
Abdominoplastia este o interventie chirurgicala prin care pacientii iti pot recapata aspectul bine conturat al corpului si totodata pot scapa de disconfortul cauzat de durerile de spate sau slabirea unor muschi din zona abdominala. Pe masura ce chirurgia plastica a devenit o ramura din ce in ce mai cunoscuta a medicinei, tot mai multi oameni au aflat despre abdominoplastie si beneficiile sale, desi astfel de interventii se fac inca din anii ’60.
Spre deosebire de acea perioada, pacientii care necesita o abdominoplastie au acces mult mai usor la o astfel de interventie, existand numeroase clinici de stat si private in care se efectueaza acest gen operatii.
Nu oricine doreste un abdomen plat sau eliminarea grasimii din talie poate solicita o abdominoplastie, fiind vorba de interventii care se efectueaza in cazuri speciale.
Cand se recomanda o abdominoplastie, in ce consta o astfel de procedura si care sunt beneficiile sale puteti afla in randurile de mai jos.
Cand e necesara o abdominoplastie
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta persoanele supraponderale sau obeze care au reusit sa slabeasca semnificativ, precum si multe dintre femeile care au nascut de mai multe ori, este reprezentata de stratul de piele si grasime care ramane pe abdomen si se rasfrange asupra taliei. Dincolo de aspectul inestetic pe care il confera, pielea si grasimea ce alcatuiesc acest strat pun presiune asupra muschilor si articulatiilor cauzand dureri de spate. De asemenea, pliurile formate de tesutul cutanat in exces favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si fungilor si, astfel, aparitia frecventa a infectiilor.
Daca problema nu poate fi rezolvata prin dieta si exercitii, singura solutie eficienta ramane indepartarea chirurgicala prin abdominoplastie.
Asadar, principalele categorii de pacienti care apeleaza la abdominoplastie sunt persoanele care au pierdut un numar semnificativ de kilograme si femeile care au nascut, iar in urma sarcinii au ramas cu un astfel de strat de piele in exces si grasime la nivelul abdomenului.
Totodata, si persoanele care din diferite motive au dezvoltat tesut cutanat si grasime in exces la nivelul abdomenului pot sa apeleze la abdominoplastie, daca alte incercari de a scapa de aceasta problema au dat gres.
Cum sa va pregatiti pentru abdominoplastie
Orice abdominoplastie este precedata de un examen medical, in urma caruia se stabileste daca starea de sanatate a pacientului ii permite sa suporte o astfel de interventie invaziva. In cazul pacientilor fosti supraponderali sau obezi, este important ca la momentul operatiei sa ajunga la o greutate stabila, iar pacientele de sex feminin trebuie sa nu aiba in plan o sarcina in perioada urmatoare si sa nu se afle sub tratament cu anticonceptionale.
Fumatorii trebuie sa renunte la acest viciu cu 1-2 saptamani inainte de abdominoplastie si ulterior sa prelungeasca pauza cel putin doua saptamani dupa operatie. De asemenea, cu doua saptamani inainte nu se administreaza aspirina si nici alte medicamente ce afecteaza coagularea sangelui, iar orice alt tratament trebuie comunicat din timp medicului.
Pacientii programati pentru abdominoplastie trebuie sa aiba un regim alimentar normal, fara diete restrictive, iar dupa miezul noptii dinaintea operatiei este interzis consumul oricaror alimente sau lichide. Nu se recomanda nici expunerea prelungita la soare pentru a evita arsurile pe piele in zona care trebuie operata.
Nu in ultimul rand, daca pacientul dezvolta o raceala sau orice alta infectie in perioada premergatoare interventiei, operatia se amana pentru evitarea riscurilor in plus.
Cum decurge o abdominoplastie
Abdominoplastia este o operatie destul de complicata, care poate dura intre 2 si 5 ore, in functie de complexitatea cazului. Daca pacientul poarta proteza dentara sau lentile de contact, aceste dispozitive se inlatura, dat fiind faptul ca orice abdominoplastie se efectueaza sub anestezie generala.
