ACTH (hormon adrenocorticotrop)

ACTH (hormon adrenocorticotrop) ACTH (hormon adrenocorticotrop)

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2025

ACTH este denumirea prescurtata a unui hormon secretat de glanda hipofiza, care la randul sau stimuleaza secretia altor hormoni la nivelul glandelor suprarenale. Acest hormon mai este cunoscut sub denumirea de corticotropina sau hormon adrenocorticotrop, insa pentru ca acesti termeni sunt mai greu de retinut se foloseste cel mai adesea varianta prescurtata, de ACTH.  Aceeasi varianta prescurtata o vom folosi si noi pe parcursul materialului de fata, in care dorim sa va prezentam toate informatiile relevante referitoare la acest hormon, la importanta sa si la rolurile pe care acesta le indeplineste in organism.


Despre ACTH si glanda hipofiza

Dupa cum spuneam in introducerea de mai sus, ACTH este un hormon secretat de glanda hipofiza. Aceasta glanda este situata la baza creierului, sub hipotalamus, si joaca un rol crucial in functionarea sistemului endocrin. Spunem aceasta intrucat glanda hipofiza controleaza impreuna cu hipotalamusul activitatea celorlalte glande endocrine din organism, prin secretia de hormoni specifici. Mai exact, glanda hipofiza secreta in lobul sau anterior 5 tipuri de hormoni, iar hipotalamusul secreta doua tipuri, care sunt stocate in lobul posterior al hipofizei, de unde se si elibereaza in organism cand este necesar.

Revenind la ACTH, acesta este un hormon produs in lobul anterior al hipofizei, constituind unul din cele cinci tipuri de hormoni despre care am amintit mai devreme.

Ce roluri indeplineste ACTH

ACTH este un hormon care actioneaza asupra glandelor suprarenale, mai precis asupra cortexului suprarenal, care constituie stratul superior al acestor glande. La nivelul cortexului suprarenal se produc mai multe tipuri de hormoni, printre care se numara si glucocorticoizii. Dintre acestia, cel mai important este cortizolul supranumit si hormonul stresului intrucat ajuta organismul sa faca fata unor astfel de situatii. In acelasi timp, cortizolul este implicat si in cresterea nivelului de glucoza din sange, precum si in modularea raspunsului inflamator si imun, procese incluse in mecanismele declansate in situatii de stres.

Rolul principal al ACTH este acela de a stimula secretia de glucocorticoizi de catre glandele suprarenale, transmitand semnale receptorilor de la nivelul cortexului suprarenal. In acelasi timp, ACTH este implicat intr-o anumita masura si in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor.

Cum se regleaza nivelul de ACTH

Glanda hipofiza secreta ACTH doar atunci cand acest lucru este necesar, iar principalul indicator este nivelul acestui hormon in sange. Acest nivel este influentat de diversi factori, precum stresul, efortul fizic sau situatiile percepute ca un potential pericol. In astfel de conditii este necesara eliberarea de cortizol in sange, proces care se declanseaza doar prin intermediul hormonului ACTH. Organismul transmite un semnal catre creier, prin care solicita cresterea nivelului de ACTH in sange, iar acest semnal ajunge in hipotalamus. Ca raspuns, acesta secreta un hormon numit CRH, care stimuleaza hipofiza pentru a produce si a elibera in sange ACTH. Cand nivelul acestuia ajunge la normal, semnalul transmis catre creier inceteaza si odata cu el se opreste si productia de ACTH.

Hormonul actioneaza in acest timp asupra receptorilor de la nivelul cortexului suprarenal si determina astfel glandele suprarenale sa secrete glucocorticoizi, mai precis cortizol si corticosteron.

Ce simptome genereaza nivelurile anormale de ACTH

Valorile considerate normale pentru nivelurile de ACTH in sange se incadreaza intre 5 si 45 de picograme pe mililitru (pcg/ml), fiind vorba asadar de cantitati infime, ce pot varia intre aceste limite de la o persoana la alta, in functie de expunerea la factorii declansatori mentionati mai devreme.  

Exista anumite situatii in care glanda hipofiza secreta o cantitate insuficienta sau o cantitate prea mare de ACTH, iar atunci cand nivelul acestui hormon scade sub limita normala sau creste excesiv apar o serie de simptome care trebuie sa dea de gandit.

Astfel, un nivel prea scazut de ACTH se manifesta prin:

  • slabiciune musculara;
  • lipsa poftei de mancare;
  • oboseala persistenta;
  • scadere brusca in greutate;
  • greturi insotite deseori de varsaturi;
  • aparitia unor pete pigmentare pe piele;
  • hipotensiune arteriala (scaderea tensiunii arteriale);
  • hipoglicemie (valori scazute ale glicemiei).

