UVA versus UVB – care sunt diferentele si cum va protejati corect

UVA versus UVB – care sunt diferentele si cum va protejati corect UVA versus UVB – care sunt diferentele si cum va protejati corect

Ultima actualizare: 14 octombrie 2024

uvb-uva

Se stie despre razele ultraviolete ca provin in principal de la soare si ca sunt esentiale pentru sinteza vitaminei D la nivelul pielii, dar si ca lor li se datoreaza bronzul dobandit la plaja. Mai putin cunoscut este faptul ca aceste raze sunt de trei feluri, dintre care doar doua razbat pana pe Pamant. Este vorba de razele UVA si UVB, care strabat stratul de ozon ce protejeaza atmosfera terestra, in timp ce razele UVC sunt retinute de acest strat.

Prin urmare, atat beneficiile, cat si problemele ce pot fi generate de expunerea la soare se asociaza razelor UVA si UVB, ce se deosebesc printr-o serie de caracteristici pe care le veti afla din cuprinsul acestui articol.


Ce trebuie sa stiti despre razele UVA

Razele UVA reprezinta 95% din radiatiile ultraviolete care ajung pe Pamant, penetrand cu usurinta stratul de ozon care in mod normal ne protejeaza tocmai de astfel de radiatii. Au lungimi de unda cuprinse intre 320 si 400 de nanometri, depasind la acest capitol razele UVB, dar avand o energie mai redusa in comparatie cu acestea. Desi nu pot fi zarite, razele UVA sunt prezente permanent, atat timp cat afara este lumina naturala. Chiar si in zilele innorate sau in sezonul rece, cand soarele este mai scump la vedere, razele UVA sunt mereu prezente datorita usurintei cu care strabat stratul de ozon.

Chiar si in spatiile inchise putem vorbi de prezenta razelor UVA, dat fiind faptul ca aceste au capacitatea de a trece prin geamuri. Mai mult de atat, datorita lungimii de unda mari, acestea pot trece si prin piele, penetrand cu usurinta stratul exterior, numit epiderma, si ajungand pana la nivelul dermei, adica al stratului median.  

Razelor UVA li se datoreaza in oarecare masura bronzul dobandit la plaja, iar din cauza faptului ca energia lor este redusa, nu simtim cand acestea penetreaza pielea. Faptul ca ofera pielii acel aspect placut dat de bronz poate fi considerat un aspect pozitiv, insa expunerea prelungira la razele UVA este de rau augur, intrucat contribuie in mod direct la imbatranirea prematura a pielii, pierderea elasticitatii acesteia si chiar aparitia cancerului de piele. De asemenea, razele UVA sunt responsabile in buna masura si de aparitia ridurilor.

Totul despre razele UVB

Spre deosebire de razele UVA, cele de tip UVB sunt retinute in mare parte de stratul de ozon si de aceea reusesc sa razbata pana pe Pamant doar in proportie de 5%.

Razele UVB au o lungime de unda mai redusa, cuprinsa intre 290 si 320 de nanometri, insa energia lor este mai mare decat a celor de tip UVA. Desi raza lor de actiune este mai redusa si nu pot patrunde in profunzimea pielii, razele UVB au o actiune intensa asupra epidermei, fiind responsabile de aparitia rosetii si a arsurilor solare. Tot din cauza intensitatii crescute sunt responsabile si de aparitia cancerului de piele, inclusiv a melanomului malign, iar expunerea prelungita la razele UVB poate slabi si sistemul imunitar.

Si razele de acest tip sunt prezente tot timpul anului, insa intensitatea lor variaza in functie de anotimp si de zona geografica, manifestandu-se cel mai puternic in perioada iulie – august.

Din fericire, razele UVB nu pot penetra sticla, astfel ca o fereastra inchisa sau niste ochelari de soare asigura protectie suficienta impotriva lor. In schimb, se reflecta foarte bine – in proportie de aproximativ 80% – in apa, nisipul de pe plaja si in zapada.

