Vinete – beneficiile consumului si retete de vara

Vinete – beneficiile consumului si retete de vara Vinete – beneficiile consumului si retete de vara

Ultima actualizare: 26 august 2024

vinete

Vinetele sunt extrem de savurate in intreaga lume de mii de ani, ca parte a unei alimentatii sanatoase. Originare din Orientul Mijlociu si zona mediteraneana, vinetele sunt consumate astazi aproape peste tot.

Vinetele sunt indragite in special pentru culoarea interesanta, pielea carnoasa si stralucitoare, gustul unic amarui, dar placut – si, desigur, pentru beneficiile importante.

  • Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de vinete?

Vinetele au multe de oferit: un continut impresionant de antioxidanti, fitonutrienti speciali, cum ar fi compusii fenolici, flavonoide, printre care nasunina, precum si numeroase vitamine si minerale. Pe langa toate aceste beneficii nutritionale, vinetele contin putine calorii si sunt bogate in fibre si apa.

Vinetele, membre ale familiei de plante Solanacee, fac parte, potrivit cercetatorilor, dintr-un grup de plante valoroase datorita antioxidantilor antociani.

Cu toate ca sunt considerate legume, din punct de vedere tehnic, vinetele sunt fructe.

  • De ce sunt vinetele fructe?

Ele contin multe seminte mici si cresc din floarea comestibila a plantei Solanum melongena.


Informatii generale despre vinete

Vinetele sunt alimente bogate in nutrienti, cum ar fi fibre, vitamine si minerale. Acestea pot aduce beneficii sanatatii generale, inclusiv inimii.

Vinetele sunt folosite in multe feluri de mancare la nivel mondial.

Exista multe soiuri de vinete care variaza ca marime si culoare. Cele mai cunoscute sunt cele de culoare violet intens, insa pot fi si de culoare rosie, verde sau chiar neagra.

Valori nutritionale

O cana (82 de grame) de vinete crude contine urmatoarele substante nutritive:

  • calorii: 20;
  • carbohidrati: 5 grame;
  • fibre: 3 grame;
  • proteine: 1 gram;
  • mangan: 10% din doza zilnica recomandata (DZR);
  • folat: 5% din DZR;
  • potasiu: 5% din DZR;
  • vitamina K: 4% din DZR;
  • vitamina C: 3% din DZR.

vinete-valori-nutritionale

Vinetele contin si cantitati mici din alti nutrienti, cum ar fi vitamina B3 (niacina), magneziu si cupru.

Beneficiile consumului de vinete

O portie de vinete poate asigura cel putin 5% din necesarul zilnic de fibre, cupru, mangan, vitamina B6 si vitamina B1 (tiamina) al unei persoane. De asemenea, contine si alte vitamine si minerale.

In plus, vinetele sunt o sursa de compusi fenolici care actioneaza ca antioxidanti. Antioxidantii sunt molecule care ajuta organismul sa elimine radicalii liberi – molecule instabile care, in cantitati mari, pot deteriora celulele. Alimentele care contin antioxidanti pot ajuta la prevenirea unor boli.

Printre antioxidantii care se gasesc in vinete se numara antocianinele, cum ar fi nasunina, luteina si zeaxantina.

  • Pot ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii

Fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B6 si antioxidantii din vinete sustin sanatatea inimii.

Consumul de alimente care contin anumite flavonoide, printre care antocianine, ajuta la reducerea markerilor inflamatori care cresc riscul de boli de inima.

Un studiu din 2013 a constatat ca femeile de varsta mijlocie care au consumat mai mult de trei portii pe saptamana de afine si capsuni – surse excelente de antociani – au avut un risc asociat cu 32% mai mic de boli de inima decat cele care au consumat cantitati mai mici din aceste fructe.

Intr-o alta investigatie, cercetatorii au concluzionat ca femeile cu un aport mare de antociani pareau sa aiba o tensiune arteriala semnificativ mai scazuta si mai putine rigidizari ale arterelor decat cele care au consumat cantitati mai mici din acesti compusi.

  • Beneficii asupra nivelului de colesterol din sange

Vinetele contin fibre, iar acest lucru poate aduce beneficii nivelului de colesterol. O cana de cuburi de vinete fierte, cantarind 96 de grame (g), contine aproximativ 2,4 g de fibre.

vinete-beneficii-colesterol

Rezultatele unui studiu din 2014 la rozatoare au indicat ca acidul clorogenic, un antioxidant principal care se gaseste in vinete, poate reduce nivelul de lipoproteine ​​cu densitate scazuta, cunoscute si sub denumirea de colesterolul LDL „rau” si poate reduce riscul de steatoza hepatica non-alcoolica.

