5-HTP – ce este, beneficii si precautii

5-HTP – ce este, beneficii si precautii 5-HTP – ce este, beneficii si precautii

Ultima actualizare: 5 februarie 2025

5-HTP-beneficii-doze-si-precautii

5-Hidroxitriptofanul sau 5-HTP este o substanta naturala din organism, convertita din L-triptofan, un aminoacid esential care se gaseste in carnea rosie, carnea de pasare, oua si lactate. Triptofanul este transformat in 5-HTP, care la randul sau se converteste in serotonina. Cresterea productiei de serotonina in organism poate avea diverse beneficii. Din acest motiv, suplimentele cu 5-HTP au devenit din ce in ce mai populare.


5-HTP – generalitati

5-Hidroxitriptofanul (5-HTP) este o substanta chimica pe care organismul o produce din triptofan, un aminoacid esential. Corpul nostru nu poate produce triptofan, asa ca singura sursa de triptofan sunt alimentele. Dupa ce triptofanul este convertit in 5-HTP, acesta poate fi transformat in continuare in neurotransmitatorul serotonina. Prin urmare, aminoacidul triptofan si 5-HTP sunt numiti precursori ai serotoninei, deoarece corpul nostru are nevoie de aceste doua substante pentru a produce serotonina, o substanta chimica a creierului care transmite semnale intre neuronii din sistemul nervos central. Regleaza starea de spirit, apetitul si comportamentul si ne influenteaza semnificativ sanatatea generala, deoarece nivelurile scazute de serotonina pot duce la depresie, probleme de somn, anxietate si crestere nedorita in greutate.

Desi triptofanul se gaseste in diverse alimente, consumul acestora nu creste semnificativ nivelurile de 5-HTP. Ca supliment alimentar, 5-HTP se obtine din semintele unei plante africane numite Griffonia simplicifolia.

5-HTP – beneficii pentru sanatate

Suplimentele alimentare cu 5-HTP ajuta la cresterea nivelului de serotonina din creier. Intrucat serotonina ajuta la reglarea starii de spirit si a comportamentului, 5-HTP poate avea efect pozitiv asupra somnului, dispozitiei si perceptiei durerii, dar si in caz de anxietate sau apetit excesiv.

  • Depresie

Studiile preliminare arata ca 5-HTP poate fi la fel de eficient ca anumite medicamente antidepresive cand vine vorba despre depresie usoara sau moderata. Asemenea clasei de antidepresive cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), care include printre altele fluoxetina (Prozac) si sertralina (Zoloft), 5-HTP creste nivelurile de serotonina din creier. Un studiu pe 63 de persoane a comparat efectele 5-HTP cu cele ale fluvoxaminei (Luvox) si a constatat ca cei carora li s-a administrat 5-HTP si-au imbunatatit dispozitia ca si cei care au folosit Luvox, dar cu mai putine efecte secundare.

Un studiu mic, care a inclus 15 femei, a constatat ca o combinatie de 5-HTP si creatina a redus simptomele depresiei dupa 8 saptamani. Un alt studiu mic a aratat ca, prin comparatie cu placebo, aceste suplimente pot reduce depresia pacientilor cu boala Parkinson.

Sunt totusi necesare mai multe studii de inalta calitate, controlate cu placebo.

  • Fibromialgie

Studiile incipiente sugereaza ca 5-hidroxitriptofanul poate reduce simptomele fibromialgiei, si anume durerea, anxietatea, rigiditatea matinala si oboseala. Multi dintre acesti pacienti au niveluri scazute de serotonina si medicii le prescriu adesea antidepresive. Ca si antidepresivele, 5-HTP creste nivelul de serotonina din creier, doar ca nu functioneaza pentru toate persoanele cu fibromialgie. Sunt necesare mai multe studii pentru a intelege efectul acestor suplimente.

  • Insomnie

5-Hidroxitriptofanul se converteste in serotonina, care la randul ei poate fi transformata in hormonul melatonina, cu rol important in reglarea somnului. Nivelurile de melatonina incep sa creasca seara pentru a favoriza somnul si se reduc dimineata pentru a va ajuta sa va treziti.

Prin urmare, suplimentarea cu 5-HTP ar putea favoriza somnul prin cresterea productiei de melatonina in organism.

Un studiu din 2010 a aratat ca o combinatie de 5-hidroxitriptofan si acid gamma-aminobutiric (GABA) a redus semnificativ timpul necesar pentru a adormi, a crescut durata somnului si a imbunatatit calitatea odihnei. GABA este un mesager chimic care favorizeaza relaxarea. Combinarea acestuia cu 5-HTP are probabil un efect sinergic. De fapt, mai multe studii pe animale sugereaza ca 5-hidroxitriptofanul imbunatateste calitatea somnului si ca efectul este mai puternic cand este combinat cu GABA.

Intr-un studiu pe subiecti umani, persoanele care au luat 5-HTP au adormit mai repede si au avut un somn mai profund decat cei care au luat placebo. Cercetatorii recomanda administrarea a 200-400 mg seara pentru a stimula serotonina, dar rezultatele optime se pot obtine in 6 pana la 12 saptamani.

  • Migrene si alte dureri de cap

Antidepresivele sunt uneori prescrise pentru migrene. Studiile sugereaza ca dozele mari de 5-HTP pot fi de ajutor celor care sufera de dureri de cap, inclusiv in caz de migrene.

