Acid alfa-lipoic – utilizari medicale si cosmetice

Acid alfa-lipoic – utilizari medicale si cosmetice Acid alfa-lipoic – utilizari medicale si cosmetice

Ultima actualizare: 23 august 2024

Acidul alfa-lipoic (ALA) este un acid gras sintetizat si in organismul uman, in organitele numite mitocondrii (implicate in producerea de energie), fiind un cofactor al multor enzime implicate in descompunerea nutrientilor. De asemenea, multe alimente, cum ar fi carnea rosie, sfecla sau morcovii, cartofii, spanacul si broccoli sunt bogate in acid alfa-lipoic. Privitor la utilizarile sale, ALA este foarte cunoscut pentru proprietatile sale puternic antioxidante. In forma redusa, adica dihidrolipoatul, reactioneaza cu speciile reactive de oxigen (radicalii superoxid, hidroxil) si, in final, ii neutralizeaza. De altfel, acidul alfa-lipoic are multe intrebuintari cosmetice si medicale.


Acid alfa-lipoic – proprietati si beneficii

Molecula de acid alfa-lipoic contine nucleu ditiolanic, cu doua molecule de sulf, care dicteaza reactivitatea chimica a acestui compus. ALA se gaseste sub doua forme: acid lipoic oxidat (LA) si acidul dihidrolipoic redus (DHLA). Ambele forme de acid alfa-lipoic prezinta proprietati cu potential antioxidant extraordinar. Mai mult decat atat, molecula de acid alfa-lipoic regenereaza simultan alti compusi antioxidanti, cum ar fi vitaminele C si E. De asemenea, acest compus se pare ca stimuleaza si sinteza glutationului, principalul antioxidant din organism. ALA inhiba si activitatea citokinelor proinflamatorii. Asadar, este utilizat cu numeroase scopuri, cum ar fi:

Supliment alimentar

Exista multe suplimente alimentare pe baza de acid alfa-lipoic, iar beneficiile administrarii sunt urmatoarele:

  • imbunatateste functia mitocondriala, esentiala pentru producerea energiei celulare;
  • imbunatateste functia antioxidanta a organismului, neutralizand radicalii liberi si protejand celulele de stresul oxidativ;
  • stimuleaza regenerarea altor antioxidanti, cum ar fi vitaminele C si E, coenzima Q10 si, de asemenea, glutationul;
  • ajuta la un mai bun control al glicemiei, imbunatatind sensibilitatea la insulina. De fapt, se cunoaste faptul ca administrarea de acid afla-lipoic este foarte benefica in cazul retinopatiei diabetice, imbunatatind functia vizuala la persoanele cu diabet de tip 1 si 2.

Ingredient in produsele cosmetice

Exista numeroase produse cosmetice care contin acid alfa-lipoic drept ingredient. Molecula de acid alfa-lipoic ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si prevenirea semnelor de imbatranire:

  • reducerea ridurilor, prin potentialul de a stimula sinteza colagenului, sustinand in cele din urma elasticitatea si fermitatea pielii;
  • uniformizarea pielii: acidul alfa-lipoic amelioreaza hiperpigmentarea si petele intunecate;
  • produsele cosmetice cu acid alfa-lipoic pot ajuta la calmarea iritatiilor si rosetii pielii;
  • acidul alfa-lipoic imbunatateste textura si aspectul general al pielii.

Aceste efecte se datoreaza in special potentialului antioxidant extraordinar al acestui acid gras. Pe de alta parte, molecula de acid alfa-lipoic are si proprietati antiinflamatorii, deoarece inhiba enzima numita I-kappa-B-kinaza (IKK), implicata in cascada proinflamatorie. De asemenea, s-a observat ca moduleaza si activitatea cofactorului NF-kB implicat in patogenia inflamatiei. In urma administrarii de acid alfa-lipoic, sub diferite forme, se observa scaderea mediatorilor care au rol in inflamatie, cum ar fi interleukinele (IL) IL-1β si IL-6.

Acid alfa-lipoic – utilizari medicale

Beneficiile administrarii de acid alfa-lipoic (in general pe cale orala sau topica, desi poate exista si posibilitatea administrarii intravenoase) au fost documentate prin numeroase studii. Desi inca nu exista rezultate concludente, anumite studii indica beneficii ale administrarii acestui compus in mai multe afectiuni, cum ar fi:

  • Diabetul si complicatiile asociate

Unul dintre cele mai studiate beneficii ale administrarii de acid alfa-lipoic este atat gestionarea mai buna a diabetului zaharat, cat si reducerea riscului de complicatii asociate. ALA se pare ca imbunatateste sensibilitatea la insulina si ajuta la un mai bun control al glicemiei. De asemenea, studiile au aratat ca suplimentarea cu acid alfa-lipoic poate reduce simptomele de neuropatie si retinopatie diabetica, complicatii frecvente ale diabetului necorespunzator gestionat.

