Varicele esofagiene constituie un simptom asociat de obicei cu ciroza hepatica, insa cauzele generatoare pot fi si alte afectiuni severe ale ficatului, precum si aparitia unor tromboze sau chisturi ori tumori.
Indiferent de cauza, varicele esofagiene se manifesta prin dilatarea venelor din esofag, ca urmare a cresterii presiunii sangelui in sistemul venos portal, fenomen cunoscut sub denumirea de hipertensiune portala. In mod normal, esofagul nu este strabatut de vene mari, insa atunci cand vena porta este obstructionata, presiunea sangelui creste, iar o consecinta este dilatarea venelor mai mici de la baza esofagului si aparitia varicelor esofagiene.
Prezenta acestora poate trece neobservata, pentru ca deseori nu dau nastere unor simptome specifice, insa ulterior varicele esofagiene pot incepe sa sangereze, iar in acest moment se poate vorbi deja de o complicatie serioasa, cu potential letal.
Mai multe detalii despre cauzele varicelor esofagiene, diagnosticarea, tratamentul si metodele de preventie puteti afla in continuare, din cuprinsul acestui articol.
Varice esofagiene – generalitati
Varicele esofagiene sunt o complicatie care apare frecvent in cazurile avansate de ciroza hepatica, dar si al altor probleme de sanatate care afecteaza ficatul in mod semnificativ. Pentru a intelege mai bine care este mecanismul ce duce la aparitia varicelor esofagiene, trebuie spus ca la originea acestora sta presiunea crescuta in vena porta. Aceasta preia sangele bogat in substante nutritive, provenit din sistemul digestiv, pe care il transporta la ficat, ce are rolul de a-l filtra si a elimina substantele toxice sau inutile.
In cazul unor afectiuni severe ale ficatului, vena porta poate fi obstructionata, ceea ce duce in mod firesc la o crestere a presiunii sangelui. Acesta isi va cauta o alta cale de scurgere, ajungand astfel in venele mici de la baza esofagului. Aceste vene nu sunt adaptate unui flux mare de sange, iar din cauza presiunii sporite care se creeaza, se dilata si dau nastere varicelor esofagiene.
Ar fi bine daca lucrurile s-ar rezuma doar la atat, pentru ca varicele esofagiene in sine nu creeaza probleme, mult mai ingrijoratoare fiind cauzele care duc la aparitia acestora. Totusi, exista riscul ca venele dilatate sa se sparga la un moment dat, provocand sangerari si chiar hemoragii digestive semnificative, care pot duce la deces. Din cauza acestui risc, varicele esofagiene trebuie abordate cu toata seriozitatea prin metodele de diagnostic si tratament pe care le vom prezenta ceva mai tarziu.
Mai trebuie precizat ca varicele esofagiene se clasifica in doua categorii, in functie de dimensiune, cele cu un diametru sub 5 milimetri fiind considerate mici, iar cele care au peste 5 milimetri fiind varice esofagiene mari, care prezinta un risc mai ridicat de hemoragii digestive.
Varice esofagiene – cauze si factori de risc
In spatele mecanismului pe care tocmai l-am descris stau cateva cauze care au ca numitor comun obstructionarea venei porte la nivelul ficatului. Apare astfel hipertensiunea portala, care este principalul factor declansator pentru varicele esofagiene si care, la randul sau, poate fi determinata de anumite cauze dupa cum urmeaza:
-
ciroza hepatica – este cea mai frecventa cauza a varicelor esofagiene, prin faptul ca tesutul sanatos al ficatului este inlocuit treptat cu tesut cicatricial nefunctional. Cand portiunea cicatrizata ajunge in zona venei porte, aceasta este obstructionata, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui care ajunge la ficat si in final, la aparitia varicelor esofagiene. Ciroza hepatica poate aparea pe fondul consumului exagerat de alcool, dar si ca urmare a unor boli hepatice precum hepatita de tip B sau C.
-
cancerul hepatic – cancerul hepatic consta in formarea unei mase tumorale la nivelul ficatului, iar pe masura ce aceasta se dezvolta, poate presa vena porta, creand conditiile optime pentru aparitia varicelor esofagiene.
-
tromboza venoasa – tromboza venoasa este caracterizata prin formarea unor cheaguri de sange in interiorul venelor, care pot bloca partial sau total circulatia sanguina. Daca un astfel de cheag se formeaza in vena porta, acesta va obstructiona circulatia sangelui, contribuind la formarea varicelor esofagiene.
-
anumite afectiuni sau alte probleme de sanatate – exista si o serie de alte probleme de sanatate ce pot fi asociate cu formarea varicelor esofagiene, prin influenta negativa pe care o au asupra circulatiei prin vena porta. De exemplul, boli genetice precum hemocromatoza sau maladia Wilson favorizeaza aparitia cirozei hepatice, in timp ce sindromul Budd-Chiari determina ingustarea si obstructionarea vaselor sanguine de la nivelul ficatului.
