Asigurarea respiratiei cu ajutorul dispozitivelor este cunoscuta sub numele de ventilatie mecanica. Ventilatia mecanica este intretinuta de ventilatoare si este utilizata de obicei atunci cand o persoana se afla sub anestezie generala in timpul unei operatii, in cazul persoanelor in stare critica aflate in unitatile de terapie intensiva (UTI) si in ambulatoriu pentru unele persoane care nu pot respira singure.
Cantitatea de oxigen poate fi ajustata in functie de nevoile pacientului. De asemenea, pot fi reglate volumul de aer inspirat si expirat in timpul respiratiei normale (volum curent) si numarul de respiratii pe minut. In plus, medicii folosesc radiografii toracice, analiza hemogazului arterial (probe de sange care masoara nivelurile de oxigen si dioxid de carbon) si monitorizarea continua (verificarea pulsului) pentru a ingriji persoanele care necesita ventilatie mecanica.
Pentru a asigura ventilatia mecanica, un tub endotraheal trebuie introdus in traheea pacientului. Procedura, cunoscuta sub denumirea de intubare, se face cel mai adesea dupa administrarea de medicamente sedative, sau, in cazul anesteziei generale, dupa administrarea unor substante specifice. In situatii de urgenta (cum ar fi stopul cardiac sau in timpul resuscitarii cardiopulmonare), intubarea poate fi necesara ca parte a masurilor de sustinere a vietii.
Ce este ventilatia mecanica?
Ventilatia mecanica este o forma de inlocuire a respiratiei naturale si este administrata de obicei in timpul unei interventii chirurgicale sau in cazul persoanelor foarte bolnave.
Ventilatia mecanica nu trateaza in mod direct bolile, insa poate mentine respiratia stabila, in timp ce alte tratamente si medicamente ajuta corpul sa se recupereze.
Ce este un ventilator?
Ventilatorul este un aparat care mentine respiratia. Asa cum carjele sustin greutatea corporala, ventilatorul sustine partial sau complet functiile pulmonare. Practic, un ventilator:
-
ofera oxigen plamanilor
-
ajuta la eliminarea dioxidului de carbon (CO2) din plamani
Membrii echipei medicale pot regla setarile aparatului in functie de nevoile pacientului.
Care este diferenta dintre ventilatia mecanica si intubatie?
Intubatia si ventilatia mecanica sunt administrate de multe ori impreuna, insa nu sunt la fel. Intubarea implica introducerea unui tub in caile respiratorii (trahee). Apoi, furnizorul conecteaza tubul din gat la ventilator.
Tipuri de ventilatie mecanica
Ventilatoarele mecanice moderne folosesc presiune pozitiva pentru a impinge aerul in plamani. Ventilatia cu presiune pozitiva poate fi invaziva sau neinvaziva.
Ventilatie mecanica invaziva
In timpul acestei proceduri, specialistul introduce un tub in caile respiratorii pe care il conecteaza la un ventilator. Acest tub poate fi introdus prin gura (intubare) sau gat (ventilatie invaziva prin traheostomie).
Ventilatie neinvaziva
Acest tip de ventilatie mecanica presupune aplicarea pe fata a unei masti pe care echipa medicala o conecteaza la un ventilator. Ventilatorul impinge aerul in plamani. Acest tip de ventilatie neinvaziva poate fi folosit si acasa.
Cand este necesara ventilatia mecanica?
Furnizorii de asistenta medicala folosesc ventilatoare mecanice pentru a sustine respiratia atunci cand o persoana nu poare respira singura. Aparatele de ventilatie mecanica:
-
Asigura oxigen
-
Ajuta la eliminarea dioxidului de carbon, astfel incat acesta sa nu se acumuleze in sange
-
Previn colabarea (caderea) unor parti ale plamanilor din cauza lipsei de presiune
Cei mai multi oameni au nevoie de ventilatie mecanica:
-
In timpul unei interventii chirurgicale, deoarece oamenii nu pot respira pe cont propriu sub anestezie generala.
-
Daca au anumite afectiuni sau infectii pulmonare.
-
Daca au caile respiratorii blocate sau daca respiratia este afectata de o urgenta medicala.
-
Daca au anumite leziuni sau afectiuni ale creierului. Acestea ar putea afecta comunicarea dintre creier si restul corpului, inclusiv cu plamanii, lucru care ar putea perturba respiratia corecta.
-
Daca au o afectiune care produce cresterea nivelului de dioxid de carbon din sange (hipercapnie) sau scaderea nivelului de oxigen (hipoxie).
-
Pentru a preveni patrunderea accidentala a lichidelor in plamani (aspiratie).
De asemenea, de ventilatie mecanica ar putea avea nevoie persoanele care au urmatoarele conditii specifice:
Cum se efectueaza procedura?
