Deficit de potasiu: cauze, simptome si solutii

Deficit de potasiu: cauze, simptome si solutii Deficit de potasiu: cauze, simptome si solutii

Ultima actualizare: 22 aprilie 2025

deficit-de-potasiu

Deficitul de calciu apare atunci cand nivelul de potasiu din sange este prea scazut. Un adult ar trebui sa aiba intre 3,5 si 5,2 mEq/L (3,5 pana la 5,2 mmol/L) de potasiu in sange. Orice valoare mai mica de 3 mEq/L (3 mmol/L) poate fi considerata deficit sever de potasiu.

Potasiul este un electrolit. Electrolitii sunt minerale care poarta o sarcina electrica atunci cand sunt dizolvati in fluidele corporale. Corpul are nevoie de potasiu pentru ca celulele, muschii si nervii sa functioneze corect. Corpul obtine potasiu din alimentele pe care le consumati. Rinichii elimina excesul de potasiu prin urina pentru a mentine un echilibru adecvat al mineralelor din organism.

Cum afecteaza deficitul de potasiu organismul?

Dupa cum mentionam, potasiul contribuie esential la functionarea optima a muschilor, nervilor si inimii. De asemenea, potasiul sustine functionarea sanatoasa a sistemului digestiv si osos. Deficitul de potasiu poate afecta aceste functii importante din organism. In timp, deficitul de potasiu poate provoca ritmuri cardiace anormale, slabiciune musculara si chiar paralizie.

 


Informatii generale despre deficitul de potasiu (hipopotasemie)

Deficitul de potasiu poate provoca semne si simptome precum oboseala si urinare frecventa. Un consum ridicat de alimente bogate in potasiu, cum ar fi fructe, legume, fasole si nuci, poate ajuta.

Potasiul este un mineral esential care joaca multe roluri in organism. Ajuta la reglarea contractiilor musculare, la mentinerea functiei nervoase sanatoase si la reglarea echilibrului de fluide.

In ciuda importantei sale, se estimeaza ca majoritatea adultilor se confrunta cu deficit de potasiu. Acest lucru este cauzat cel mai probabil de alimentatia de tip occidental, care favorizeaza consumul de alimente procesate in detrimentul alimentelor vegetale integrale bogate in potasiu - cum ar fi fructele, legumele, fasolea si nucile.

Deficitul de potasiu apare atunci cand nivelul de potasiu din sange ajunge sub 3,5 mmol pe litru. In comunitatea medicala, deficitul de potasiu este cunoscut si sub denumirile de hipokaliemie si hipopotasemie.

cauze

Cauzele deficitului de potasiu

Deficitul de potasiu poate fi cauzat de anumite boli sau alti factori, cum ar fi:

  • diaree cronica, care poate fi cauzata de utilizarea excesiva a diureticelor sau laxativelor, sindrom de intestin iritabil sau infectii
  • anumite medicamente, cum ar fi diureticele
  • sindromul Cushing
  • hiperaldosteronism, caracterizat printr-un exces de aldosteron, un hormon steroid, in sange
  • insuficienta renala
  • tulburari renale, cum ar fi sindromul Bartter, sindromul Gitelman si sindromul Fanconi.
  • hipomagneziemie (deficit de magneziu)
  • transpiratie excesiva
  • tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa sau abuzul de laxative
  • malnutritie

Semne si simptome

Iata semnele si simptomele deficitului de potasiu.

Slabiciune si oboseala

Slabiciunea si oboseala sunt semne frecvente ale deficitului de potasiu din cateva motive:

  • atunci cand nivelul de potasiu din sange este redus, muschii produc contractii mai slabe
  • deficitul de potasiu poate afecta modul in care organismul utilizeaza nutrientii, lucru care poate duce la oboseala

De exemplu, unele dovezi arata ca deficitul de potasiu ar putea afecta productia de insulina. Acest lucru poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange si la reducerea cantitatii de glucoza din sange, care functioneaza ca energie pentru celulele organismului.

Slabiciune si crampe musculare

Crampele musculare sunt contractii bruste, necontrolate ale muschilor. Ele pot fi provocate de deficitul de potasiu din sange si pot fi dureroase.

La nivelul muschilor scheletici, potasiul ajuta la transmiterea semnalelor de la creier pentru a stimula contractiile. De asemenea, ajuta la incetarea acestor contractii prin parasirea celulelor musculare. Cand nivelul de potasiu din sange este scazut, creierul nu poate transmite aceste semnale la fel de eficient. Acest lucru duce la prelungirea contractiilor si contribuie la aparitia crampelor musculare. Cu toate acestea, un deficit usor sau moderat de potasiu nu cauzeaza crampe musculare, ci doar o hipokaliemie severa.

Naturalis CarcelRelax Crema se bazeaza pe o formula speciala, care contine 1500 mg de sulfat de magneziu pur si de inalta calitate in 100 g de crema cu sulfat de magneziu, combinata cu mentol si ulei de eucalipt, ce confera senzatia de prospetime, relaxare si confort. CarcelRelax poate fi folosit si pentru masaj in caz de tensiune musculara. De asemenea, este potrivit pentru masaj dupa sport si exercitii fizice.

Probleme digestive

Desi problemele digestive au multe cauze, acestea pot fi provocate si de un deficit sever de potasiu.

