Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
1. CE ESTE ULTRACOD SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Ultracod este o combinatie fixa care contine doua substante active – paracetamol si fosfat de codeina hemihidrat (= codeina), care apartine unui grup de medicamente numite analgezice (impotriva durerilor).
Ultracod este indicat in tratamentul durerilor de intensitate medie pana la severa si poate fi utilizat de adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani in caz de dureri de diverse origini, de exemplu dureri de cap, dureri de dinti, dureri ale aparatului locomotor sau in caz de menstruatie dureroasa.
2. INAINTE SA LUATI ULTRACOD
Nu luati Ultracod
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la paracetamol, codeina sau la oricare dintre celelalte componentele ale Ultracod (vezi pct. 6);
-
daca aveti crize de astm sau probleme respiratorii severe;
-
in caz de leziuni ale capului si de tensiune intracraniana mare (de exemplu ca urmare a unei hemoragii cerebrale sau tumori cerebrale);
-
in caz de insuficienta hepatica acuta si afectare hepatica grava;
-
daca ati suferit recent o interventie chirurgicala la nivelul ficatului, vezicii biliare sau ductului biliar (tract biliar);
-
daca luati medicamente pentru tratarea depresiei numite IMAO (inhibitori de monoaminooxidaza – medicamente pentru tratarea depresiei) sau ati luat astfel de medicamente in ultimele 2 saptamani;
-
daca suferiti de ileus paralitic (o situatie in care musculatura intestinelor nu permite deplasarea mancarii prin ele, rezultand un blocaj intestinal);
-
daca stiti ca aveti deficit de enzima glucoza 6- fosfatdehidrogenaza. Medicamentul nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 12 ani. Nu este recomandat tratamentul pe termen lung cu Ultracod.
Aceasta combinatie nu trebuie utilizata:
-
daca suferiti de afectarea acuta a ficatului;
-
daca suferiti de afectarea acuta a rinichilor;
-
daca abuzati de alcool etilic sau medicamente psihoactive sau narcotice sau sunteti dependent de opiacee (morfina, codeina). La pacientii dependenti de alcool etilic, pot apare leziuni ale ficatului in cazul administrarii concomitente a tratamentului cu Ultracod.
-
Daca suferiti de tulburari de constienta.
Este necesara precautie:
-
daca suferiti de constipatie cronica, boala inflamatorie sau obstructiva a intestinului, diaree severa, transpiratii extreme sau sangerari severe, batai neregulate ale inimii, miastenia gravis (boala autoimuna care determina slabiciune musculara), daca aveti pietre la vezica biliara, daca suferiti de hipertrofie de prostata si de abdomen acut.
In caz de alterare a functiei hepatice sau renale si la pacientii care sunt dializati este necesara reducerea dozei sau prelungirea intervalului dintre dozele individuale.
Ultracod nu trebuie administrat concomitent cu alte medicamente care contin paracetamol si codeina. In caz de utilizare pe termen lung de Ultracod, trebuie monitorizate enzimele hepatice.
Poate apare durerea de cap in cazul utilizarii pe termen lung de doze mari de ULTRACOD care nu respecta recomandarile medicului. In acest caz nu cresteti doza. Intrerupeti administrarea medicamentului si prezentati-va la medic.
Utilizarea de doze mai mari decat cele recomandate poate duce la risc de lezare hepatica severa. Medicamentul poate da dependenta in cazul utilizarii pe termen lung de doze mai mari.
Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Medicamentul Ultracod poate potenta efectele altor medicamente care deprima activitatea sistemului nervos, de exemplu: somnifere, calmante, medicamente antialergice, antidepresive, alte antialgice. Utilizarea concomitenta de Ultracod si de anumite somnifere, medicamente antiepileptice sau rifampicina (un antibiotic) poate determina leziuni hepatice.
In cazul administrarii concomitente de Ultracod si lamotrigina (medicament antiepileptic), eficacitatea lamotriginei poate fi redusa.
Utilizarea concomitenta de Ultracod si cloramfenicol (un antibiotic) poate duce la acumularea antibioticului in organism si la potentarea reactiilor sale adverse.
Debutul actiunii Ultracod poate fi intarziat de utilizarea concomitenta de substante care incetinesc evacuarea stomacului (de exemplu propantelina) sau substante care reduc valorile concentratiilor de colesterol (colestiramina). Actiunea Ultracod poate fi accelerata de utilizarea concomitenta de substante care accelereaza evacuarea stomacului (de exemplu metoclopramida sau domperidona).
Contraceptivele orale pot reduce efectul paracetamolului.
-
Administrarea concomitenta de codeina cu expectorante (de exemplu ambroxol) trebuie evitata, deoarece codeina poate inhiba reflexul tusei.
-
Utilizarea concomitenta de paracetamol (substanta activa din Ultracod) si de zidovudina (medicament antiviral) poate duce la scaderea numarului de celule albe din sange si la afectare hepatica.
-
In cazul utilizarii pe termen lung de Ultracod in doze mai mari (peste 4 comprimate pe zi), concomitent cu anumite medicamente care scad coagularea sangelui (warfarina sau derivati cumarinici), s-a inregistrat intensificarea sangerarii. Prin urmare, in cazul unui astfel de tratament concomitent trebuie verificata mai frecvent coagularea sangelui.
Folosirea Ultracod cu alimente si bauturi
Medicamentul trebuie utilizat inainte sau in timpul mesei.
