In mod traditional, utilizarea lavandei (Lavandula angustifolia), fie sub forma de condiment in anumite mancaruri, fie sub forma de ulei de lavanda, se considera a avea importante proprietati terapeutice si curative. Sub forma de ulei de lavanda, este folosit in aromaterapie, si este cunoscut faptul ca are proprietatea de a induce relaxarea, de a favoriza un somn odihnitor, dar si de a imbunatati functiile cognitive cum ar fi concentrarea, capacitatea de memorie si vigilenta. In aceeasi masura, exista tot mai multe dovezi care sustin utilizarea de ulei de lavanda ca forma de terapie a mai multor tulburari neurologice, datorita proprietatilor anxiolitice si sedative.
Farmacistii Catena recomanda gelul de dus regenerant Nesti Dante, imbogatit cu Verbena officinalis ca ingredient activ. Atingerea salbatica si pura a lavandei toscane, alaturi de parfumul frunzelor de verbina, confera o senzatie de energie si frumusete.
Mai multe investigatii efectuate atat pe organisme animale, cat si pe oameni, sugereaza ca acest tip de ulei esential poate imbunatati dispozitia, avand in acelasi timp efecte analgezice si anticonvulsivante, neuroprotectoare si de combatere a starii inflamatorii. Multe persoane mai folosesc ulei de lavanda pentru a ameliora simptomele asociate muscaturilor de insecte, arsurile si infectiile parazitare. Proprietatile potential terapeutice se datoreaza numerosilor compusi din aceasta planta, care prezinta activitate biologica. Uleiul de lavanda are intrebuintari terapeutice majore, insa poate fi folosit si pentru a conferi o aroma specifica anumitor bauturi si preparate.
Cum se obtine uleiul de lavanda?
Obtinerea de ulei de lavanda are loc prin procesul de distilare cu abur. Corola contine cea mai mare cantitate de ulei, reprezentand principala sursa de ulei de lavanda. Plantele sunt incalzite cu ajutorul unei conducte sub presiune, care face ca formatiunile vegetale bogate in ulei esential sa se sparga. Ulterior, uleiul trece in stare gazoasa, condensandu-se pe suprafata unei conducte cu apa rece. Ulterior, vaporii sunt colectati intr-un rezervor de stocare, unde se vor depune sub actiunea fortei gravitationale. Datorita polaritatii si densitatii apei si uleiului, initial amestecate, acestea doua se vor separa prin decantare. Ulterior, apa este evacuata, ramanand doar uleiul.
Ce beneficii are uleiul de lavanda?
Utilizarea de ulei de lavanda in rutina zilnica poate avea beneficii semnificative pentru sanatate. Exista mai multe studii care certifica faptul ca, intr-adevar, uleiurile esentiale, izolate din plante cu potential medicinal, pot reprezenta o alternativa terapeutica eficienta in anumite patologii si afectiuni. In cele ce urmeaza vor fi prezentate principalele beneficii asociate utilizarii zilnice a uleiului de lavanda.
Reducerea simptomelor de anxietate si promovarea starii de bine
Folosirea de ulei de lavanda in practica aromoterapiei s-a demonstrat ca poate imbunatati foarte mult starea de spirit a persoanelor anxioase, incercate de sentimente negative. Atat in forma de ulei de lavanda utilizat in aromaterapie, cat si sub forma de parfum, inhalarea mirosului floral specific pare sa imbunatateasca starea de spirit, sa relaxeze musculatura si sa reduca semnificativ tensiunea psihica. De asemenea, conform unui studiu de tip review, suplimentele alimentare care contin ulei de lavanda ar putea avea efecte terapeutice la pacientii cu anxietate moderata.
Ameliorarea insomniei si favorizarea unui somn odihnitor
Unul dintre principalele efecte atribuite utilizarii de ulei de lavanda il reprezinta capacitatea sa de a promova un somn odihnitor si de a ameliora simptomele insomniei. Conform unui studiu, o combinatie eficienta intre practicile sanatoase de somn si utilizarea de ulei de lavanda a ajutat persoanele cu insomnie sa aiba un somn mult mai odihnitor. De asemenea, s-a constatat faptul ca inhalarea, inainte de culcare, a parfumului emanat prin incalzirea uleiului de lavanda, a parut sa imbunatateasca energia si nivelul de vitalitate resimtite in ziua urmatoare.
Benefic pentru tratamentul acneei si ameliorarea simptomelor
Exista studii care sustin ca formula de ulei de lavanda are proprietati antibacteriene, antifungice si chiar antivirale. Prin urmare, utilizarea de ulei de lavanda poate fi benefica si pentru a ameliora simptomele asociate acneei. Acneea este o afectiune cauzata de agenti patogeni bacterieni. De asemenea, uleiul de lavanda are proprietati antiinflamatorii, sustinand astfel eficienta utilizarii acestuia in ameliorarea aspectului acneei.
Uleiul esential de Lavanda de la Solaris este un relaxant puternic si ajuta in diminuarea stresului si a oboselii excesive. Ajuta in calmarea mintii si a corpului.
