Uleiul de arbore de ceai (ulei de tea tree) – beneficii, indicatii si contraindicatii

Uleiul de arbore de ceai (ulei de tea tree) – beneficii, indicatii si contraindicatii Uleiul de arbore de ceai (ulei de tea tree) – beneficii, indicatii si contraindicatii

Ultima actualizare: 25 iulie 2023

Ulei-de-arbore-de-ceai

Uleiul de arbore de ceai este cunoscut si sub denumirea de ulei de tea tree, insa indiferent de cum preferati ca ii spuneti trebuie sa stiti ca este vorba despre unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate uleiuri esentiale. Popularitatea uleiului de arbore de ceai – sau ulei de tea tree, daca doriti – se datoreaza numeroaselor sale proprietati benefice pentru organism, date de cele peste 100 de substante active pe care le contine.

Datorita acestora, uleiul de arbore de ceai are numeroase intrebuintari si beneficii despre care vom vorbi pe larg in cuprinsul acestui articol. De asemenea, din randurile care urmeaza puteti afla ce este, mai exact, uleiul de tea tree, cum se obtine si ce proprietati are. De asemenea, exista si cateva contraindicatii si precautii privind folosirea uleiului de arbore de ceai, pe care vi le vom dezvalui catre final.


Uleiul de arbore de ceai – informatii generale

Uleiul de tea tree este originar din Australia, ceea ce explica aceasta denumire alternativa ce contine termenul in limba engleza pentru arborele de ceai. Denumirea stiintifica a acestuia este Melaleuca alternifolia, fiind vorba de un arbust cu frunze verzi si lucioase si flori de culoare alba sau crem.

Uleiul de arbore de ceai se obtine din frunzele acestei plante, fiind utilizat atat ca ulei esential, cat si ca ingredient in diferite produse cosmetice sau creme si balsamuri pentru ingrijirea pielii si a parului.

Calitatile uleiului de tea tree au fost descoperite cu sute de ani in urma de populatiile indigene din Australia, care foloseau scoarta si frunzele arbustului pe post de medicament pentru tratarea ranilor si a altor probleme de la nivelul pielii.

Dupa ce aceste calitati au devenit cunoscute si in afara continentului australian, specia Melaleuca alternifolia a devenit tot mai populara si in Europa, Statele Unite si Asia, aceasta si datorita faptului ca este o planta rezistenta si usor adaptabila la diferite conditii climatice si tipuri de sol. In prezent, arbustul este cultivat atat pentru obtinerea uleiului de arbore de ceai, cat si in scop ornamental.

Cum se obtine uleiul de arbore de ceai?

Procesul de obtinere a uleiului de arbore de ceai poate varia usor in functie de tehnicile si echipamentele folosite, insa metoda consacrata este intotdeauna aceeasi si consta in distilarea cu aburi.

Pentru a obtine un ulei de tea tree de cea mai buna calitate trebuie parcurse in ordine mai multe etape, dupa cum urmeaza:

1. Recoltarea frunzelor

Procesul de productie incepe cum e si firesc cu recoltarea frunzelor, care sunt principalele ingrediente din care se obtine uleiul de arbore de ceai. Recoltarea se face la momentul optim de dezvoltare a plantei, fiind preferate frunzele tinere si proaspete, care contin cele mai mari cantitati de ulei esential. Acestea sunt culese manual, cu mare grija, pentru a nu fi deteriorate si a se pierde astfel o parte din uleiul continut.

2. Curatarea

Dupa recoltare, frunzele sunt spalate cu apa si curatate de praf si alte impuritati, pentru a se obtine un ulei de arbore de ceai cat mai pur si de o calitate superioara.

3. Distilarea cu abur

Spuneam ca distilarea cu abur este metoda consacrata de obtinere a uleiului de arbore ceai, iar aceasta presupune folosirea unui alambic sau a unui echipament similar, special conceput.

Frunzele curatate sunt introduse in vasul principal al alambicului, impreuna cu o anumita cantitate de apa. Vasul se incalzeste apoi, determinand formarea de aburi care trec prin frunze, vaporizand astfel si uleiul continut de acestea.

Vaporii astfel formati sunt directionati catre un spatiu de distilare, unde sunt raciti cu ajutorul unui sistem de condensare si astfel trec de la forma gazoasa la cea lichida.

4. Separarea uleiului de arbore de ceai

Avand o densitate mai mica decat apa, uleiul de arbore de ceai se ridica la suprafata lichidului format in urma condensarii, fiind astfel usor de colectat cu ajutorul unor recipiente speciale.

5. Purificarea si imbutelierea

Odata separat de apa, uleiul de arbore de ceai este supus unui proces de filtrare si purificare, pentru a se elimina eventualele reziduuri si impuritati. Dupa aceea se imbuteliaza in recipiente care se sigileaza ulterior pentru a pastra nealterata pe termen lung prospetimea si calitatea uleiului de arbore de ceai.

Uleiul de arbore de ceai – proprietati si beneficii

Uleiul de arbore de ceai are o aroma caracteristica proaspata si reconfortanta, cu un usor iz de produs medicinal. Ca aspect, poate fi incolor sau cu o nuanta galben-verzuie mai discreta ori mai pronuntata, avand o consistenta subtire si fluida. Este solubil in alte uleiuri si solutii alcoolice si isi pastreaza proprietatile vreme indelungata, daca este pastrat in conditii corespunzatoare, adica in recipiente bine inchise, ferite de lumina si caldura.

