Daca pana acum nu ati consumat sau nu ati folosit ulei de dovleac, exista numeroase motive sa incepeti sa o faceti cat mai curand, dupa ce parcurgeti acest articol. Prin intermediul sau va vom arata ce contine acest ingredient, ce proprietati ii confera substantele din compozitia sa si ce beneficii sunt asociate cu consumul de ulei de dovleac.
Inainte de toate trebuie sa precizam ca uleiul de dovleac are utilizari multiple, putand fi folosit atat ca ingredient culinar, cat si ca remediu naturist, dar si ca produs cosmetic, pentru ingrijirea pielii si a parului.
Ulei de dovleac – mod de preparare
Pentru a obtine un ulei de dovleac de cea mai buna calitate se foloseste metoda presarii la rece, care pastreaza intacte toate substantele naturale din semintele prelucrate si nu altereaza cu nimic proprietatile benefice ale produsului final.
Asadar, uleiul de dovleac se obtine din semintele acestui fruct originar din America de Sud, care face parte din familia cucurbitaceelor. Pentru inceput, se extrag semintele, care se curata de resturile vegetale si se lasa cateva zile la uscat. Dupa aceea, se curata de coaja si se elimina impuritatile, iar miezul astfel obtinut se introduce intr-o presa speciala. Dispozitivul mecanic exercita asupra semintelor o presiune crescuta, sub influenta careia acestea sunt strivite si elimina uleiul de dovleac, care se scurge intr-un recipient, apoi este supus unui proces simplu de filtrare, pentru a elimina eventualele impuritati.
Este foarte important ca uleiul de dovleac sa fie obtinut prin aceasta metoda a presarii le rece, pentru ca orice alta procedura care presupune folosirea unor temperaturi ridicate distruge o buna parte din substantele benefice din seminte. Din acelasi motiv nu e recomandat sa se foloseasca ulei de dovleac pentru prajit sau ca ingredient in alte produse care necesita preparare termica, putand fi adaugat doar dupa ce acestea sunt luate de pe foc sau sunt scoase din cuptor.
Ulei de dovleac – compozitie si valori nutritionale
Uleiul de dovleac se remarca in mod special prin continutul de grasimi sanatoase mononesaturate si polinesaturate de tip Omega-3 si Omega-6, de care organismul are nevoie, dar nu si le poate sintetiza singur. Acidul linoleic, cel palmitic, oleic si stearic sunt substantele care furnizeaza aceste grasimi din uleiul de dovleac. Pe langa grasimi sanatoase, uleiul de dovleac mai contine polifenoli si catorteoizi, vitaminele A, D, E si K, alaturi de minerale precum fierul, zincul, magneziul, potasiul fosforul si calciul.
In ceea ce priveste valorile nutritionale, 100 de grame de ulei de dovleac contin aproximativ 900 de calorii, care se datoreaza exclusiv lipidelor. Aceasta inseamna ca uleiul de dovleac nu contine carbohidrati si nici proteine, iar daca acestea exista, cantitatea lor este neglijabila. Mai exact, in cele 100 de grame de ulei de dovleac luate ca valoare de referinta, 99,9 grame sunt lipide distribuite astfel:
-
52,70 de grame de acizi grasi polinesaturati (52,36 g acizi grasi Omega-6 si 0,34 g acizi grasi Omega-3);
-
33,55 grame de acizi grasi mononesaturati;
-
13,55 grame de acizi grasi saturati.
Fireste, valorile pot fi usor diferite de la un produs la altul, insa e important de retinut ca cele 100 de grame de ulei de dovleac asigura peste 21% din doza zilnica recomandata de lipide.
Ulei de dovleac – proprietati
Ca aspect, uleiul de dovleac poate avea o culoare verde inchis sau poate avea o nuanta rosiatica mai mult sau mai putin pronuntata, in functie de proportia de clorofila si caroten din compozitia sa. Are un grad de vascozitate ridicat, iar gustul este placut, cu o aroma specifica de seminte crude de dovleac si de nuca.
Datorita grasimilor si celorlalte substante pe care le contine, uleiul de dovleac este considerat un important remediu natural si totodata un aliment sanatos, cu numeroase proprietati benefice pentru organism. Mai exact, uleiul de dovleac este un puternic antioxidant si antiinflamator, are efect antiparazitar si imunostimulator, actionand totodata prin reducerea nivelului de colesterol si a glicemiei.
Ulei de dovleac – beneficii
Asa cum spuneam mai devreme, uleiul de dovleac poate fi folosit ca ingredient culinar, adaugat in salate si alte produse care nu necesita preparare termica si totodata este un bun remediu naturist, ce poate fi utilizat in scop terapeutic sau pentru ingrijirea pielii si a parului. Indiferent de modul de utilizare, uleiul de dovleac isi pune in valoare numeroasele beneficii datorate substantelor pe care le contine si proprietatilor conferite de acestea.
