VDRL: cum functioneaza testul si ce inseamna rezultatele pozitive?

VDRL: cum functioneaza testul si ce inseamna rezultatele pozitive? VDRL: cum functioneaza testul si ce inseamna rezultatele pozitive?

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

vdrl-test

Testul VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) este un test de sange recomandat pentru a se detecta sifilisul, boala cu transmitere sexuala cauzata de infectia cu spirocheta Treponema pallidum. Acest test nu detecteaza in mod direct bacteria, ci masoara prezenta anticorpilor care sunt produsi de sistemul imunitar ca raspuns distrugerile celulare. In mod obisnuit, analiza este recomandata de catre medic in momentul in care suspecteaza, pe baza simptomelor, infectia si in contextul in care partenerul sexual (actual sau fost) este diagnosticat cu sifilis. De asemenea, este o analiza obligatorie pentru obtinerea certificatului medical prenuptial, alaturi de alte teste.


Cum functioneaza testul VDRL?

Testul VDRL este un test de tip floculare, ceea ce inseamna ca detecteaza prezenta anticorpilor nespecifici, sintetizati de sistemul imunitar ca raspuns la leziunile celulare cauzate Treponema pallidum. Acesti anticorpi, numiti „anticorpi reaginici”, se gasesc in sangele si chiar in lichidele corporale ale persoanei infectate. In timpul testului, o proba de sange sau lichid cefalorahidian (LCR) este combinata cu antigene de tip lipidic. Daca sunt prezenti anticorpii reaginici, se vor forma mici agregate vizibile (floculare) pe lama de microscop, ceea ce indica un rezultat pozitiv (infectia activa cu Treponema pallidum). Testul mai este cunoscut si drept „RPR calitativ”.

Testul VDRL nu este 100% specific pentru sifilis, deoarece anticorpii reaginici se pot produce si in alte conditii patologice, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, malaria, tuberculoza si alte tipuri de infectii. Astfel, un rezultat aparent pozitiv ar trebui confirmat cu teste suplimentare de sensibilitate mai mare, cum ar fi TPHA (Treponema Pallidum Hemagglutination Assay), FTA-ABS (Fluorescent Treponemal Antibody Absorption). Aceste teste fac parte categoria „testelor treponemice”, deoarece detecteaza in mod direct anticorpii IgG si IgM anti-Treponema. VDRL si PRP sunt, pe de alta parte, „teste non-treponemice”, intrucat detecteaza anticorpi nespecifici.

Cand se recomanda analiza VDRL si de ce este importanta?

Testul VDRL este recomandat in general de catre medicul dermatovenerolog, in special pentru:

  • Screening-ul sifilisului: VDRL reprezinta prima analiza recomandata pentru detectarea infectiei cu sifilis, mai ales in randul persoanelor care prezinta simptome sugestive (eruptii cutanate, ulceratii genitale, umflarea ganglionilor limfatici). Este inclus si in tabloul pentru screening-ul sarcinii, certificatul medical prenuptial, inainte de anumite interventii;
  • Monitorizarea tratamentului pentru sifilis: analiza VDRL se foloseste si pentru a monitoriza eficienta tratamentului pentru sifilis. Odata cu initierea tratamentului, titrul anticorpilor este normal sa scada progresiv, ceea ce indica vindecarea. Totusi, titrurile raman uneori crescute, chiar si dupa tratament, fenomen cunoscut drept „cicatrizare serologica”;
  • Diagnosticul sifilisului congenital: cu toate acestea, majoritatea femeilor insarcinate isi vor face aceasta analiza inainte de a planifica o sarcina sau imediat dupa aparitia acesteia;
  • Diagnosticul neurosifilisului: testul VDRL efectuat pe o proba de LCR este eficient pentru a se diagnostica neurosifilisul, o complicatie tardiva a infectiei cu Treponema pallidum;
  • In unele cazuri, se poate recomanda drept screening pentru donatorii de sange si de organe.

Testul VDRL este foarte important, deoarece sifilisul este o infectie care poate fi asimptomatica sau ale carei simptome initiale pot fi usor trecute cu vederea, Totusi, fara tratament nu doar ca se poate ajunge la complicatii grave, dar infectia poate fi usor transmisa persoanelor sanatoase, in esenta prin contact sexual (mai ales neprotejat).

VDRL – ce inseamna rezultatele pozitive?

