Uvula: rol, functii, anatomie, boli asociate

Uvula: rol, functii, anatomie, boli asociate Uvula: rol, functii, anatomie, boli asociate

Ultima actualizare: 28 mai 2024

uvula

Ati observat vreodata o chestie minuscula, in forma de strugure, in partea din spate a gatului atunci cand spuneti „ahhh” in fata oglinzii? Aceea este uvula, cunoscuta in mod popular sub denumirea de „omuletul din gat”! Cu toate ca poate parea mica, uvula joaca o multime de roluri interesante in organism.

Cuvantul „uvula” provine dintr-un cuvant latin care inseamna „micul bob de strugure”. Este suspendata de mijlocul partii moi a cerului gurii, care poarta denumirea de val palatin. Uvula este formata dintr-un amestec de tesut special, fibre musculare minuscule si este acoperita cu un strat umed, protector, ca si restul gurii.

Chiar daca este mica, uvula are cateva functii importante.

  • Vorbire: uvula ne ajuta sa emitem anumite sunete atunci cand vorbim. Unele limbi sunt caracterizate si prin anumite sunete speciale care au nevoie de uvula. Ganditi-va la pronuntia literei „r” in limba franceza sau de sunetele care provin din gat, specifice limbilor arabe.
  • Inghitire: cand inghitim, uvula si valul palatin lucreaza ca o echipa. Ele blocheaza partea gatului care duce catre nas, pentru a impiedica alimentele si bauturile sa ajunga in directia gresita.
  • Combaterea germenilor: uvula joaca, de asemenea, un rol in sistemul imunitar, apararea organismului impotriva germenilor. Uvula are un tesut special care ajuta la combaterea germenilor pe care i-am putea inghiti sau respira.

Ce este uvula?

Uvula palatina, cunoscuta si sub denumirea de uvula, este o bucata de tesut moale in forma de lacrima care sta suspendata de cerul gurii. Uvula face parte din valul palatin. Uvula este formata din tesut conjunctiv subtire, glande producatoare de saliva si tesut muscular. Cand mancati, valul palatin si uvula sunt impinse inapoi, pentru a impiedica alimentele si lichidele sa urce in nas. De asemenea, previne sufocarea prin declansarea reflexului de „gag” atunci cand cantitatile mari de alimente sau obiectele mari trec prin partea din spate a gatului.

Uvulita apare atunci cand uvula devine umflata, o afectiune care provoaca durere in gat. Uvulita poate avea mai multe cauze, cum ar fi deshidratarea, fumatul, o reactie alergica sau o infectie virala ori bacteriana, cum ar fi faringita streptococica. Cu toate acestea, exista o serie de remedii pentru inflamatia uvulei, cum ar fi hidratarea si antibioticele in cazul unei infectii bacteriene.

Aproape 50% dintre adulti sforaie, ceea ce poate perturba somnul atat pentru persoana care sforaie, cat si pentru partener. In cazul anumitor oameni, medicii recomanda indepartarea uvulei pentru a ameliora sforaitul sau unele dintre simptomele apneei obstructive in somn. Atunci cand dormim, uvula vibreaza. Daca uvula este mai mare sau mai lunga decat in mod normal, aceasta poate vibra suficient incat sa provoace sforait. In alte cazuri, poate acoperi caile respiratorii si poate bloca fluxul de aer in plamani, provocand apnee in somn. Indepartarea uvulei poate ajuta la prevenirea sforaitului. De asemenea, poate ameliora semnele si simptomele de apnee in somn. Adesea, uvula este partial indepartata ca parte a uvulopalatofaringoplastiei (UPPP). Aceasta este principala interventie chirurgicala utilizata pentru a elimina blocajul in cazul apneei obstructive in somn. UPPP indeparteaza excesul de tesut din uvula si valul palatin.

ce-este-uvula

Uvulectomia poate fi efectuata in cabinetul medicului. Specialistul administreaza de obicei atat un anestezic local, cat si un anestezic local injectat in partea din spate a gurii, pentru a preveni durerea si disconfortul. Intreaga procedura dureaza aproximativ 10 minute. In timpul uvulopalatofaringoplastiei, medicul efectueaza mici taieturi pentru a indeparta tesutul suplimentar din valul palatin, deschizand si mai mult caile respiratorii.

Ce functii are uvula?

Expertii nu inteleg inca pe deplin toate motivele pentru care exista uvula. Se pare ca scopul principal al acesteia este de a secreta saliva, pentru a umezi gura si gatul. In plus, sustine si procesul de inghitire. De exemplu, valul palatin (partea din spate a cerului gurii) si uvula se deplaseaza inapoi cand inghitim. Acest lucru impiedica alimentele si lichidele sa ajunga in nas.

