Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este Zinnat si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa utilizati Zinnat
-
Cum sa utilizati Zinnat
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Zinnat
-
INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE ZINNAT SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Zinnat contine cefuroxima, care este un antibiotic apartinand clasei cefalosporinelor. Antibioticele sunt utilizate pentru a omori bacteriile sau germenii care determina infectii.
Medicul dumneavoastra v-a prescris acest medicament pentru infectia dumneavoastra.
Zinnat poate fi utilizat pentru tratamentul:
-
infectiilor urechii, sinusurilor si gatului;
-
infectiilor aparatului respirator inferior, cum sunt bronsitele, pneumonia;
-
infectiilor vezicii urinare, rinichilor si cailor urinare;
-
infectiilor pielii si tesuturilor moi (cum sunt furunculoze, impetigo-o infectie pe piele);
-
stadiului precoce al bolii Lyme (transmisa prin intepatura de capusa) si prevenirea ulterioara a complicatiilor tardive la adulti si adolescenti.
2. INAINTE SA UTILIZATI ZINNAT
Nu utilizati Zinnat
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la cefuroxima axetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Zinnat (vezi punctul 6);
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte cefalosporine;
-
daca ati avut vreodata o reactie alergica severa la orice antibiotic de tipul penicilinei.
Aveti grija deosebita cand utilizati Zinnat
-
daca aveti diaree severa si persistenta in timp ce utilizati sau dupa utilizarea cefuroximei adresati- va medicului dumneavoastra si nu utilizati medicamente pentru tratamentul diareei care inhiba peristaltismul;
-
daca aveti tulburari gastro-intestinale, cum sunt varsaturi si diaree. Este posibil ca medicamentul sa se absoarba in cantitate insuficienta in organism, iar medicul dumneavoastra va va recomanda administrarea injectabila de cefuroxima;
-
daca prezentati febra si va simtiti rau la scurt timp dupa administrarea cefuroximei pentru tratamentul bolii Lyme (acesta este un semn al reactiei Jarisch-Herxheimer);
-
daca luati, de asemenea, medicamente care scad aciditatea gastrica. Este posibil sa se absoarba o cantitate insuficienta de cefuroxima (vezi “Utilizarea altor medicamente”);
-
utilizarea de cefuroxima poate sa creasca riscul de a face infectii determinate de alte tipuri de germeni. De exemplu, poate sa apara infectia cu Candida.
-
utilizarea prelungita a cefuroximei poate determina, de asemenea, dezvoltarea unor microorganisme rezistente (cum sunt enterococi, Clostridium difficile), care ar putea necesita intreruperea tratamentului.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca vreuna dintre situatiile este valabila in cazul dumneavoastra.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
In anumite cazuri, Zinnat poate influenta modul in care actioneaza alte medicamente. Aceasta este posibil in cazul in care Zinnat este utilizat impreuna cu:
-
medicamente care scad aciditatea gastrica (medicamente pentru arsuri in capul pieptului);
-
anumite medicamente care previn sau trateaza infectiile (antibiotice), cum sunt tetraciclinele, macrolidele, cloramfenicolul, aminoglicozidele;
-
probenecid (un medicament pentru guta si alte afectiuni). Luand acest medicament in acelasi timp cu cefuroxima pot sa apara concentratii mai mari si mai persistente ale cefuroximei in sange;
-
medicamente care elimina apa din organism (diuretice);
-
anumite medicamente utilizate in tratamentul infectiilor fungice (amfotericina);
-
Zinnat poate influenta rezulatatul anumitor teste, cum sunt testele de determinare a glucozei (zaharului) in sange sau urina si testele de determinare a unor substante in sange (testul Coombs). Informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist daca utilizati comprimate contraceptive. Similar altor antibiotice, ati putea avea nevoie de masuri suplimentare de contraceptie.
Utilizarea Zinnat cu alimente si bauturi
Utilizati acest medicament dupa mese, deoarece se absoarbe mai usor.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Daca raspunsul dumneavoastra este “da” la oricare din intrebarile de mai jos, informati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament:
-
daca sunteti gravida sau vreti sa ramaneti gravida; desi nu se cunosc efectele daunatoare fatului, acest medicament trebuie administrat la gravide doar daca este absolut necesar.
-
daca alaptati; acest medicament nu trebuie administrat femeilor care alapteaza, deoarece cantitati mici de substanta trec in laptele matern.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Deoarece acest medicament poate provoca ameteli, trebuie sa fiti precauti in cazul in care conduceti vehicule si folositi utilaje.
