat-avoid/
-
https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/seasonal-digestion-problems
-
https://www.scripps.org/news_items/5225-six-tips-to-prevent-digestive-problems
-
https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-health-tips
-
https://www.westchesterhealth.com/blog/how-to-treat-the-5-most-common-digestive-problems/