-
Reducerea riscului cardiovascular
Datorita grasimilor nesaturate pe care le contine din abundenta, uleiul de dovleac isi aduce o contributie importanta la reducerea nivelului de colesterol LDL, supranumit „colesterol rau” pentru ca se depune in interiorul vaselor de sange,, stand astfel la originea hipertensiunii arteriale si a unor evenimente cardiovasculare precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Grasimile nesaturate din uleiul de dovleac sunt procesate in ficat si se transforma in colesterol HDL, care joaca un rol pozitiv in organism. Mai exact, acesta curata sangele de colesterolul rau pe care il readuce in ficat, pentru a fi ulterior eliminat prin intermediul bilei, care ajunge in intestinul subtire.
-
Neutralizarea radicalilor liberi
Radicalii liberi sunt compusi chimici instabili care se formeaza in organism in urma proceselor metabolice, iar daca se acumuleaza in numar mare declanseaza un proces nociv cunoscut sub denumirea de stres oxidativ. Concret, acestia reactioneaza usor cu celulele si moleculele din corp, pentru a-si stabiliza sarcina electrica, cedand sau preluand de la acestea un electron. Astfel, structura celulelor se modifica, la fel si functionalitatea acestora, ceea ce poate duce la aparitia unor boli cronice si a altor probleme de sanatate.
Uleiul de dovleac are in componenta substante antioxidante ce reactioneaza cu radicalii liberi si ii stabilizeaza, reducand astfel stresul oxidativ si riscurile asociate.
-
Imbunatatirea sanatatii prostatei
Uleiul de dovleac este o sursa buna de zinc, un mineral important pentru sanatatea prostatei. Acesta este o glanda sexuala masculina situata in jurul uretrei, care incepe sa isi mareasca volumul pe masura inaintarii in varsta. Astfel apare hiperplazia benigna de prostata, o afectiune comuna caracterizata prin urinari frecvente, dificultati de urinare, nevoia emergenta de a urina si senzatia de golire incompleta a vezicii. Aceste simptome sunt urmarea faptului ca prostata marita exercita presiune asupra uretrei, impiedicand astfel eliminarea urinei.
Datorita aportului de zinc, dar si a efectului antiinflamator si antioxidant, uleiul de dovleac previne cresterea in volum a prostatei si totodata reduce riscul aparitiei cancerului la nivelul acestei glande.
-
Combaterea parazitilor intestinali
Semintele de dovleac, implicit uleiul obtinut prin presarea lor la rece, sunt cunoscute ca un remediu natural eficient impotriva parazitilor intestinali. Aceasta calitate se datoreaza in special cucurbitacinei, o substanta pe care semintele de dovleac o contin in cantitati semnificative. Cucurbitacina are capacitatea de a paraliza muschii parazitilor intestinali, pe care ii impiedica astfel sa se ataseze de peretii interiori ai intestinelor. In acest mod, parazitii nu se pot hrani si nici inmulti, iar efectul usor laxativ al uleiului de dovleac faciliteaza si eliminarea acestora din tractul digestiv, prin materiile fecale.
-
Stimularea cresterii parului
Aplicat pe par in forma sa pura sau ca ingredient in diferite masti sau produse de ingrijire a podoabei capilare, uleiul de dovleac constituie un remediu eficient impotriva alopeciei. Aceasta inseamna ca actioneaza impotriva caderii parului si totodata stimuleaza cresterea firelor pe care le hraneste datorita grasimilor din compozitia sa. Exista anumite studii care au relevat faptul ca aceleasi efecte se pot obtine si daca uleiul de dovleac este administrat si pe cale orala, nu doar aplicat local.
-
Cresterea sensibilitatii la insulina
Acidul linoleic din uleiul de dovleac are un efect pozitiv si asupra receptorilor insulinei de la nivelul membranelor celulare, care in anumite conditii devin mai putin sensibili la actiunea acestui hormon pancreatic, ce intermediaza absorbtia glucozei in celule. Apare astfel rezistenta la insulina, ce duce la o crestere a nivelului glicemiei si ulterior la aparitia diabetului zaharat de tip 2.
Datorita acidului linoleic, uleiul de dovleac creste sensibilitatea la insulina, imbunatatind astfel absorbtia glucozei in celule si prevenind aparitia diabetului.
-
Imbunatatirea functiilor cognitive
Membranele celulelor nervoase din structura creierului contin in proportii insemnate acizi grasi de tip Omega-3 si Omega-6, despre care am precizat ca se gasesc in uleiul de dovleac. Astfel, acest ingredient contribuie la dezvoltarea creierului, furnizand resurse necesare formarii structurilor care stau la baza acestuia. In acest mod, consumul de ulei de dovleac imbunatateste functiile cognitive, precum capacitatea de memorare si de concentrare, capacitatea de a procesa informatii si de asimilare a noi cunostinte, precum si creativitatea.
De asemenea, datorita aportului de grasimi nesaturate, consumul frecvent de ulei de dovleac previne aparitia afectiunilor neurodegenerative cauzate de distrugerea progresiva a celulelor nervoase, care nu mai sunt inlocuite de altele noi.