Vaccinul antitetanos, prescurtat ATPA, este un tip de vaccin utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă, care poate conduce inclusiv la deces.
Conform statisticilor, în lipsa unui vaccin antitetanos, boala poate conduce la deces în aproximativ 50-60% dintre cazuri, fără ca gradul ridicat de fatalitate să fie asociat cu alte patologii existente.
Ce este vaccinul antitetanos
Vaccinul antitetanos, denumit și vaccin tetanic, este singura metodă de prevenție a tetanosului și face parte din schema obligatorie de vaccinare la naștere, dar este nevoie de rapel, imunitatea oferită de acesta având o perioadă limitată de timp.
Cum acționează vaccinul antitetanos
Vaccinul antitetanos conține toxoid tetanic VCTT și acționează prin imunizarea organismului în fața infecției cu bacteria Clostridium tetani. Astfel, în urma vaccinării, sistemul imunitar al persoanei produce anticorpi specifici care, ulterior, în caz de infectare se vor activa și vor acționa ca o barieră protectoare anihilând și împiedicând infecția să se răspândească în corp.
Când se face vaccinul antitetanos
Vaccinul antitetanos se face prima dată la naștere, fiind inclus pe schema de vaccinare obligatorie a nou-născuților. Vaccinul antitetanos are o perioadă de timp în care oferă protecție, ulterior fiind nevoie de rapel. În cazul în care rapelul nu s-a făcut și persoana a pierdut imunitatea dobândită prin vaccin, dacă se rănește prin înțepătură, cu atât mai mult într-un obiect ruginit, prin tăietură, mușcătură, chiar și superficială, este necesar să facă vaccinul antitetanos de urgență. Pe de altă parte, vaccinul antitetanos se adresează persoanelor cu deficiențe imunitare, indiferent că sunt congenitale sau dobândite, luându-se în considerare că, în funcţie de starea sistemului imunitar, răspunsul imun la vaccin poate fi diminuat.
Cât este valabil vaccinul antitetanos
Valabilitatea vaccinului antitetanos făcut la naștere este de până la 10 ani. După această vârstă rapelul se face din 10 în 10 ani, aceasta fiind, de altfel, și perioada de valabilitate a vaccinului antitetanos.
Atenție! În cazul în care o persoană nu este vaccinată și se rănește, vaccinul antitetanos trebuie făcut în maxim 48 de ore pentru a preveni răspândirea infecției în corp.
Unde se face vaccinul antitetanos
Vaccinul antitetanos se administrează ca injecție în mușchi, niciodată în venă sau în piele. Vaccinul antitetanos se poate procura de la farmacie și trebuie făcut doar de către medic. Schema de vaccinare presupune două sau trei rapeluri, la intervale de aproximativ 4-5 săptămâni, însă acest aspect se discută și programează întotdeauna împreună cu medicul. Nu toate persoanele au nevoie de suplimentarea cu cea de-a treia doză de vaccin antitetanos.
Ce preț are vaccinul antitetanos
Prețul vaccinului antitetanos nu este deloc ridicat și este accesibil oricui, plecând de la aproximativ 25-30 de lei. Este important ca acest vaccin să fie făcut imediat ce valabilitatea sa a trecut pentru că există riscul ca acesta să nu fie disponibil în farmacii în anumite perioade de timp, caz cu care România s-a mai confuntat, și în situația unei răni viața persoanei poate fi pusă în pericol dacă nu este administrat, așa cum punctam mai sus, în primele 48 de ore. Vaccinul antitetanos se păstrează la frigider, ferit de lumină, conform cu termenul de valabilitate. Vaccinul antitetanos care se face la naștere este gratuit.
Vaccinul antitetanos în sarcină: recomandări
Cu toate că nu există studii care să ateste o incompatibilitate a administrării vaccinului antitetanos în sarcină, este recomandat ca acesta să fie făcut doar în urma unei consultații cu medicul. În principiu, se preferă evitarea administrării vaccinului antitetanos în primele 7 luni de sarcină. Femeile care alăptează nu prezintă contraindicații legate de administrarea vaccinului antitetanos.
Tetanosul care apare în timpul sarcinii sau în ultimele 6 săptămâni de sarcină se numește tetanos matern, iar tetanosul care debutează în primele 28 zile de viață se numește tetanus neonatal, acesta fiind cel mai grav și conducând la decesul bebelușului. Conform OMS, Organizația Mondială a Sănătății, tetanosul neonatal poate fi prevenit prin vaccinarea mamei fie înainte, fie în timpul perioadei de sarcină. Practic, vaccinul antitetanos protejează mama și copilul, prin transferul anticorpilor tetanici la făt.
Importanța vaccinului antitetanos
Pentru a înțelege importanța vaccinului antitetanos, trebuie să știm ce este tetanosul și mai ales cum se transmite bacteria Clostridium tetani, responsabilă de infectare.
Ce este tetanosul
Tetanosul este o boală infecțioasă, necontagioasă, provocată de bacteria Clostridium tetani care poate afecta atât omul, cât și animalele. Această bacterie trăiește peste tot în natură, în special în solurile umede și ferite de soare, însă se găsește și în mod normal în intestinul oamenilor și animalelor, iar în anumite condiții formează spori. Acești spori eliberează o toxină numită exotoxina, responsabilă de apariția bolii.
Punctăm că tetanosul este singura boală care poate fi prevenită prin vaccinare și care, deși este de natură infecțioasă, nu este contagioasă, adică nu se poate transmite în urma contactului unei persoane sănătoase cu o persoană bolnavă.
Cum se transmite tetanosul
Tetanosul se transmite cel mai frecvent prin răni contaminate cu spori tetanici și cel mai mare risc îl reprezintă plăgile adânci produse prin înțepare, mușcătură, tăiere, zdrobire, împușcare, dar și arsură profundă. În cazul nou-născuților, tăierea bontului ombilical poate reprezenta un risc de infectare dacă nu a fost pansat în condiții sterile.
Tetanos: simptome și manifestări
Infecția cu tetanos afectează sistemul nervos și se manifestă în prima fază prin contractura musculaturii mandibulei, iar persoana în cauză dificultăți în a vorbi sau a mânca. Contractura musculară se extinde apoi la mușchii feței, gâtului, la mușchii abdominali, cervicali, intervine rigiditatea membrelor, inclusiv a cutiei toracice. Apar febra, frisoanele, dificultăți de respirație, tahicardia, convulsiile, iar în ultima fază persoana infectată nu mai poate vorbi. Tetanosul poate provoca moartea prin asfixiere, prin stop-cardiorespirator, pneumonii repetate. În anumite cazuri, rigiditatea musculară care se instalează poate conduce la fractura coloanei vertebrale.
Simptomele tetanosului pot să apară în aproximativ 6-14 zile de la infectare, media fiind de 8 zile, aspect care este periculos pentru că este tardivă administrarea vaccinului antitetanos, având în vedere că acesta trebuie făcut la maxim 48 de ore de la o posibilă infectare. Conform cercetătorilor, cu cât rana este mai departe de sistemul nervos central, cu atât este mai lungă perioada de incubație. Cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât mai mult crește riscul de deces.
Surse:
www.insp.gov.ro
www.cnscbt.ro