Uvula este, de asemenea, parte a reflexului de „gag”. Atingerea acestei zone a valului palatin provoaca de obicei varsaturi.

Cateva detalii interesante despre uvula

Iata cateva informatii interesante pe care s-ar putea sa nu le stiti despre uvula:

  • uvula isi trage denumirea din limba latina, unde insemna „mic bob de strugure”;
  • doar oamenii au uvula;
  • se poate trai fara uvula.

uvula-functii

Anatomie

  • Unde este localizata uvula?

Uvula face parte din valul palatin (partea din spate a cerului gurii). Dupa cum mentionam, aceasta mica bucata de tesut este suspendata de partea din spate a gatului. Uvula poate fi observata cu ochiul liber daca deschideti gura larg si priviti in oglinda.

  • Cum arata o uvula?

Uvula seamana cu un sac de box sau cu o lacrima. In cazul anumitor oameni, uvula are o forma mai ovala.

  • Ce culoare are uvula?

In general, uvula ar trebui sa fie rozalie, cu posibile variatii de rosu, violet sau maro.

  • Din ce este formata uvula?

Uvula este formata din tesut conjunctiv, fibre musculare si glande.

Afectiunile uvulei

Uvula poate fi afectata de anumite conditii si probleme medicale, cum ar fi:

  • Uvula umflata (uvulita)

Uvulita poate fi cauzata de mai multe infectii diferite, cum ar fi faringita streptococica, gripa, mononucleoza si crupul laringian. Cu toate acestea, inflamatia uvulei poate fi provocata si de alergiile sezoniere sau sforaitul cronic.

  • Pete albe pe uvula

De cele mai multe ori, petele albe de pe uvula se pot dezvolta din cauza anumitor afectiuni, cum ar fi aftele bucale, faringita streptococica, amigdalita sau mononucleoza.

afectiuni-uvula

Daca varful uvulei capata o culoare alba, problema poate fi cauzata de necroza uvulara. Acest lucru apare de obicei la oamenii care au fost intubati pentru a fi supusi unei interventii chirurgicale sub anestezie generala. De obicei, aceasta problema se rezolva de la sine in cateva saptamani.

  • Formatiuni pe uvula

Persoanele care dezvolta un nodul sau o umflatura pe uvula au nevoie de obicei de o biopsie. Desi excrescenta ar putea fi benigna (necanceroasa), este important ca medicul sa excluda cancerul orofaringian.

  • Uvula deviata

Uvula poate deveni inclinata intr-o parte sau cealalta. Aceasta problema este cauzata de obicei de slabirea anumitor nervi cranieni. Uneori, poate fi provocata si de o leziune. Interesant este ca persoanele cu abcese peritonsilare observa adesea ca uvula lor se inclina spre partea opusa, departe de amigdalele infectate.

  • Uvula bifida

In cazul unor oameni, uvula este impartita in doua. Aceasta este o afectiune congenitala, adica oamenii se nasc cu ea. O uvula bifida poate fi asociata cu despicatura valului palatin (palatoschizis), desi acest lucru nu este intotdeauna valabil.

  • Uvula alungita

Uvula alungita nu este o problema medicala, ci o simpla anomalie. In cazul unor oameni, uvula este exceptional de lunga.

Ingrijire si tratament pentru problemele uvulei

De cele mai multe ori, tratamentele pentru uvula implica abordarea umflaturilor si a inflamatiei. Tratarea cauzei de baza este cea mai frecventa abordare. De exemplu, daca uvula este umflata din cauza alergiilor sezoniere, medicul poate recomanda antihistaminice sau steroizi. Daca uvula este inflamata din cauza unei infectii bacteriene, atunci antibioticele pot juca un rol in reducerea simptomelor.

uvula-afectiuni-tratament

Mai rar, unele afectiuni, cum ar fi sforaitul sever sau apneea obstructiva in somn, pot necesita indepartarea chirurgicala a uvulei. In timpul acestei proceduri, chirurgul indeparteaza partial sau integral uvula.

  • Ce se intampla daca vi se indeparteaza uvula?

Persoanele care sufera de o operatie de indepartare a uvulei (uvulectomie) pot avea dureri in gat timp de cateva zile dupa procedura. Unii se pot confrunta cu uscaciune la nivelul gatului, dificultati la inghitire sau senzatia blocaj in gat.

  • Se poate trai fara uvula?

Da, este absolut posibil sa traiti fara uvula. Desi poate dura ceva timp pentru a se obisnui, cei mai multi oameni nu au probleme de vorbire sau inghitire dupa o uvulectomie.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22674-uvula

https://www.webmd.com/oral-health/what-is-purpose-of-uvula

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/mouth-and-teeth-anatomy/the-role-of-the-uvula

https://www.capitalent.com/post/your-uvula/

https://www.capitalent.com/post/what-does-your-uvula-do/