Acufene: ce sunt, cauze, simptome, tratament

Acufene: ce sunt, cauze, simptome, tratament Acufene: ce sunt, cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2025

Denumirea de acufene este atribuita unui simptom care poate aparea ocazional – caz in care nu constituie motiv de ingrijorare si nu necesita tratament – dar poate avea si cauze de natura medicala. Se numesc acufene acele sunete percepute in urechi fara sa existe in realitate, fiind vorba de o perceptie eronata, care ajunge la nivelul creierului din diferite cauze mai mult sau mai putin grave.

Perceptia de acufene se numeste tinitus, iar in limbajul comun i se spune „tiuit in urechi” – termen care cu siguranta va este mai familiar. Spunem aceasta pentru ca tinitusul este un fenomen obisnuit in anumite situatii, putand avea cauze comune care determina acufene, insa aceste zgomote din urechi se estompeaza si dispar dupa cateva ore, uneori chiar si cateva zile. In astfel de cazuri nu exista motive de ingrijorare, insa daca acufenele persista si daca apar din cauze inexplicabile, pot fi manifestarea unor probleme de sanatate ce impun un tratament adecvat.


Acufene – ce sunt si cum se manifesta

Acufenele pot fi definite ca un simptom caracterizat de perceperea unor sunete in interiorul uneia sau ambelor urechi, in conditiile in care acele sunete nu exista in realitate. Asadar, numim acufene acele perceptii auditive eronate, care apar in lipsa unui stimul real si care se manifesta sub forma de tiuituri, vajait, suierat sau diferite alte zgomote continue sau intermitente. Evident ca singurii care percep acufene sunt cei care au un astfel de simptom si care pot fi chiar foarte deranjati de sunetele din urechi, pe cand persoanele din jurul lor nu aud nimic, intrucat aceste sunete nu exista in realitate. 

Astfel de acufene pot fi la nivelul ambelor urechi sau al uneia singure, iar durata poate varia de la cateva secunde pana la cateva zile, in functie de cauze. Asa cum spuneam, daca aceste cauze sunt de natura medicala, acufenele se pot manifesta in mod constant, fiind nevoie de tratament adecvat pentru ca acestea sa dispara.

Tot in functie de cauze variaza si intensitatea cu care sunt percepute acufenele, care pot fi sub forma unor sunete discrete, dar totodata pot fi si foarte puternice. Cu cat se manifesta pe o perioada mai indelungata si au o intensitate crescuta, cu atat acufenele genereaza disconfort, cauzand dificultati de concentrare, insomnie, stres, anxietate, atacuri de panica sau depresie. Cei mai multi dintre pacientii care incep sa manifeste astfel de simptome pe fondul tinitusului se adreseaza medicului pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament adecvat.

Acufene – de cate tipuri pot fi

Exista doua criterii in functie de care se face clasificarea acufenelor, iar acestea sunt perceptibilitatea si tipul sunetelor percepute. Astfel, pe baza primului criteriu – cel al perceptibilitatii – putem vorbi de doua tipuri principale de acufene, dupa cum urmeaza:

  1. acufene subiective – este tipul predominant, reprezentat de peste 99% din cazuri, si include situatiile in care acufenele sunt percepute doar de pacienti, fiind insesizabile pentru cei din jur;
  2. acufene obiective – este vorba de cazuri rare, in care sunetele percepute de pacient chiar sunt reale si sunt produse de sistemul circulator sau de cel muscular, putand fi percepute si de medic cu ocazia consultului de specialitate, iar uneori chiar de persoanele din apropiere. 

Totodata, in functie de tipul sunetelor percepute de pacienti exista trei tipuri de acufene, iar acestea sunt urmatoarele:

  1. acufene tonale – este cea mai frecventa forma pe baza acestui criteriu si se manifesta prin sunete percepute continuu, cu aceeasi frecventa si o intensitate ce poate fluctua sau poate fi constanta;
  2. acufene pulsatile – zgomotele percepute sunt sincronizate cu pulsul, ceea ce constituie un indiciu ca aceste acufene au cauze cardiace;
  3. acufene muzicale – aceasta este o forma rara de tinitus in care pacienti percep un fragment muzical ce se repeta in mod constant.

Acufene – cauze fecvente

Este normal sa apara acufene in urma expunerii la zgomote puternice sau la o presiune ridicata, pentru ca acesti factori suprasolicita urechea interna. Se intampla adesea dupa ce ati fost la un concert, intr-un club in care muzica rasuna la volum maxim, cand ascultati muzica in casti sau de Revelion, cand pocnesc zgomotos petardele si focurile de artificii. In ceea ce priveste expunerea la presiune ridicata, acufenele apar la schimbarile bruste de altitudine – asa cum se intampla cand urcati pe munte sau calatoriti cu avionul – sau in conditiile scufundarii in apa, la mare adancime.

