Tusea alergica este un termen folosit pentru a face deosebirea intre tusea cauzata de alergii si tusea provocata de raceala comuna. Tusea este de obicei insotita de secretii nazale si congestie nazala, iar aceste simptome apar simultan cand o persoana se confrunta cu o raceala sau cu o reactie alergica. Uneori, tusea este dificil de diagnosticat si tratat, deoarece pacientii nu stiu exact care sunt cauzele ei. Drept urmare, multi iau medicamente nepotrivite si ineficiente si nu solicita asistenta medicala adecvata.
Tusea alergica este cauzata in primul rand de un sistem imunitar hiperactiv care raspunde excesiv la anumite substante la care organismul este expus. Acest lucru se intampla cand organismul confunda substantele inofensive cu cele nocive si initiaza astfel o reactie de autoaparare pentru a le indeparta. Acest lucru determina eliberarea histaminei, o substanta chimica pe care organismul o elibereaza cand pacientul sufera de o raceala. Histamina provoaca secretii nazale (rinoree), tuse, stranut si inflamarea cailor nazale, astfel incat pacientul incepe sa prezinte simptome asemanatoare racelii, fara sa fie racit. Acesta este momentul in care apare tusea alergica.
Nu exista o cauza a reactiilor alergice, insa unii oameni par mai predispusi la acestea decat altii. De obicei, aceste reactii se transmit ereditar, astfel incat persoanele cu antecedente familiale de alergii au un risc mai mare de a dezvolta tuse alergica. Conform studiilor, copiii cu un parinte alergic sunt cu 33% mai predispusi la a dezvolta alergii. Acest procentaj creste pana la 70% daca ambii parinti sunt alergici.
Ce este tusea alergica?
Alergiile pot provoca tuse cronica. Anumiti alergeni – cum ar fi polenul, praful sau parul de animale – ii pot face pe cei sensibili la acestia sa tuseasca.
Potrivit specialistilor, daca o persoana este sensibila la praf, parul animalelor de companie, polen, mucegai sau alti alergeni frecvent intalniti, este probabil sa experimenteze tuse ca urmare a alergiilor.
Tusea este un reflex absolut normal. Unii oameni se confrunta mai des cu tuse in anumite medii sau in timpul anumitor perioade ale anului. Acest lucru ar putea insemna ca tusea este un simptom al unei reactii alergice.
Cauzele tusei alergice
Tusea alergica este cauzata de reactia excesiva a sistemului imunitar la o substanta (alergen). Tusea alergica nu este cauzata de o infectie, asa cum se intampla in cazul racelii sau gripei. Mai degraba, este un simptom frecvent al alergiilor sezoniere si al rinitei alergice (febra fanului).
Printre alergenii care pot provoca simptome de alergie, printre care si tusea alergica, se numara:
-
polenul (provenit de la copaci, iarba) si anumiti alergeni alimentari (fructe, nuci);
-
acarienii de praf care traiesc in lenjeria de pat, covoare si mobilierul din locuinta;
-
mucegaiul, cum ar fi aspergillus (un alergen de interior care poate provoca probleme de sanatate).
Cand sunteti expusi la un alergen, sistemul imunitar produce imunoglobulina E (IgE). Aceasta substanta declanseaza o reactie in lant, care duce la eliberarea histaminei in sange.
Histamina este principala cauza a simptomelor alergice. Aceasta substanta provoaca largirea vaselor de sange mici si scurgerea lichidului in tesuturile din apropiere. Cand are loc la nivelul nasului si sinusurilor, aceasta reactie poate provoca secretii nazale abundente si congestie nazala (nas infundat).
Tusea alergica apare cand mucusul produs ca urmare a acestei reactii se scurge din nas prin spatele gatului (sindromul picaturii postnazale). Acest lucru poate provoca mancarimi la nivelul gatului, ceea ce declanseaza tusea.
Tusea poate fi cauzata si de medicamentele antialergice
Unele medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor pot provoca, de asemenea, tuse. Printre acestea se numara un anumit tip de antihistaminice, un medicament care impiedica histamina sa se ataseze de celule si sa declanseze inflamatia.
Antihistaminicele pot provoca uscarea si iritarea gatului, ceea ce poate cauza tuse. Aceasta tuse este in general usoara si dispare dupa intreruperea tratamentului.
Antihistaminicele mai vechi, cum ar fi difenhidramina, pot fi mai eficiente in tratarea tusei, dar provoca stare de somnolenta. Antihistaminicele mai noi, cum ar fi loratadina si cetirizina, pot ameliora simptomele alergice fara a provoca somnolenta.
Cu toate acestea, aceste antihistaminice de a doua generatie nu trateaza bine tusea, desi exista cercetari in curs de desfasurare privind modul in care anumite medicamente ar putea fi eficiente in tratarea tusei.
Tratament si remedii
Exista mai multe optiuni posibile de tratament pentru tusea alergica. Cel mai potrivit tratament este prescris in functie de anumiti factori, precum severitatea tusei, cat de des apare si de celelalte simptome cu care se confrunta pacientul. Printre optiunile posibile se numara:
-
antihistaminicele fara prescriptie medicala (OTC): antihistaminicele eliberate fara reteta medicala pot ajuta la ameliorarea tusei si a altor simptome in cazul multor persoane cu alergii usoare;
-
decongestionante: decongestionantele pot largi caile nazale si pot usura respiratia;
-
antihistaminice pe baza de prescriptie medicala: medicii ar putea prescrie antihistaminice care pot contribui la gestionarea alergiilor si la ameliorarea simptomelor precum tusea cronica;
-
injectii impotriva alergiilor (imunoterapie): injectiile impotriva alergiilor reprezinta o optiune de tratament pe baza de reteta, care ajuta la gestionarea alergiilor si a simptomelor cauzate de acestea;
-
ceai: unii oameni considera ca bauturile calde, in special ceaiul, pot ajuta la ameliorarea tusei. Ingrediente precum mierea, ghimbirul si turmericul pot contribui, de asemenea, la gestionarea tusei alergice.
Referinte:
https://www.verywellhealth.com/allergy-cough-5204689
https://www.healthline.com/health/allergies/allergy-cough
https://www.medicalnewstoday.com/articles/allergy-cough