Nucile, care sunt bogate in grasimi polinesaturate sanatoase omega-6 si omega-3, nu reprezinta doar o gustare hranitoare, ci sunt folosite si pentru extragerea unui ulei sanatos. Cu toate ca ar putea fi putin mai scump decat alte uleiuri de nuci/seminte, uleiul de nuca este un plus important in dieta daca este consumat in cantitati mici, mai ales peste mancaruri precum legume, orez si paste.
La ce este bun uleiul de nuca? Datorita aportului de grasimi polinesaturate sanatoase, uleiul de nuca poate sustine sanatatea sistemului cardiovascular, a pielii si a metabolismului.
Nucile sunt semintele comestibile ale speciei de arbori Juglans regia. Cu toate ca este originar din Europa si Asia, nucul este cultivat in zilele noastre la nivel mondial, pentru nucile dulci pe care le produce.
Nucile contin acizi grasi sanatosi pentru inima, precum si alti nutrienti, cum ar fi cuprul, acidul folic si vitamina E. Producatorii extrag grasimile din nuci pentru a prepara ulei de nuca, care este folosit mai ales sub forma de condiment, adaugat peste alimentele servite la temperatura camerei sau care sunt usor incalzite.
Uleiul de nuca este de culoare maro deschis si are un gust natural usor dulceag, asa ca se potriveste bine cu alimente precum branzeturi, verdeturi si ciuperci.
Ulei de nuca – informatii generale
Se stie de foarte mult timp ca nucile reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi omega-3. In ultimele decenii s-a descoperit ca uleiul de nuca poate fi benefic pentru piele, par si sanatatea generala. Uleiul de nuca are beneficii variate si toate s-au dovedit a fi la fel de utile pentru oameni.
Valorile nutritionale ale uleiului de nuca
Nucile sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, cum ar fi omega-3, despre care se stie ca pot combate inflamatia. Uleiul de nuca este o sursa buna de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de omega-3, si de acid linoleic, un tip de omega-6. Cu toate ca nu este la fel de benefic ca alti acizi grasi omega-3 (cum ar fi DHA si EPA, tipurile gasite in pestele gras), ALA are, cu toate acestea, proprietati antiinflamatorii.
Pe langa faptul ca este bogat in grasimi sanatoase, uleiul de nuca asigura si un aport bun de antioxidanti, cum ar fi elagitanine si alti polifenoli. Trebuie mentionat faptul ca nucile negre contin si mai multi antioxidanti decat „nucile obisnuite”. Cu toate acestea, uleiul de nuci negre se gaseste foarte rar.
O lingura de ulei de nuca contine aproximativ:
-
120 de calorii;
-
13 grame de grasimi totale (9 grame polinesaturate, 3 grame mononesaturate si 1 gram grasimi saturate);
-
0 grame proteine, carbohidrati sau zahar;
-
24 de miligrame de fitosteroli;
-
2 micrograme de vitamina K (2% DV).
Beneficii
-
Poate imbunatati sanatatea pielii
Nutrientii din uleiul de nuca pot sustine sanatatea pielii. O lingura (13,6 grame) de ulei de nuca contine mai mult de 1,41 grame, cu putin peste aportul dietetic de referinta, de acid alfa-linolenic (ALA).
In organism, o parte din ALA este transformata in forme mai lungi de acizi grasi omega-3, numite acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), care ajuta la formarea componentelor structurale ale pielii.
De aceea, acizii grasi omega-3, inclusiv cei din uleiul de nuca, pot stimula regenerarea pielii, pot combate tulburarile inflamatorii ale pielii si pot stimula vindecarea ranilor.
In plus, uleiul de nuca contine cantitati mari de acid linoleic (LA), un acid gras omega-6 si cel mai predominant acid gras din stratul exterior al pielii.
Pe scurt, consumul de ulei de nuca creste aportul de acizi grasi esentiali care sunt vitali pentru sanatatea pielii.
Naturalis CardioSuport este un supliment alimentar care contine acizi grasi omega-3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol.
Includerea uleiului de nuca in alimentatie poate ajuta la combaterea inflamatiei cronice, care poate cauza boli de inima, unele tipuri de cancer si alte probleme de sanatate.
In urma unui studiu de sase saptamani la care au participat 23 de adulti cu colesterol ridicat, s-a constatat ca o dieta bogata in ALA, unul dintre principalii acizi grasi din uleiul de nuca, a scazut productia de proteine inflamatorii din organism.
Nucile sunt, de asemenea, bogate in polifenoli numiti elagitanine, pe care bacteriile intestinale ii transforma in alti compusi benefici. Acesti compusi pot avea proprietati antiinflamatorii si pot actiona ca antioxidanti care lupta impotriva daunelor celulare cauzate de molecule numite radicali liberi.
-
Ajuta la reducerea tensiunii arteriale
Uleiul de nuca poate contribui la scaderea tensiunii arteriale, unul dintre principalii factori de risc pentru aparitia bolilor cardiace.
