Uretroscopie: pregatire, realizare, rezultate

Uretroscopie: pregatire, realizare, rezultate Uretroscopie: pregatire, realizare, rezultate

Ultima actualizare: 21 octombrie 2024

Uretroscopie

In terminologia medicala, denumirea de uretroscopie este atribuita unei proceduri minim invazive, folosite frecvent atat pentru stabilirea unui diagnostic, cat si in scop terapeutic. Mai exact, uretroscopia se utilizeaza pentru diagnosticarea si tratarea unor afectiuni specifice tractului urinar, o denumite alternativa fiind „endoscopia tractului urinar superior”. Asadar, uretroscopia este o procedura endoscopica ce permite medicului sa vizualizeze in detaliu interiorul uretrei, vezicii urinare  si ureterelor, care sunt acele canale prin care urina ajunge din rinichi in vezica.

In cele ce urmeaza va vom explica pe larg ce presupune o uretroscopie, cum trebuie sa fie pregatit pacientul pentru o astfel de procedura, cand se recomanda efectuarea acesteia si care sunt avantajele.


Cum se efectueaza o uretroscopie

Pentru a realiza o uretroscopie, medicul are nevoie de un dispozitiv special numit uretroscop, care se introduce prin uretra pana in vezica urinara si uretere, putand ajunge chiar si la rinichi. Este vorba de un instrument subtire si flexibil, care are montata in capatul ce se introduce in uretra o camera in miniatura si o sursa de lumina. In functie de necesitati, acestui dispozitiv i se pot atasa o serie de instrumente special adaptate pentru a realiza diferite interventii pe cale endoscopica.

Asa cum spunem, uretroscopia consta in introducerea acestui instrument flexibil prin uretra, iar pentru facilitarea accesului si a ghidajului este folosita o teaca de acces uretral. Odata introdus in uretra, dispozitivul transmite imagini prin intermediul camerei montate in varf, iar acestea sunt proiectate pe un monitor. Medicul care efectueaza o uretroscopie poate vizualiza astfel interiorul uretrei, al vezicii urinare si ureterelor, ghidand din exterior dispozitivul pentru a insista asupra detaliilor care il intereseaza.

Astfel, prin uretroscopie pot fi diagnosticate diferite afectiuni specifice tractului urinar, insa, totodata, se poate folosi o astfel de procedura si ca procedura interventionala pentru tratarea acestor afectiuni.

Cum se pregateste un pacient pentru uretroscopie

Despre uretroscopie nu se poate spune ca este o procedura confortabila pentru pacient, ba din contra confera o senzatie foarte neplacuta asociata cu durere. Din acest motiv, uretroscopia se efectueaza doar sub anestezie, care poate fi generala sau loco-regionala, dupa cum este cazul in functie de fiecare pacient.

Inainte de a se ajunge la procedura in sine, pacientul cu recomandare de uretroscopie trebuie sa parcurga o serie de investigatii preliminare, pentru a exclude posibilele riscuri. Si de aceasta data investigatiile recomandate difera de la caz la caz, insa in general e vorba de un set de analize de sange si de urina, electrocardiograma, ecografie sau radiografie abdominala. Totodata, mai poate fi recomandata si o tomografie computerizata (CT) sau o examinare imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).

De regula, pacientii care urmeaza sa faca o uretroscopie sunt internati cu o zi inainte sau in ziua respectiva, avand recomandarea de a nu manca nimic cu cel putin 6 ore inainte de ora la care sunt programati. De asemenea, pe timpul internarii e recomandat ca pacientii sa poarte si ciorapi speciali de compresie pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, mai ales daca uretroscopia urmeaza sa fie facuta in scop interventional.

Cand e necesara o uretroscopie

Asa cum spuneam, uretroscopia poate face parte din protocolul de diagnostic al unor afectiuni specifice tractului urinar superior si totodata poate fi folosita ca metoda interventionala in tratarea acesteia.

Astfel, prin uretroscopie poate fi identificata sursa sangelui prezent in urina la pacientii cu hematurie, pot fi localizate blocajele care impiedica eliminarea urinei si totodata poate fi identificata cauza acestora si mai pot fi diagnosticate si evaluate infectiile urinare.