Pentru inceput, se face o incizie deasupra zonei pubiene, de la un sold la celalalt, iar daca este cazul, aceasta se poate extinde si spre zona spatelui. A doua incizie se face in zona ombilicului, pentru a elibera tesuturile care il sustin. Pielea se desprinde apoi de pe muschii abdominali, iar daca este necesar se face si liposuctie, pentru a indeparta grasimea in exces. Dupa aceea, se rearanjeaza muschii abdominali si se fixeaza, iar urmatorul pas este indepartarea pielii in exces. Pielea ramasa este intinsa apoi pe abdomen, tragand in jos, de marginea superioara a inciziei, si se reconstruieste ombilicul.
Operatia de abdominoplastie se incheie prin suturarea inciziei, unind marginea superioara, intinsa anterior, cu marginea inferioara. Sub piele poate fi montat si un tub de dren, care va ramane inserat timp de cateva zile, iar plaga se acopera cu un pansament steril, dupa care pacientul este transferat in sectia de terapie intensiva, undeva fi monitorizat pana cand se trezeste complet din anestezie.
In general, pacientii care au suferit o abdominoplastie mai raman internati intre 5 si 7 zile, timp in care se administreaza tratament cu antibiotice si anticoagulante, pentru prevenirea infectiilor si a formarii de cheaguri de sange.
Ce beneficii aduce abdominoplastia
E important de precizat ca o abdominoplastie nu este nici pe departe o operatie pentru slabit si nici o metoda de remodelare corporala pentru obtinerea abdomenului plat. Desi in urma operatiei se pierd cateva kilograme, iar abdomenul devine mai plat si mai ferm, scopul este inlaturarea unui disconfort major care genereaza probleme in plan estetic, dar mai ales in plan fizic si psihic.
Cei mai multi pacienti care apeleaza la abdominoplastie sunt deranjati de aspectul inestetic pe care il confera acel strat de piele si grasime in exces, ce atarna de pe abdomen, asemeni unui „sort”. O astfel de problema estetica poate avea si implicatii psihice, ducand la scaderea stimei de sine, stres si chiar depresie, pe fondul nemultumirii legate de propriul aspect.
Este o motivatie destul de intemeiata pentru a apela la abdominoplastie, iar in urma unei astfel de interventii schimbarea in bine este evidenta. Abdomenul revine la aspectul normal, nu mai este nevoie de haine largi care sa ascunda acest defect, iar pacientii pot merge ulterior la plaja sau la piscina fara a le mai fi jena sa se expuna in costum de baie. Evident ca se imbunatateste stima de sine, pacientii devin mai increzatori, creste si libidoul, iar starea de spirit devine una pozitiva.
De asemenea, pielea si grasimea in exces de pe abdomen determina in timp modificarea posturii si exercita o presiune suplimentara asupra muschilor si articulatiilor. Din acest motiv, pacientii cu o astfel de problema se confrunta frecvent cu dureri de spate si dureri musculare, care le ingreuneaza mobilitatea.
Acesta este un alt motiv pentru care apeleaza la abdominoplastie – operatie care, pe langa beneficiile enuntate mai sus, permite corectarea posturii si determina disparitia durerilor, odata cu imbunatatirea mobilitatii.
Care sunt riscurile unei astfel de operatii
Ca orice interventie chirurgicala, si abdominoplastia presupune anumite riscuri, insa acestea nu atarna atat de greu in balanta precum beneficiile. Principalele riscuri sunt legate de aparitia unor infectii postoperatorii, a caror incidenta in cazul abdominoplastiilor este cuprinsa intre 1% si 3%. Administrarea de antibiotice si respectarea cu strictete a regulilor de igiena reduce insa considerabil acest risc.
In timpul operatiei pot aparea sangerari puternice, insa si acest lucru se intampla destul de rar, in conditiile in care pacientii nu iau anticoagulante in prealabil.
Dupa vindecarea plagii pot ramane cicatrici inestetice sau pielea isi poate modifica aspectul, dar acest lucru se intampla mai ales daca pacientii nu respecta recomandarile medicilor, poarta o imbracaminte neadecvata sau se expun la soare cat timp incizia nu este inca vindecata complet.