7 retete simple cu fructe si legume de toamna

7 retete simple cu fructe si legume de toamna 7 retete simple cu fructe si legume de toamna

Ultima actualizare: 9 octombrie 2023

retete-cu-fructe-si-legume-de-toamna

Toamna este, probabil, cel mai generos anotimp. In aceasta perioada, pietele sunt pline de legume si fructe, alimente absolut necesare unei vieti sanatoase. Este bine cunoscut faptul ca produsele de origine vegetala contin nutrienti esentiali de care organismul are nevoie pentru a-si mentine functionarea la capacitate maxima. O alimentatie bogata in fructe si legume poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Totodata, o astfel de abordare alimentara ar putea preveni aparitia unor tipuri de cancer, ar putea reduce riscul aparitiei bolilor digestive si ar putea regla nivelul de zahar din sange. Unii specialisti considera ca prin consumul de legume si fructe ar putea fi controlat apetitul si, implicit, mentinuta silueta dorita.

Descoperiti, in acest articol, sapte propuneri de retete cu fructe si legume de toamna. Toate preparatele sunt usor de facut si, cu siguranta, va vor ajuta sa impresionati familia si prietenii.

Beneficiile consumului de fructe si legume

Specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumul a 400 de grame de fructe si legume pe zi. Acestia considera ca includerea in alimentatia zilnica a cinci portii dintr-o varietate de alimente de origine vegetala ar avea beneficii considerabile asupra organismului.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Vitamina D, un supliment alimentar esential pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor si pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa nu uitati de legume si fructe atunci cand mergeti la cumparaturi:

  • sunt o sursa foarte buna de vitamine si minerale, printre care acid folic, vitamina C si potasiu;
  • contin fibre alimentare datorita carora ajuta la mentinerea sanatatii digestive si la prevenirea constipatiei;
  • tin sub control apetitul si contribuie la mentinerea siluetei dorite;
  • sustin sanatatea cardiovasculara;
  • regleaza nivelul zaharului din sange;
  • reduc riscul aparitiei cancerului;
  • stau la baza unei vieti sanatoase.

Pentru mentinerea sanatatii organismului, farmacistii Catena recomanda Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc. Acest supliment alimentar ajuta la functionarea sistemului imunitar, reduce oboseala, amelioreaza starea psihica, sustine productia de colagen si contribuie la buna functionare a sistemului osos.

Retete simple cu fructe si legume de toamna

Descoperiti in continuare sapte retete delicioase, usor de preparat, perfecte pentru a fi consumate in zilele capricioase de toamna.

reteta-shakshuka

Shakshuka, brunchul ideal

Toamna este cel mai bun anotimp pentru somn. Ziua se scurteaza, noaptea devine mai lunga, iar temperaturile sunt ideale pentru odihna si vise frumoase. Asadar, de multe ori, zilele de weekend incep cu brunchul, adica o combinatie intre mic dejun si pranz. Unul dintre cele mai bune preparate cu care iti poti incepe ziua este shakshuka. Caleste, intr-un wok, ceapa rosie si ardei kapia. Adauga sosul de rosii si feliile injumatatite de dovlecel. Lasa totul la fiert astfel incat legumele sa ramana al dente, adica timp de aproximativ 10 minute. In ultimele 3-4 minute, adauga nautul, usturoiul zdrobit, sarea, piperul si chilly si lasa totul sa fiarba inca 2-3 minute. In functie de cate persoane se vor bucura de acest preparat, fa 2-3 gauri cu lingura in compozitia din wok. In acele spatii vei sparge cate un ou. Pune capacul si asteapta aproximativ 7 minute pentru a te bucura de un galbenus moale, in care sa poti intinge paine. La final, daca vrei, adauga telemea de vaca zdrobita cu furculita si patrunjel proaspat tocat. Pofta buna!

reteta-garnitura-cartofi-dulci-la-cuptor

Cartofi dulci, garnitura de care nu va te vei mai satura
Cartoful dulce, varul luxuriant al cartofului alb, are mult potential cand vine vorba despre nutrienti si... garnituri! Daca vrei o varianta sanatoasa cu care sa inlocuiesti cartofii prajiti, iata ce sa faci! Curata si taie 3-4 cartofi dulci. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Adauga sare, piper, un strop de zeama de lamaie si un stop de ulei de masline. Amesteca bine. Pune hartie de copt in tava, asaza cartofii si baga-i la cuptor. Daca feliile de cartofi sunt groase, timpul de coacere va fi de 40-50 de minute. La final, in ultimele 2 minute, poti adauga, dupa plac, parmezan ras. Pofta buna!