De asemenea, uretroscopia ajuta la depistarea tumorilor si a altor formatiuni anormale dezvoltate la nivelul vezicii sau al ureterelor si in acelasi timp permite efectuarea biopsiilor, ce presupun prelevarea unor mostre de tesut in vederea analizelor de laborator care sa stabileasca natura tumorilor – maligne sau benigne.

In scop interventional, uretroscopia este folosita frecvent ca metoda de tratament pentru litiaza biliara, in cazurile in care pietrele la rinichi au dimensiuni prea mari si nu pot fi eliminate. In astfel de situatii, uretroscopului i se ataseaza instrumente speciale care sparg calculii renali, transformandu-i in fragmente mai mici care apoi sunt extrase in cadrul aceleiasi proceduri.

In acelasi timp, prin uretroscopie se pot efectua interventii chirurgicale minim invazive pentru indepartarea tumorilor maligne sau benigne din tractul urinar superior sau pentru tratamentul unor leziuni hemoragice ori diverticulare.

Nu in ultimul rand, uretroscopia se foloseste si pentru monitorizarea evolutiei pacientilor cu afectiuni ale tractului urinar, precum si a raspunsului la tratament.

Uretroscopia

Recuperarea dupa uretroscopie

Dupa ce trece efectul anesteziei, pacientii care au trecut printr-o uroscopie resimt dureri mai mult sau mai putin intense pe parcursul urmatoarelor 3-5 zile de la interventie. Acestea pot fi ameliorate cu ajutorul analgezicelor prescrise de medic, iar tratamentul medicamentos este completat in cele mai multe cazuri de antibiotice, avand in vedere ca dupa uretroscopie exista un risc mai ridicat de aparitie a infectiilor urinare.

De regula, pacientii mai raman internati pana incep sa urineze normal, iar pentru aceasta se recomanda si o buna hidratate dupa interventie. In termen de 7-10 zile de la efectuarea procedurii pacientii isi recapata integral capacitatea de munca, iar dupa cel mult 2 saptamani pot conduce autovehicule.

In functie de scopul pentru care a fost efectuata uretroscopia, mai pot fi necesare controale si investigatii ulterioare, cum ar fi radiografia sau ecografia abdominala.

Ce avantaje are uretroscopia

Fiind o procedura minim invaziva, uretroscopia prezinta mai putine riscuri de complicatii majore si totodata permite o recuperare mai rapida a pacientilor. Pe masura ce a inceput sa fie folosita tot mai frecvent, s-a dovedit a fi cea mai eficienta metoda de tratament pentru litiaza renala, avand si avantajul ca se poate interveni concomitent la ambii rinichi in timpul aceleiasi proceduri.

Uretroscopia ofera o imagine clara si detaliata a tractului urinar superior, eliminand astfel nevoia unei operatii deschise pentru examinarea vezicii si a ureterelor.  Totodata, nu mai este nevoie de astfel de operatii nici pentru tratarea unor probleme cum ar fi tumorile aparute pe tractul urinar, care pot fi eliminate printr-o astfel de procedura minim invaziva.

Se reduce considerabil si sangerarea, precum si riscul de infectii, iar in urma unei interventii chirurgicale prin uretroscopie pacientii nu raman cu cicatrici.

De asemenea, procedura prezinta un risc mai scazut de complicatii in cazul pacientilor cu anomalii renale congenitale, al pacientilor supraponderali si al femeilor insarcinate.

Ce complicatii pot aparea dupa uretroscopie

Principalele neplaceri care pot urma unei astfel de proceduri sunt senzatia de disconfort la urinare, prezenta sangelui in urina, cresterea frecventei urinarilor si durerea. Aceste simptome sunt considerate firesti si nu constituie motiv de ingrijorare, atat timp cat se amelioreaza si dispar la cateva zile dupa uretroscopie.

In cazuri rare se pot produce traumatisme si perforatii ale peretelui uretral in timpul interventiei, iar ulterior pot aparea cicatrici care sa duca la ingustarea uretrei sau a utreterului.

In concluzie, uretroscopia este o procedura minim invaziva folosita pentru diagnosticarea si tratarea unor afectiuni ale tractului urinar superior, in special a litiazei renale. Beneficiile sale depasesc cu mult riscurile si de aceea este preferata de cele mai multe ori in defavoare unor proceduri mai vechi, mai complicate si mai putin eficiente.