Varice: metode de preventie

Varice: metode de preventie Varice: metode de preventie

Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

varice-prevenire

Varicele sunt dilatatii venoase superficiale anormale care au adesea un aspect albastrui si care sunt localizate in principal pe membrele inferioare. Inestetice si de cele mai multe ori fara simptome, varicele, provocate de stagnarea sangelui la nivelul membrelor inferioare, pot favoriza totusi dezvoltarea complicatiilor. Daca nu sunt tratate, varicele pot deveni o problema, cauzand suferinta pacientului. Varicele sunt insotite de dureri, oboseala, lipsa de vitalitate in picioare, mai ales in timpul serii sau dupa cateva ore de stat in picioare. De aceea, pe langa un tratament varice, cu remedii varice recomandate de un medic specialist, este foarte importanta si componenta de preventie a acestora.


Ce trebuie sa stii despre varice?

Orice element care mareste presiunea sangelui la nivelul membrelor inferioare potenteaza durerea. Varicele dor mai tare pe timpul noptii, dupa ce ai stat o zi intreaga in picioare. Unele femei acuza dureri mai mari inainte de menstruatie. Orice activitate destinata diminuarii presiunii sanguine duce la alinarea durerii varicoase.

Venele varicoase isi pierd elasticitatea si nu mai au forta de a “intoarce” sangele la inima. Daca nu ai un tratament pentru varice, dar vrei sa scapi macar pe moment de dureri, ridica picioarele deasupra nivelului corpului, sprijinindu-le pe o perna, pe un scaun sau pe perete. In majoritatea cazurilor, disconforul va incepe sa dispara progresiv.

Acest lucru va ajuta la circulatia sangelui, iar senzatia de picioare obosite se va mai diminua. De asemenea, poti masa usor picioarele, pastrand insa pozitia. Loveste usor cu buricele degetelor zonele afectate. Dar, atentie, nu recurge niciodata la un masaj agresiv si viguros pentru ca vei face mai mult rau, decat bine, venelor.

Varice: metode de preventie cu rezultate sigure

Statul mult timp in picioare poate cauza probleme picioarelor, deoarece sangele tinde sa se acumuleze la nivelul lor. Din acest motiv, o mica plimbare pe timpul zilei previne acumularea periculoasa si nedorita, acesta fiind un tratament varice recomandat chiar si de medicul specialist. Un studiu recent arata ca adultii sedentari au mai multe sanse sa sufere de varice, comparativ cu cei care au o activitate fizica mai sustinuta. Plimbarile scurte ajuta muschii gambelor sa se contracte si revitalizeaza circulatia sangelui la nivelul venelor.

De asemenea, petrecerea unui timp indelungat pe un scaun ingreuneaza circulatia sanguina din vene. Pentru persoanele obligate de serviciu sa stea mult timp asezate, medicii recomanda miscarea degetelor de la picioare la fiecare jumatate de ora.

Avand in vedere ca exercitiul muscular contracta venele si impinge sangele catre inima, orice tip de exercitiu zilnic poate fi considerat un tratament pentru varice, ajutand la prevenirea formarii venelor varicoase. Remedii varice: mersul pe bicicleta, practicarea unor sporturi cu mingea, inotul, plimbarile, sporturile de iarna sau joggingul, sunt activitati favorabile daca se practica cu intensitate moderata.

Alimentatia, ca si miscarea, este un factor esential atunci cand vorbim despre un tratament varice. Cum dieta joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, ea trebuie sa fie atent urmarita, pentru a preveni aparitia venelor varicoase. O dieta echilibrata, variata si in care se regasesc fructe si legume proaspete, dar si alimente bogate in fibre este de mare ajutor in prevenirea varicelor.

Aplicarea unei creme pentru varice

Dintre cele mai utilizate remedii varice sunt cremele special destinate acestora. Exista o serie de remedii naturale pentru ameliorarea varicelor. Printre aceste remedii se numara – unguentul cu extract de castan salbatic, unguentul de galbenele, unguent cu Gotu Kola, extractul din seminte de stuguri, extractul de ghimpe sau coaja de pin. Aceste remedii varice, asa cum spune si denumirea lor, nu duc la o vindecare totala a bolii varicoase, ci la o ameliorare a simptomelor.

