Vitamine pentru piele uscata: sfaturi si recomandari

Vitamine pentru piele uscata: sfaturi si recomandari Vitamine pentru piele uscata: sfaturi si recomandari

Ultima actualizare: 19 decembrie 2022

O piele sanatoasa reflecta starea corpului nostru. Aportul de nutrienti din dieta sau suplimente poate ajuta sau leza cel mai mare organ al corpului, si anume pielea. Aceasta are nevoie de multe vitamine si minerale esentiale pentru a-si indeplini functiile. Ingrijirea pielii presupune, printre altele, sa va asigurati ca este hidratata corespunzator.

Pielea uscata poate fi cauzata de o serie de factori: deshidratare, imbatranire, schimbari sezoniere, alergii si deficiente de micronutrienti.

In functie de cauza pielii uscate, diferite metode de tratament, inclusiv unguente medicamentoase si creme hidratante, pot fi folosite pentru a creste hidratarea pielii. In plus, modificarile stilului de viata, cum ar fi consumul de lichide si administrarea anumitor suplimente, pot combate uscarea pielii.

Farmacistii Catena recomanda vitamina E de la Naturalis. Vitaina E este o vitamina liposolubila esentiala si un puternic antioxidant biologic. Aceasta protejeaza pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete, mentine sanatatea tesuturilor, neutralizeaza radicalii liberi.

Daca pielea tinde sa fie uscata, exista produse care pot ajuta la imbunatatirea hidratarii si elasticitatii naturale a pielii. In acest articol, veti descoperi o serie de vitamine si suplimente care combat pielea uscata.


Cauzele pielii uscate

Pielea uscata este o afectiune comuna care poate afecta persoane de toate varstele. Pentru unii oameni, pielea uscata este o neplacere ocazionala, dar pentru altii poate fi o afectiune cronica, ce trebuie gestionata cu atentie.

Daca aveti o afectiune cutanata, cum ar fi eczema sau psoriazisul, este posibil ca pielea sa fie constant uscata. Desi mai multi factori contribuie la uscarea pielii, cauza principala este inaintarea in varsta.

Pe masura ce imbatraniti, pielea devine mai uscata, deoarece sebumul si glandele sudoripare ale corpului nu produc suficienta umiditate. Este posibil sa incepeti sa observati aceste modificari inca de la varsta de 40 de ani, moment in care productia de sebum incepe sa scada. Cand pielea continua sa-si piarda capacitatea naturala de a produce apa, tinde sa se usuce excesiv.

Exista si alte cauze ale pielii uscate, si anume:

  • faptul ca locuiti intr-un climat uscat sau rece;
  • dusurile fierbinti;
  • anumite medicamente;
  • fumatul;
  • deficitul de vitamine sau minerale;
  • afectiunile cutanate, cum ar fi psoriazisul sau eczema;
  • anumite boli, cum ar fi HIV, cancer sau afectiuni renale.

Diferentele dintre pielea uscata si pielea deshidratata

Pielea care se simte uscata este o preocupare comuna, care afecteaza pe toata lumea la un moment dat in viata. Adesea, uscaciunea este temporara si apare din cauza agresorilor din mediu, cum ar fi temperaturile extreme sau dusurile prelungite. Dar, cu exceptia cazului in care aveti un tip de piele uscata in mod natural, este foarte posibil ca ceea ce considerati a fi „piele uscata” sa fie de fapt piele deshidratata.

Uscaciunea si deshidratarea se pot manifesta similar, dar sunt doua lucruri diferite: pielea uscata rezulta din prea putina hidratare, in timp ce pielea deshidratata este cauzata de pierderea apei. Pentru ingrijirea corespunzatoare a pielii, trebuie sa puteti diferentia cele doua situatii. In continuare, vom descrie in amanunt deosebirile dintre pielea uscata si cea deshidratata.

Piele uscata fata de pielea deshidratata: cum difera?

