Vitamina A este o vitamina liposolubila, iar diferitele sale forme sunt adesea numite „retinoizi”. Acestea includ retinolul, retinalul, acidul retinoic si esterul retinilic.
Vitamina A este necesara pentru dezvoltarea si functionarea corecta a multor parti ale corpului, cum ar fi ochii, pielea si sistemul imunitar. Poate fi gasit in multe alimente, inclusiv fructe, legume si peste. Carotenoizii sunt un grup de substante chimice care se gasesc in plante. Unele pot fi transformate in vitamina A in organism.
Vitamina A provine din doua surse. Un grup, numit retinoizi, care provine din surse animale si include retinolul. Celalalt grup, numit carotenoide, provine din plante si include beta-carotenul. Corpul transforma beta-carotenul in vitamina A. Principalii carotenoizi, inclusiv licopenul, luteina si zeaxantina, au proprietati biologice importante, avand actiune antioxidanta si fotoprotectoare.
Oamenii folosesc cel mai frecvent vitamina A pentru tratarea deficitului acestei vitamine. De asemenea, este folosita pentru a preveni imbatranirea pielii, in in lupta impotriva acneei, HIV/SIDA, cataracta, pentru dezvoltarea fatului, in caz de infectii si pentru multe alte afectiuni.
Vitamina A uleioasa – beneficii pentru piele
Vitamina A poate aduce beneficii pielii prin:
-
Reducerea aspectului ridurilor
Studiile sugereaza ca retinoizii topici – vitamina A uleioasa, cu alte cuvinte –, reduc aspectul liniilor fine si al ridurilor, prin stimularea productiei de colagen.
Retinoizii precum retinolul pot, de asemenea, sa imbunatateasca elasticitatea pielii, ajutand la indepartarea fibrelor de elastina deteriorate si promovand angiogeneza sau formarea de noi vase de sange.
-
Reducerea hiperpigmentarii si daunelor provocate de soare
O dieta bogata in carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, imbatranirii pielii si a afectiunilor cutanate. Carotenoizii va pot ajuta, de asemenea, sa va protejati pielea de factorii de mediu precum poluarea si radiatiile UV, care pot afecta la randul lor sanatatea si aspectul pielii.
Retinoizii din vitamina A favorizeaza refacerea celulelor pielii. Deci, vitamina A uleioasa poate ajuta la ameliorarea hiperpigmentarii, a petelor asociate cu inaintarea in varsta si a celor cauzate de expunerea la soare. In plus, poate uniformiza nuanta tenului, in general.
Gelul Rilastil Acnestil pentru curatarea zilnica a tenului de tip gras, mixt, cu multe impuritati, cu aspect uleios sau predispus la acnee. Gelul Rilastil Acnestil curata in profunzime impuritatile si reechilibreaza tenul cu aspect lucios. Gelul este imbogatit cu ingrediente active specifice, care curata pielea fara a leza bariera hidrolipidica.
Academia Americana de Dermatologie recomanda retinoizii topici pentru tratarea acneei atat la adolescenti, cat si la adulti. Retinoizii prezenti in vitamina A pot ajuta la exfolierea tenului, indepartand murdaria, sebumul si celulele moarte din pori, pentru a preveni formarea cosurilor.
De asemenea, vitamina A uleioasa patrunde in suprafata pielii pentru a stimula productia de colagen si elastina, ceea ce poate ajuta la reducerea aspectului porilor si a cicatricilor provocate de acnee.
Tratarea psoriazisului si a altor afectiuni ale pielii
Atat medicamentele topice, cat si cele administrate pe cale orala, utilizate pentru tratarea psoriazisului, contin vitamina A. Retinoidul aplicat local reduce petele cutanate care ies in relief, precum si formarea de citokine si interleukine care provoaca inflamatie.
-
Tratarea tulburarilor oculare
Asigurarea aportului optim de vitamina A in dieta este esentiala pentru o vedere buna. Cercetarile arata ca persoanele care consuma mai multe alimente cu vitamina A sunt mai putin susceptibile de a dezvolta degenerescenta maculara asociata varstei. Suplimentele cu vitamina A pot ajuta la o usoara incetinire a leziunilor cauzate de retinita pigmentara, o boala ereditara care cauzeaza o vedere slaba pe timp de noapte.
-
Reducerea severitatii si complicatiile pojarului
Pentru copiii care au deficit de vitamina A, suplimentele pot reduce severitatea si complicatiile rujeolei. Copiii care au deficit de vitamina A au mai multe riscuri de a dezvolta infectii, cum ar fi rujeola. In zonele lumii in care deficitul de vitamina A este larg raspandit sau in care cel putin 1% dintre cei cu rujeola mor, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda administrarea de suplimente cu vitamina A copiilor care sufera de rujeola. Cu toate acestea, vitamina A nu pare sa ajute decat daca respectivul copil are deficienta de vitamina A. Nu dati insa niciodata copilului suplimente de vitamina A fara supravegherea unui medic.
-
Boala inflamatorie intestinala
Persoanele cu boala inflamatorie intestinala, cum ar fi colita ulceroasa sau boala Crohn, pot avea dificultati in absorbtia nutrientilor de care corpul lor are nevoie. Medicii recomanda adesea persoanelor cu boala inflamatorie intestinala sa ia multivitamine, inclusiv vitamina A.
Nu este clar daca vitamina A poate reduce riscul de cancer. Persoanele a caror dieta sanatoasa asigura un aport suficient de beta-caroten si alti carotenoizi din fructe si legume par sa aiba un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, cum ar fi:
-
cancer mamar;
-
cancer de colon;
-
cancer esofagian;
-
cancer cervical;
-
melanomul.
Cercetatorii investigheaza retinoizii, o forma sintetica a vitaminei A, pentru cancerul de piele. Persoanele cu anumite tipuri de cancer de piele tind sa aiba niveluri mai scazute de vitamina A si beta-caroten in sange. Cu toate acestea, studiile care au analizat daca administrarea unei cantitati mai mari de vitamina A sau beta-caroten ar preveni sau trata cancerul de piele au avut rezultate neconcludente.
Desi vitamina A este esentiala pentru o sanatate optima, poate fi toxica in doze mari. Nu luati niciodata mai mult decat doza zilnica recomandata, fara a discuta mai intai cu medicul.
Surse:
https://www.healthline.com/health/vitamin-a-for-skin#how-to-get-vitamin-a
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-964/vitamin-a
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-a-retinol