Adenom de prostata: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Adenom de prostata: cauze, simptome, diagnostic si tratament Adenom de prostata: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

adenom-de-prostata

Prostata este o glanda importanta care face parte din sistemul reproducator masculin. Prostata se regaseste sub vezica si este dispusa in jurul uretrei. Uretra este o structura subtire in forma de tub prin care sunt eliminate din corp sperma si urina.

Impreuna cu alte doua glande numite vezicule seminale, prostata produce lichidul seminal. De obicei, urina iese din vezica prin portiunea de uretra pe care prostata o inconjoara si paraseste corpul.

In caz de adenom de prostata, prostata marita poate apasa pe uretra, provocand un blocaj si probleme de urinare. Adenomul de prostata (sau hiperplazia benigna de prostata) apare atunci cand celulele din prostata se inmultesc, provocand marirea acesteia. O multime de barbati la nivel mondial se confrunta cu adenom de prostata.

Potrivit studiilor, prostata cantareste, in medie:

  • 25-30 grame (g) la barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani
  • 30–40 g la barbatii cu varste cuprinde intre 50 si 59 de ani
  • 35–45 g la barbatii trecuti de 60 de ani

Adenomul de prostata este o afectiune benigna, ceea ce inseamna ca nu este canceroasa. Cu toate acestea, poate cauza infectii urinare si alte complicatii.

Unii barbati cu adenom de prostata nu au simptome si nu au nevoie de tratament. Totusi, daca simptomele sunt deranjante sau exista riscul de complicatii, medicul poate recomanda tratament.

 


Ce este, pe scurt, adenomul de prostata?

Adenomul de prostata este o afectiune cunoscuta si sub denumirile de prostata marita sau hiperplazie benigna de prostata (HBP). Aceasta problema apare atunci cand celulele prostatei incep sa se inmulteasca. Aceste celule in exces provoaca umflarea prostatei, lucru care pune presiune pe uretra si restrictioneaza fluxul de urina.

HBP nu este o afectiune maligna a prostatei si nici nu creste riscul de aparitie a cancerului de prostata. Cu toate acestea, este o problema care perturba calitatea vietii.

Barbatii peste 50 de ani sunt cei mai predispusi la adenom de prostata. Din fericire, exista produse, cum ar fi ProstaMill, care contribuie la sanatatea prostatei si la ameliorarea simptomelor cauzate de afectiunile acesteia.

Adenom de prostata – cauze si factori de risc

Prostata este o glanda aflata sub vezica urinara. Tubul care transporta urina din vezica urinara in afara organismului (uretra) trece prin centrul prostatei. Cand prostata se mareste, incepe sa blocheze fluxul de urina.

In cazul celor mai multi barbati, prostata se mareste in mod constant de-a lungul vietii. In plus, la multi barbati, aceasta marire a continuat suficient de mult incat prostata a blocat semnificativ fluxul de urina.

Specialistii nu sunt convinsi care este cauza exacta a maririi prostatei. Cu toate acestea, multi barbati, pe masura ce imbatranesc, dezvolta adenom de prostata din cauza dezechilibrului hormonilor sexuali.

Factori de risc

Factorii de risc ai hiperplaziei benigne de prostata sunt:

Inaintarea in varsta

Marirea prostatei cauzeaza rareori semne si simptome la barbatii cu varsta sub 40 de ani. Aproximativ o treime dintre barbati prezinta simptome moderate sau grave de adenom de prostata pana la varsta de 60 de ani si aproximativ jumatate le manifesta pana la varsta de 80 de ani.

Istoricul familial

Riscul de aparitie a adenomului de prostata este mai mare in randul celor care au rude de sange, cum ar fi un tatal sau un frate, care au probleme de prostata.

Diabetul si bolile cardiace

Conform studiilor, diabetul, precum si bolile de inima si utilizarea beta-blocantelor ar putea creste riscul de adenom de prostata.

Stilul de viata

Obezitatea creste riscul de adenom de prostata, in timp ce exercitiile fizice regulate pot reduce riscul.

De asemenea, exista produse care mentin sanatatea prostatei, cum ar fi ON Prostagood, un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea functiei urinare la barbati.

Simptome la pacientii cu adenom de prostata

Simptomele adenomului de prostata sunt adesea foarte usoare la inceput, dar au tendinta sa se agraveze daca nu sunt tratate. Printre cele mai frecvente simptome se numara:

  • nevoia frecventa de a urina
  • jet urinar slab
  • golirea incompleta a vezicii urinare
  • nicturie, o problema manifestata prin nevoia de a urina de doua sau mai multe ori pe noapte
  • incontinenta urinara sau scurgeri de urina
  • flux urinar incetinit sau intarziat
  • dureri la urinare
  • sange in urina

Discutati cu medicul daca aveti oricare dintre aceste simptome. Sunt tratabile si tratarea lor poate ajuta la prevenirea complicatiilor.