Pentru a incepe ventilatia mecanica invaziva, furnizorul de asistenta medicala:
-
Ii va administra pacientului medicamente sedative care induc starea de relaxare.
-
Ii va plasa pacientului un tub endotraheal in gat si trahee (caile aeriene care duc la plamani).
-
Va atasa tubul la un ventilator. Ventilatorul va intretine respiratia pacientului pana cand echipa medicala hotaraste ca acesta poate respira singur.
Acestia sunt pasii generali pe care echipa medicala ii va efectua pentru a porni ventilatia mecanica. Unii dintre acesti pasi ar putea fi modificati in functie de situatia specifica in care se afla pacientul, mai ales daca este sau nu o urgenta.
Ce se intampla in timp ce pacientul este ventilat mecanic?
In timp ce pacientul este conectat la un ventilator mecanic, furnizorii de asistenta medicala vor efectua anumite proceduri suplimentare pentru a trata sau pentru a preveni eventualele complicatii. Printre acestea se numara:
-
Monitorizarea
-
Aspirarea
-
Administrarea de medicamente
-
Administrarea de substante nutritive si lichide
-
Miscarea
-
Bronhoscopia
Monitorizarea
Furnizorul de asistenta medicala va conecta pacientul la anumite aparate suplimentare pentru a monitoriza functiile organismului. Mai exact, acest proces implica monitorizarea:
-
tensiunii arteriale
-
ritmului cardiac
-
frecventei respiratorie (numarul de respiratii pe minut)
-
nivelului de oxigen
De asemenea, echipa medicala ar putea efectua radiografii toracice pentru a verifica sanatatea plamanilor sau analize de sange pentru a testa nivelul de oxigen si dioxid de carbon.
Aspiratia
Aspiratia este un proces important care are rolul de a mentine caile respiratorii libere. Furnizorul de asistenta medicala ar putea introduce un cateter (un tub subtire) in tubul de respiratie pentru a ajuta la indepartarea mucusului (secretiilor).
Medicamente
Furnizorul de asistenta medicala ii poate administra pacientului anumite medicamente care contin aerosoli prin tubul de respiratie. Aceste medicamente au eficienta maxima atunci cand sunt inhalate direct in caile respiratorii sau plamani. In plus, specialistul ar putea administra medicamente intravenoase.
Hranire si hidratare
Deoarece este intubat si conectat la ventilator, pacientul nu se poate hrani singur. Drept urmare, acesta va fi hranit de furnizorul de asistenta medicala, de obicei printr-o sonda nazogastrica. Sonda nazogastrica este un tub flexibil din plastic care este introdus in timpul interventiei chirurgicale de catre medicul anestezist prin una dintre narile pacientului, in faringe, esofag, pana in stomac.
Miscare
Furnizorii de asistenta medicala il vor ajuta pe pacient sa se ridice din pat pentru a face miscare.
Bronhoscopie
Specialistul ar putea folosi bronhoscopia pentru a examina caile respiratorii din plamani. Pentru a face acest lucru, medicul introduce o camera mica, luminata prin tubul de respiratie si in plamani. In unele cazuri, acesta ar putea decide prelevarea unor mostre de mucus sau tesut pentru a le testa.
Beneficiile ventilatiei mecanice
Ventilatia mecanica are urmatoarele beneficii:
-
Pacientul nu trebuie sa depuna efort pentru a respira. Deoarece aparatul de ventilatie mecanica ii sustine respiratia, corpul sau se poate concentra pe vindecarea de infectii sau alte afectiuni.
-
Ofera tot oxigenul de care pacientul are nevoie si elimina dioxidul de carbon.
-
Mentine caile respiratorii deschise.
Posibile riscuri
Echipa medicala ia toate masurile pentru a evita complicatiile ventilatiei mecanice. Cu toate acestea, exista anumite riscuri, cum ar fi:
Infectii bacteriene
Introducerea tubului in caile respiratorii poate facilita patrunderea bacteriilor in plamani, provocand infectii precum pneumonia de ventilatie. Aceasta este tratata cu antibiotice.
Leziuni pulmonare
Presiunea data de ventilator poate deteriora plamanii.
Pneumotorax
Daca o zona a plamanului este slabita, s-ar putea dezvolta colabarea plamanului (pneumotorax).
Modificari in modul de functionare a inimii si a fluxului sanguin
Conectarea la un ventilator mecanic poate perturba modul in care functioneaza inima. Daca inima nu functioneaza la fel de bine, poate scadea tensiunea arteriala sau poate creste ritmul cardiac. Aceste modificari pot provoca reducerea nivelului de oxigen din sange.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15368-mechanical-ventilation