Desi termenii „uscat” si „deshidratat” sunt adesea folositi in mod interschimbabil, ei nu inseamna acelasi lucru.

Pielea uscata este un tip de piele caracterizat printr-o subproductie cronica de sebum. Este de obicei persistenta si poate fi insotita de simptome neplacute, precum mancarime sau senzatie de „piele care tine”. Simptomele pot fi influentate de factorii de mediu, cum ar fi vremea, si tind sa se agraveze in timpul iernii.

Pielea deshidratata se refera la cantitatea de apa din piele. Pielea sanatoasa contine aproximativ 30% apa, care este esentiala pentru mentinerea structurii, rezistentei si elasticitatii pielii. Cand pielea pierde prea multa apa, se deshidrateaza. Simptomele pielii deshidratate si uscate sunt adesea similare, putand include rugozitate sau pierderea elasticitatii. Cu toate acestea, in timp ce pielea uscata este un tip de piele specific, pielea deshidratata poate afecta pe oricine, chiar si pe cei cu ten gras. Acestea fiind spuse, cei cu tipuri de piele uscata pot avea mai multe riscuri de a avea si piele deshidratata, deoarece uleiurile naturale ale pielii joaca un rol important in retinerea apei si reducerea la minimum a pierderilor de apa.

Incercati Benesio BeautyCell, un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat, imbogatit cu vitaminele C si E, acid hialuronic si indulcitor. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv, responsabila de mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii.

 

Vitamine pentru piele uscata – sfaturi si recomandari

Exista mai multe solutii pentru pielea uscata. Daca sunteti in cautarea unui remediu natural, poate doriti sa explorati numeroasele vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea pielii.

Un supliment este un produs folosit pentru a adauga nutrienti specifici in dieta dumneavoastra, pentru a raspunde nevoilor organismului. Aceste suplimente contin ingrediente alimentare precum vitamine, minerale, ierburi, plante sau aminoacizi.

Discutati cu medicul inainte de a incerca vreun supliment alimentar, chiar si in cazul vitaminelor. Specialistul se va asigura ca alegeti un produs care sa corespunda nevoilor dumneavoastra.

Vitamine si minerale

Corpul are nevoie de vitamine pentru a functiona. De exemplu, anumite vitamine sunt necesare pentru dezvoltarea celulelor si pentru mentinerea sanatatii organelor. Cel mai bun mod de a obtine necesarul de vitamine este prin alimentatie, dar cu toate acestea exista momente in care suplimentele sunt necesare pentru a trata un deficit de vitamine.

·Vitamina B

Vitaminele B nu numai ca va calmeaza nervii, dar sunt si un mare beneficiu pentru piele.

Un studiu a aratat ca vitaminele B imbunatatesc cheratinocitele, care alcatuiesc peste 90% din celulele stratului exterior al pielii (epiderma). S-a constatat ca vitaminele B reduc la minimum pierderea naturala a apei din piele, dar si ca influenteaza fibroblastele umane, care imbunatatesc textura si fermitatea pielii.

·Vitamina C      

Proprietatile antioxidante ale vitaminei C o fac excelenta pentru sanatatea pielii, deoarece lupta in mod natural impotriva radicalilor liberi si a poluarii, fiind si un protector natural in cazul expunerii la radiatiile UV. Vitamina C stimuleaza, de asemenea, colagenul din piele si o protejeaza de pierderea apei.

Studiile au aratat ca vitamina C ajuta la formarea stratului exterior al pielii. De asemenea, poate reduce semnele de imbatranire si poate proteja impotriva inflamatiei.

·Vitamina D

Vitamina D (vitamina soarelui) ajuta la mentinerea sistemului imunitar al pielii si ajuta la dezvoltarea celulelor cutanate si la functia de bariera a pielii. Keratinocitele (celulele care creeaza cea mai mare parte a stratului exterior al pielii) sunt, de asemenea, celulele care formeaza vitamina D. Aceasta vitamina combate simptomele afectiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul si eczema.

