![adenom-hipofizar](/assets/uploads/files/images/Adenom-hipofizar.jpg)
Adenomul hipofizar este o formatiune benigna (necanceroasa) care apare la nivelul glandei pituitare, o glanda mica situata la baza creierului care mai poarta denumirea de hipofiza. Glanda pituitara produce hormoni care regleaza diferite functii ale corpului, cum ar fi cresterea, metabolismul, reproducerea si raspunsul la stres. Adenoamele hipofizare reprezinta a treia cea mai frecventa tumora intracraniena si se dezvolta in glanda pituitara.
Adenoamele hipofizare pot fi clasificate in functie de dimensiunea si activitatea lor. Microadenoamele sunt tumori mici care au o dimensiune mai mica de un centimetru, in timp ce macroadenoamele sunt tumori mai mari, care au o dimensiune mai mare de un centimetru. Unele tumori hipofizare pot produce, de asemenea, hormoni in exces, ceea ce duce la dezechilibre hormonale si simptome asociate.
Cauza exacta a unui adenom hipofizar nu este cunoscuta, dar factorii genetici si dezechilibrele hormonale pot juca un rol. Unele adenoame hipofizare pot fi, de asemenea, asociate cu afectiuni medicale subiacente, cum ar fi neoplazia endocrina multipla de tip 1 (MEN1) sau complexul Carney.
Ce este adenomul hipofizar?
Un adenom hipofizar este o tumora benigna (necanceroasa) a glandei pituitare. Spre deosebire de cancer, adenomul hipofizar nu se raspandeste in alte parti ale corpului. Dar pe masura ce creste, acesta poate pune presiune asupra structurilor din apropiere si poate provoca simptome.
Ce este glanda pituitara?
Hipofiza (glanda pituitara) este o glanda mica de dimensiunea unui bob de mazare aflata la baza creierului, imediat sub hipotalamus, chiar in spatele nasului. Are doi lobi: lobul anterior (fata) si lobul posterior (spate). Fiecare lob elibereaza diferiti hormoni.
Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii din corp prin transmiterea mesajelor prin sange catre organe, muschi si alte tesuturi.
![ce-este-hipofiza](/assets/uploads/files/images/Adenom-hipofizar-ce-este-hipofiza.jpg)
Glanda pituitara elibereaza cativa hormoni importanti, printre care:
-
hormon adrenocorticotrop (ACTH sau corticotropina)
-
hormon antidiuretic (ADH sau vasopresina)
-
hormon foliculostimulant (hormon de stimulare foliculara sau FSH)
-
hormon de crestere (GH)
-
hormon luteinizant (LH)
-
oxitocina
-
prolactina
-
hormon de stimulare a tiroidei (TSH)
Glanda pituitara are, de asemenea, rolul de a le transmite si altor glande ale sistemului endocrin sa elibereze hormoni. De notat, adenoamele hipofizare pot afecta producerea si eliberarea unui singur hormon sau a mai multor hormoni.
Tipuri de adenom hipofizar
Adenoamele hipofizare sunt tumori care se dezvolta in glanda pituitara, o glanda mica situata la baza creierului. Aceste tumori pot fi clasificate in functie de dimensiunea, comportamentul si hormonii pe care ii produc. Principalele tipuri de adenoame hipofizare sunt:
Prolactinoame
Acestea sunt tumori care produc hormon prolactinic in exces.
Adenoame secretante de hormon de crestere (GH)
Adenoamele secretante de hormon de crestere sunt tumori care produc hormon de crestere in exces.
Adenoame secretante de ACTH
Aceste tumori produc hormon adrenocorticotrop in exces.
Adenoame nefunctionale
Acestea sunt tumori care nu produc hormoni in exces, dar care pot provoca simptome din cauza dimensiunii sau locatiei lor.
Cauzele adenom hipofizar
Oamenii de stiinta nu sunt siguri de cauza exacta a unui adenom hipofizar. Cu toate acestea, unele adenoame au fost legate de modificari accidentale sau mutatii ale ADN-ului, materialul din celule care formeaza genele. Aceste modificari fac ca celulele din glanda pituitara sa creasca fara control, formand o tumora. Modificarile genetice pot fi transmise de la parinti la copii (mostenite), insa de obicei apar intamplator.
![cauze](/assets/uploads/files/images/Adenom-hipofizar-cauze.jpg)
Adenoamele hipofizare sunt, de asemenea, asociate cu anumite afectiuni genetice, cum ar fi:
-
neoplazie endocrina multipla tip 1
-
neoplazie endocrina multipla tip 4
-
complexul Carney
-
sindromul X-LAG
-
neurofibromatoza tip 1
-
sindromul Von Hippel-Lindau
Semne si simptome de adenom hipofizar
Simptomele de adenom hipofizar pot varia mult in functie de mai multi factori. De exemplu, manifestarile pot aparea:
-
Daca adenomul hipofizar este suficient de mare pentru a deteriora glanda pituitara sau structurile din apropiere (efect de masa).
-
Daca adenomul hipofizar este functional (secreta hormoni), cu simptome bazate pe tipul de hormon pe care il secreta.
