Exista intr-adevar fantana tineretii, insa nu se afla peste sapte mari si sapte tari cum i s-a dus vorba, ci in interiorul fiecaruia dintre noi! Asadar, depinde doar de noi insine cum ne mentinem junetea când vine vorba despre inima, minte, corp si piele. S-ar putea sa va surprinda, insa demersurile minime pe care le puteti face pentru a va mentine tineretea pentru cat mai mult timp nu sunt deloc costisitoare. Sa inaintati in varsta cu gratie nu inseamna sa aratati la 65 de ani ca la 30, ci sa faceti tot ceea ce puteti pentru a va mentine sanatatea fizica, mentala si emotionala astfel incat sa va bucurati de tot ceea ce are viata de oferit. Ba mai mult decat atat, asemenea unei sticle de vin, cu ingrijirea adecvata chiar si omul se poate imbunatati odata cu varsta. Mostenirea genetica joaca un rol important, desigur, insa daca va luati masurile potrivite, si dumneavoastra puteti incetini trecerea timpului!
Imbatranirea este un proces cat se poate de firesc si inevitabil. Contrat asteptarilor, nu porneste brusc la 65 sau 70 de ani, ci incepe in jurul varstei de 25 de ani cand corpul incepe sa reduca productia de colagen. Este natural ca mintea si corpul sa se schimbe pe masura ce inaintam in varsta. Chiar si asa, aveti posibilitatea de a imbunatati aspectul pielii, al parului si al corpului pentru a va mentine sanatatea in timpul procesului de inaintere in varsta.
Adoptati o alimentatie sanatoasa!
Inainte de orice, reduceti consumul de sare, zahar si grasimi. Daca stiti ca nu aveti nicio interdictie alimentara, incercati sa va construiti mesele cu ajutorul urmatoarelor produse:
-
mere;
-
avocado;
-
banane;
-
afine;
-
capsune;
-
zmeura;
-
cirese;
-
grepfrut;
-
portocale;
-
lamai;
-
kiwi;
-
mango;
-
masline;
-
piersici;
-
pere;
-
ananas;
-
zmeura;
-
oua;
-
piept de pui;
-
carne slaba de vita;
-
miel;
-
oaie;
-
migdale;
-
seminte de chia;
-
cocos;
-
nuci de Macadamia;
-
nuci braziliene;
-
sparanghel;
-
ardei gras;
-
broccoli;
-
morcovi;
-
conopida;
-
castravete;
-
usturoi;
-
ceapa;
-
rosii;
-
sardine;
-
crustacee;
-
creveti;
-
ton;
-
orez brun;
-
fulgi de ovaz;
-
quinoa;
-
fasole;
-
linte;
-
mazare;
-
branza;
-
iaurt;
-
ulei de masline;
-
cartofi;
-
cartofi dulci;
-
ciocolata neagra.
Important de mentionat este ca, in completarea unei alimentatii sanatoase, vin suplimentele alimentare. Acestea va permit sa acoperiti necesarul zilnic de nutrienti. Pe baza unei discutii si a a unor analize de sange, medicul de familie va poate face cele mai bune recomandari pentru dumneavoastra.
Renuntati la alcool si tutun!
Exista nenumarate studii din care rezulta ca alcoolul si tutunul cauzeaza imbatranire prematura, si cresc riscul aparitiei bolilor cronice.
Fumatul, spre exemplu, favorizeaza aparitia ridurilor, ingalbenirea dintilor, dezvoltarea cancerului pulmonar si a boli de inima. Intr-adevar, ar putea fi o adevarata provocare sa renuntati la fumat, mai ales daca faceti acest lucru de ani buni, insa nu e un obiectiv imposibil. Discutati cu un specialist despre ce puteti face pentru a scapa de acest obicei nociv.
Cand vine vorba despre alcool, tineti cont ca moderatia este cheia! Consumul excesiv de alcool are efecte devastatoare asupra organismului. Poate afecta memoria, coordonarea mana – ochi si vorbirea. Totodata, sa nu uitam ca alcoolul in exces poate reprezenta si un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii Alzheimer si a afectiunilor hepatice.
Hidratare, hidratare, hidratare
Consumul regulat de apa ajuta la mentinerea sanatatii, imbunatateste energia si functia creierului. De asemenea, mentine pielea sanatoasa si poate reduce aspectul liniilor fine.
Daca va intrebati cata apa ar trebui sa beti zilnic, ei bine, corpul dumneavoastra este cel mai in masura sa va spuna acest lucru, deoarece cantitatea de apa necesara fiecarui organism variaza in functie de nivelul de activitate, cat de des urinati sau cat de mult transpirati. Mare atentie, caci daca simtiti sete in acest moment, e posibil sa fiti deja deshidratat.
Reduceti stresul!
Cercetatorii sugereaza ca oamenii care se confrunta cu stres cronic imbatranesc mai repede decat cei care gestioneaza mai bine tensiunile din viata de zi cu zi. In acelasi timp, exista nenumarate studii din care rezulta ca stresul este, de asemenea, un factor de risc pentru cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune si boli neurologice.
