Cele mai multe dintre persoanele cu acufene pulsatile descriu acest simptom ca pe batai ale inimii percepute auditiv sub forma unor zgomote ritmice in urechi, sincronizate cu pulsul. Acele zgomote poarta denumirea de acufene pulsatile, iar in unele cazuri pot fi inexistente in realitate, in timp ce in alte situatii pot fi percepute si de catre medic in cursul unei consultatii.
Acufenele pulsatile sunt asadar un tip de tinitus destul de rar intalnit, care in majoritatea cazurilor este asociat cu o problema cardiovasculara. Cu toate acestea, si persoanele care nu au probleme de sanatate pot percepe ocazional acufene pulsatile, insa daca acest simptom nu persista si nu apare frecvent fara vreun motiv explicabil, nu constituie motiv de ingrijorare.
Daca doriti sa aflati mai multe amanunte despre cauzele care genereaza acufene pulsatile si despre solutiile impotriva acestora, va invitam sa parcurgeti randurile ce urmeaza.
Acufene pulsatile – definitie si caracteristici
Termenul de acufene este o denumire medicala legata de un simptom care in limbaj comun este numit „tiuit in urechi”. In termeni de specialitate, acest simptom se numeste tinitus, iar sunetele percepute poarta denumirea de acufene. In functie de particularitatile sunetelor percepute de pacienti, exista trei tipuri de acufene, respectiv acufene tonale, acufene pulsatile si acufene muzicale.
Cele mai frecvente sunt acufenele tonale, in timp ce acufenele pulsatile au o incidenta mai redusa, fiind totusi mai des intalnite in comparatie cu cele din a treia categorie, caracterizate de un fragment muzical care rasuna in mod repetitiv in urechi, desi in realitate nu exista.
Asa cum se poate deduce usor din denumirea lor, acufenele pulsatile au ca element caracteristic un sunet ritmic, similar unor pulsatii care de cele mai multe ori sunt sincronizate cu bataile inimii. De la caz la caz, acest sunet poate fi perceput ca o bataie usoara, un suierat, un vuiet sau sub alte forme, de fiecare data avand o ritmicitate similara pulsului. Practic, se poate spune pacientii cu acufene pulsatile isi „aud” inima prin intermediul acestor sunete, pe care doar ei le percep.
Acufenele pulsatile sunt percepute de obicei la o singura ureche, insa exista si situatii in care zgomotele ritmice sunt la ambele urechi.
Mai trebuie precizat ca in conditii de stres, oboseala, efort fizic, acufenele pulsatile cresc in intensitate odata cu accelerarea batailor inimii, in timp ce in conditii de repaus intensitatea scade.
Acufene pulsatile – cauze generatoare
Faptul ca acufenele pulsatile sunt in mare majoritatea cazurilor sincronizate cu bataile inimii denota o legatura intre acest simptom si sistemul cardiovascular. Este posibila aparitia temporara a unor acufene pulsatile in conditii de efort fizic intens, stres, oboseala sau alte situatii ce determina accelerarea batailor inimii. Cand pulsul se accelereaza, creste si viteza cu care sangele este pompat in artere, iar aceste fapt poate fi perceput uneori sub forma acufene pulsatile. Acestea sunt insa de scurta durata, de la cateva secunde pana la cateva minute, si dispar cand ritmul cardiac se reduce si revine la normal.
Spre exemplu, dupa un sprint sustinut sau cand ridicati un obiect greu este posibil sa aveti acufene pulsatile pe fondul efortului, care solicita inima si o determina sa-si accelereze bataile. Astfel de situatii sunt normale, insa daca acufenele pulsatile persista pentru perioade lungi sau apar fara vreun motiv explicabil, cauza este cel mai probabil o problema de sanatate.
Exista peste 200 de afectiuni asociate cu aparitia acufenelor, iar in multe situatii cauza exacta nici nu poate identificata, dar daca ne referim strict la acufenele pulsatile, lucrurile se simplifica din acest punct de vedere. In acest caz, exista un indiciu clar in privinta potentialelor cauze, astfel ca pacientii care ajung la medic cu acufene pulsatile sunt indrumati catre un cardiolog.
