Uleiul de neem provine din India, unde constituie inca din Antichitate un ingredient de baza in medicina ayurvedica. Aproximativ 70% din remediile ayurvedice au in compozitie ulei de neem care, in zona asiatica, este considerat un remediu universal. Se spune despre el ca este un produs cu proprietati unice, putand fi folosit atat in scopuri terapeutice, cat si ca produs de protectie a plantelor impotriva insectelor si ciupercilor parazite.
Datorita acestor calitati, uleiul de neem a devenit cunoscut in intreaga lume, iar daca nu ati aflat inca de utilizarile sale si de beneficiile asociate, va oferim toate informatiile in acest articol.
Ulei de neem – descriere generala
Uleiul de neem se obtine din fructele arborelui cu acelasi nume care creste in India, Bruma si Pakistan, putand atinge varsta de 200 de ani, timp in care se mentine permanent verde. Are o crestere rapida, motiv pentru care poate atinge chiar si 40 de metri inaltime, iar fructele sale sunt foarte asemanatoare cu maslinele verzi. Un arbore poate furniza pana la 40 de kilograme de fructe, care se preseaza la rece impreuna cu semintele si astfel se obtine ulei de neem. Un element definitoriu pentru uleiul de neem este mirosul puternic si respingator, care combina cumva izul de sulf cu cel de usturoi. Acest miros suparator dispare insa daca in uleiul de neem se adauga uleiuri esentiale de citrice, menta, rozmarin, lavanda, arbore de ceai sau alte plante cu o aroma placuta si pronuntata.
Nici ca aspect uleiul de neem nu este foarte placut la vedere, avand o culoare verde inchis spre maroniu. Consistenta sa variaza in functie de temperatura, astfel ca la temperatura camerei este vascos, iar la temperaturi de peste 25 de grade Celsius devine lichid. De asemenea, daca temperatura scade sub 12 grade Celsius uleiul de neem devine solid. Tinand cont de aceasta caracteristica, uleiul de neem trebuie incalzit usor inainte de utilizare, pana captata consistenta lichida, insa niciodata nu trebuie expus la o temperatura de peste 40 de grade Celsius, pentru ca aceasta ii distruge o parte din principalele substante active pe care vi le vom prezenta in capitolul ce urmeaza.
Ulei de neem – compozitie si proprietati
Pe masura ce a devenit tot mai cunoscut in intreaga lume, uleiul de neem a facut obiectul mai multor studii care au identificat nu mai putin de 135 de substante bioactive in compozitia sa. Cele mai importante dintre acestea sunt azadirahtina, nimbinul, nimbidinul, geduninul si mahmoodinul.
Dintre acestea, cea mai importanta este azadirahtina, despre care s-a dovedit ca este eficienta impotriva a circa 300 de specii de insecte si microorganisme. Aceasta face din uleiul de neem un puternic insecticid pentru plante si totodata un produs cu proprietati antibacteriene, antiparazitare si antifungice destinat uzului uman. Spre deosebire de alte produse similare care sunt toxice pentru oameni si animale, uleiul de neem poate fi folosit in deplina siguranta, intrucat este complet inofensiv pentru organismele cu sange cald. Acesta actioneaza doar asupra insectelor daunatoare si asupra microorganismelor, pe care nu le ucide pe loc, ci le afecteaza sistemul reproducator, impiedicand astfel inmultirea acestora.
In afara de compusii bioactivi amintiti mai sus, uleiul de neem mai contine o serie de acizi grasi dintre care amintim acidul linoleic si acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul erucic si acidul lignoceric.
Astfel, pe langa proprietatile antifungice, antiparazitare si antibacteriene, uleiul de neem are si efect antiinflamator, actionand si ca un emolient la nivelul pielii. Nu in ultimul rand, uleiul de neem este si un puternic repelent pentru tantari, muste, capuse si alte insecte nedorite.
Ulei de neem – beneficii
Pentru uz uman, uleiul de neem se foloseste cu preponderenta extern, in tratarea unor probleme cutanate, dar si ca tratament de intretinere a pielii si parului. De asemenea, puteti folosi ulei de neem si pentru ingrijirea sanatatii orale, tinand cont de efectul sau antibacterian.
Astfel, in cazul infectiilor cutanate cauzate de diferite bacterii si fungi, aplicarea de ulei de neem pe piele in zonele afectate limiteaza raspandirea agentilor patogeni si extinderea infectiei, grabind totodata vindecarea. Datorita acestui efect, uleiul de neem poate fi folosit ca tratament adjuvant pentru acnee, diferite eczeme, psoriazis sau herpes. Totodata, cu ulei de neem puteti scapa de veruci (negi) sau papilorame, care sunt cauzate de un microorganism, mai exact virusul HPV.