Exista nenumarate modalitati prin care puteti scapa sau macar reduce stresul: terapie, yoga, practicarea unui sport sau a unui hobby, meditatie, adoptarea unui animal de companie etc.
Dormiti suficient!
Nivelul de stres poate deveni cronic inclusiv din cauza lipsei odihnei. Incercati, asadar, daca sa dormiti in jur de 7 sau 8 ore pe noapte, durata ideala recomandata pacientilor in varsta de peste 18 ani. Somnul odihnitor este deosebit de important pentru mentinerea sanatatii fizice si psihice. Iata cateva dintre beneficiile pe care vi le poate aduce odihna adecvata:
-
imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare si concentrare;
-
scaderea riscului de boli cardiovasculare;
-
scaderea riscului de accident vascular cerebral;
-
ameliorarea stresului si a depresiei;
-
reducerea riscului de obezitate.
SPF, in fiecare zi
Indiferent de anotimp, sa nu iesiti niciodata din casa fara sa va fi dat inainte cu crema de protectie solara care sa aiba cel putin SPF30. Razele UV contribuie semnificativ la imbatranirea prematura. Ele descompun fibrele de colagen ducand la aparitia liniilor fine, a ridurilor si a petelor pigmentare. Asadar, nu uitati sa aplicati produse cu SPF pe fata, buze, gat si maini chiar si in zilele de iarna! Tineti cont ca in sezonul cald, expunerea la soare intre orele 11 si 15 este extreme de daunatoare, indiferent de produsul cu SPF pe care il folositi si de hainele cu protectie UV pe care le purtati!
Acordati atentie ingrijirii pielii!
Consecventa este cheia cand vine vorba despre skin care. Incercati sa stabiliti o rutina de ingrijire a pielii pe care sa o practicati in fiecare zi. Atentie! In cazul tenului, exista un ritual de ingrijire pe care sa il practicati dimineata si un altul pentru seara. Exista o multime de produse care va pot ajuta sa va imbunatatiti aspectul tenului. Folositi produse cu antioxidanti, precum vitamina C, deoarece ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la sustinerea productiei de colagen. Acidul hialuronic, una dintre vederele industriei de frumusete, mentine pielea hidratata prin retinerea controlata a apei in tesuturi. Retinoizii sunt ajuta la imbunatatirea texturii pielii si ameliorarea aspectului liniilor fine si a ridurilor.
Totodata, tineti cont ca nu doar tenul are nevoie de ingrijire. Atentia dumneavoastra o merita in egala masura si mainile, picioarele si intregul corp!
Exercitii fizice regulate
Miscarea fizica regulata amelioreaza stresul, imbunatateste somnul, mentine sanatatea pielii si starea de spirit. Pe langa asta, scade riscul de boli cardiovasculare si ajuta la mentinerea mobilitatii.
Specialistii din domeniul sanatatii recomanda sa facem 2.5 pana la 5 ore pe saptamana de exercitii fizice de intensitate moderata, sau 1.25 pana la 2.5 ore pe saptamana de exercitii fizice de intensitate mare sau o combinatie intre celor doua, astfel incat sa fie implicate toate grupele musculare majore.
Daca nu aveti timp sa mergeti la sala sau sa practicati un sport organizat, incercati sa alocati miscarii aproximativ 21 de minute in fiecare zi. Asta poate presupune sa mergeti pe jos, sa urcati si sa coborati scari, sa va plimbati cu bicicleta etc.
Antrenati-va mintea!
Pentru a sustine sanatatea cognitiva, specialistii recomanda lecturi zilnice de cate 15-30 de minute. Astfel, va veti stimula mintea. Daca nu aveti o carte la indemana, puteti citi articole din reviste sau de pe internet.
De asemenea, va puteti antrena mintea si cand rezolvati integrame, Sudoku sau puzzle-uri. O alta modalitate placuta de a face acest lucru este sa jucati jocuri de societate cu prietenii dumneavoastra.
Nu uitati de controlul medical periodic!
In functie de varsta pe care o aveti, sunt cateva analize de sange si investigatii medicale pe care ar trebui sa le faceti in fiecare an sau conform periodicitatii pe care o indica medicul dumneavoastra. Asadar, luati legatura cu medicul de familie, povestiti despre starea actuala de sanatate, stilul de viata dar si despre istoricul medical al familiei. Astfel, veti reusi poate chiar sa preveniti eventuale neplaceri.
Intr-adevar, imbatranirea este un proces natural, insa la fel de naturale sunt trucurile antiimbatranire pe care le putem folosi pentru a va metine tineri si sanatosi cat mai mult timp!
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/how-much-alcohol-is-too-much
https://www.healthline.com/health/aging-gracefully
https://www.healthline.com/nutrition/50-super-healthy-foods#bottom-line
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin
https://www.health.com/beauty/best-anti-aging-tips
https://www.healthline.com/health/aging-gracefully#tips