Cu toate ca nu este elixirul tineretii, vitamina K poate ajuta la imbunatatirea calitatii vietii. Potrivit noilor cercetari, vitamina K este benefica pentru sanatate. Mai precis, poate contribui la prelungirea duratei de viata si sustine o stare mai buna de sanatate.
In urma unui studiu publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, la care au participat peste 4.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 54 si 76 de ani, s-a constatat ca indivizii cu cele mai scazute niveluri de vitamina K in organism au prezentat un risc de deces cu 19% mai mare decat cei care au un aport adecvat al acestui nutrient.
Specialistii sustin ca aceasta vitamina este vitala pentru mentinerea sanatatii vaselor sanguine.
Expertii declara ca vitamina sustine functionarea unei proteine importante in tesutul vascular care blocheaza acumularea de calciu in peretii arterelor. Fara vitamina K, aceasta proteina nu este la fel de functionala, lucru care poate facilita acumularea de calciu in peretii arterelor.
Ce este vitamina K?
Vitamina K reprezinta, de fapt, un grup de vitamine liposolubile care contribuie la urmatoarele procese:
-
coagularea sangelui
-
metabolismul osos
-
reglarea nivelului de calciu din sange
-
prevenirea calcificarii vaselor de sange (reduce riscul de boli cardiovasculare)
Vitamina K1 (filochinona) poate fi obtinuta din plante, fiind principala forma de vitamina K alimentara. O sursa mai putin intalnita este vitamina K2 (menachinona), care se gaseste in unele alimente de provenienta animala si alimente fermentate.
Ce rol are vitamina K?
Cand oamenii consuma alimente cu vitamina K1, bacteriile din intestinul gros o transforma in vitamina K2, forma care poate fi stocata. Aceasta este absorbita in intestinul subtire si depozitata in tesutul gras si in ficat.
Vitamina K este necesara pentru productia de protrombina, o proteina si un factor important pentru coagularea sangelui si pentru metabolismul osos. De aceea, cei care iau anticoagulante nu trebuie sa ia suplimente cu vitamina K pana nu primesc aprobare din partea medicului.
Deficitul este rar, insa, in cazuri grave, poate prelungi durata de coagulare, provocand hemoragii si sangerari excesive.
Cei mai predispusi la deficit de vitamina K sunt nou-nascutii si persoanele cu malabsorbtie cauzata, de exemplu, de fibroza chistica, sindromul de intestin scurt, colita ulcerativa sau boala celiaca.
In mod normal, nou-nascutilor li se administreaza o injectie cu vitamina K care sa-i protejeze de hemoragia cerebrala, o problema potential fatala.
Beneficii pentru organism
Vitamina K are o serie de beneficii importante pentru organism.
Beneficii pentru oase
Specialistii sustin ca exista o legatura intre nivelul scazut de vitamina K si dezvoltarea osteoporozei. In urma mai multor studii, expertii au descoperit ca aceasta vitamina mentine oasele puternice, imbunatateste densitatea osoasa si scade riscul de fracturi.
Imbunatateste sanatatea cognitiva
Se pare ca un nivel mai mare de vitamina K in sange poate imbunatati memoria episodica la adultii in varsta. In cadrul unui studiu, persoanele cu varsta peste 70 de ani, cu cele mai ridicate niveluri sanguine de vitamina K1, au aratat rezultate bune privind memoria episodica verbala.
Sanatatea inimii
Vitamina K previne acumularea mineralelor in artere, lucru care poate ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale mai mici. Datorita acestei actiuni benefice, inima pompeaza liber sangele prin corp.
Mineralizarea se produce in mod natural odata cu varsta, fiind un factor de risc major pentru afectiunile cardiace. In plus, specialistii au demonstrat ca aportul adecvat de vitamina K reduce riscul de accident vascular cerebral.
Poate ajuta la combaterea cancerului
Exista anumite dovezi conform carora vitamina K1 si vitamina K2 ar putea contribui la anihilarea celulelor canceroase si pot chiar sa reduca riscul de cancer.
Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea din Toronto a evaluat 440 de femei in postmenopauza cu oase slabite care au primit suplimente cu vitamina K1 timp de doi ani. Interesant este ca administrarea de vitamina K1 a fost asociata cu o reducere cu 75% a incidentei cancerului.
