Tusea reziduala – ce este si cat persista aceasta dupa o viroza?

Tusea reziduala – ce este si cat persista aceasta dupa o viroza? Tusea reziduala – ce este si cat persista aceasta dupa o viroza?

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

tuse-reziduala

Tusea reprezinta o parte importanta a sistemului de aparare a organismului, fiind un act reflex. Atunci cand tusim, organismul incearca sa elimine microbii, mucusul in exces si substantele iritante care patrund prin intermediul traheei. Insa tusea este, de asemenea, si un simptom al infectiilor respiratorii virale. De obicei, tusea dispare odata cu infectia, dar in unele cazuri poate persista chiar mai mult de trei saptamani, in acest caz fiind vorba despre tuse reziduala. Globulele albe lupta impotriva infectiilor si ajuta organismul sa reduca inflamatia, cauzand simptome persistente. Tusea reziduala sau tusea post-viroza poate fi cauzata de gripa, bronsita, pneumonie, bronsiolita, faringita si poate fi responsabila si de aparitia altor simptome: gat iritat, durere in gat, raguseala. Expertii nu stiu inca de ce infectiile respiratorii virale duc la aparitia tusei reziduale, insa de vina se pare ca ar fi raspunsul inflamator la infectie, ce afecteaza mucoasa cailor respiratorii, aparand astfel o sensibilitate crescuta in urma infectiei, respectiv tusea.


Informatii despre tusea reziduala sau tusea post-viroza

Prin definitie, tusea reziduala este acea tuse care persista dupa o infectie a tractului respirator superior. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta poate sa persiste timp de 3 – 8 saptamani dupa disparitia celorlalte simptome. Pe langa gripa, mai exista si alte infectii virale ale aparatului respirator, ce pot conduce la tuse reziduala, de exemplu faringita, laringita, bronsita, bronsiolita, pneumonie, COVID-19. Pe de alta parte, astmul si boala de reflux gastroesofagian pot cauza o tuse asemenatoare cu tusea reziduala.

In anul 2021, oamenii de stiinta au investigat aspectele legate de tusea reziduala dupa infectia cu virusul SARS-CoV-2 si au descoperit ca inflamatia nervilor, ca urmare a raspunsului inflamator, ar putea conduce la o hipersensibilitate ce cauzeaza tuse reziduala.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport, supliment alimentar ce fluidifica secretiile bronsice, hidrateaza mucoasa bucala, avand efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator. Contine extract de patlagina, ulei esential de cimbru-de-cultura, ciubotica-cucului, grindelia.

Tusea reziduala poate fi si un simptom al fenomenului pe care medicii l-au numit long COVID, mai ales atunci cand exista si alte simptome. Long COVID poate afecta sistemele respirator, cardiovascular, neurologic, insa din pacate nu exista investigatii specifice care sa diagnosticheze acest fenomen.

Cauzele tusei reziduale

Dupa cum spuneam, pe langa infectiile virale – cauzele principale ale tusei reziduale, mai exista si alte probleme medicale responsabile de tusea reziduala.

Din cauza astmului, caile respiratorii se umfla si devin sensibile. Daca o persoana cu astm se imbolnaveste de  gripa, va exista o inflamatie suplimentara a cailor respiratorii. Acest lucru poate declansa atacuri de astm sau poate agrava simptomele astmului.

Refluxul faringo-laringian este o afectiune caracterizata prin deplasarea secretiei acide produse in stomac, ce ajunge la nivelul mucoasei esofagiene, provocand tuse si durere in gat.

Apneea obstructiva de somn poate cauza tuse cronica, fiind responsabila de inflamatia cailor respiratorii, reflux gastroesofagian, alaturi de sforait, oboseala pe timp de zi, dureri de cap, gura uscata, pauze in respiratie, stare de iritabilitate etc.

Naturalis Septocalmin Islandica este recomandarea farmacistilor Catena pentru a proteja mucoasa orala si faringiana. Are efect calmant asupra gatului, formeaza o pelicula antibacteriana la nivelul cavitatii bucale, sustine tractul respirator si sistemul imunitar. Contine extract de Cetraria islandica.

Tratament pentru tusea reziduala

Pentru tusea reziduala nu exista un tratament simptomatic, deoarece ea dispare treptat. Cu toate acestea, in formele severe de tuse reziduala se pot prescrie antihistaminice, decongestionante, bronhodilatatoare (care deschid caile respiratorii si impiedica formarea mucusului), antitusive, corticosteroizi inhalatori. Se recomanda consumul de lichide, ceaiuri si supe caldute, dusurile calde deoarece aburul contribuie la decongestionarea cailor respiratorii si trebuie evitate substantele iritante si fumatul.

Pentru stabilirea diagnosticului, pacientul va fi examinat fizic si i se va face o anamneza. De asemenea, medicul poate recomanda o radiografie toracica si o proba de sputa, substanta pe care plamanii o produc in cazul infectiilor de tract respirator superior.

Tusea reziduala – cat poate dura dupa o viroza?

Tusea reziduala poate dura intre 3 si 8 saptamani dupa o infectie de tract respirator superior. Dupa COVID-19 insa, tusea poate persista chiar si luni de zile. Tusea in sine nu este periculoasa, dar poate afecta calitatea vietii, iar uneori poate semnala o complicatie. Tusea reziduala nu este contagioasa, asa ca virusul nu mai poate fi transmis.

Este foarte important, insa, sa fiti atenti daca tusea se transforma dintr-una seaca intr-una cu mucus, daca tusiti cu sange sau experimentati si alte simptome noi.