Un studiu mai vechi pe 124 de persoane a comparat eficacitatea 5-hidroxitriptofanului si a metisergidei (medicament pentru migrene) in a preveni migrenele. S-a constatat ca suplimentarea zilnica cu 5-HTP timp de 6 luni a prevenit sau a scazut semnificativ numarul crizelor de migrena la 71% dintre subiecti. Alte studii au avut insa rezultate mixte.

  • Obezitate

Curele de slabire pot creste productia hormonilor care induc foame, ingreunand procesul de slabire. 5-Hidroxitriptofanul poate contracara acesti hormoni, suprimand pofta de mancare si ajutand la pierderea in greutate.

Intr-un studiu mai vechi, 20 de persoane cu diabet au fost repartizate aleatoriu pentru a primi fie 5-HTP, fie un placebo, timp de 2 saptamani. Rezultatele au aratat ca cei care au primit suplimentul au consumat cu aproximativ 421 de calorii mai putin pe zi, comparativ cu grupul placebo. In plus, 5-hidroxitriptofanul a inhibat in primul rand aportul de calorii din carbohidrati, care a fost asociat cu un control mai bun al zaharului din sange.

Si alte studii au descoperit, de asemenea, ca 5-HTP a crescut senzatia de satietate si a ajutat la pierderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale sau obeze.

Mai mult, un studiu mai vechi pe animale a descoperit ca aceste suplimente ar putea reduce consumul excesiv de alimente pe fond de stres.

Totusi, dozele utilizate in unele studii au fost mari si unii subiecti au prezentat reactii adverse, cum ar fi greata. Inainte de a incepe o cura de slabire adresati-va medicului, deoarece pentru a pierde mai mult de cateva kilograme va trebui sa va schimbati obiceiurile alimentare si sa faceti si exercitii fizice regulate.

5-HTP – dozaj

In cazul adultilor, 5-HTP se administreaza in general in doze cuprinse intre 150 si 800 mg pe zi.

  • Pentru gestionarea greutatii: 250-300 mg, cu 30 de minute inainte de fiecare masa sau 750 mg pe zi.
  • Pentru imbunatatirea starii de spirit: 100 mg, de 2 ori pe zi.
  • Pentru ameliorarea simptomelor fibromialgiei: 100 mg, de 3-4 ori pe zi, la mesa, timp de cel putin 2 saptamani.
  • Pentru migrene: 600 mg pe zi, timp de cel putin 6 luni.
  • Pentru somn: 100-300 mg inainte de culcare.

Discutati cu medicul pentru a afla care este doza optima pentru dumneavoastra.

5-HTP – precautii

Suplimentele cu triptofan au fost interzise in 1989, cand s-a descoperit ca erau contaminate cu o substanta numita Peak X, care pare sa fi generat un focar de sindrom eozinofilie – mialgie. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din S.U.A. a scos atunci de pe piata toate suplimentele cu triptofan.

Intre timp, Peak X a fost depistat si in unele suplimente de 5-hidroxitriptofan, dar s-a constatat ca suplimentele cu 5-HTP nu contin Peak X in cantitati suficient de mari incat sa provoace reactii adverse, decat daca luati doze foarte mari.

Ca in cazul oricarui supliment alimentar, ideal ar fi sa discutati cu medicul inainte de a incepe utilizarea si sa cumparati suplimente doar de la producatori de incredere, mai ales ca aceste produse nu sunt reglementate precum medicamentele eliberate pe baza de reteta.

5-HTP – efecte secundare

Cele mai frecvente efecte secundare sunt arsurile la stomac, crampele abdominale, greata, varsaturile, diareea, somnolenta, tulburarile sexuale si problemele musculare. Dozele foarte mari (6-10 grame pe zi) pot provoca probleme grave de stomac si spasme musculare, asa ca trebuie evitate.

5-HTP nu se recomanda in perioada sarcinii sau alaptarii si nici copiilor deoarece nu exista suficiente informatii privind siguranta.

Intrucat si unele medicamente administrate in timpul interventiilor chirurgicale pot sa influenteze nivelul de serotonina din creier, administrarea produselor cu 5-hidroxitriptofan inainte de operatie poate genera un exces de serotonina in creier, ceea ce cauzeaza reactii adverse grave, cum ar fi probleme cardiace, frisoane si anxietate. Asadar, intrerupeti administrarea acestor suplimente cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie.

5-HTP – interactiuni cu alte tratamente

  • Carbidopa

Administrarea concomitenta de 5-hidroxitriptofan si carbidopa (tratament pentru boala Parkinson) poate provoca simptome similare sclerodermiei, cu piele intarita, ingrosata si inflamata.

  • Medicamentele sedative

5-HTP poate induce somnolenta si incetini respiratia, efecte pe care le au si unele sedative, asa ca trebuie evitata administrarea concomitenta.

  • Medicamentele serotoninergice

De exemplu, administrarea acestui supliment cu medicamentele serotoninergice, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sau inhibitorii monoaminooxidazei (IMAO) poate cauza sindrom serotoninergic (nivel excesiv de serotonina). Acest lucru poate provoca reactii adverse grave, cum ar fi probleme cardiace, convulsii si varsaturi.

Si alte suplimente pot interactiona cu 5-HTP, cum ar fi sunatoarea si SAM-e.

  • Anumite analize medicale

5-Hidroxitriptofanul poate interfera cu rezultatele analizei de 5-HIAA (acid 5-hidroxiindoleacetic), un test de urina folosit pentru a diagnostica sau monitoriza anumite tipuri de cancer.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/5-htp-benefits

https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/5-hydroxytryptophan-5-htp#:~:text=5%2DHTP%20dietary%20supplements%20help,tryptophan%20is%20found%20in%20foods

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-794/5-htp

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/794.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324025#overview