Aceasta pentru ca problemele cardiovasculare sunt principalele cauze, iar in cele ce urmeaza va oferim cele mai frecvente exemple:
-
hipertensiunea arteriala – se manifesta prin cresterea peste limitele normale a presiunii cu care sangele circula prin vase, ceea ce poate duce la o amplificare a sunetului fluxului sanguin, care se percepe sub forma de acufene pulsatile;
-
ateroscleroza – este o afectiune caracterizata prin ingustarea si pierderea elasticitatii arterelor ca urmare a depunerilor de colesterol, care formeaza in interiorul acestora placi de aterom. Creste astfel presiunea sangelui care circula prin artere si apare hipertensiunea arteriala de care am amintit mai sus.
-
anevrismele – sunt dilatatii anormale la nivelul vaselor sanguine, care pot provoca turbulente ale fluxului sanguin, percepute ca acufene pulsatile;
-
malformatiile arterio-venoase – sunt defecte congenitale la nivelul vaselor de sange, care afecteaza fluxul sanguin, putand genera acele zgomote ritmate.
In cazuri mai rare, acufenele pulsatile pot fi cauzate de afectiuni sau malformatii ale urechii medii, care modifica transmiterea sunetelor in urechea interna si fac perceptibile sunetele cardiovasculare normale. De asemenea, anemia, diabetul sau hipertiroidismul mai pot fi identificate drept cauze ale acufenelor pulsatile prin faptul ca accelereaza ritmul cardiac.
Acufene pulsatile – metode de tratament
Dat fiind faptul ca acufenele pulsatile sunt doar un simptom, tratamentul vizeaza in primul rand cauza generatoare, iar in acest scop este necesara stabilirea unui diagnostic exact. Astfel, impotriva hipertensiunii arteriale, care este una dintre principalele cauze ale acestui simptom, tratamentul consta in administrarea de medicamente care scad tensiunea, in paralel cu adoptarea unui stil de viata sanatos, cu accent pe o alimentatie echilibrata si miscare. Aceleasi recomandari privind stilul de viata sunt valabile si in cazul pacientilor cu ateroscleroza, care primesc totodata medicatie pentru reducerea nivelului de colesterol, precum si in cazul diabeticilor.
Inlaturarea anevrismelor si corectarea malformatiilor arterio-venoase implica de cele mai multe ori interventii chirurgicale, urmate de o perioada de recuperare si adaptarea stilului de viata pentru a evita complicatiile.
In cazul hipertiroidismului, tratamentul consta in administrarea de medicamente care sa inhibe secretia de hormoni tiroidieni pentru a se restabili astfel echilibrul hormonal, ceea ce duce si readucerea ritmului cardiac la valorile normale.
In ceea ce priveste anemia, tratamentul se bazeaza pe identificarea carentelor care au determinat boala, urmata de administrarea de suplimente cu fier sau vitamine din complexul B, in functie de cauzele identificate. Totodata, se pune accent si pe o dieta bogata in acesti nutrienti, iar in cazurile severe poate fi necesara una sau mai multe transfuzii de sange.
In situatiile in care cauza subdiacenta nu poate fi eliminata imediat, iar acufenele pulsatile deja creeaza un disconfort major pacientului, care ii afecteaza starea psihica, exista cateva metode pentru ameliorarea acestui simptom. Astfel, se pot folosi dispozitive de mascare a zgomotelor repetitive cu sunete ambientale, care au si efect relaxant, benefic pentru psihic. De asemenea, pentru reducerea stresului generat de acufenele pulsatile, pacientilor li se pot recomanda diferite tehnici de relaxare, precum exercitiile de respiratie, meditatia sau yoga.
Exista si cazuri de pacienti carora acufenele pulsatile le-au indus o stare de anxietate sau chiar i-au adus in pragul depresiei, situatii in care tratamentul include si administrarea unui tratament anxiolitic sau antidepresiv.