Uleiul de arbore de ceai nu este considerat un produs toxic, dar cu toate acestea se recomanda precautie in utilizarea sa, fiind de evitat contactul cu ochii sau ingerarea.

Asa cum am precizat si in paragraful introductiv al acestui articol, uleiul de arbore de ceai contine peste 100 de compusi activi care ii confera proprietati antifungice, antiinflamatorii si antivirale.

Acestor proprietati li se datoreaza principalele beneficii ale uleiului de arbore de ceai, pe care le prezentam in continuare.

Uleiul-de-arbore-de-ceai

Tratarea acneei si a altor probleme ale pielii

Datorita proprietatilor sale antibacteriene, uleiul de arbore de ceai distruge o buna parte a bacteriilor care cauzeaza acneea, reducand astfel intensitatea inflamatilor si eruptiilor specifice acestei probleme. 

De asemenea, poate ajuta la reglarea activitatii glandelor sebacee, prevenind secretia excesiva de sebum, care este o alta cauza a acneei. Poate fi aplicat local direct pe pielea afectata sau poate fi adaugat in produse cosmetice destinate ingrijirii pielii predispuse la acnee.

Prevenirea infectiilor cutanate

Taieturile, arsurile sau alte leziuni la nivelul pielii sunt expuse riscului de infectare, pentru ca reprezinta o poarta de intrare pentru bacterii si alti agenti patogeni. Aplicat topic (adica direct pe piele) in zona acestor leziuni, uleiul de arbore de ceai previne infectarea datorita efectului antibacterian si antiseptic.

In acelasi timp, are efect benefic si in ceea ce priveste combaterea infectiilor cutanate, distrugand agentii patogeni care le-au provocat si grabind vindecarea.

Combaterea micozelor

Am precizat ca uleiul de arbore de ceai are si proprietati antifungice, ceea ce inseamna ca este eficient si in combaterea micozelor. Acestea sunt infectii provocate de ciuperci, care apar preponderent la nivelul pielii si al unghiilor.

Substantele active din compozitia uleiului de arbore de ceai inhiba cresterea si dezvoltarea ciupercilor care determina aparitia micozelor, ameliorand totodata manifestarile specifice care constau in descuamarea pielii, mancarimi puternice si iritatie.

Ingrijirea parului si a scalpului

Multe sampoane impotriva matretii, precum si alte produse cosmetice pentru ingrijirea parului au ca ingredient uleiul de arbore de tei, datorita calitatilor pe care acesta le are in ceea ce priveste sanatatea scalpului si a podoabei capilare.

In afara de faptul ca previne aparitia matretii, uleiul de arbore de ceai calmeaza iritatia si mancarimea specifice dermatitei seboreice, curatand totodata scalpul in profunzime.

De asemenea, s-a dovedit si o solutie eficienta in tratarea pediculozei, avand un efect letal asupra paduchilor care pot infesta parul si scalpul.

Mentinerea igienei orale

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai ajuta la combaterea bacteriilor care cauzeaza respiratia urat mirositoare, placa dentara si gingivita.

De aceea, poate fi gasit frecvent in compozitia  pastei de dinti, dar poate fi folosit si pentru gargara sau clatirea cavitatii bucale, sub forma de apa de gura sau pur si simplu diluat cu apa.

Uleiul de arbore de ceai – contraindicatii si precautii

In ciuda tuturor acestor beneficii, uleiul de tea tree poate genera si unele neplaceri, in anumite conditii.

Spre exemplu, daca aveti sensibilitate sau alergie la plantele din familia Myrtaceae – cum ar fi eucaliptul – este posibil ca aceasta sa se manifeste si in cazul uleiului de arbore de ceai. In acest caz, este recomandat sa faceti un test de toleranta, pe o mica portiune a pielii, pentru a verifica daca apare vreo reactie alergica.

Folosit in forma pura sau diluat insuficient, acest ulei poate provoca anumite reactii cutanate, precum roseata a pielii, iritatie, senzatia de arsura, mancarime sau usturime.

Din acest motiv, uleiul de arbore de ceai se foloseste de obicei diluat in alte uleiuri esentiale sau solutii care sa ii atenueze taria.

Daca este ingerat, uleiul poate duce la aparitia unor probleme digestive precum greturi, varsaturi si arsuri gastrice. De aceea, nu trebuie lasat la indemana copiilor si nici nu trebuie sa fie folosit vreodata pentru uz intern.

In concluzie, proprietatile antibacteriene, antifungice, antivirale, antiinflamatorii si de curatare ale uleiului de arbore de ceai il fac eficient in tratarea acneei, infectiilor cutanate, ranilor, micozelor, infectiilor virale si a altor probleme dermatologice. De asemenea, poate contribui la mentinerea sanatatii scalpului si la imbunatatirea igienei orale.

Cu toate acestea, este important sa fiti constienti de contraindicatiile si precautiile asociate utilizarii uleiului de arbore de ceai. Reactiile alergice, iritatiile cutanate, riscul de ingestie sunt aspecte de luat in considerare, fiind recomandat sa consultati un medic daca va confruntati cu astfel de probleme dupa folosirea uleiului de tea tree.