Va confruntati cu pierderea poftei de mancare? In spatele acestui simptom aparent banal ar putea sta, in cel mai fericit caz, „fluturii din stomac” pe care i-ati capatat datorita faptului ca v-ati indragostit. Din pacate, exista situatii in care nu iubirea sta la baza acesti stari. De mult ori, pierderea poftei de mancare poate fi un simptom care sa indice o infectie in organism, o afectiune digestiva, o disfunctie endocrina sau o boala pe care va trebui sa o gestionanti cu prudenta pentru tot restul vietii. De asemenea, poate fi vorba despre unul dintre semnele sarcinii, ale anemiei feriprive sau ale inaintarii in varsta. Chiar si stresul si suprarile sufletesti va pot tulbura apetitul. Descoperiti, in acest articol, care sunt principalele cauze pentru care pacientii se confrunta, de obicei, cu pierderea poftei de mancare, simptomele asociate carora trebuie sa le acordati atentie si ce puteti face pentru a evita malnutritia si ale consecinte grave care va pot pune in pericol sanatatea.
Pierderea poftei de mancare, cunoscuta si sub numele de inapetenta, apare atunci cand un pacient simte o dorinta redusa de a manca. Aceasta este un simptom de-ale unei afectiuni de baza si este descrisa prin intermediul urmatoarelor caracteristici:
-
greturi la contactul cu mancarea;
-
lipsa senzatiei de foame;
-
pierderea interesului fata de orice aliment.
Simptomele care insotesc pierderea poftei de mancare variaza in functie de cauza de baza. Iata la ce manifestari sa fiti atent:
-
pierderea in greutate;
-
dureri de stomac;
-
constipatie;
-
diaree;
-
balonare;
-
flatulenta;
-
arsuri gastrice;
-
oboseala;
-
iritabilitate;
-
febra;
-
dureri in piept;
-
dificultati la inghitire;
-
dureri in gat;
-
tuse;
-
raguseala;
-
varsaturi.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte, un supliment alimentar care sustine buna functionare a organismului. Acesta ajuta la reducerea oboselii, sustine formarea normala a globulelor rosii, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si mentine sanatatea psihica.
V-ati pierdut pofta de mancare? Aflati care ar putea fi cauzele
Exista mai multe cauze care pot duce la pierderea poftei de mancare. In majoritatea cazurilor, apetitul pacientului va reveni la normal odata ce va fi identificata si tratata problema care sta la baza acestei stari. Iata cateva dintre posibilele cauze:
Bacterii si virusuri
Pierderea poftei de mancare poate fi cauzata de infectii virale, bacteriene, fungice. Din acestea ar putea rezulta:
-
raceala;
-
gripa;
-
COVID-19;
-
gastroenterita virala;
-
infectie urinara;
-
infectie a pielii;
-
hipotiroidism temporar;
-
meningita.
Afectiuni digestive
Bolile care afecteaza sistemul digestiv pot influenta apetitul pacientului prin inducerea unor simptome specifice (balonare, diaree, spasme intesinale, dureri abdominale etc.) care fac indezirabila hranirea. Iata cateva dintre aceste afectiuni:
-
boala celiaca;
-
boala inflamatorie intestinala (spre exemplu, boala Crohn sau colita);
-
sindromul intestinului iritabil;
-
boala de reflux gastroesofagian.
Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, un supliment alimentar care poate ajuta la redobandirea poftei de mancare atunci cand aceasta este cauzata de carentele nutritionale care apar odata cu inaintarea in varsta sau pe fondul dietelor restrictive. De asemenea, produsul contribuie la reducerea oboselii, sustine imunitatea si sprijina sanatatea generala a organismului.
Afectiuni care, uneori, se pot intinde pana la sfarsitul vietii
Exista o varietate de afectiuni de lunga durata care pot influenta apetitlul unui pacient. Gestionarea eficienta a acestora poate imbunatatii calitatea vietii bolnavului.
-
boli ale inimii;
-
boli renale;
-
boli ale ficatului;
-
hepatite;
-
HIV;
-
diabet zaharat;
-
cancer (in special cel localizat in colon, stomac, ovare sau pancreas);
-
dementa.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Multivitamine si minerale, un supliment alimentar care are la baza un mix de 17 vitamine si minerale necesare pentru buna functionare a organismului. Produsul este contribuie la reducerea oboselii, imbunatatirea tonusului psihic, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, reglarea activitatii hormonale si functionarea normala a inimii.
Tulburari psihice si emotionale
Pierderea poftei de mancare poate aparea atunci cand un pacient este trist, deprimat, indurerat sau anxios. Unii specialisti asociaza chiar si plictiseala si stresul cu acest simptom.