  • Pot ajuta la prevenirea cancerului

Polifenolii din vinete pot proteja organismul de cancer. Antocianinele si acidul clorogenic protejeaza celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Pe termen lung, acest lucru poate ajuta la prevenirea cresterii tumorii si a raspandirii celulelor canceroase.

Antocianinele pot ajuta la realizarea acestui lucru prin prevenirea formarii unor noi vase de sange in tumora, reducand inflamatia si blocand enzimele care ajuta la raspandirea celulelor canceroase.

  • Pot imbunatati functia cognitiva

Descoperirile studiilor pe animale sugereaza ca nasunina, un antocian care se gaseste in pielea vinetelor, poate ajuta la protejarea membranelor celulelor creierului de daunele cauzate de radicalii liberi. Nasunina ajuta, de asemenea, la mutarea nutrientilor in celule si la indepartarea toxinelor din organism.

In plus, antocianinele ajuta la prevenirea neuroinflamatiei si faciliteaza fluxul de sange catre creier. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea pierderilor de memorie si a altor aspecte ale declinului cognitiv care poate aparea in urma inaintarii in varsta.

Experimentele de laborator au indicat ca nasunina poate reduce descompunerea grasimilor din creier, un proces care poate provoca leziuni celulare.

  • Pot contribui la gestionarea greutatii

Fibrele alimentare pot ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Persoanele care consuma regulat alimente bogate in fibre nu mananca de obicei prea mult, deoarece fibrele ofera satietate pentru mai mult timp.

vinete-beneficii-greutate-corporala

Cu toate acestea, vinetele pot absorbi mult ulei in timpul prajirii. De aceea, cei care doresc sa slabeasca ar trebui sa prepare vinetele altfel, cum ar fi la gratar sau la abur.

  • Pot sustine sanatatea ochilor

Vinetele contin si luteina si zeaxantina. Luteina pare sa joace un rol in sanatatea ochilor si poate ajuta la prevenirea degenerescentei maculare induse de inaintarea in varsta, o afectiune care poate duce la pierderea vederii in cazul varstnicilor.

Metode de preparare si consum

Exista multe feluri de a savura vinetele. De exemplu, puteti:

  • prepara celebra salata de vinete;
  • consuma vinete sub forma de garnitura la un fel principal;
  • adauga vinete la spaghetele cu dovlecei si busuioc proaspat.

Resturile de vinete prajite pot fi tocate si transformate in celebrul preparat baba ganoush. Pentru a face aceasta pasta aveti nevoie de:

  • usturoi;
  • suc de lamaie;
  • piper, chimen si tahini;
  • sare de mare.

De asemenea, puteti taia vinetele in jumatate pe lungime, le puteti scoate miezul, pe care il puteti combina cu ingrediente suplimentare, cum ar fi fasole si ierburi, si le puteti umple la loc.

vinete-recomandari-consum-retete

Feliile de vinete pot fi folosite in loc de taitei pentru a face lasagna vegetala.

Posibile reactii adverse

Desi au o multime de beneficii, vinetele vin la pachet si cu o serie de potentiale riscuri pentru sanatate.

  • Continut de alcaloizi

Vinetele fac parte din familia Solanaceelor, alaturi de rosii, ardei grasi si cartofi. Unul dintre riscurile consumului de legume din familia Solanaceelor este ca acestea contin alcaloizi, niste compusi care pot provoca inflamatie.

Persoanele care se confrunta deja cu o afectiune inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida sau osteoartrita, ar trebui sa evite plantele din famila Solanaceelor pentru a preveni exacerbarea simptomelor. Cercetarile sunt in curs de desfasurare pentru a determina efectele exacte ale acestor legume si capacitatea lor de a provoca inflamatii.

  • Reactii alergice

Multe alimente pot provoca reactii alergice, cum ar fi urticarie si inflamatie. Cu toate ca vinetele nu sunt considerate de obicei un alergen alimentar, unii oameni pot dezvolta o reactie alergica la vinete.

  • Continut de oxalat

Vinetele contin si oxalati, molecule pe baza de plante care sunt eliminate din organism de rinichi. Cu toate acestea, consumul unei cantitati mari de vinete ar putea fi daunator pentru unele persoane care au probleme renale. Nivelurile ridicate de oxalati pot afecta rinichii si pot duce la aparitia pietrelor la rinichi.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/eggplant-benefits

https://www.health.com/nutrition/eggplant-health-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359

https://draxe.com/nutrition/eggplant-nutrition/