Vitamina D sub lupa in contextul COVID-19

Vitamina D sub lupa in contextul COVID-19 Vitamina D sub lupa in contextul COVID-19

Ultima actualizare: 12 iunie 2023

vitamina-d-sub-lupa-in-contextul-COVID-19

Pandemia de coranavirus a lasat urme de durata in toate aspectele vietii. Acest lucru inca se mai reflecta la nivelul tesuturilor si al celulelor. Oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii care s-au confruntat cu sindromul COVID de lunga durata, cunoscut si ca sindromul post-COVID-19 sau long-COVID, au un nivel mai scazut de vitamina D decat alti pacienti infectati cu SARS-CoV-2. Concluzia a fost expusa de o echipa internationala de cercetatori la European Congress of Endocrinology (ECE)Congresul European de Endocrinologie – la Istanbul, Turcia, si publicata in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

"Cercetarile noastre indica faptul ca la externare ar trebui evaluat nivelul de vitamina D al pacientilor care au avut COVID-19", sugereaza coordonatorul studiului, Luigi di Filippo.

Acest lucru se poate face printr-un simplu test de sange. Mai exact, 25-OH-vitamina D este cel mai bun indicator al nivelului de vitamina D din organism.

Vitamina D, mai importanta decat am stiut pana acum

Mai mult decat atat, specialistii considera ca "beneficiile administrarii vitaminei D sub forma de suplimente alimentare, ca strategie preventiva de reducere a sechelelor lasate de COVID-19 ar trebui investigate in studii clinice controlate".

Cercetatorii subliniaza faptul ca in cazul de fata au realizat un studiu controlat, pe o perioada mai lunga (sase luni, si nu trei) decat orice s-a realizat pana in prezent. In proiect a fost inclusa o populatie omogena, cu o multitudine de semne si simptome asociate sindromului COVID de lunga durata.

"Rezultatele obtinute in cadrul studiului nostru ne ajuta sa intelegem mai bine rolul deficitului de vitamina D in cazul pacientilor cu sindromul post-COVID-19, si sa stabilim ca exista, probabil, o legatura intre carenta de vitamina D si sindromul COVID de lunga durata", a explicat autorul principal al studiului, Andrea Giustina, intr-un comunicat de presa transmis catre European Congress of Endocrinology.

Sindromul post-COVID-19 este in curs de dezvoltare si afecteaza aproximativ 70% dintre supravietorii COVID-19.

In cadrul studiului, nivelurile scazute ale vitaminei D au fost asociate cu o probabilitate ridicata ca pacientii spitalizati cu COVID-19 sa aiba nevoie de ventilatie mecanica si chiar sa aiba sanse mici de supravietuire.

Farmacistii Catena recomanda Calciu Magneziu Zinc Plus Vitamina D Naturalis, un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente. Produsul contine calciu, magneziu, zinc si vitamina D, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.

[[sablon_produs_id=96239]]

Un studiu amplu, cu rezultate promitatoare

Cercetatorii au analizat date de la pacienti cu varste peste 18 ani. Acestia au fost internati la Spitalul San Raffaele, cu un diagnostic confirmat de COVID-19. Ulterior au fost externati in timpul primului val de pandemie, din martie pana in mai 2020, apoi consultati sase luni mai tarziu.

Au fost exclusi din studiu pacientii internati la terapie intensiva in timpul spitalizarii sau cei care aveau date medicale lipsa, precum analize de sange disponibile pentru determinarea nivelului de vitamina D la internare si dupa sase luni de la externare.

legatura-dintre-vitamina-d-si-sindromul-post-covid

Astfel, cercetatorii au identificat 50 de pacienti cu sindromul post-COVID-19 la evaluarea de sase luni si i-au comparat cu 50 de pacienti fara sindromul COVID de lunga durata la acel moment. Specialistii au avut in vedere aspecte precum varsta, sex, comorbiditati concomitente, nevoia de ventilatie mecanica si momentul evaluarii.

Pacientii aveau varste cuprinse intre 51 si 73 de ani. Dintre acestia, 56% erau barbati, iar 28% dintre ei au avut nevoie de ventilatie mecanica in timpul spitalizarii.

Media nivelului de vitamina D a pacientilor care s-au confruntat cu sindromul post-COVID-19 a fost mai mica decat a pacientilor care nu au avut varianta prelungita a bolii (20.1 vs 23.2 ng/mL; P = 0.03). Cu toate acestea, nivelurile reale ale deficitului de vitamina D au fost similare in ambele grupuri.

Doua treimi dintre pacientii care au avut niveluri scazute de vitamina D la internarea in spital au prezentat aceeasi carenta si dupa sase luni de la externare.

Nivelurile de vitamina D au fost semnificativ mai mici la pacientii cu simptome neurocognitive decat la cei care nu s-au confruntat cu astfel de manifestari (14.6 vs. 20.6 ng/mL; P = 0,042).

simptome-covid-de-lunga-durata

Cele mai frecvente simptome ale sindromului post-COVID-19

Cel mai des intalnite semne si simptome intalnite dupa sase luni de la externare la pacientii cu sindromul post-COVID-19 au fost:

  • astenie/stari de slabiciune - 38% dintre pacienți;
  • disgeuzie (alterarea perceptiei gustului mancarii) - 34% dintre pacienti;
  • dispnee (lipsa aer sau respiratie dificila) - 34% dintre pacienti;
  • anosmia (pierderea simtului mirosului) - 24% dintre pacienti.

La modul general, simptomele resimtite sunt asociate urmatoarelor categorii:

  • sistem cardiorespirator (42%);
  • stare de bine (42%)
  • simturi (36%)
  • probleme neurocognitive - spre exemplu, dureri de cap sau reducerea capacitatii de gandire (14%);
  • probleme cu urechile, nasul sau gatul (12%);
  • tulburari ale sanatatii gastrointestinale (4%).

Sindromul COVID de lunga durata sau sindromul post-COVID-19 presupune ca efectele imbolnavirii de coronavirus sa fie durabile mai mult de 12 saptamani si includa prezenta concomitenta a cel putin doua sau mai multe dintre cele 17 semne si simptome care erau absente inainte de infectare.


Surse:
https://www.medscape.com/viewarticle/992013
https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgad207/7116659