INFORMATII importante privind unele componente ale Zinnat
Zinnat comprimate filmate contine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-hidroxibenzoat de propil (E 216), poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).
3. CUM SA UTILIZATI ZINNAT
Utilizati intotdeauna Zinnat exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata de catre medicul dumneavoastra depinde de tipul infectiei si de cat de severa este infectia.
Comprimatele trebuie luate dupa mese, deoarece acest lucru imbunatateste absorbtia cefuroximei in organismul dumneavoastra.
Dozele recomandate sunt prezentate mai jos. Totusi, medicul dumneavoastra poate sa va prescrie o doza diferita.
Doza uzuala este:
Adulti si adolescenti
Pentru infectiile tractului respirator superior, cum sunt amigdalita, otita medie, sinuzita si faringita: un comprimat 250 mg Zinnat sau 500 mg Zinnat de doua ori pe zi, timp de 5-10 zile.
Pentru infectiile aparatului respirator inferior, cum este bronsita: un comprimat Zinnat 250 mg de doua ori pe zi timp de 5-10 zile.
Pentru infectii mai grave ale aparatului respirator inferior, cum este pneumonia: un comprimat 500 mg
Zinnat de doua ori pe zi timp de 5-10 zile.
Pentru infectiile vezicii urinare: un comprimat 125 mg Zinnat sau 250 mg Zinnat de doua ori pe zi timp de 7-10 zile.
Pentru infectii ale rinichilor si cailor urinare: un comprimat de un comprimat 250 mg Zinnat de 2 ori pe zi.
Pentru infectii ale pielii: un comprimat 250 mg Zinnat sau 500 mg Zinnat de doua ori pe zi, timp de 5-10 zile.
Pentru tratamentul stadiului precoce al bolii Lyme: un comprimat 500 mg Zinnat de doua ori pe zi, timp de 20 zile.
Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani
Pentru indicatiile mentionate mai sus: un comprimat 125 mg Zinnat sau 250 mg Zinnat de doua ori pe zi, timp de 5-10 zile.
Pentru otita medie acuta: un comprimat 250 mg Zinnat de doua ori pe zi timp de 5-10 zile.
Pentru copii cu varsta sub 6 ani se recomanda alte forme farmaceutice de cefuroxima. Nu exista experienta privind utilizarea cefuroximei la copii cu varsta sub 3 luni.
Uneori, poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va creasca doza.
Tratamentul va dura, de obicei, 7 zile dar poate fi mai lung in cazul infectiilor severe.
Este foarte important sa luati Zinnat toata perioada recomandata de medicul dumneavoastra. Nu intrerupeti tratamentul cu Zinnat chiar daca va simtiti mai bine. Este posibil ca Zinnat sa nu fi omorat toate bacteriile si sa incepeti sa va simtiti rau, din nou.
Comprimatele pot fi inghitite cu apa daca este necesar si actioneaza mai bine daca le utilizati dupa masa. Daca aceste comprimate nu pot fi inghitite de copilul dumneavoastra, nu sfaramati comprimatele. Cereti mai bine de la medic o reteta pentru Zinnat suspensie orala.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Zinnat
Nu luati o doza de medicament mai mare decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Daca ati utilizat mai multe comprimate filmate decat cele recomandate de medicul dumneavoastra si nu va simtiti bine sau sunteti ingrijorat, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Luati acest prospect sau medicamentul cu dumneavoastra, astfel incat medicul sa stie ce ati luat.
Daca uitati sa utilizati Zinnat
Daca uitati sa luati o doza, nu va ingrijorati. Luati doza imediat ce va aduceti aminte. Apoi, continuati dupa orarul obisnuit.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Zinnat poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca trebuie sa vi se efectueze analize de sange, informati-l pe medicul dumneavoastra daca utilizati Zinnat, deoarece antibioticele pot modifica rezultatele testelor de sange.
Daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse, nu intrerupeti tratamentul, dar informati-l pe medicul dumneavoastra:
-
urticarie, decolorarea sau descumarea pielii;
-
dureri de cap;
-
forme usoare de diaree sau greata;
-
aparitia vanatailor mai usor decat de obicei.
Daca aveti vreunul din urmatoarelele simptome intrerupeti tratamentul si informati-l pe medicul dumneavoastra cat mai curand posibil:
-
forme grave de diaree sau greata, sau dureri severe la nivelul stomacului;
-
sangerari la nivelul rectului;
-
daca pielea sau albul ochilor se coloreaza in galben.