Atat timp cat expunerea la acesti factori este ocazionala, astfel de cauze nu sunt considerate periculoase. Totusi, in cazul persoanelor care isi desfasoara activitatea intr-un mediu cu mult zgomot si al celor care se expun frecvent la astfel de medii, acufenele pot deveni simptomul unor probleme la nivelul urechi interne.

Ajungem astfel la cauzele medicale, care constituie adevaratul motiv de ingrijorare. Ar fi foarte dificil sa enumeram toate aceste cauze, dat fiind faptul ca exista peste 200 de afectiuni asociate cu acufenele, iar in multe cazuri cauza exacta chiar nu poate fi identificata. Am facut totusi o clasificarea acestor cauze pentru a le include in lista de mai jos pe cele mai multe dintre ele.

Afectiuni ale urechii interne

In aceasta categorie intra cele mai frecvente cauze care genereaza acufene iar principalele exemple sunt:

  • infectiile urechii interne;
  • blocarea canalului auditiv cu corpuri straine, depuneri de ceara, praf sau din cauza acumularii de lichid;
  • pierderea auzului pe fondul inaintarii in varsta sau din cauza expunerii prelungite la factorii de risc enumerati mai devreme;
  • osteoscleroza, care poate cauza modificari ale oaselor din urechea interna;
  • boala Meniere, cauzata cel mai adesea de excesul de lichid din urechea interna si de expunerea la presiune ridicata;
  • disfunctiile de la nivelul trompei lui Eustachio.

Afectiuni cardiovasculare

Hipertensiunea arteriala cauzeaza acufene pe fondul unei presiuni crescute a circulatiei sangelui, inclusiv in vasele din urechea interna. De asemenea, ateroscleroza, care duce la aparitia hipertensiunii arteriale, precum si anumite anomalii ale vaselor sanguine se numara printre cauzele de natura cardiovasculara ale acufenelor.

Anumite afectiuni cronice

Boli precum diabetul, anemia, afectiunile tiroidiene si cele neurologice declanseaza diferite mecanisme care au efecte si la nivelul urechii interne, cauzand acufene.

Traumatisme severe

Traumatismele suferite la nivelul capului sau al gatului pot afecta nervul auditiv, structurile ce alcatuiesc urechea interna sau acea parte a creierului responsabila de simtul auzului, iar una din consecinte poate fi aparitia tinitusului.

Tratament medicamentos

Anumite categorii de medicamente pot cauza acufene, care in acest caz sunt un efect secundar al unui tratament pentru afectiuni sau alte probleme de sanatate, ce nu au neaparat legatura cu urechea interna. Astfel de manifestari pot aparea in urma unui tratament cu medicamente antiinflamatoare nesteroidienre, diuretice, antidepresive si unele antibiotice. De asemenea, pacientii aflati sub tratament oncologic sau impotriva malariei pot dezvolta acest simptom ca urmare a medicamentelor administrate.

Acufene – optiuni de tratament

Avand in vedere ca acest simptom este specific unui numar mare de afectiuni si poate avea cauze diverse, este de la sine inteles ca exista la fel de multe optiuni de tratament, care se stabilesc in functie de cauza. Si de aceasta data este dificil sa trecem in revista toate metodele de tratament, mai ales ca difera si de la caz la caz, insa am facut o sinteza a principalelor solutii terapeutice.

  • Curatarea canalului auditiv – se recomanda in cazul pacientilor care prezinta infundare sau obturare de canal auditiv si are ca scop eliminarea depunerilor de ceara, a lichidului sau corpurilor straine care cauzeaza acest blocaj.
  • Administrarea antibioticelor – este tratamentul adecvat impotriva infectiilor de natura bacteriana ale urechii interne.
  • Schimbarea medicatiei – in cazul in care tinusul este cauzat de administrarea unor medicamente, iar acest efect secundar devine foarte deranjant pentru pacient, se poate lua in considerare si aceasta optiune daca exista alternative viabile.
  • Tratament specific afectiunilor gerneratoare – in cazurile in care aparitia acufenelor este asociata cu afectiunile enumerate mai devreme, solutiile terapeutice se concentreaza asupra cauzei, iar printr-un tratament adecvat, odata cu ameliorarea starii de sanatate, va disparea si tinusul.

In cazul pacientilor cu deficiente de auz iremediabile, principala optiune terapeutica este utilizarea unui aparat auditiv, iar pentru reducerea intensitatii acufenelor se poate apela si la stimularea electrica.