Sarcina reprezinta o perioada de atentie sporita din partea mamelor, in care orice decizie poate influenta dezvoltarea mamei si a bebelusului. Printre multitudinea de ganduri, gripa sezoniera aduce o grija sporita, avand in vedere potentialul sau de a aduce un risc crescut de complicatii pentru femeile insarcinate. Desi reprezinta o solutie eficienta pentru reducerea riscului de a dezvolta gripa, vaccinul antigripal este privit de multe ori cu scepticism din partea viitoarelor mamici, de teama reactiilor adverse. De fapt, administrarea vaccinului antigripal este o procedura sigura, ce protejeaza nu doar mama, dar si copilul in perioada intrauterina si in primele luni de dupa nastere. In acest articol, veti afla informatii despre gripa si vaccinul antigripal, dar si care sunt beneficiile administrarii lui in sarcina.
Gripa este o infectie ce afecteaza sistemul respirator si este provocata de virusul gripal. Aceasta este contagioasa si poate provoca reactii moderate, dar si severe. Atunci cand dezvolta complicatii, gripa poate pune viata pacientului in pericol.
Virusurile gripale responsabile pentru provocarea gripei sunt urmatoarele:
-
virusul gripal tip A – acesta este considerat cel mai periculos si poate conduce la aparitia pandemiilor si epidemiilor;
-
virusul gripal tip B – nivelul sau de agresivitate este moderat, acest virus putand cauza infectii la nivel local;
-
virusul gripal tip C – in general, nu reprezinta un factor de risc si are agresivitatea cea mai joasa.
Simptomele cele mai comune pe care le puteti avea atunci cand aveti gripa sunt urmatoarele:
-
febra;
-
frisoane;
-
tuse;
-
dureri de gat;
-
nas infundat;
-
dureri de cap;
-
dureri musculare;
-
stare de oboseala;
-
in cazul copiilor, pot aparea starea de voma si diareea.
Gripa se poate transmite de la o persoana la alta prin intermediul particulelor de saliva produse de oameni atunci cand tusesc, stranuta sau vorbesc. Acestea pot ajunge in zona cavitatii bucale sau a nasului persoanelor din apropiere si le pot infecta. Intrucat simptomele sale pot produce complicatii, mai ales atunci cand aveti si alte probleme de sanatate, specialistii recomanda sa faceti vaccinul antigripal in fiecare an, chiar daca sunteti insarcinata.
Vaccinul antigripal are rolul de a va proteja impotriva contactarii virusului gripal. In fiecare an, compozitia sa este diferita. In functie de rezultatele cercetarilor anuale asupra tulpinilor virusurilor gripale care pot aparea in respectivul an, producatorii de vaccin antigripal decid care va fi compozitia finala a acestuia.
Perioada recomandata pentru a face vaccinul antigripal este octombrie – noiembrie. Astfel, veti fi pregatita pentru sezonul in care virusul gripal este foarte raspandit. Desi poate fi facut atat de adulti, cat si de copiii de peste 6 luni, exista anumite categorii care sunt predispuse la complicatii din cauza gripei. In cazul acestora, medicul recomanda in mod expres vaccinul antigripal:
-
copiilor ce au varsta cuprinsa intre 6 luni si 4 ani;
-
persoanelor cu varsta de peste 65 de ani;
-
femeilor insarcinate sau celor care au nascut recent;
-
bolnavilor cronic;
-
persoanelor care intra in contact permanent cu o varietate mare de persoane (cum sunt functionarii publici);
-
personalului din clinici si spitale;
-
bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare, pulmonare, diabet sau HIV.
Tipuri de vaccinuri antigripale
Un vaccin antigripal poate contine virusul inactivat sau viu atenuat. De asemenea, poate contine mai multe tulpini, protejand mai bine pacientul care il administreaza. Asadar, in functie de numarul tulpinilor de virus pe care le contin, vaccinurile antigripale pot fi:
-
trivalente – sunt vaccinurile antigripale traditionale, ce contin doua tulpini ale virusului gripal de tip A si o tulpina a celui de tip B;
-
tetravalente – in comparatie cu tipul trivalent, acesta contine o tulpina in plus de virus tip B.
De asemenea, vaccinurile antigripale se pot imparti in doua categorii, in functie de modul de administrare si de tipul de virus pe care il contin, astfel:
-
injectabil – acest tip de vaccin antigripal contine virusul inactivat si poate fi administrat tuturor persoanelor cu varsta de peste 6 luni;
-
intranazal – contine virus viu atenuat si este recomandat copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani.
Vaccinul antigripal administrat in timpul sarcinii este sigur si are beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil. Medicul care va urmareste sarcina vi-l va recomanda indiferent de trimestrul in care va aflati. Principalele beneficii pe care vaccinul antigripal le poate aduce in sarcina sunt urmatoarele:
-
Previne aparitia gripei si a dezvoltarii complicatiilor. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la a contracta gripa din cauza modificarilor prin care organismul si sistemul lor imunitar trece in aceasta perioada. Cu ajutorul vaccinului antigripal va protejati impotriva contractarii virusului gripal. In situatia in care totusi contractati acest virus, riscul de a fi spitalizata din cauza simptomelor gripale severe scade semnificativ.
-
Previne potentialele probleme de sanatate care pot aparea la fat din cauza racelii. Aparitia febrei provocata de raceala in timpul sarcinii poate avea consecinte asupra dezvoltarii fatului. Asadar, datorita vaccinului antigripal reduceti semnificativ riscul de a avea simptome grave asociate gripei sau puteti sa nu faceti gripa deloc.
-
Protejeaza bebelusul dupa nastere. Intrucat bebelusilor cu varsta de pana la 6 luni nu li se poate administra vaccinul antigripal, daca acesta este administrat mamei in timpul sarcinii il va proteja si pe nou-nascut in primele luni de viata. Acest lucru este posibil datorita anticorpilor care sunt dezvoltati in corpul mamei, dupa vaccinare, si care sunt transmisi catre fat prin placenta. De asemenea, acesti anticorpi sunt transmisi si in timpul alaptarii.
In concluzie, vaccinul antigripal protejeaza atat mama, cat si copilul, inainte si dupa nastere. Din cauza modificarilor prin care corpul trece in timpul sarcinii, vaccinarea este importanta pentru a evita aparitia simptomelor grave si a complicatiilor din cauza racelii. De asemenea, intrucat anticorpii din vaccin se transmit si fatului, acesta este protejat in timpul dezvoltarii intrauterine, dar si in primele luni de dupa nastere. Medicul care va urmareste sarcina va poate recomanda tipul de vaccin pe care il puteti face, precum si perioada potrivita pentru a-l administra.
Surse:
https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm#:~:text=Flu%20is%20a%20contagious%20respiratory,a%20flu%20vaccine%20each%20year.
https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/250084/WHO-IVB-16.06-eng.pdf
https://www.cdc.gov/flu/about/viruses/types.htm#:~:text=There%20are%20four%20types%20of,global%20epidemics%20of%20flu%20disease).
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/influenza/faq-20058522
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/flu-jab/
https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/flu-vaccine-pregnancy.html