Un alt studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, cuprinzand 24.340 de participanti, a aratat ca un aport mai mare de vitamina K2 a fost asociat cu un risc redus de cancer.
In plus, multe alimente bogate in vitamina K se gasesc in topul alimentelor cu actiune antioxidanta. Alimentele care contin vitamina K, cum ar fi legumele cu frunze verzi, sunt pline de antioxidanti care lupta impotriva cancerului, care ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi si la scaderea riscului de cancer.
Poate imbunatati sensibilitatea la insulina
Insulina este hormonul care transporta zaharul din sange catre tesuturi, unde poate fi folosit ca energie.
Atunci cand consumati zahar in exces si multe alimente care contin carbohidrati, corpul incearca sa produca din ce in ce mai multa insulina pentru a tine pasul. Din pacate, mentinerea unor niveluri ridicate de insulina poate provoca rezistenta la insulina, o afectiune care scade eficacitatea acestui hormon si care duce la cresterea nivelului glicemiei.
Cresterea aportului de surse alimentare de vitamina K poate ajuta la mentinerea unui nivel normal de zahar in sange. Un studiu publicat in revista Diabetes Care a constatat ca administrarea timp de 36 de luni a suplimentelor cu vitamina K a ajutat la reducerea progresiei rezistentei la insulina la barbatii in varsta.
Cu toate acestea, consumul de alimente bogate in vitamina K trebuie completat de cresterea nivelului de activitate fizica, mentinerea sub control a aportului alimentar de carbohidrati si consumul de alimente bogate in proteine si fibre pentru a mentine la un nivel optim glicemia si pentru a preveni rezistenta la insulina.
Surse de vitamina K
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza si mangoldul, contin cantitati mari de vitamina K1. De asemenea, se gaseste si in uleiurile vegetale si unele fructe. Printre sursele de menanochina (vitamina K2) se numara carnea rosie, lactatele, ouale si ”natto-ul” japonez, un produs obtinut din boabe de soia fermentate.
Iata cateva exemple de surse alimentare care contin vitamina K:
-
o cana de spanac crud contine 145 mcg
-
10 fire de patrunjel contin 90 micrograme (mcg)
-
o lingura de ulei de soia contine 25 mcg
-
85 gr de natto contin 850 mcg
-
o jumatate de cana de struguri contine 11 mcg
-
un ou fiert tare contine 4 mcg
Care este doza zilnica recomandata de vitamina K?
Doza recomandata de vitamina K depinde de varsta si sexul persoanei. De exemplu, femeile care au depasit varsta de 19 ani ar trebui sa consume 90 micrograme (mcg) pe zi, in timp ce barbatii ar trebui sa ia 120 mcg zilnic.
Simptomele carentei de vitamina K
Cazurile de deficit de vitamina K la adulti sunt rare. Cu toate acestea, poate aparea la persoanele:
-
cu boli de ficat, printre care ciroza (cicatrizare hepatica)
-
cu boala Crohn sau boala celiaca
-
care au fost supuse unei interventii chirurgicale bariatrice
Deficitul de vitamina K se manifesta in primul rand prin hemoragie excesiva. Trebuie sa retineti ca sangerarea poate aparea chiar daca nu v-ati taiat sau ranit. In plus, este evident ca o persoana se confrunta cu o hemoragie daca:
-
dezvolta vanatai usoare
-
dezvolta mici cheaguri de sange sub unghii
-
dezvolta sangerari la nivelul membranelor mucoase din interiorul corpului
-
elimina materii fecale de culoare negru inchis, insotite partial de sange
In cazul sugarilor, deficitul de vitamina K este observat de medici. Simptomele acestei probleme la copii sunt:
-
sangerare la nivelul cordonului ombilical dupa indepartarea acestuia
-
sangerari la nivelul nasului, pielii, tractului gastrointestinal sau in alte zone ale corpului
-
hemoragie in zona penisului la copiii circumcisi
-
hemoragie cerebrala brusca, o problema extrem de periculoasa care poate pune viata copilului in pericol
Referinte:
https://www.healthline.com/health/vitamin-k
https://draxe.com/nutrition/vitamin-k-foods/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219867
https://www.getroman.com/health-guide/vitamin-k-benefits/
https://www.insider.com/what-is-vitamin-k-good-for
https://www.runnersworld.com/news/a32933969/vitamin-k-prevents-early-death-study/
https://www.livescience.com/51908-vitamin-k.html