Recomandarea farmacistilor Catena este Naturalis Diolex Gel, un produs special conceput pentru ingrijirea picioarelor. Acesta imbunatateste tonicitatea vasculara, stimuleaza circulatia sangelui si ofera o senzatie placuta de racorire a “picioarelor grele”. Prin continutul de substante active, Microalga Porphyridium Cruentum, extract de castan salbatic, mentol si ulei de eucalypt, Naturalis Diolex Gel ajuta la revigorarea picioarelor obosite, atenuand senzatia de “picioare grele”.

Diolex-Gel

Suplimente alimentare pentru sustinerea sanatatii venelor

Farmacistii Catena recomanda VenoSuport Naturalis, supliment alimentar pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange. Contine rutozida si vitamina C, doua ingrediente cu efect antioxidant. Rutozida este un bioflavonoid extras din mugurii florali de salcam japonez, avand un puternic efect antioxidant. Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului care joaca un rol esential in mentinerea mentinerea sanatatii sistemului circulator.

VenoSuport-Naturalis

Ca un adjuvant in tratament varice, Diolex Naturalis contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor. Diosmina si hesperidina sunt doi antioxidanti care actioneaza sinergic si ajuta la tonifierea venelor varicoase si hemoroidale. Extractul de castan salbatic este folosit in mod traditional pentru reducerea senzatiei de “picioare grele”. Seleniul este un bun antioxidant, iar zincul are un rol important in buna functionare a metabolismului si contribuie la mentinerea sanatatii pielii si este recomandat pentru imbunatatirea circulatiei periferice.

Purtarea ciorapilor medicinali

Ciorapii de compresie, supranumiti si ciorapi de varice, sunt si ei o varianta de luat in calcul si pot fi de mare ajutor cand avem nevoie de un tratament pentru varice, cat si in prevenirea aparitiei varicelor, mai ales in cazul femeilor insarcinate.

ciorapi-compresivi

Ciorapii elastici de ajustare speciala sau de compresie, adica ciorapii medicinali care se gasesc la farmacie, sunt si ei remedii pentru varice, pentru ca exercita o presiune dubla fata de dresurile normale, avand un efect favorabil. Acest tip de ciorapi contracareaza tendinta sangelui de a se indrepta spre vasele mici care se afla in imediata apropiere a pielii. Ei reduc si durerea in mod considerabil.

Exercitii fizice regulate

Exercitiile fizice regulate sunt o parte importanta atunci cand vorbim despre tratament pentru varice sau despre remediul acestora.

Respiratia yoga: aseaza-te pe spate, in pozitia culcat si sprijina picioarele pe un scaun, respirand uniform si lent, pe nas. In acest timp, varicele se golesc de sange, iar inspiratiile profunde si regulate creeaza o presiune negativa asupra pieptului, fapt ce ajuta aerul sa patrunda in cavitatea toracica, iar sangele sa circule prin tot corpul.

Pacientii cu varice pot efectua, si ca remediu dar si ca tratament varice, un alt exercitiu simplu.  . Aceste miscari pot fi executate si la domiciliu, pe parcursul unei zile intregi, ori de cate ori se simte nevoia. In pat, sau pe o saltea asezata pe podea, pozitioneaza corpul pe spate, ridica picioarele si sprijina-le pe un perete. In doar doua minute, sangele o va lua din loc din venele umflate, catre inima. Pentru a imbunatati circulatia la nivelul picioarelor, pozitioneaza partea de sus a corpului pe o perna. Astfel, picioarele vor fi cu cativa centimetri mai sus de nivelul corpului, pozitie ce va favoriza circulatia.

Un alt exercitiu recomandat ar fi statul pe varfuri de cate ori este posibil, cate 30 de secunde.

Dusuri reci zilnice

Unul dintre cele mai des citate tratamente pentru varice recomanda aplicarea unui jet cu apa rece, alternativ cu unul de apa calda, pentru a accentua circulatia sangelui prin venele umflate. Niciodata nu presa vena. Lasa sa curga apa fierbinte, la temperatura maxima pe care o poti suporta, timp de doua minute, apoi, lasa sa curga apa foarte rece timp de un minut. Alterneaza aceste dusuri ntimp de zece minute, terminand mereu cu apa rece.

https://www.femmeactuelle.fr/sante/medecine-douce/mal-aux-jambes-2043389

https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/jambes_lourdes/jambes_lourdes_varices_niv2.htm

https://www.pharma-gdd.com/fr/comment-eliminer-les-varices