Macroadenoamele hipofizare prezinta de obicei efecte de masa - ceea ce inseamna ca dimensiunea lor mare poate pune presiune sau poate deteriora tesuturile din apropiere, provocand simptome compresive, cum ar fi:
Probleme de vedere
Aproximativ 40% pana la 60% dintre persoanele cu macroadenom hipofizar au vederea afectata (vedere incetosata sau vedere dubla) din cauza adenomului. Adenomul comprima chiasma optica, provocand defecte ale campului vizual, cum ar fi pierderea vederii periferice (vedere laterala).
Dureri de cap
Persoanele cu adenom hipofizar raporteaza adesea ca au dureri de cap. Aceasta problema ar putea fi cauzata de presiunea pe care o exercita pe tesuturile din apropiere. Cu toate acestea, durerile de cap reprezinta un simptom destul de des intalnit, deoarece poate avea si alte motive.
![simptome](/assets/uploads/files/images/Adenom-hipofizar-simptome.jpg)
Deficienta hormonala
Macroadenoamele hipofizare pot provoca una sau mai multe deficiente ale hormonului hipofizar din cauza leziunilor provocate tesutului glandei pituitare. Acest lucru poate reduce activitatea glandei pituitare, o afectiune cunoscuta sub numele de hipopituitarism.
Fiecare deficit de hormon hipofizar provoaca simptome diferite:
-
Deficienta hormonilor LH si FSH duce la un nivel scazut de testosteron (LH) si estrogen (FSH), o afectiune cunoscuta sub numele de hipogonadism. Simptomele hipogonadismului sunt bufeurile si uscaciunea vaginala la femei, disfunctie erectila si scaderea cresterii parului facial/corp la barbati, schimbari de dispozitie, scaderea libidoului/apetitului sexual si oboseala.
-
Deficitul de TSH duce la o productie scazuta de hormoni tiroidieni, o afectiune cunoscuta sub numele de hipotiroidism. Simptomele hipotiroidismului sunt oboseala, constipatia, ritmul cardiac lent, pielea uscata, umflarea extremitatilor si diminuarea reflexelor.
-
Deficitul de ACTH se caracterizeaza printr-o productie insuficienta de cortizol, o afectiune cunoscuta sub numele de insuficienta suprarenala. Simptomele insuficientei suprarenale sunt scaderea tensiunii arteriale, greata, varsaturile, durerile abdominale si apetitul scazut.
-
Deficitul de GH are ca rezultat o productie scazuta de hormon de crestere, cunoscuta si sub denumirea de deficit de hormon de crestere. Simptomele apar in functie de varsta pacientului. La adulti, lipsa GH duce la oboseala si scaderea masei musculare.
Metode de tratament
Furnizorii de asistenta medicala trateaza de obicei adenoamele hipofizare cu interventii chirurgicale, medicamente, radiatii sau o combinatie a acestor terapii. Deoarece fiecare adenom hipofizar este diferit, echipa de asistenta medicala vine cu un plan de tratament care functioneaza cel mai bine pentru fiecare pacient in parte.
Operatie de indepartare a adenoamelor hipofizare
Daca adenomul hipofizar provoaca un dezechilibru hormonal, medicul va recomanda probabil o interventie chirurgicala pentru a elimina total sau partial adenomul. In functie de dimensiunea adenomului si de severitatea simptomelor, este posibil sa fie nevoie de mai multe interventii chirurgicale.
Chirurgul va folosi probabil un tip de interventie chirurgicala numita chirurgie transnazala transsfenoidala pentru a indeparta adenomul hipofizar. Aceasta implica patrunderea prin nas si sinusul sfenoid, un spatiu gol in craniu aflat in spatele cailor nazale si sub creier. Chirurgii folosesc aceasta tehnica pentru 95% dintre tumorile hipofizare.
![tratament](/assets/uploads/files/images/Adenom-hipofizar-operatie.jpg)
Daca adenomul este prea mare pentru a fi indepartat prin cavitatea sinusala, chirurgul poate efectua deschiderea craniului (chirurgie transcraniana) pentru a ajunge la hipofiza si adenomul pituitar. Aceasta este o tehnica chirurgicala rara pentru adenoamele hipofizare.
Medicamente pentru tratarea adenoamelor hipofizare
Furnizorii de asistenta medicala pot trata unele tipuri de adenoame hipofizare cu medicamente care micsoreaza adenomul si amelioreaza simptomele.
In cazul unui prolactinom (cel mai frecvent tip de adenom hipofizar), cel mai probabil pacientul va primi medicamente denumite agonisti dopaminergici, cum ar fi cabergolina sau bromocriptina, ca prima curs de tratament timp de cateva luni.
In 80% dintre cazuri, aceste medicamente micsoreaza prolactinomul, iar nivelurile de prolactina revin la normal. Daca medicamentul nu functioneaza, medicul va recomanda cel mai probabil o interventie chirurgicala.
Radioterapie pentru adenoamele hipofizare
Radioterapia foloseste raze X de mare energie pentru a micsora adenoamele sau tumorile. Furnizorii de asistenta medicala folosesc o forma speciala de radioterapie numita radiochirurgie stereotactica pentru adenoamele hipofizare, care utilizeaza o doza mare de radiatii care vizeaza exact adenomul din mai multe directii pentru a stopa cresterea adenomului.
Referinte: