Un abces perianal este o umflatura dureroasa, plina cu puroi, care se formeaza in zona perianala. Acesta apare cand glandele anale se infunda si se infecteaza. Anumite conditii medicale sau factori de risc care pot favoriza aparitia unui abces perianal. Acesta poate provoca disconfort accentuat si necesita tratament prompt pentru a preveni complicatiile. Din fericire, medicul il poate drena, iar cu ajutorul tratamentului prescris, abcesul va disparea.
Abces perianal – ce este si care sunt factorii de risc
Un abces perianal are forma unui saculet plin cu puroi, care se formeaza in apropierea zonei perianale. Acesta se manifesta ca o infectie a glandelor anale, care se blocheaza si se infecteaza. Dimensiunile unui abces perianal pot varia, dar provoaca simptome serioase, cum ar fi inflamatia si febra.
Barbatii sunt mai predispusi la aparitia acestei probleme. In general, barbatii cu varste intre 20 si 60 de ani pot dezvolta abces perianal. Exista riscul de a dezvolta abces perianal daca prezentati urmatoarele afectiuni:
-
boala inflamatorie intestinala, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa;
-
diabet;
-
diverticuloza;
-
HIV/SIDA;
-
boli cu transmitere sexuala.
Alti factori de risc, care pot fi prezenti si in cazul femeilor, sunt urmatorii:
-
sarcina;
-
fumatul;
-
administrarea de prednison;
-
diareea frecventa sau constipatia;
-
introducerea unor obiecte in rect.
Abces perianal – simptome si cauze
Cel mai comun simptom pe care il veti simti cand aveti abces perianal il reprezinta o umflatura in apropierea marginilor anusului. Aceasta umflatura poate deveni iritata si foarte dureroasa. Cand stati jos, tusiti sau mergeti la toaleta, veti simti disconfortul intr-un mod si mai accentuat.
Alte simptome care pot indica faptul ca ati dezvoltat abces perianal sunt urmatoarele:
-
scurgeri din anus, sub forma de puroi;
-
durere intensa in anus sau rect;
-
aparitia unui nodul care este rosu, umflat si dureros;
-
iritatia tesutului din jurul anusului;
-
sangerari la nivelul rectului;
-
durere in zona inferioara a abdomenului.
Abcesul perianal poate cauza si alte simptome cum ar fi febra, frisoane si alte simptome asemanatoare cu cele ale unei raceli.
Abces perianal – metode de diagnostic
Diagnosticul unui abces perianal se face de obicei printr-un examen fizic efectuat de un medic specialist. In timpul examinarii, medicul poate observa umflaturi, roseata si alte semne de infectie in jurul anusului. In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi:
-
ecografia: utilizata pentru a vizualiza structurile interne si pentru a confirma prezenta unui abces perianal;
-
RMN-ul: utilizat pentru a obtine imagini detaliate ale tesuturilor moi si pentru a evalua extinderea infectiei;
-
analizele de sange: pentru a verifica prezenta unei infectii sistemice si a evalua starea generala de sanatate.
Abces perianal – metode de tratament
Metoda principala de tratament in caz de abces perianal este drenarea acestuia. In functie de gravitatea acestuia, medicul va decide care este optiunea de tratament potrivita. Iata care sunt metodele de tratament de care puteti beneficia pentru a trata un abces perianal.
Drenaj chirurgical
Drenajul chirurgical este tratamentul standard pentru a reduce un abces perianal si implica urmatorii pasi:
-
anestezie locala sau generala – astfel va veti simti mai confortabil pe parcursul interventiei si nu veti simti durere. Anestezia locala este utilizata pentru un abces perianal mic si superficial, in timp ce anestezia generala poate fi necesara pentru abces perianal mare sau adanc.
-
incizia si drenajul – chirurgul face o mica incizie in abces pentru a permite drenarea puroiului. In unele cazuri, este nevoie de ghidaj ecografic pentru a asigura drenajul complet al unui abces perianal.