  • Bolile neurodegenerative

Datorita proprietatilor antioxidante extraordinare si antiinflamatorii, au fost investigate posibile beneficii ale administrarii de acid alfa-lipoic in prevenirea si tratarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson. Molecula de ALA poate traversa bariera hematoencefalica si astfel poate ajunge la nivelul neuronilor, unde neutralizeaza speciile reactive de oxigen, ajutand la imbunatatirea cognitiei si la prevenirea declinului mintal asociat stresului oxidativ. Desi acest efect nu este cert, potentialul antioxidant al acidului alfa-lipoic este remarcabil.

  • Afectiunile cardiovasculare

Stresul oxidativ joaca un rol semnificativ in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. ALA, intrucat are proprietati antioxidante si antiinflamatoare, ajuta la reducerea inflamatiei si a procesului de oxidare a lipoproteinelor cu densitate mica (LDL; „colesterolul rau”). LDL-ul oxidat reprezinta constituentul principal al placilor de aterom, implicate in patologia aterosclerozei. S-a observat si faptul ca ALA sustine integritatea structurala a endoteliului vascular.

  • Bolile hepatice

Acidul alfa-lipoic este folosit si pentru sustinerea sanatatii hepatice. ALA stimuleaza productia de glutation, unul dintre cei mai importanti antioxidanti din organism, care actioneaza specific prin neutralizarea radicalilor liberi de oxigen si azot si neutralizarea toxinelor. Astfel, va proteja ficatul de daunele produse de stresul oxidativ.

Acid alfa-lipoic –- utilizari cosmetice

Acidul alfa-lipoic prezinta beneficii nu doar in urma administrarii interne, ci si in urma aplicarii topice, la nivelul pielii. Exista produse cosmetice speciale care contin acid alfa-lipoic, de foarte multe ori in combinatie cu diferite vitamine si substante benefice pielii. Utilizarea cosmetica a acidului alfa-lipoic se datoreaza urmatoarelor beneficii observate:

  • Efect anti-aging

Acidul alfa-lipoic este recunoscut pentru efectele sale antiimbatranire. Adaugat in creme si in seruri, ALA poate reduce ridurile si liniile fine prin stimularea productiei de colagen si elastina, necesare pentru asigurarea elasticitatii pielii. Proprietatile sale antioxidante protejeaza eficient pielea de daunele produse de radiatiile UV.

  • Efect de uniformizare a pielii

Produsele cu acid alfa-lipoic ajuta la uniformizarea tonului pielii, ameliorand petele intunecate si hiperpigmentarea. Acest lucru se datoreaza capacitatii acidului alfa-lipoic de a inhiba enzima numita tirozinaza, implicata in sinteza melaninei.

  • Protectie antioxidanta

Aplicarea topica a acidului alfa-lipoic ofera protectie antioxidanta directa pentru piele, ceea ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si prevenirea stresului oxidativ. Acest lucru contribuie la mentinerea aspectului tanar si sanatos al pielii.

  • Proprietati antiinflamatorii

Acidul alfa-lipoic are proprietati antiinflamatorii, reducand iritatia si roseata pielii. Prin urmare, produsele cu acest compus s-ar putea dovedi foarte benefice pentru persoane care au piele mai sensibila sau afectiuni inflamatorii, cum ar fi rozaceea. Recomandat este sa se consulte insa medicul dermatolog inainte de a folosi astfel de produse de catre persoanele cu afectiuni cutanate.

Acid alfa-lipoic – contraindicatii si posibile efecte adverse

In ceea ce priveste contraindicatiile administrarii acidului alfa-lipoic, nu exista suficiente studii in aceasta directie. Totusi, ca urmare a efectelor pe care administrarea de acid alfa-lipoic le are, este recomandat ca administrarea sa fie precauta (la recomandarea unui medic), in special daca persoana a fost diagnosticata cu:

  • boli hepatice;
  • alcoolism;
  • diabet;
  • afectiuni tiroidiene;
  • deficit de tiamina (vitamina B1).

Potrivit studiilor, administrarea de acid alfa-lipoic in timpul sarcinii este sigura. Nu exista insa date in ceea ce priveste siguranta in perioada alaptarii. Suplimentele cu acid alfa-lipoic sunt in general considerate sigure, fara efecte adverse serioase. Cele mai frecvente efecte adverse raportate insa ca urmare a administrarii de ALA sunt durerile de cap, arsurile la stomac, greata si varsaturile.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564301/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723188/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9904877/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9824456/

https://www.healthline.com/nutrition/alpha-lipoic-acid

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-767/alpha-lipoic-acid

https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/alpha-lipoic-acid