·Vitamina E

Vitamina E are o multime de proprietati antioxidante care pot ajuta pielea sa lupte impotriva radicalilor liberi, ceea ce o face un ingredient popular in produsele de ingrijire a pielii. Cand este inclusa in aceste produse, vitamina E este adesea combinata cu vitamina C pentru a-i imbunatati eficienta.

Cand este utilizata local, vitamina E poate atenua uscarea si mancarimea pielii. De asemenea, poate reduce aspectul cicatricilor si al vergeturilor.

Puteti consuma vitamina E din alimente precum nucile, spanacul, uleiul de masline si cerealele integrale, precum si din suplimente.

Bioclin Bio-Force este un supliment alimentar pentru par (combate caderea parului, hraneste si fortifica firul de par), cu eliberare lenta.

 

·Zinc

Zincul este un micronutrient care ajuta la mentinerea functiei adecvate a reglajului ADN si ARN, mentine sistemul imunitar in stare de functionare si ajuta la repararea ranilor.

Zincul poate fi benefic pentru pielea uscata, in special la persoanele cu eczeme sau psoriazis. Mineralul are proprietati antiinflamatorii si previne deteriorarea pielii, provocata de razele UV.

Cand este utilizat local (de exemplu, sub forma de oxid de zinc), mineralul are proprietati antibacteriene si antioxidante puternice si poate ajuta la reducerea inflamatiei cronice a pielii.

Alte suplimente pentru tratarea pielii uscate

Pe langa nutrientii enumerati mai sus, studiile au aratat ca suplimentarea cu multi alti compusi poate fi o modalitate eficienta de a imbunatati hidratarea pielii.

·Probioticele

Probioticele sustin sanatatea intestinala prin echilibrarea bacteriilor din microbiom.

Un studiu din 2015 a constatat ca participantii care au luat o doza zilnica de Lactobacillus plantarum au observat o hidratare crescuta a pielii si o functie imbunatatita a barierei acesteia.

Puteti lua suplimente cu probiotice din farmacii, dar acestea se gasesc in mod natural si in alimente fermentate precum miso, iaurt, kimchi, varza murata, chefir si muraturi.

·Acid hialuronic

Acidul hialuronic este adesea folosit local pentru a imbunatati hidratarea pielii, dar cercetarile recente arata ca ingerarea acestui compus in combinatie cu alti nutrienti poate creste semnificativ hidratarea pielii.

  • Aloe vera

Aloe vera este o planta care are proprietati antioxidante si antibacteriene si este cunoscuta ca intareste sistemul imunitar. De asemenea, poate ameliora pielea uscata excesiv la persoanele cu afectiuni cutanate, cum ar fi eczema.

·Ceramide

Ceramidele sunt molecule de grasime care sunt componente importante ale pielii sanatoase. Unele cercetari au aratat ca suplimentarea cu ceramide poate creste hidratarea pielii, ceea ce contribuie la tratarea pielii uscate.

https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-dry-skin#58.-Other-supplements-for-treating-dry-skin

https://www.verywellhealth.com/vitamins-for-dry-skin-holistic-skincare-and-beauty-tips-5194044

https://www.byrdie.com/vitamins-for-dry-skin

https://www.kiehls.com/skincare-advice/dry-skin-vs-dehydrated-skin.html

https://www.trulybeauty.com/blogs/skincare/is-your-skin-dry-or-dehydrated-theres-a-difference?tw_source=google&tw_adid=&utm_campaign=18138465496&tw_source=google&tw_adid=&utm_campaign=18138465496&gclid=Cj0KCQiA4uCcBhDdARIsAH5jyUlxk14BVrK2mV9pg93J8-zuRghWb9UgmGDO7SuqUCEiUE7xMN6pLfgaAtnjEALw_wcB