Anumite persoane pot fi alergice la medicamente. Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome imediat dupa ce utilizati Zinnat, intrerupeti tratamentul si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau contactati departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.
-
aparitia brusca a respiratiei suieratoare si dureri sau senzatie de constrictie toracica;
-
umflarea pleoapelor, fetei, buzelor sau gatului;
-
eruptii pe tot corpul.
Daca aveti orice alt simptom pe care nu il intelegeti, spuneti-i medicului dumneavoastra.
Daca sunteti tratat pentru boala Lyme, tratamentul cu antibiotice determina din partea organismului, o reactie de scurta durata, care nu este daunatoare si consta in oboseala, frisoane si tremuraturi si apare la 2-4 ore de la inceputul tratamentului cu antibiotice.
Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile
Reactii adverse frecvente
-
candidoza,
-
cresterea numarului unor celule albe din sange (eozinofile),
-
durere de cap,
-
ameteli,
-
diaree,
-
greata,
-
dureri abdominale.
-
cresteri trecatoare ale valorilor serice ale unor enzime ale ficatului.
Reactii adverse mai putin frecvente
-
scaderea numarului unor celule albe din sange (leucopenie, trombocitopenie),
-
rezultate fals pozitive ale testului Coombs,
-
eruptie trecatoare pe piele,
-
varsaturi.
Reactii adverse rare
-
urticarie,
-
prurit,
-
colita pseudomembranoasa.
Reactii adverse foarte rare
-
scaderea numarului unor celule rosii din sange (anemie hemolitica),
-
febra determinata de medicament,
-
boala serului,
-
anafilaxie,
-
colorarea in galben a pielii si a galbului ochilor (icter),
-
hepatita,
-
eritem polimorf,
-
sindrom Stevens-Johnson,
-
necroliza epidermica toxica.
Alte reactii adverse au fost raportate, in special, la pacientii cu functie renala afectata: nervozitate, neliniste, confuzie, cresteri ale concentratiilor plasmatice ale creatininei si ureei, nefrita interstitiala acuta.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA ZINNAT
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Zinnat dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30ºC in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Zinnat
Zinnat 125 mg
Substanta activa este cefuroxima axetil. Un comprimat filmat contine cefuroxima 125 mg sub forma de cefuroxima axetil 150,36 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica (tip A), laurilsulfat de sodiu, ulei vegetal hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film-hipromeloza, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), dioxid de titan (E 171), benzoat de sodium.
Zinnat 250 mg
Substanta activa este cefuroxima axetil. Un comprimat filmat contine cefuroxima 250 mg sub forma de cefuroxima axetil 300,72 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica (tip A), laurilsulfat de sodiu, ulei vegetal hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film-hipromeloza, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), dioxid de titan (E 171), benzoat de sodiu.
Zinnat 500 mg
Substanta activa este cefuroxima axetil. Un comprimat filmat contine cefuroxima 500 mg sub forma de cefuroxima axetil 601,44 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica (tip A), laurilsulfat de sodiu, ulei vegetal hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film-hipromeloza, propilenglicol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), dioxid de titan (E 171), benzoat de sodiu.
Cum arata Zinnat si continutul ambalajului
Zinnat 125 mg
Comprimate filmate ovale, biconvexe de culoare alba sau aproape alba, marcate cu logo "GXES5" pe cealalta fata.
Zinnat 250 mg
Comprimate filmate ovale, biconvexe de culoare alba sau aproape alba, marcate cu logo "GXES7" pe cealalta fata.
Zinnat 500 mg
Comprimate filmate ovale, biconvexe de culoare alba sau aproape alba, marcate cu logo "GXEG2" pe cealalta fata.
Zinnat este ambalat in cutii cu un blister a 10 comprimate filmate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
GLAXO WELLCOME UK Ltd.
Glaxo Wellcome House, Berkeley Avenue, Greenford
Middlesex, UB6 0NN, Marea Britanie
Producatori
GlaxoSmithKline Manufacturing SpA
Via Allessandro Fleming 2, 37135 Verona, Italia
Glaxo Operations UK Limited (trading as Glaxo Wellcome Operations) Harmire Road, Barnard Castle, County Durham, DL 12 8DT Marea Britanie
In plus, numai pentru Zinnat 125 mg
GlaxoSmithKline Pharmaceutical SA
189 Grundwaldzka Street
60-322 Poznan, Polonia
Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2010