Util pentru arsurile solare
Multe persoane sustin ca au folosit ulei de lavanda si pentru a-si trata arsurile solare. Mai mult decat atat, nu a fost vorba doar despre grabirea procesului de vindecare, ci si despre ameliorarea eficienta a simptomelor de durere, roseata si usturime. Uleiul de lavanda contine compusi care prezinta activitate antiinflamatorie, sustinand regenerarea si vindecarea pielii. Specialistii sustin ca aplicand ulei de lavanda pe piele, puteti beneficia de importante proprietati analgezice.
Ameliorarea durerilor de cap
Inhalarea vaporilor emanati in urma incalzirii de ulei de lavanda s-a constatat ca poate fi chiar deosebit de eficienta in ameliorarea durerilor de cap. Aceasta proprietate s-ar putea datora mai ales faptului ca lavanda contine compusi care au efecte neuroprotectoare, promovand relaxarea psihica, dar si efecte sedative, care contribuie la potentialule efect analgezic al uleiului.
Ameliorarea eczemelor si prevenirea xerodermiei
Utilizarea de ulei de lavanda s-a dovedit a fi eficienta si in ameliorarea manifestarilor eczemei si in prevenirea si tratarea xerodermiei. Fiind bogat in acizi grasi esentiali, cu efecte importante asupra integritatii pielii, utilizarea de ulei de lavanda asigura o bariera protectiva semnificativa pentru piele. De asemenea, uleiul de lavanda poate fi aplicat si pe par, asigurandu-i stralucirea, rezistenta si hidratarea optima.
Imbunatateste functia cognitiva si protejează creierul
Beneficiile utilizarii de ulei de lavanda nu se limiteaza doar la posibilitatea de a ameliora si de a trata simptomele asociate anxietatii. Conform specialistilor, inhalarea de vapori emanati prin incalzirea de ulei de lavanda poate ajuta la reducerea stresului oxidativ cerebral, ceea ce reduce riscul de a dezvolta boli neurodegenerative, cum sunt Alzheimer si Parkinson. Desi studiile au fost efectuate in special pe animale de laborator, cercetatorii sustin ca potentialele efecte de natura neuroprotectoare pot fi prezente si in cazul oamenilor, mecanismele de actiune fiind aceleasi.
Eficient pentru prevenirea caderii parului
Multi specialisti considera ca utilizarea de ulei de lavanda ar putea fi eficienta pentru prevenirea si chiar tratarea afectiunii numite alopecia areata. Conform unui studiu din 1998, utilizarea de ulei de lavanda timp de 7 luni a promovat cresterea parului cu pana la 44%. Intr-un studiu care a fost efectuat pe soareci de laborator, tratarea pielii acestora cu ulei de lavanda a promovat, pe langa cresterea parului, si aspectul sanatos al acestuia.
Ulei de lavanda – optiuni de utilizare
Utilizarea de ulei de lavanda poate lua mai multe forme, printre care:
-
aplicare directa pe piele (frecvent, in forma diluata);
-
folosirea in aromoterapie, intr-un difuzor de uleiuri esentiale sau incalzit intr-un dispozitiv special (fiind vorba despre uleiul esential de lavanda, forma cea mai concentrata a acestuia);
-
adaugarea catorva picaturi in apa sau alte tipuri de bauturi (formule speciale pentru uz intern).
Unele persoane folosesc acest tip de ulei si sub forma de parfum pentru haine, avand un miros deosebit de placut, revigorant si armonios. Exista si capsule care contin ulei de lavanda, in mod obisnuit in combinatie cu alte tipuri de plante medicinale benefice pentru organism.
Contraindicatiile folosirii de ulei de lavanda
In mod obisnuit, utilizarea de ulei de lavanda nu ridica riscuri, in special daca se face conform indicatiilor producatorului. S-a observat un potential efect advers in cazul copiilor expusi de-a lungul unei perioade prelungite la vapori de ulei de lavanda, considerandu-se ca uleiul ar putea fi un potential perturbator endocrin care poate afecta dezvoltarea sanilor la fetele si baietii aflati in perioada prepubertara. Multe uleiuri esentiale, printre care si cel de lavanda, pot fi otravitoare daca sunt inghitite. In general, 5 ml sunt indeajuns pentru un adult, iar 2-3 ml pentru un copil.
Prin urmare, nu se recomanda ingerarea unui ulei de lavanda de uz extern. De asemenea, persoane diagnosticate cu tulburari gastrointestinale nu ar trebui sa foloseasca ulei de lavanda pentru uz, intern inainte de a cere sfatul medicului specialist. Ingestia de ulei de lavanda ar putea provoca interactiuni cu anumite medicamente (anticoagulante, statine, anticonvulsivante). Avand efecte sedative, specialistii recomanda ca utilizarea uleiului de lavanda sa fie intrerupta cu cel putin 2 saptamani inainte de o viitoare interventie chirurgicala. Dozajul zilnic cu administrare orala ar trebui sa fie de cel mult 80-160 de miligrame pe zi, desi nu exista indicatii exacte in acest sens.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9357533/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
-
https://www.purplle.com/magazine/article/lavender-oil-benefits-and-uses
-
https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767
-
https://draxe.com/essential-oils/lavender-oil-benefits/
-
https://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922
-
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender