Va confruntati cu intepaturi la inima? Cand ar trebui sa va ingrijorati

Va confruntati cu intepaturi la inima? Cand ar trebui sa va ingrijorati Va confruntati cu intepaturi la inima? Cand ar trebui sa va ingrijorati

Ultima actualizare: 24 aprilie 2024

intepaturi-la-inima

In situatia in care va confruntati cu intepaturi la inima, se poate sa fie ceva trecator si care sa nu reprezinte un semnal de alarma, insa se mai poate sa fie vorba despre un simptom al unei afectiuni cardice si de aceea este important sa ii acordati atentia cuvenita. Chiar daca in foarte multe cazuri avem de-a face cu intepaturi la inima care sunt inofensive, este recomandat sa mergeti la un control medical atunci cand apar, pentru a va asigura ca sunteti in afara oricarui pericol din acest punct de vedere, ca diagnosticul este cel corect si ca urmati un tratament potrivit pentru problema dumneavoastra.


Ce sunt si cum se simt intepaturile la inima?

Daca luam in calcul faptul ca bolile de inima si accidentul vascular cerebral reprezinta principala cauza de deces in randul oamenilor din intreaga lume, este clar ca aceste intepaturi la inima trebuie monitorizate. Ele reprezinta si principalul motiv pentru care oamenii vin la controlul cardiologic, pentru ca resimt un stres suplimentar, ce poate ajunge sa agraveze unele conditii medicale. Intepaturile la inima se simt precum o durere ascutita si de scurta durata, in partea din stanga a pieptului, de foarte multe ori chiar in dreptul inimii. Aceasta durere are o durata de numai cateva secunde si se manifesta pe o suprafata mica, fara a produce iradiere dureroasa.

Assista Tensiometru de brat este un dispozitiv medical cu garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Dispozitivul va stoca automat datele de masurare (inclusiv ora, data, tensiunea arteriala si pulsul) si poate stoca 99x2 inregistrari. Dispune de ecran digital LCD si puteti masura la ambele brate.

 

Intepaturi la inima – cauze si afectiuni asociate

Se poate sa nu fie neaparat vorba despre o boala cardica, ci despre o afectiune prezenta la nivelul plamanilor, al esofagului, al coastelor sau al nervilor intercostali, oricare dintre aceste neplaceri putand sa reprezinte un pericol pentru sanatate. Intepaturi la inima pot sa apara si din cauza stresului, a meselor copioase, a efortului fizic intens sau a dificultatilor respiratorii. Pe de alta parte, poate fi vorba despre reflux gastroesofagian, anomalii cardiace congenitale, pleurezie sau prolaps de valva mitrala.

  • Bolile coronariene

In situatia in care vasele de sange ale inimii ajung sa se blocheze, apare angina pectorala. In acest caz, fluxul de sange si de oxigen inspre muschiul cardiac este limitat. Este o problema care poate duce la un atac de cord, de aceea trebuie abordata cu seriozitate.

  • Infarctul miocardic

Aceasta problema apare cand se ajunge la o scadere majora a fluxului de sange catre inima, situatie in care sunt afectate celulele musculare cardiace. Durerea pe care o resimte persoana afectata este mai intensa si este perceputa in general pe centrul pieptului sau in partea stanga a acestuia.

  • Pneumonia

Si la pacientii cu pneumonie pot sa apara intepaturi la inima. Avem de-a face cu o infectie pulmonara ce poate duce la aparitia durerilor in zona pieptului, insa exista posibilitatea sa apara si alte simptome, precum tusea, frisoanele sau febra.

  • Pancreatita

In situatia in care stati intins si resimtiti intepaturi la inima, se poate ca acestea sa fie provocate de pancreas. In acest caz, este cel mai bine sa cereti cat mai curand sfatul unui specialist.

  • Atacurile de panica si anxietatea

Atat anxietatea, cat si atacurile de panica pot duce la aparitia unor probleme de respiratie, motiv pentru care ne putem confrunta inclusiv cu stare de greata si palpitatii.

Simptome care insotesc intepaturile la inima

Cand va confruntati cu intepaturi la inima, durerile pot sa varieze atat din punct de vedere al intensitatii, cat si al duratei sau localizarii. Poate sa fie vorba atat despre o senzatie resimtita constant, cat si despre un banal disconfort. In situatiile mai severe, intepaturile se pot simti ca niste arsuri, ca o strangere sau ca o senzatie de presiune. In afara de cele mentionate anterior, sunt si alte simptome care insotesc intepaturile la inima. Astfel, poate fi vorba despre:

- senzatie de durere care se extinde la nivelul spatelui si al gatului, al mandibulei, umerilor si chiar al mainilor; 

- durere pe langa care mai apare si transpiratia abundenta, insotita de vertij si oboseala, precum si dificultati de respiratie, palpitatii sau stare generala de rau;

Intepaturi la inima – cand trebuie sa va ingrijorati si sa consultati medicul cardiolog?

Simptomele enumerate mai sus ar trebui sa fie suficiente pentru a merge urgent la un control medical, indiferent daca le observati la dumneavoastra sau la o alta persoana. Toate manifestarile descrise anterior pot sa fie semnale ale unor conditii medicale severe, ca de exemplu miocardita, infarctul, pericardita, disectia aortica sau embolia pulmonara.

Intepaturi la inima – riscuri si complicatii asociate

Dintre conditiile medicale ce pot sa declanseze intepaturi la inima, unele pot sa fie tratate fara dificultate, insa altele constituie urgente medicale si se impune ingrijirea medicala de urgenta. Astfel, poate sa fie vorba despre ruptura aortei toracice, ruptura in esofag, angina instabila, pneumotorax sub presiune sau infarct miocardic.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a reusi sa preveniti eficient intepaturile la inima, specialistii va recomanda sa tineti cont de cateva sfaturi. Incercati sa reduceti sau sa eliminati consumul de tutun, precum si fumatul pasiv. Incercati sa va mentineti o greutate corporala normala, pentru ca si obezitatea poate provoca aceste „intepaturi”. Mentineti o dieta sanatoasa si evitati pe cat posibil situatiile stresante, avand grija sa faceti exercitii fizice regulat – o masura care imbunatateste semnificativ sanatatea inimii.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society…