Tinand cont de aceste cauze, se poate spune ca orice afectiune hepatica reprezinta un factor de risc pentru aparitia varicelor esofagiene, la care se adauga factorii ce pot duce la aparitia acestor boli:
-
consumul excesiv de alcool;
-
obezitatea;
-
expunerea la un mediu poluat sau la substante toxice.
De asemenea, folosirea de instrumentar medial nesterilizat corespunzator si sexul neprotejat, mai ales cu parteneri ocazionali, cresc riscul de hepatita C, care poate duce la ciroza si, implicit, la varice esofagiene.
Varice esofagiene – simptomatologie
In prima faza, varicele esofagiene sunt asimptomatice, neputand fi observate nici macar vizual, asa cum se intampla in cazul varicelor de pe picioare. Asa cum am spus, daca manifestarile s-ar rezuma doar la inflamarea venelor de la baza esofagului, riscul acestor probleme nu ar fi unul atat de mare.
Primul semn care tradeaza prezenta varicelor esofagiene este sangerarea, care apare atunci cand venele dilatate se fisureaza sau chiar se rup. Aceasta se manifesta prin varsaturi si scaune cu sange, simptome care indica o complicatie grava, cu potential letal.
Pacientii cu varice esofagiene mai pot avea dificultati respiratorii si tuse persistenta, iar in unele cazuri apar si dificultati la inghitire. Durerea in zona toracica sau zona abdominala este un alt simptom care poate insoti formarea varicelor esofagiene, iar in cazurile severe apar stari de ameteala sau episoade de pierdere a cunostintei.
Diagnosticul de varice esofagiene
Pacientii cu afectiuni hepatice severe sunt susceptibili la a dezvolta varice esofagiene, asa ca se impune o monitorizare indeaproape acestora, pentru ca o astfel de complicatie sa fie depistata din timp. Problemele de natura hepatica pot fi constatate cu usurinta in urma unui examen clinic, iar prezenta varsaturilor si a scaunelor cu sange este un alt indiciu important pentru stabilirea diagnosticului.
Apoi, pentru confirmare, sunt necesare investigatii imagistice, dintre care cea mai des folosita este endoscopia gastrointestinala superioara. Pentru a se evita lezarea venelor dilatate, se poate apela si la alte investigatii, precum ecografia Doppler a venelor splenice si portale, sau tomografia computerizata.
Tratament varice esofagiene
Tratamentul in acest caz se stabileste in functie de dimensiunea varicelor esofagiene, scopul principal fiind evitarea hemoragiei cauzate de ruperea venelor dilatate. Varicele de dimensiuni mici nu necesita decat monitorizare, prin efectuarea de endoscopii sau alte investigatii la intervale reglate, in timp ce varicele esofagiene mai mari pot necesita tratament medicamentos, care are scopul de a reduce hipertensiunea portala.
Cazurile cele mai grave, in care ruperea venelor dilatate este iminenta, necesita interventie chirurgicala, prin care acest risc este eliminat cu ajutorul unor metode specifice.
De asemenea, persoanele cu varice esofagiene trebuie sa urmeze un anumit regim, atat pentru a evita ruperea varicelor, cat si pentru a tine sub control problemele hepatice care au dus la aparitia acestora. Totodata, trebuie mentionat si tratamentul specific pentru aceste boli generatoare, impreuna cu alte proceduri medicale necesare.
Sfaturi privind preventia
Prevenirea varicelor esofagiene presupune in primul rand evitarea factorilor ce pot duce la aparitia problemelor hepatice, care sunt una dintre cauzele cele mai frecvente ale acestei complicatii.
In primul rand, recomandam limitarea consumului de alcool si chiar renuntarea totala la acesta, intrucat vorbim de cauza cea mai frecventa a cirozei hepatice. De asemenea, este bine sa evitati si folosirea solutiilor de curatare sau a altor produse de uz casnic care contin substante chimice, intrucat si expunerea prelungital astfel de substante poate cauza afectiuni hepatice.
Este foarte important si sa adoptati o dieta sanatoasa, pentru a evita suprasolicitarea ficatului si aparitia steatozei hepatice determinata de acumularea de grasime le nivelul acestui organ. De asemenea, in completarea dietei sanatoase, faceti multa miscare pentru a va mentine greutatea normala si a evita un alt risc, reprezentat de excesul ponderal si obezitate.
Nu in ultimul rand, controalele medicale periodice sunt importante pentru depistarea prematura a oricaror probleme ce pot duce ulterior la varice esofagiene.