De cealalta parte, pot exista si situatii in care nivelul ACTH depaseste limita considerata normala, iar in astfel de cazuri principalele simptome fiind urmatoarele:

  • slabiciune musculara;
  • crestere in greutate cu acumulare de tesut adipos preponderent in zona taliei si abdomenului;
  • pilozitate excesiva;
  • acnee;
  • inrosirea fetei;
  • piele sensibila;
  • hipertensiune arteriala (valori peste normal ale tensiunii arteriale);
  • hiperglicemie (cresterea concentratiei de glucoza din sange, ce poate declansa diabetul de tip 2).

Cum se determina nivelul de ACTH din sange

In cazul pacientilor cu simptome precum cele enumerate mai sus, medicul poate recomanda o analiza de sange pentru determinarea nivelului de ACTH, care ofera indicii importante pentru stabilirea diagnosticului. Testul este denumit „dozare de ACTH” si presupune prelevarea unor probe de sange care ulterior sunt analizate in laborator. Am spus „probe de sange” intrucat pentru o cat mai buna acuratete se fac de obicei doua prelevari – una dimineata, iar cealalta seara. Explicatia sta in faptul ca secretia de ACTH variaza in functie de ciclul circadian, astfel ca e necesara masurarea nivelului atat la inceputul zilei, cat si seara.

Prima proba poate fi recoltata pe stomacul gol, in intervalul orar 06:00 – 10:00, iar cea de-a doua in intervalul 21:00 – 24:00. Recoltarea se face prin punctie venoasa la nivelul bratului, iar sangele este stocat intr-un recipient steril, pe care se aplica o eticheta cu datele de identificare ale pacientului, dupa care este trimis catre laborator.

Este foarte important ca pacientii sa nu fie stresati la momentul recoltarii, iar pe parcursul zilei respective sa evite cat mai mult situatiile stresante, dat fiind ca stresul si emotiile puternice constituie unul dintre factorii care determina secretia de ACTH. Tocmai pentru ca rezultatele analizelor pot fi influentate de starea emotionala a pacientului, iar recoltarea probelor biologice genereaza pentru multi teama, stres sau emotie puternica, sunt necesare si alte teste pentru a se putea stabili un diagnostic.

Care sunt afectiunile asociate cu valori anormale de ACTH

Dozarea ATCH poate fi recomandata de medic atat pentru stabilirea unui diagnostic, cat si pentru monitorizarea evolutiei pacientilor carora li s-a fixat deja diagnosticul sau pentru sau a raspunsului acestora la tratamentul prescris.

Daca rezultatul analizelor indica valori scazute de ACTH, posibilele cauze pot fi:

  • afectiuni ale hipotalamusului (deficienta hipotalamica de CRH, sarcoidoza, histocitoza X, infectii fungice);
  • traumatisme ale bazei craniene sau leziuni structurale ale hipotalamusului;
  • adenom hipofizar;
  • tumora benigna sau maligna la nivelul hipotalamusului sau hipofizei;
  • hipofizita autoimuna;
  • cancer al glandelor suprarenale;
  • hipopituitarism;
  • hemoragie hipofizara;
  • efectul secundar al radioterapiei la nivelul capului.

Printre potentialele cauze ale valorilor crescute de ACTH se numara:

  • adenom hipofizar;
  • hiperactivitatea glandei hipofize;
  • tumori ectopice care secreta ATCH sau CRH;
  • boala Addison;
  • sindrom de neoplazie endocrina multipla;
  • sindromul Nelson cauzat de indepartarea glandelor suprarenale;
  • pseudosindrom Cushing asociat cazurilor de alcoolism, depresie si anorexie nervoasa.

Dupa cum puteti observa, posibilele cauze care determina valori anormale de ATCH in sange sunt in marea lor majoritate probleme de sanatate care necesita toata atentia, intrucat consecintele pot fi dintre cele mai grave. Asadar, daca va confruntati cu simptome similare celor enuntate mai sus, nu ezitati si adresati-va fara intarziere unui medic.

In concluzie, ACTH este unul din cele 5 tipuri de hormoni secretati de glanda hipofiza, al carui rol principale este acela de a stimula glandele suprarenale sa produca la nivelul cortexului suprarenal glucocorticosteroizi (cortizol si corticosteron). Acestia sunt la randul lor hormoni care controleaza raspunsul la stres si unele functii metabolice, secretia lor fiind stimulata in anumite situatii percepute ca potential pericol.