Si matreata poate fi combatuta cu ulei de neem, la fel si alte probleme de la nivelul scalpului, cauzate de bacterii sau fungi, care slabesc radacina firului de par. La fel de eficienta este aceasta substanta si impotriva paduchilor, de care se poate scapa usor aplicand ulei de neem pe scalp si pe par.
Persoanele alergice la acarieni pot folosi solutii cu ulei de neem, aplicate pe lenjeriile de pat si pe saltele, pentru a distruge aceste insecte microscopice si a preveni astfel reactiile neplacute.
In acelasi timp, aplicarea de ulei de neem pe piele previne intepaturile de capuse si de tantari, tinand la distanta si alte insecte.
Nu doar oamenii, ci si animalele se pot bucura de beneficiile uleiului de neem, care poate fi folosit pentru deparazitarea externa. Astfel, prin aplicarea de ulei de neem cainii, pisicile si alte animale domestice pot scapa usor de purici si capuse, beneficiind totodata si de protectie impotriva acestor insecte. Puteti folosi ulei de neem fara sa va faceti griji pentru siguranta animalelor intrucat produsul nu este toxic pentru ele cum, de altfel, nu este nici pentru oameni.
Chiar si plantele beneficiaza de proprietatile uleiului de neem, care poate fi folosit si ca tratament impotriva insectelor daunatoare si a fungilor.
Ulei de neem – moduri de utilizare
Avand in in vedere multiplele sale utilitati, exista si o gama variata de moduri in care uleiul de neem poate fi folosit. Pentru inhibarea mirosului neplacut, acesta se combina de obicei cu alte uleiuri vegetale sau uleiuri esentiale parfumate, respectand anumite proportii pentru nu-l dilua excesiv.
-
Pentru ingrijirea pielii, uleiul de neem este inclus ca ingredient in multe produse cosmetice, insa poare fi folosit si ca atare, aplicandu-se direct pe piele. Totodata, puteti adauga 1-2 picaturi de ulei in cremele pe care le folositi zilnic pentru ingrijirea tenului si a pielii. In mod similar se procedeaza pentru ingrijirea parului si a scalpului, de aceasta data combinand uleiul cu samponul.
-
Impotriva matretii sau a unor infectii fungice la nivelul scalpului, se adauga 2-3 picaturi de ulei de neem intr-un alt ulei vegetal, iar cu acest amestec se maseaza bine pielea capului si se lasa sa actioneze o ora, dupa care parul se spala cu sampon. In acelasi timp, impotriva paduchilor se aplica sub forma de masca de par obtinuta dintr-o crema combinata cu ulei de neem in proportie de 5-7%, iar aceasta se lasa sa actioneze 20-30 de minute.
-
Pentru tratamentul acneei poate fi folosit ca ingredient intr-o masca de fata cu argila sau se poate combina cu o crema de noapte, care se aplica inainte de culcare.
-
Daca doriti sa scapati de acarieni cu ajutorul uleiului de neem, combinati 7 mililitri din acest produs cu 50 de mililitri de alcool si 50 de mililitri de apa, in care mai puteti adauga circa 5 mililitri de uleiuri esentiale, pentru un miros mai placut. Toate ingredientele se adauga intr-un recipient cu pulverizator, dupa care solutia se amesteca bine si se aplica pe lenjeria de pat, saltea, perne, paturi si pilote.
-
Ca masura de protectie impotriva insectelor, este suficient sa aplicati cateva picaturi de ulei de neem intr-o crema de corp pe care sa o aplicati pe piele si astfel veti tine la distanta capusele, tantarii, mustele si viespile. In acelasi timp, daca doriti sa folositi uleiul de neem pentru a va proteja animalele de companie impotriva parazitilor externi, adaugati cateva picaturi in samponul cu care le spalati sau folositi un sampon care contine deja acest ingredient.
-
Nu in ultimul rand, pentru a obtine un produs de protectie a plantelor, amestecati 100 de mililitri de ulei de neem cu 50 de mililitri de sapun lichid cu pH neutru si un litru de apa calduta. Solutia astfel obtinuta se pulverizeaza o data pe saptamana pe frunzele si tulpinile plantelor, precum si pe solul de la baza acestora, pentru a tine la distanta acarienii si diverse insecte sau ciuperci daunatoare.