Spondiloza cervicala, cunoscuta si sub numele de osteoartrita cervicala, este o afectiune degenerativa care afecteaza discurile intervertebrale si articulatiile din regiunea cervicala a coloanei vertebrale, alcatuita din 7 vertebre. Aceasta apare de obicei odata cu inaintarea in varsta si se caracterizeaza prin uzura si deteriorarea treptata a discurilor si a structurilor osoase din zona cervicala.
Exercitiile fizice pentru spondiloza cervicala pot juca un rol important in gestionarea simptomelor si in mentinerea flexibilitatii si fortei musculare in zona afectata.
Simptomele spondilozei cervicale
Simptomele spondilozei cervicale pot varia de la persoana la persoana si pot fi usoare sau severe, in functie de gradul de deteriorare a coloanei cervicale. Unele dintre simptomele comune ale spondilozei cervicale includ:
- Durerlei cervicale - pot fi dureri constante sau pot aparea in accese si pot fi insotite de rigiditate musculara.
- Limitarea miscarilor gatului - spondiloza cervicala poate cauza o scadere a flexibilitatii si a gamei de miscari a gatului.
- Durere in brate si maini: aceasta poate fi rezultatul compresiei nervilor in zona cervicala si poate iradia in zona umarului, bratului sau pana in degete.
- Amorteala si furnicaturi: spondiloza cervicala poate provoca senzatii de amorteala, furnicaturi sau slabiciune in brate, maini si degete, tot din cauza compresiei nervilor.
- Dureri de cap: unele persoane cu spondiloza cervicala pot experimenta dureri de cap, in special in zona occipitala (partea din spate a capului).
- Vertij si ameteli: in cazurile severe, spondiloza cervicala poate cauza tulburari de echilibru, vertij si ameteli.
Pentru ameliorarea durerilor osteoarticulare, farmacistii Catena recomanda Urimil Gel. Contine uridina monofosfat, extract de arnica (Arnica montana), extract de gheara-diavolului, metlisulfonilmetan, magneziu, ingrediente active cu efect de incalzire si calmare. Poate fi utilizat in cazul durerilor de spate si de mijloc, in caz de artrita reumatoida, traumatisme neuromusculare sau febra musculara.
Suferiti de spondiloza cervicala? Urmatoarele exercitii va pot ajuta
Pentru a ameliora simptomatologia, pot fi recomandate mai multe categorii de exercitii pentru spondiloza cervicala. De exemplu:
- de stretching cervical: ajuta la imbunatatirea flexibilitatii si la reducerea tensiunii musculare din zona cervicala.
- de intarire a muschilor cervicali: ajuta la stabilizarea si la intarirea muschilor din zona cervicala.
- de postura: ajuta la corectarea si la mentinerea unei posturi corecte a gatului si a spatelui.
- de mobilitate a coloanei cervicale: ajuta la mentinerea mobilitatii si flexibilitatii coloanei cervicale.
- de respiratie si de relaxare: acestea pot ajuta la reducerea tensiunii si la promovarea relaxarii in zona cervicala si in intregul corp.
In caz de dureri de articulatii sau musculare, farmacistii Catena recomanda unguentul Perozin. Este un dispozitiv medical ce actioneaza prin crioterapie (terapie rece). Perozin are efect vasoconstrictiv (reduce presiunea sangelui in zona pe care se aplica).
Exercitii spondiloza cervicala
Aceste exercitii sunt simple si eficiente. In timp, ele va pot ajuta sa ameliorati simptomele spondilozei cervicale si sa preveniti agravarea afectiunii. Exercitiile pentru zona cervicala trebuie executate foarte incet, avand grija sa nu
-
Izometria gatului
Incepeti stand intr-o pozitie relaxata. Presati cu palma pe frunte. Opuneti rezistenta cu ajutorul muschilor gatului. Mentineti pentru 5-10 secunde. Reveniti in pozitie neutra si relaxati. Repetati de 5-10 ori. Faceti exercitiul din nou, presand in lateralul capului. Repetati de 5-10 ori pe fiecare parte, relaxati, apoi faceti exercitiul din nou presand pe ceafa.
-
Aplecarea barbiei
Incepeti stand intr-o pozitie relaxata. Aplecati usor capul pana cand barbia atinge pieptul. Mentineti aceasta pozitie pentru cateva secunde. Reveniti intr-o pozitie neutra si relaxati. Lasati capul usor pe spate si mentineti pozitia cateva secunde. Repetati de 5-10 ori pe zi.
-
Stretchingul trapezului
Incepeti stand intr-o pozitie relaxata. Plasati palma stanga pe partea dreapta a capului. Aplicati o presiune blanda. Presati capul usor inspre umarul stang. Mentineti 20 de secunde si apoi reveniti in pozitie neutra. Relaxati si schimbati partea. Repetati de 5-10 ori pe fiecare parte.
-
Rotiri de umeri
Stand drept, cu spatele relaxat, ridicati usor umerii catre urechi, apoi trageti-i in spate ca si cum ati vrea sa-i apropiati. Reveniti in pozitia initiala si apoi relaxati-va. Repetati de 5-10 ori.
-
Ridicari de brate
Stand drept, cu spatele relaxat, extindeti bratele in lateral, cu palmele in sus. Ridicati bratele sus, in dreptul urechilor, in timp ce inspirati adanc. Faceti miscari lente, incat sa nu simtiti durere. Reveniti in pozitie initiala si relaxati. Repetati de 5-10 ori.
-
Rotiri de gat
Stand drept, cu spatele relaxat, aplecati gatul catre partea dreapta pana simtiti o usoara tensiune musculara. Rotiti incet gatul in sensul acelor de ceasornic pana ajungeti in pozitia initiala, apoi relaxati. Repetati de 5-10 ori.
-
Cobra Stretch
Din pozitie stand culcat, cu fata in jos si fruntea sprijinita pe o perna, ridicati capul, pieptul si bratele de la sol in timp ce bazinul ramane jos. Mentineti pozitia 5-10 secunde si apoi reveniti la sol. Repetati de 5-10 ori.
Este important sa discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra sau cu un specialist in fizioterapie inainte de a incepe orice program de exercitii. Un specialist poate oferi o evaluare detaliata a starii dumneavoastra de sanatate si poate recomanda exercitii specifice, adaptate nevoilor si capacitatilor individuale.