Ficatul este cea mai mare glanda din organismul uman, facand parte din sistemul digestiv. Este amplasat in partea dreapta a abdomenului, sub coaste, avand o greutate de 1,5 – 2 kilograme, care il face sa fie totodata si cel mai greu organ. Aceste caracteristici sunt explicabile, tinand cont de faptul ca ficatul indeplineste peste 500 de functii.
Se mai remarca datorita capacitatii sale regenerative, care nu il face insa atat de invulnerabil cum s-ar parea la prima vedere. Din contra, ficatul poate fi usor afectat de anumite obiceiuri nesanatoase perpetuate pe termen lung, despre care ne-am propus sa vorbim in materialul de fata.
Care sunt viciile ce afecteaza sanatatea ficatului?
Intram direct in subiect si va prezentam cele mai nocive vicii care afecteaza in mod semnificativ sanatatea ficatului, putand duce la aparitia unor afectiuni hepatice cronice cu potential letal.
Consumul de alcool
Alcoolul este considerat cel mai mare dusman al ficatului pentru ca il afecteaza serios pe mai multe cai. In primul rand, alcoolul ajuns in ficat determina o reactie chimica ce deterioreaza celulele hepatice. Asa cum spuneam, acestea au capacitatea de a se regenera, insa pentru aceasta au nevoie de o anumita perioada. In conditiile consumului excesiv de alcool, celulele hepatice sunt supuse in mod constant actiunii nocive iar zonele afectate se cicatrizeaza in loc sa se refaca. Acestea devin nefunctionale, iar cand tesutul cicatrizat se extinde pe o suprafata intinsa apare ciroza hepatica.
Totodata, alcoolul afecteaza si flora microbiana din sistemul digestiv, ceea ce face ca in ficat sa ajunga o cantitate mai mare de toxine, care afecteaza in timp functionarea acestuia.
Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un antioxidant eficient cu rol important in procesul de detoxifiere. Anghinarea sustine detoxifierea, ajuta la sustinerea fluxului de suc digestiv, mentine sanatatea ficatului, contribuie la confortul intestinal si la mentinerea nivelului normal al lipidelor sangvine. Colina contribuie la mentinerea functiei normale a ficatului si la metabolismul normal al homocisteinei, lipidelor si macronutrientilor.
Fumatul
Asadar, una dintre functiile ficatului consta in detoxifierea organismului, prin filtrarea sangelui si separarea substantelor nocive. Se stie ca fumul de tigara introduce in organism aproximativ 5.000 de substante chimice dintre care aproximativ 40 au efect cancerigen. Din plamani, multe din aceste substante ajung in sange, iar la un moment dat in ficat, unde sunt filtrate. In urma acestui proces, ficatul retine o buna parte din substantele nocive, iar daca se acumuleaza in cantitati mari, acestea determina inflamarea organului, afectand functionarea acestuia.
Dependenta de dulciuri
Dulciurile consumate in exces pot fi la randul lor la fel de nocive pentru sanatatea ficatului. Acestea determina cresterea concentratiei de glucoza din sange. In astfel de situatii, ficatul transforma in grasime o parte din glucoza in exces iar aceasta grasime se acumuleaza treptat la nivelul organului, dand nastere unei afectiuni numite steatoza hepatica. Nici fructele dulci sau alimentele care contin fructoza in loc de zahar nu sunt mai sanatoase, intrucat si acest indulcitor natural duce in timp la acumularea de grasimi in ficat.
Benesio L-Arginina buvabila ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie. Acest produs va ajuta sa eliminati oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizică si de scaderea capacitatii de lucru.
Consumul de alimente grase si prajeli
Grasimile saturate din produsele de origine animala, precum si grasimile trans din alimentele prajite in ulei vegetal ajung in ficat, unde sunt metabolizate. Cand organismul primeste astfel de grasimi in cantitati prea mari, o parte din ele se acumuleaza in ficat si duc la aparitia steatozei hepatice, numita si boala ficatului gras.
Sfaturi privind mentinerea sanatatii ficatului
Avand in vedere informatiile pe care vi le-am oferit pana acum, cel mai important sfat ar fi renuntarea la aceste vicii, care constituie principalii factori de risc pentru sanatatea ficatului. Nu ne referim insa la renuntarea definitiva la dulciuri, grasimi, prajeli si chiar alcool, ci la limitarea consumului, astfel incat sa faceti trecerea de la viciu la consum responsabil. Alte sfaturi care sa va ajute sa va ingrijiti de sanatatea ficatului sunt urmatoarele:
Faceti multa miscare
Miscarea este sanatoasa pentru inima si sistemul circulator si totodata constituie un mijloc eficient de a scapa de excesul de grasime. In acest mod, ficatul beneficiaza de o mai buna oxigenare datorita circulatiei sanguine imbunatatite, iar grasimea in exces ce ar putea determina aparitia steatozei hepatice este topita si transformata in energie.
Respectati regulile de igiena
Ficatul poate fi afectat si de o categorie de virusuri numite virusuri hepatice, responsabile pentru aparitia hepatitelor de tip A, B si C. Hepatita A este supranumita „boala mainilor murdare” pentru ca se transmite usor in urma contactului cu suprafete sau obiecte contaminate. De aceea, este importanta respectarea regulilor elementare de igiena, fiind principala masura de prevenire a acestei boli.
Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de detoxifiere al ficatului, sprijina digestia și asigura o protectie intensa a ficatului avand proprietati antioxidante și de detoxifiere.
Nu impartiti cu altii produsele de uz personal
Spre deosebire de hepatita A, celelalte doua tipuri de hepatita se transmit prin contactul cu sangele sau fluidele corporale provenite de la o persoana infectata. Folosirea in comun a unor produse de igiena personala cum ar fi forfecutele de unghii, lamele de ras, unghierele sau periuta de dinti creste riscul transmiterii acestor boli, pentru ca particulele contaminate pot ajunge usor de la o persoana contaminata la o alta sanatoasa. De asemenea, folosirea de instrumentar medical nesterilizat sau refolosirea unor instrumente de unica folosinta cum ar fi acele de seringa constituie un alt factor de risc pentru sanatatea ficatului, prin prisma riscului de contaminare cu virusul hepatitei B sau C.
Evitati substantele toxice
Orice substanta toxica este nociva pentru ficat, iar o expunere prelungita determina deteriorarea celulelor hepatice, care isi pierd capacitatea regenerativa. De aceea, trebuie sa evitati pe cat posibil expunerea la astfel de substante si ne referim in mod special la produsele uzuale care le contin. Mai precis, este vorba de lacuri, vopsele, produse de curatenie, insecticide, erbicide sau alte produse pentru protectia plantelor. Simpla inhalare a vaporilor poate provoca probleme cum ar fi stari de ameteala, greturi, varsaturi, iar expunerea prelungita poate avea efecte nocive si asupra ficatului. In cazul persoanelor care folosesc frecvent astfel de substante sau lucreaza in medii toxice este mai mult decat necesara purtarea unei masti de protectie.
De asemenea, daca ati folosit un astfel de produs intr-un spatiu inchis, este recomandat sa aerisiti bine incaperea inainte de a o folosit din nou.
Cu alte cuvinte, adoptarea unui stil de viata echilibrat, fara excese alimentare si bahice, renuntarea la fumat in favoarea miscarii, precum si respectarea regulilor de igiena sunt obiceiuri care va pot proteja ficatul si totodata va pot scuti de alte probleme de sanatate.