Potrivit studiilor, consumul de nuci intregi poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, probabil datorita nivelurilor ridicate de ALA, LA si polifenoli. Deoarece si uleiul de nuca este bogat in acesti compusi, acesta poate exercita efecte similare asupra organismului.
In urma unui studiu efectuat pe 15 adulti cu exces de greutate sau obezitate si cu nivel moderat de colesterol, s-a constatat ca aportul de ulei de nuca a imbunatatit semnificativ functia vaselor de sange, ceea ce, la randul sau, ar putea ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii privind potentialele efecte ale uleiului de nuca asupra tensiunii arteriale.
-
Imbunatateste nivelul zaharului din sange
Consumul de ulei de nuca poate ajuta la gestionarea mai buna a nivelului de zahar din sange asociat cu diabetul de tip 2.
De-a lungul timpului, glicemia negestionata poate provoca leziuni la nivelul ochilor si rinichilor, boli de inima sau accident vascular cerebral. Consumul de alimente care scad nivelul zaharului din sange, printre care si uleiul de nuca, poate ajuta la prevenirea acestor complicatii.
Un studiu efectuat pe 100 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a constatat ca administrarea unei singure linguri (15 grame) de ulei de nuca zilnic, timp de trei luni, a redus semnificativ glicemia si hemoglobina A1c, in comparatie cu nivelurile initiale.
Efectele benefice ale uleiului de nuca asupra controlului zaharului din sange se pot datora concentratiei mari de antioxidanti, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ asociat cu nivelurile ridicate de zahar din sange.
-
Imbunatateste nivelul colesterolului
Consumul regulat de nuci poate ajuta la scaderea nivelului ridicat de trigliceride din sange si al colesterolului total si LDL (rau), care pot creste riscul de boli de inima. Acest lucru se poate datora nivelurilor ridicate de acizi grasi omega-3 si compusi antioxidanti din nuci si uleiul de nuca.
Un studiu efectuat pe 60 de adulti cu niveluri ridicate de trigliceride a constatat ca persoanele care au luat zilnic, timp de 45 de zile, o capsula care continea trei grame de ulei de nuca au avut niveluri semnificativ mai scazute de trigliceride in sange, in comparatie cu nivelurile initiale.
Pe baza acestor rezultate, includerea uleiului de nuca in alimentatie poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari.
-
Poate avea efecte anticancerigene
Anumiti compusi din uleiul de nuca pot ajuta la prevenirea progresiei unor tipuri de cancer. Mai exact, corpul transforma elagitaninele din nuci in acid elagic si apoi in compusi numiti urolitine. In urma unui studiu in eprubeta, s-a constatat ca urolitinele pot ajuta la reglarea nivelurilor de antigen specific prostatic (PSA) – un factor de risc pentru cancerul de prostata – si declanseaza moartea celulelor canceroase.
Consumul de nuci a fost, de asemenea, asociat cu riscuri mai mici de cancer mamar si colorectal, in studiile pe animale si observationale.
Cu toate acestea, este nevoie de cercetari mai extinse, care sa se concentreze asupra efectelor uleiului de nuca la oameni, inainte de a se putea trage concluzii despre efectele sale anticancerigene.
Recomandari de consum
Uleiul de nuca are un punct de fum scazut, motiv pentru care specialistii nu recomanda utilizarea uleiului de nuca ca ulei de gatit, deoarece se poate supraincalzi si rancezi usor. In schimb, poate fi adaugat la alimentele reci sau deja gatite.
Uleiul de nuca are un gust unic, usor dulceag, si se potriveste de minune cu:
-
paste;
-
taitei;
-
branzeturi invechite;
-
legume precum dovleceii si verdeturile cu frunze;
-
ciuperci;
-
verdeturi;
-
peste;
-
paine proaspata.
De asemenea, uleiul de nuca poate fi folosit in urmatoarele moduri:
-
adaugati putin ulei de nuca in dressingul pentru salata, pentru a conferi salatelor o aroma interesanta;
-
adaugati o picatura pe anumite preparate, cum ar fi pastele sau pizza;
-
adaugati ulei de nuca peste orez sau in alte preparate din cereale;
-
adaugati putin ulei de nuca peste pestele prajit sau alte proteine slabe.
Riscuri potentiale
Cel mai mare dezavantaj al folosirii uleiului de nuca este ca se poate supraincalzi, ceea ce poate modifica atat gustul, cat si continutul nutritional.
Intrucat este foarte bogat in grasimi omega-6, iar cei mai multi oameni consuma deja o multime de alimente care contin aceste grasimi, utilizati uleiul de nuca in cantitati moderate, de exemplu, consumand aproximativ o lingura pe zi.
Nu consumati ulei de nuca daca sunteti alergic la nuci sau alte seminte inrudite, cum ar fi migdalele, nucile braziliene, caju, alune, nuci pecan sau fistic.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/walnut-oil-benefits/
https://olivadivita.com/10-amazing-benefits-of-walnut-oil-for-skin-hair-and-health/
https://www.healthline.com/nutrition/walnut-oil