reteta-supa-de-dovleac

Supa de dovleac, pe placul intregii familii

Retele simple sunt cheia marilor delicii! Iata o supa crema de dovleac ce va fi pe placul intregii familii. Pe langa faptul ca acest preparat este delicios, este usor de preparat si are doar 190 – 200 de calorii/portie. Taie dovleacul in felii subtiri si curata-l de coaja si seminte. Spala bine feliile si taie-le in cubulete, apoi pune-le la fiert alaturi de ceapa, telina, pastarnac, usturoi, un cartof si ardei kapia. Legumele se vor fierbe pana cand dovleacul va deveni fraged. Indeparteaza ardeiul si transfera toate celelalte legume in alt recipient. Adauga apa din oala in functie de cat de consistenta doresti sa fie supa. Foloseste un blender pentru a omogeniza compozitia. Adauga, dupa preferinta, sare, piper, praf de curry, ghimbir, turmeric sau smantana de gatit. Supa se poate servi cu seminte de dovleac prajite in loc de clasicele crutoane. Pofta buna!

reteta-ciuperci-umplute

Ciuperci umplute, reteta care impaca orice burtica

Iata o reteta pe care o poti face cu resturile din frigider! Singura conditie e ca ciupercile sa fie proaspete. Indeparteaza piciorusele (le poti toca si adaunga ulterior in umplutura), apoi curata ciupercile. Umple ciupercile cu compozitia dorita si baga-le la cuptorul preincalzit. Timpul de coacere se stabileste... pe verificate, deoarece variaza in functie de compozitia cu care ai umplut ciupercile. Aici, limita este data de imaginatie. In compozitie poti pune cascaval, masline, ardei, carnaciori, sunca, radacionase trase la tigaie etc.

briose-din-fulgi-de-ovaz

Briose din fulgi de ovaz si merisoare, desertul care cucereste pe toata lumea

Acest preparat poate fi considerat un desert sanatos si, de ce nu, un mic dejun altfel, care sa contureze zambete in orice dimineata. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade si pregateste doua boluri. Intr-un bol vei amesteca tot ceea ce inseamna compozitie uscata: o cana si jumatate de fulgi de ovaz, un praf de sare, un praf de scortisoara si o lingurita de praf de copt. In celalalt bol, vei pune o cana de lapte (obisnuit sau vegetal), un ou de marime medie, o banana coapta zdrobita cu furculita, doua linguri de ulei, doua linguri de miere, esenta de vanilie, bucatele de nuca zdrobita si merisoare, apoi vei amesteca totul cat poti de bine. Adauga compozitia uscata peste cea umeda, amesteca de cateva ori, apoi pune compozitia in forme de silicon unse cu un pic de unt. Briosele se vor tine la cuptor timp de aproximativ 30 de minute.

reteta-salata-quinoa-sfecla-dovleac

Salata cu quinoa, dovleac si sflecla te va transforma in gazda perfecta

Pune quinoa la fiert. Taie si curata dovleacul si sfecla, apoi taie-le in cuburi mici, adauga ulei, sare si piperi si baga-le la cuptor. Dupa ce a fiert quinoa, spal-o si scurge-o bine. Dupa ce s-au copt dovleacul si sfecla, pune-le deoparte. Adauga intr-un bol frunze de salata. Peste salata, pune un amestec de quinoa, masline feliate si boabe de rodie. Adauga dovleacul si sfecla. Adauga miez de nuca si seminte de canepa. Nu uita de dressingul dorit!

reteta-pui-cu-smochine

Pui cu smochine, reteta care impresioneaza pe oricine

Iată un preparat de lux care poate fi realizat cu un buget redus! Spala carnea (piept de pui sau pulpe, ce doresti), indeparteaza pielea si grasimea in exces si fa mici crestaturi pe diagonala. Asezoneaza totul cu sare, piper si boia, apoi pune bucatile deoparte. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Pune hartie de copt intr-o tava. Spala smochinele in apa rece si cresteaza-le in patru fara a le taia pana la capat (asadar, bucatile trebuie sa ramana prinse intre ele la un capat). Pune smochinele in tava, adaugat cate un pic de unt in mijlocul fiecarei bucati, apoi stropeste-le cu un pic de otet balsamic si adauga cateva crengute de rozmarin. Pune si bucatile de carne in tava. Lasa totul la cuptor timp de aproximativ 40 de minute. La fiecare 5 minute, deschide usa cuptorului si toarna peste smochine si carne sosul format in tava. In ultimele 5 minute, adauga miere pentru a indulci un pic compozitia. Mai poti adauga cateva seminte de susan sau, la final fulgi de migdale. Pofta buna!

 

Surse:
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/5-a-day/why-5-a-day/
https://www.orlandohealth.com/content-hub/top-10-reasons-to-eat-more-fruits-and-vegetables