Consumul de bauturi alcoolice trebuie evitat in timpul utilizarii Ultracod. Utilizarea de Ultracod concomitent cu abuzul de alcool etilic poate duce la afectare hepatica. Cel mai mare risc de afectare hepatica il prezinta consumatorii cronici de alcool etilic, daca utilizeaza Ultracod dupa o abstinenta de scurta durata (12 ore).
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Ultracod trebuie utilizat in timpul sarcinii numai in cazuri strict necesare si numai dupa ce medicul evalueaza raportul beneficiu/risc.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati acest medicament daca alaptati. Medicamentul trece in laptele matern si sugarii alaptati au fost afectati in cazuri sporadice. Prin urmare, trebuie utilizata cea mai mica doza de Ultracod pentru cea mai scurta perioada posibila (maximum pana la o saptamana). Opriti tratamentul si adresati-va celui mai apropiat centru medical daca copilul dumneavoastra manifesta simptome ca somnolenta, pupile micsorate, dificultati de alimentare, relaxare musculara sau dificultati de respiratie sau daca dumneavoastra manifestati simptome, cum sunt greata, varsaturi si constipatie.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Ultracod poate afecta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, reducand capacitatea de reactie rapida. Acest lucru este valabil, in special, in cazul utilizarii concomitente de Ultracod cu medicamente care determina deprimarea activitatii sistemului nervos central (de exemplu somnifere).
3. CUM SA LUATI ULTRACOD
Luati intotdeauna Ultracod exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:
1 – 2 comprimate pana la de 4 ori pe zi (la nevoie); intervalul dintre dozele individuale trebuie sa fie cuprins intre 4 –si 8 ore. Doza zilnica maxima este de 8 comprimate. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate suficienta de lichid.
Varstnici:
Dozele sunt aceleasi ca pentru adulti; cu toate acestea medicul dumneavoastra va decide daca este necesar sa reduceti sau nu dozele.
Pacienti cu alterare a functiei hepatice si/sau renale:
Dozele trebuie stabilite de catre medic. La acesti pacienti, doza trebuie de obicei redusa sau intervalul dintre dozele individuale trebuie prelungit. In caz de alterare a functiei renale, poate fi administrat cel mult 1 comprimat la interval de 6-8 ore de la doza anterioara.
Daca luati mai mult decat trebuie din Ultracod
In caz de supradozaj sau de ingestie accidentala de catre un copil, prezentati-va imediat la medic. Supradozajul se poate manifesta ca depresie respiratorie, somnolenta, micsorarea pupilelor, greata, varsaturi, dureri de cap, retentie de urina si fecale, invinetirea pielii si mucoaselor, piele rece, transpiratii, icter.
Daca uitati sa luati Ultracod
Utilizati doza omisa de indata ce va dati seama ca ati uitat-o. Daca s-a apropiat momentul pentru urmatoarea doza, omiteti doza anterioara si asteptati-o pe urmatoarea. Intotdeauna pastrati un interval de cel putin 4 ore intre dozele individuale. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Ultracod
In caz de intrerupere brusca dupa utilizare cronica de doze mai mari decat cele recomandate de Ultracod au fost raportate dureri de cap si oboseala, durere musculara, nervozitate si tulburari de ingestie. Problemele dispar dupa cateva zile de la intrerupere. Prin urmare, Ultracod trebuie utilizat numai la recomandarea medicului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Ultracod poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Intrerupeti imediat administrarea medicamentului si prezentati-va la medic fara intarziere in cazul aparitiei umflarii fetei, pielii si mucoaselor sau senzatiei de lipsa de aer.
La utilizarea de paracetamol si codeina (substantele active din Ultracod), au fost raportate urmatoarele reactii adverse (in ordinea frecventei):
Frecvente (pot afecta 1-10 pacienti din 100): oboseala, lesin, ameteli, durere de cap usoara, scaderea tensiunii arteriale, constipatie si, in special la inceputul tratamentului, greata si varsaturi. Mai putin frecvente (pot afecta 1-10 pacienti din 1000): tulburari ale somnului, mancarimi, inrosirea pielii, urticarie. Rare (pot afecta 1-10 pacienti din 10000): tiuituri si tarait in urechi, senzatie de lipsa de aer, uscaciunea cavitatii bucale, eruptie alergica. Foarte rare (pot afecta mai putin de 1 pacient din 10000): scaderea numarului de celule albe si rosii din sange, precum si de plachete din sange, hipersensibilitate (cu edem laringian, senzatie de lipsa de aer, hipersudoratie, greata, scaderea tensiunii arteriale), ingustarea bronhiilor (astm).
Cand s-au utilizat doze de Ultracod mai mari decat cele recomandate s-au raportat scurte pierderi deconstienta, tulburari de vedere, micsorarea pupilelor, afectarea capacitatilor locomotorii, modificari ale dispozitiei.
Cand au fost utilizate doze mai mari sau la pacientii cu tensiune intracraniana mare sau cu leziuni la nivelul capului, a fost raportata aparitia deprimarii respiratorii.
In cazul utilizarii de doze mari s-a inregistrat edem pulmonar, in special la pacientii cu tulburari ale functiei pulmonare.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionat? in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA ULTRACOD
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Ultracod dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Ultracod
Substantele active sunt paracetamol 500 mg si fosfat de codeina hemihidrat 30 mg in fiecare comprimat. Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloza sodica, povidona K 30, acid stearic, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Cum arata Ultracod si continutul ambalajului
Comprimate ovale, biconvexe, de culoare aproape alba in blister din PVC/PVDC/Al Ambalajul contine 10, 20, 30, 60 sau 100 de comprimate.