Rezultatele testului VDRL se exprima sub forma de „negativ” sau „pozitiv”. VDRL pozitiv va insemna ca au fost identificati anticorpii reaginici, ceea ce sugereaza posibila infectie cu sifilis. Drept urmare rezultatul pozitiv nu confirma diagnosticul, deci infectia cu Treponema pallidum, deoarece testul VDRL nu este specific pentru aceasta spirocheta. Exista o sere de alte afectiuni care pot genera rezultate fals-pozitive, cum ar fi:

  • Boli autoimune (lupus eritematos sistemic);
  • Hepatite virale;
  • Mononucleoza infectioasa;
  • Tuberculoza;
  • Lepra;
  • Scarlatina;
  • Pneumonia virala;
  • HIV/SIDA.

Din acest motiv, un rezultat VDRL pozitiv ridica necesitatea efectuarii testelor treponemice:

  • FTA-ABS;
  • THPA.

Aceste teste sunt mult mai specifice pentru infectia cu Treponema pallidum, confirmand-o. Un astfel de test este solicitat si pentru casatorie si obtinerea certificatului. Pe de alta parte, analiza VDRL pentru casatorie este valabila timp de 2 saptamani din momentul obtinerii unui rezultat negativ. Se recomanda ca ceremonia de cununie civila sa aiba loc in maximum 2 saptamani din momentul primirii rezultatului.

vdrl

Analiza VDRL – intrebari frecvente

In continuare vor fi oferite raspunsuri la intrebarile frecvente privitoare la analiza VDRL.

Ce inseamna RPR?

RPR (Rapid Plasma Reagin) este un alt test non-treponemic, similar cu VDRL (uneori denumit si „RPR calitativ”), utilizat pentru screening-ul si monitorizarea tratamentului sifilisului. Exista o diferenta principala intre cele doua metode de testare – RPR utilizeaza particule de carbon in vederea vizualizarii reactiei antigen-anticorp, permitand citirea rezultatelor fara a fi necesara si vizualizarea la microscop.

Ce inseamna VDRL/RPR negativ?

Un rezultat VDRL sau RPR negativ inseamna ca nu s-au identificat anticorpi reaginici in sange, asadar nu se suspecteaza sifilisul. Totusi, trebuie mentionat ca rezultatul negativ nu exclude in mod complet diagnosticul de sifilis – in special in stadiile foarte incipiente ale infectiei, precum si in stadiile tardive, tarzii, cand nivelurile de anticorpi sunt foarte scazute. In caz de suspiciune clinica (simptome specifice bolii), testele treponemice (FTA-ABS, THPA) mai sensibile pot fi necesare pentru confirmarea diagnosticului.

Care este procedura de recoltare?

Procedura este extrem de simpla si, precum orice alt test de sange, necesita recoltarea de sange venos (de obicei de la brat). Proba se recolteaza dimineata, à jeun (pe nemancate).

Cat dureaza analiza VDRL?

Prelevarea sangelui dureaza extrem de putin, chiar sub un minut. Durata de procesare a probei variaza in functie de laborator. In general, rezultatele ar trebui sa fie disponibile in 1, maximum 2 zile lucratoare. In cazul unor situatii de urgenta, cum ar fi nevoia unei proceduri chirurgicale imediate sau in sarcina, rezultatele pot fi furnizate mai rapid.

Cum se efectueaza analiza VDRL?

Analiza VDRL detecteaza anticorpii non-treponemici prezenti in sangele persoanelor suspecte de infectia cu Treponema pallidum. Proba de sange este amestecata cu un antigen care contine lipide provenite din celulele deteriorare ale organismului (in urma infectiei cu bacteria). Atunci cand sunt prezenti anticorpi reaginici, antigenul reactioneaza si formeaza complexe vizibile la microscop, ceea ce indica un rezultat pozitiv (dar nu de certitudine).

Rezultatul testului poate fi raportat ca „reactiv” (pozitiv) sau „non-reactiv” (negativ). In unele cazuri, se exprima sub forma unui titru, adica a concentratiei anticorpilor reaginici in sange. Ca parte a monitorizarii tratamentului pentru sifilis, titrul in scadere sugereaza evolutia favorabila a bolii si raspunsul terapeutic dorit.

Poate fi facut testul in sarcina?

Acest test nu doar ca poate fi facut fara probleme in sarcina, ba chiar se recomanda, chiar si in lipsa eventualelor simptome ale infectiei. Analiza este parte importanta a screening-ului, motiv pentru care se recomanda in trimestrul I de sarcina, trimestrul al III-lea si chiar la nastere. Acest test este important pentru ca, in timpul nasterii, bacteria poate fi transmisa la fat, ceea ce poate duce la complicatii dintre cele mai severe.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312652/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4999316/
  3. https://www.mountsinai.org/health-library/tests/vdrl-test
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/venereal-disease-research-laboratory-test
  5. https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/venereal-disease-reaction-test