RILASTIL SUN SYSTEM Spray transparent pentru adulti SPF 50+ se aplica usor pe piele. Previne arsurile, petele si iritatiile provocate de expunerea la soare. Are actiune antioxidanta, iar formula produsului este testata dermatologic, putand fi pulverizata si pe pielea uda. Este un produs pentru persoanele care isi doresc sa se bucure de calitatea si siguranta dermatologica a produselor cosmetice, dar sa si poata folosi foarte usor produsele alese. Spray-ul permite pulverizarea din mai multe directii. Formula produsului are efect racoritor.

Razele UVA si UVB, cu bune si cu rele

Principalul beneficiu asociat cu razele ultraviolete consta in faptul ca acestea sunt indispensabile pentru sinteza vitaminei D la nivelul pielii, aceasta fiind un nutrient esential, cu rol important in mentinerea imunitatii si absorbtia calciului. Din acest motiv, este recomandata expunerea la soare, insa fara a exagera, pentru ca razele UVA si UVB pot deveni nocive.

La capitolul beneficii mai putem mentiona bronzul care se datoreaza in mod special razelor UVB, insa dupa cum am aratat, acestea sunt foarte puternice si pot provoca arsuri.

De cealalta parte, razele UVA sunt responsabile de imbatranirea prematura a pielii si aparitia ridurilor, in timp ce razele UVB cauzeaza arsuri si pete cutanate, iar ambele pot cauza cancer de piele. De asemenea, razele UVB reflectate din zapada la altitudini inalte sunt foarte daunatoare pentru ochi.

Cum sa va protejati impotriva razelor UVA si UVB

Efectele nedorite ale razelor ultraviolete pot fi usor evitate respectand cateva reguli de protectie, mai ales in sezonul cald, cand intensitatea acestora ajunge la cote ridicate.  

  • Evitati expunerea la soare la orele pranzului

Dupa cum am aratat, expunerea la soare este benefica datorita faptului ca organismul produce vitamina D, insa pentru aceasta nu este necesar sa stati toata ziua la plaja. Sunt de evitat orele amiezei, pentru ca atunci razele ultraviolete au cea mai mare intensitate, ceea ce creste riscul imediat de a suferi arsuri si riscul ulterior de a avea pielea imbatranita sau chiar de a dezvolta o forma de cancer cutanat. Ideal este sa mergeti la plaja dimineata, pana la ora 12:00, si sa reveniti apoi dupa ora 16:00, cand razele ultraviolete nu mai sunt atat de puternice.

  • Folositi creme de protectie

Chiar daca evitati intervalul 12:00 – 16:00, razele UVA si UVB vor actiona asupra pielii in modul pe care l-am descris anterior, astfel ca e recomandat sa va protejati impotriva efectelor nocive pe care le pot genera. Pentru aceasta folositi creme de protectie solara cu un factor de protectie cat mai ridicat si evitati expunerea directa la soare pentru o perioada indelungata. In acest sens, puteti folosi o umbrela de plaja sau va puteti instala intr-o zona mai umbrita.

  • Purtati haine lungi, din materiale subtiri

Desi temperaturile ridicate va tenteaza sa va imbracati cat mai sumar, este recomandat ca atunci cand iesiti in oras sau mergeti la plaja sa purtati haine cu lungi, care sa va acopere mainile si picioarele, si sa protejeze astfel pielea de actiunea razelor ultraviolete. Alegeti hainele largi din materiale usoare, subtiri si care ii permit pielii sa respire, cum ar fi inul, matasea sau bumbacul, in care va veti putea misca lejer, fara sa va deranjeze foarte mult caldura de afara. Nu uitati sa va protejati nici capul cu o sapca, o bandana sau o palarie cu boruri largi, iar pentru protectia ochilor, purtati ochelari de soare.

Asadar, razele UVA si UVB sunt cele doua tipuri de radiatii ultraviolete provenite de la soare, care penetreaza stratul de ozon si ajung pe Pamant. Razele de tip UVA reprezinta 95% din totalul razelor ultraviolete, iar cele de tip UVB, doar 5%. Primele au o capacitate mai mare de penetrare a pielii, putand trece si prin geam, in timp ce razele UVB sunt mai putin penetrante, dar au o intensitate mai puternica, putand provoca arsuri in cazul expunerii prelungite. Ambele contribuie la sinteza vitaminei D, insa totodata constituie si unul dintre factorii determinanti pentru cancerul de piele.

 

Farmacistul Catena va recomanda: