Acidoza metabolica se poate dezvolta daca nivelul acizilor din sange este prea mare si elimina bicarbonatul din sange (acidoza metabolica cu hiatus anionic ridicat) sau daca nivelul bicarbonatului din sange se reduce drastic ca urmare a unei boli de rinichi sau a insuficientei renale (acidoza metabolica cu hiatus anionic normal).
Bicarbonatul este o baza. Este o forma de dioxid de carbon - un produs secundar rezidual care apare dupa ce organismul transforma alimentele in energie.
Hiatusul anionic (sau gaura anionica) reprezinta diferenta dintre sarcinile electrice pozitive si negative din electrolitii din sange. Electrolitii sunt ioni care ajuta la reglarea multor procese metabolice din corp, cum ar fi mutarea nutrientilor in celule si eliminarea reziduurilor din celule. Printre exemplele de electroliti se numara sodiul, calciul, potasiul, clorul si fosfatul.
Cu toate ca formele severe pot pune viata in pericol, de multe ori, acidoza metabolica este o afectiune usoara. Aceasta tulburare poate fi tratata. Metoda de tratament poate fi prescrisa, insa, in functie de cauza problemei.
Acidoza metabolica apare atunci cand fluidele din organism contin prea mult acid. Acidoza metabolica este cauzata, in multe cazuri, de faptul ca rinichii si plamanii nu pot mentine pH-ul corpului in echilibru.
Multe dintre procesele care au loc in organism produc acid. De obicei, plamanii si rinichii pot compensa usoarele dezechilibre ale pH-ului. De aceea, daca aceste organe se confrunta cu afectiuni sau alte probleme de sanatate, nu mai pot echilibra nivelul pH-ului iar acest lucru duce la acumularea in exces de acid in organism si sange.
Nivelul de aciditate din sange este masurat prin determinarea pH-ului acestuia. Un pH mai scazut arata ca sangele este mai acid, in timp ce un pH mai mare indica faptul ca sangele este mai bazic.
Nivelul pH-ului din sange ar trebui sa fie in jur de 7,4. Acidoza metabolica se caracterizeaza printr-un pH de 7,35 sau mai mic. Alcaloza se caracterizeaza printr-un nivel de pH de 7,45 sau mai mare.
Desi aparent mici, aceste diferente numerice pot avea consecinte grave. Acidoza metabolica poate duce la numeroase probleme de sanatate si poate chiar sa puna viata in pericol.
Semne si simptome
In unele situatii, acidoza metabolica nu provoaca semne sau simptome. Cu toate ca simptomele pot varia, o persoana care are acidoza metabolica se confrunta cu:
-
respiratie rapida
-
lipsa poftei de mancare
-
batai rapide ale inimii (ritm cardiac rapid)
-
dureri de cap
-
oboseala
-
stare de confuzie
-
slabiciune
-
voma
-
probleme stomacale
O respiratie aromata, cu miros de fructe sau care seamana cu cea a ojei de unghii, indica o afectiune serioasa in cazul diabeticilor: cetoacidoza diabetica.
Persoanele care dezvolta aceste simptome trebuie sa ia legatura cu un medic. Cel mai probabil va trebui sa mearga la spital daca semnele si simptomele sunt grave.
Cauze si factori de risc
Acidoza metabolica poate avea o serie de cauze. Afectiunea incepe in rinichi in loc de plamani si se produce atunci cand rinichii nu pot elimina suficient acid sau cand elimina prea multa baza din sange. Exista patru forme majore de acidoza metabolica:
Acidoza diabetica
Acidoza diabetica apare la persoanele care nu-si tin sub control diabetul. Daca organismului ii lipseste suficienta insulina, in corp se acumuleaza cetone, care “acidifica” sangele.
Acidoza metabolica hipercloremica
Acidoza hipercloremica este o afectiune care rezulta din pierderea nivelului de bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este o baza care ajuta la mentinerea sangelui la un pH neutru. Acest tip de acidoza poate fi provocat atat de diaree, cat si de varsaturi.
Acidoza lactica
Acidoza lactica apare atunci cand exista prea mult acid lactic in organism. Aceasta forma poate fi cauzata de consumul cronic de alcool, insuficienta cardiaca, cancer, convulsii, insuficienta hepatica, lipsa prelungita de oxigen si glicemie mica. Chiar si exercitiile fizice prelungite pot duce la acumularea de acid lactic.
Acidoza tubulara renala
Acidoza tubulara renala se produce atunci cand rinichii nu pot sa elimine acizii in urina. Din aceasta cauza, sangele devine acid.