Potasiul ajuta la transmiterea semnalelor de la creier catre muschii situati in sistemul digestiv, cunoscuti sub numele de muschi netezi. Aceste semnale stimuleaza contractiile care ajuta sistemul digestiv sa amestece si sa impinga alimentele, astfel incat acestea sa poata fi digerate.

Daca nivelul de potasiu este redus, contractiile din sistemul digestiv pot deveni mai slabe si pot incetini miscarea alimentelor. Acest lucru ar putea cauza probleme digestive precum balonare si constipatie.

Batai cardiace anormale

Potasiul joaca, de asemenea, un rol vital in mentinerea unor contractii sanatoase ale muschilor cardiaci.

Acest lucru se datoreaza faptului ca fluxul de potasiu in si din celulele inimii ajuta la reglarea ritmului cardiac. Deficitul de potasiu din sange poate modifica acest flux, provocand ritmuri cardiace anormale, cunoscute sub numele de aritmii cardiace.

Aritmiile cardiace pot fi, de asemenea, un semn al unei afectiuni cardiace grave. Daca observati modificari anormale ale ritmului cardiac, solicitati imediat asistenta medicala.

Furnicaturi si amorteala

Desi sunt mai frecvente in cazul persoanelor cu nivel ridicat de potasiu sau hiperkaliemie, chiar si cele cu deficit de potasiu pot experimenta, de asemenea, furnicaturi si amorteala persistente. Acest simptom poarta denumirea de parestezie si apare de obicei la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor si talpilor.

Potasiul este important pentru o functionare sanatoasa a nervilor. Deficitul de potasiu din sange poate slabi semnalele nervoase si poate provoca furnicaturi si amorteala.

simptome-amorteala

Desi aparitia ocazionala a acestor simptome este inofensiva, furnicaturile si amorteala care persista pot indica o afectiune subiacenta mai serioasa. Daca experimentati acest lucru, este recomandat sa luati legatura cu un medic.

Polakiurie (urinare frecventa)

Polakiuria este o afectiune manifestata prin urinari frecvente. Rinichii sunt cei care echilibreaza nivelul de lichide si electroliti din organism. De asemenea, elimina reziduurile din organism prin urina.

Deficitul de potasiu poate afecta capacitatea rinichilor de a concentra urina si de a echilibra nivelurile de electroliti din sange, crescand frecventa urinara. De asemenea, puteti observa o sete excesiva, cunoscuta sub numele de polidipsie.

Urinarile frecvente pot provoca deficit de potasiu. Prin urmare, este important sa discutati cu un medic daca observati o schimbare brusca a frecventei cu care urinati.

Tensiune arteriala crescuta

Echilibrul electrolitic perfect este esential pentru mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase.

Poate stiti deja ca un consum excesiv de sare poate creste tensiunea arteriala la unele persoane. Cu toate acestea, putini oameni stiu ca o cantitate prea mica de potasiu in dieta poate avea acelasi efect.

Potasiul ajuta rinichii sa elimine excesul de sodiu prin urina. Daca nu exista suficient potasiu in sange, rinichii reabsorb sodiul inapoi in fluxul sanguin, ceea ce poate duce la hipertensiune arteriala in timp. Acest lucru se intampla cel mai adesea daca aportul de alimente care contin potasiu este redus. Prin urmare, un aport suficient de alimente bogate in potasiu poate ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase la unele persoane.

Remedii si tratament pentru deficitul de potasiu

In cele mai multe cazuri, hipokaliemia trebuie tratata de un profesionist din domeniul sanatatii.

Hipokaliemia usoara pana la moderata este de obicei remediata cu ajutorul suplimentelor orale cu potasiu. In unele cazuri, este nevoie de schimbarea tratamentelor care provoca deficit de potasiu sau de tratarea cauzelor acestei carente, cum ar fi diareea, varsaturile sau tulburarile de alimentatie.

De obicei, o doza de 60-80 mmol de suplimente cu potasiu pe zi timp de cateva zile sau saptamani este suficienta pentru tratarea hipokaliemiei usoare pana la moderate. Acestea fiind spuse, este important sa urmati intotdeauna recomandarile unui profesionist din domeniul sanatatii.

tratament

In cazurile severe de hipokaliemie, se poate recomanda tratamentul intravenos (IV). Acesta trebuie monitorizat strict de un profesionist din domeniul sanatatii din cauza riscului mare de crestere a nivelului de potasiu, care poate fi fatal.

Cum puteti reduce riscul de hipokaliemie?

Pe langa suplimente, puteti reduce riscul de a dezvolta hipokaliemie si cu ajutorul alimentelor bogate in potasiu. Alimentele care contin mult potasiu sunt:

  • avocado
  • bananele
  • fasolea si mazarea
  • taratele
  • verdeturile cu frunze inchise la culoare
  • carnea de peste
  • carnea de vita slaba
  • laptele
  • portocalele
  • untul de arahide
  • cartofii
  • spanacul
  • rosiile

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/potassium-deficiency-symptoms

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17740-low-potassium-levels-in-your-blood-hypokalemia

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml

    Naturalis CarcelRelax Crema X 100 ml

      CarcelRelax este un produs cosmetic de uz topic, cu absorbtie rapida in piele, o alternativa topica la baile cu sare Epsom. Sulfatul de magneziu, cunoscut sub numele de sare Epsom, este un compus…