De asemenea, tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa, pot duce, in timp, la scaderea apetitului. Persoana care sufera de aceasta afectiune se supune infometarii singura, in mod intentionat, din cauza ca ii este frica de ingrasare. Totodata, anorexia nervoasa poate duce la malnutritie.
Sarcina
In primul trimestru al sarcinii, multe femei se confrunta cu diminuarea apetitului. Pierderea poftei de mancare vine alaturi de greturi si varsaturi matinale, simptome care afecteaza 75% dintre viitoarele mamici.
Disfunctii endocrine
Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida nu produce si nu elibereaza suficienti hormoni in organism. Pierderea poftei de mancare, cresterea in greutate, sensibilitatea la frig, transpiratia redusa, modificarile ciclului menstrual, raguseala, aparitia gusei si tulburarile de memorie sunt doar cateva dintre simptomele care indica prezenta afectiunii.
Hipotiroidismul poate fi temporar sau permanent. In primul caz, situatia este reversibila si poate fi declansata de urmatorii factori:
-
infectii virale sau bacteriene;
-
inflamatia glandei tiroide;
-
prea mult sau prea putin iod in organism;
-
medicamente precum amiodarona si alfa-interferon.
Din pacate, exista situatii in care hipotiroidismul nu mai poate fi vindecat, insa poate fi gestionat cu ajutorul medicamentelor. Afectiunea devine permanenta in urmatoarele cazuri:
-
declansarea unei boli autoimune (tioidita Hashimoto);
-
interventiile chirurgicale efectuate asupra tiroidei (pentru indepartarea nodulilor, a gusei, tumorilor etc.);
-
tratamentele cu iod radioactiv necesare pentru a reduce functia tiroidei;
-
hipotiroidism congenital;
-
disfunctii ale glandei pituitare.
Inaintarea in varsta
Apetitul se poate schimba odata cu inaintarea in varsta. Seniorilor le poate lipsi interesul pentru mancare din cauza schimbarii papilelor gustative, a problemelor de sanatate, a efectelor secundare ale medicamentelor sau a problemelor de sanatate mintala. De cele mai multe ori, persoanele in varsta mananca mai putin decat obisnuiau candva pentru ca si-au scazut nivelul de activitate si, implicit, au mai putine nevoi calorice.
Anemia feripriva
De multe ori, simptomele anemiei feriptive pot fi trecute cu vederea sau pot fi confundate cu ale unor alte boli. Pierderea poftei de mancare, oboseala accentuata, unghiile fragile, piele uscata, caderea parului si furnicaturile de la nivelul picioarelor sunt doar cateva dintre semnele care indica prezenta afectiunii. Persoanele predispuse la anemie feripriva sunt urmatoarele:
-
femeile care au menstruatii abundente;
-
femeile insarcinate, cele care au nascut recent si cele care alapteaza;
-
vegetarienii, veganii sau persoanele care urmeaza diete restrictive si nu folosesc, zilnic, suplimente alimentare pentru a-si lua aportul optim de nutrienti;
-
pacientii cu tulburari digestive;
-
copiii;
-
pacientii care au suferit recent interventii chirurgicale.
Pierderea poftei de mancare – diagnostic si tratament
Adresati-va cat mai rapid unui specialist daca sesizati ca va confruntati cu pierderea poftei si cu scaderea in greutate. Astfel, veti evita malnutritia, dar si alte consecinte grave care va pot pune viata in pericol.
In cazul lipsei apetitului, diagnosticul se face prin anamneza pacientului si prin examinarea fizica a acestuia de catre specialist. In acest sens, medicul mai poate solicita:
-
analize de sange;
-
proba de scaun;
-
endoscopie;
-
colonoscopie;
-
enterografie prin CT;
-
enterografie prin RMN;
-
ecografie gastrointestinala;
-
biopsie de intestine;
-
electrocardiograma;
-
ecocardiograma;
-
test de stres;
-
screening psihologic.
Fiti fara grija! De cele mai multe ori, pierderea poftei de mancare este o chestiune temporara. Odata identificata si tratata cauza de baza, viata dumneavoastra va reveni la normal.
Totodata, este important sa nu pierdeti din vedere ca lipsa poftei de mancare este intalnita frecvent inclusiv atunci cand un individ este indragostit. Acesta este modul in care organismul ii transmite ca ii place o anumita persoana. Mai exact, cortizolul, hormonul stresului, contracteaza vasele de sange din stomac, proces care este responsabil de aparitia senzatiei de “fluturi in stomac”. Disconfortul se amelioreaza pe masura ce indragostitul/indragostita se acomodeaza cu noul partener.
De asemenea, atunci cand unui individ ii place o persoana, organismul lui produce mai multa serotonina. Atfel, simte mai putin necesitatea de a beneficia de mancare sau alte nevoi de baza.