Diagnosticul de adenom de prostata

Medicul va pune intrebari despre simptome si despre istoricul medical al pacientului. De asemenea, va efectua unele teste pentru a exclude alte afectiuni cu simptome similare, cum ar fi:

  • cancerul de prostata
  • inflamatia prostatei (prostatita)
  • pietre la rinichi

Teste pentru diagnosticarea prostatei marite

Printre analizele pe care le-ar putea recomanda medicul se numara:

Examinarea rectala

Examinarea poarta denumirea de tuseu rectal. In timpul examinarii rectale, medicul isi pune o manusa, aplica lubrifiant pe deget si-l introduce in rect pentru a verifica forma, dimensiunea si grosimea prostatei.

Cistoscopia

In timpul cistoscopiei, medicul introduce un tub subtire cu o camera in varf pentru a vizualiza interiorul vezicii urinare si a uretrei.

adenom-de-prostata-diagnostic

Analize de urina

Analizele de urina au rolul de a detecta eventualele infectii urinare.

Analize de sange

PSA (antigenul prostatic specific) este o substanta chimica produsa de prostata. Un nivel ridicat al PSA ar putea indica o problema de prostata.

Ecografia transrectala

Aceasta scanare cu ultrasunete indica orice modificari ale aspectului prostatei.

In unele cazuri, medicul poate prescrie teste suplimentare pentru a exclude alte afectiuni.

Tratament adenom de prostata

Medicii recomanda tipul de tratament in functie de gravitatea simptomelor. In unele cazuri, nu este necesar niciun tratament.

De exemplu, medicii pot recomanda tinerea sub observatie a situatiei daca persoana are simptome usoare sau daca nu prezinta deloc simptome de adenom de prostata. Aceasta monitorizare poate implica efectuarea unui examen anual de prostata si o verificare a simptomelor.

Tratament medicamentos

Medicamentele recomandate pentru tratarea prostatei marite sunt:

Alfa-blocantele

Aceste medicamente relaxeaza tesutul muscular din uretra, imbunatatind automat si fluxul de urina. Cu toate acestea, pot avea efecte secundare, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale si ameteli.

Inhibitori de 5-alfa-reductaza

Acestea micsoreaza prostata, ameliorand astfel problemele urinare. In plus, potrivit specialistilor, acestea pot reduce cu aproximativ 25% riscul de cancer de prostata.

adenom-de-prostata-tratament

Uneori, medicul poate prescrie o combinatie de medicamente.

Chirurgie minim invaziva

Interventia chirurgicala este recomandata in cazul in care medicamentele nu sunt eficiente. De obicei, se realizeaza o procedura minim invaziva, cum ar fi:

Lift uretral prostatic

Medicul utilizeaza un ac pentru a insera implanturi care ridica prostata pentru ca aceasta sa nu preseze uretra.

Rezectia transuretrala a prostatei (TURP)

Medicul introduce un endoscop in uretra pentru a indeparta tot tesutul, cu exceptia portiunii externe a prostatei, pentru a imbunatati fluxul urinar.

Termoterapie transuretrala cu microunde (TUMT)

Specialistul introduce un electrod prin uretra pana in zona prostatei pentru a elimina tesutul nedorit.

Incizie transuretrala a prostatei (TUIP)

Aceasta procedura este similara cu rezectia transuretrala a prostatei, insa in acest caz medicul nu indeparteaza prostata, ci efectueaza o incizie pentru a restabili fluxul urinar.

Prostatectomie simpla

Medicul realizeaza o incizie in abdomen sau perineu, indepartand partea interioara a prostatei si lasand partea exterioara.

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala este recomandata persoanelor care se confrunta cu simptome grave de adenom de prostata. Operatia are rolul de a indeparta orice tesut care provoaca blocarea fluxului urinar. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale, dintre care unele sunt mai invazive decat altele.

Complicatii

Simptomele adenomului de prostata pot fi usor de ignorat. Cu toate acestea, este esential sa primiti tratament la timp pentru a evita complicatiile potential periculoase. Adresati-va medicului daca observati simptome de adenom de prostata.

adenom-de-prostata-complicatii

Persoanele care au adenom de prostata de mai mult timp pot dezvolta urmatoarele complicatii:

  • infectii urinare
  • pietre la vezica urinara
  • probleme renale
  • sangerare in tractul urinar

Uneori, obstructia urinara cauzata de adenomul de prostata este atat de grava incat urina nu poate parasi vezica urinara. Aceasta situatie poate fi periculoasa, deoarece urina ramane in vezica si poate provoca infectii urinare si probleme renale.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/symptoms-causes/syc-20370087

https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate

https://www.medicalnewstoday.com/articles/314998