-
curatarea si dezinfectarea – zona este curatata si dezinfectata pentru a preveni recurenta infectiei. Dupa drenaj, rana poate fi lasata deschisa pentru a permite vindecarea de la interior spre exterior, prevenind astfel acumularea altei cantitati de puroi.
Antibiotice
Antibioticele pot fi prescrise pentru a combate infectia bacteriana, mai ales daca pacientul prezinta semne de infectie sistemica sau are factori de risc crescut pentru complicatii. Cu toate acestea, antibioticele nu sunt de obicei suficiente singure pentru a trata un abces perianal, fara a face inainte drenajul adecvat. Antibioticele utilizate pot include:
-
cefalosporine – pentru acoperirea unei game largi de bacterii;
-
metronidazol – eficient impotriva bacteriilor anaerobe care pot fi prezente intr-un abces perianal.
Ingrijire postoperatorie
Ingrijirea postoperatorie este esentiala pentru recuperarea completa si prevenirea complicatiilor. Aceasta include:
-
mentinerea zonei curate – pentru a preveni infectiile este necesara spalarea delicata a zonei afectate cu solutii antiseptice si mentinerea acesteia uscata;
-
schimbarea pansamentelor – este important sa respectati instructiunile medicului pentru schimbarea regulata a pansamentelor. Astfel, veti preveni infectiile secundare care pot aparea dupa drenarea unui abces perianal.
-
controale medicale regulata – participarea la controale medicale regulate, pentru a monitoriza vindecarea si pentru a depista eventualele complicatii.
Tratarea complicatiilor
In cazurile in care abcesul perianal este asociat cu o fistula, poate fi necesara o interventie chirurgicala suplimentara pentru a trata fistula si a preveni recurenta infectiei. Procedurile pot include:
-
fistulotomia – deschiderea fistulei, pentru a permite vindecarea;
-
setonul – medicul va plasa un fir prin fistula, pentru a mentine canalul deschis si a permite drenajul continuu pana la vindecare.
Metode de tratament avansate
Pentru cazurile complexe sau recidivante de abces perianal, metodele de tratament avansate includ:
-
tratamentul cu laser – este folosit pentru a reduce inflamatia si a stimula vindecarea tesuturilor;
-
tehnicile de colagenaza – utilizarea enzimelor pentru a descompune tesutul cicatricial si a facilita vindecarea.
Daca urmariti cu atentie recomandarile medicului pentru tratarea abcesului, veti putea sa va recuperati in 3-4 saptamani de la drenaj. De asemenea, este contraindicat sa il spargeti fara a consulta un medic. Riscul major in acest caz este ca infectia sa se imprastie si sa dezvoltati complicatii.
Abces perianal – metode de preventie
Puteti reduce riscul de reaparitie a unui abces perianal cu ajutorul urmatoarelor metode:
-
tineti sub control conditiile medicale pe care le aveti, astfel incat sa reduceti riscul de a dezvolta un abces perianal (de exemplu: diabet sau boala inflamatorie intestinala);
-
mentineti o igiena buna la nivelul anusului si in zona genitala;
-
folositi prezervative in timpul sexului anal, pentru a preveni infectarea cu boli cu transmitere sexuala si transferul bacteriilor la nivelul anusului.
Abcesul perianal este o afectiune dureroasa care necesita tratament prompt si adecvat pentru a preveni complicatiile si a asigura vindecarea completa. Drenajul chirurgical, sustinut de utilizarea antibioticelor si ingrijirea postoperatorie corespunzatoare, reprezinta standardul in tratamentul acestei afectiuni. Daca suspectati ca aveti un abces perianal, consultati imediat un medic pentru diagnostic si tratament adecvat.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459167/#:~:text=A%20perianal%20abscess%20is%20a,%5D%5B4%5D%5B3%5D
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23282-perianal-abscess
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/anal-abscess
https://www.healthline.com/health/anorectal-abscess