Factori de risc pentru acidoza metabolica
Factorii care pot creste riscul de acidoza metabolica sunt:
-
alimentatia bogata in grasimi si saraca in carbohidrati
-
deshidratarea
-
insuficienta renala
-
diabetul
-
obezitatea
-
intoxicatiile cu aspirina sau metanol
-
intoxicatia cu monoxid de carbon
Medicul poate recomanda efectuarea anumitor teste si analize in functie de posibila cauza a acidozei metabolice. Printre aceste teste se numara:
Analizele de sange
Analizele de sange au rolul de a furniza informatii importante despre substantele chimice din sange. Analizele de sange care pot diagnostica acidoza metabolica sunt:
Hiatus anionic (gaura anionica)
Pentru a efectua acest test, furnizorul de asistenta medicala recolteaza o cantitate mica de sange din vena bratului. Acest test are rolul de a descoperi diferenta dintre electrolitii incarcati pozitiv si electrolitii incarcati negativ din sange. Un decalaj mare intre electrolitii pozitivi si negativi din sange poate indica acidoza metabolica.
Gazometrie arteriala
Acest test presupune, de asemenea, recoltarea unei cantitati mici de sange dintr-o artera de la nivelul mainii. Aceasta analiza masoara nivelul de oxigen si dioxid de carbon, dar si nivelul pH-ului din sange. Un pH al sangelui sub valoarea de 7,35 indica faptul ca persoana in cauza are prea mult acid sau prea putina baza in sange.
Analize de urina
Prin intermediul acestui test, specialistul stabileste nivelul pH-ului din urina.
In primul rand, medicul trebuie sa descopere cauza acidozei metabolice pentru a stabili planul de tratament. Acest lucru poate implica abordarea cauzei fundamentale a dezechilibrului acido-bazic. In plus, fiecare tip de acidoza metabolica are un tratament propriu, de exemplu:
-
Acidoza metabolica provocata de insuficienta renala poate fi tratata cu citrat de sodiu.
-
Persoanelor care sufera de cetoacidoza diabetica li se administreaza lichide intravenoase (IV) si insulina pentru a-si echilibra pH-ul.
-
Tratamentul pentru acidoza lactica poate cuprinde administrarea de bicarbonat de sodiu, lichide intravenoase, oxigen sau antibiotice, in functie de cauza.
-
Persoanele cu acidoza metabolica hipercloremica pot primi bicarbonat de sodiu administrat oral.
Eficienta bicarbonatului de sodiu in acidoza metabolica
Bicarbonatul de sodiu este adesea administrat persoanelor cu anumite tipuri de acidoza metabolica. Datorita faptului ca neutralizeaza acidul din stomac, acest compus chimic este adesea folosit pentru a trata arsurile la stomac.
Cand este administrat pentru a trata acidoza metabolica, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la alcalinizarea lichidelor din corp sau la cresterea pH-ului sangelui. Medicul poate administra bicarbonat de sodiu fie pe cale orala, fie intravenos.
Care este regimul alimentar in caz de acidoza metabolica
Anumite alimente si bauturi pot face ca organismul sa produca mai multi acizi. Inainte de a face orice modificare in alimentatie, discutati cu furnizorul de asistenta medicala. Acesta va poate spune ce alimente sau bauturi sa includeti sau sa eliminati din dieta pentru a ameliora acidoza metabolica.
Alimentele si bauturile care cresc productia de acizi in organism sunt:
-
carnea, inclusiv carnea de pasare si de peste
-
branza
-
ouale
-
alcoolul
-
cerealele
Alimentele sau bauturile care cresc alcalinitatea sunt:
-
fructele
-
nucile
-
leguminoasele
-
legumele
-
apa alcalina
Posibile complicatii
Fara tratament prompt, acidoza metabolica poate provoca urmatoarele complicatii:
-
pietre la rinichi
-
probleme renale cronice
-
insuficienta renala
-
afectiuni osoase
-
crestere intarziata
Preventie
Acidoza metabolica nu poate fi prevenita complet. Cu toate acestea, puteti face urmatoarele lucruri pentru a reduce riscul de acidoza metabolica:
-
Hidratati-va. Beti multa apa.
-
Persoanele care au diabet este important sa-si tina sub control nivelul zaharului din sange.
-
Consumati alcool in cantitati moderate. Consumul cronic de alcool poate creste acumularea de acid lactic in organism.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24492-metabolic-acidosis
https://www.healthline.com/health/acidosis
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-metabolic-acidosis
https://www.kidney.org/atoz/content/metabolic-acidosis