Tuse seaca (uscata): de ce apare, cauze, tratament si remedii

Tuse seaca (uscata): de ce apare, cauze, tratament si remedii Tuse seaca (uscata): de ce apare, cauze, tratament si remedii

Ultima actualizare: 16 ianuarie 2025

Tusea este un reflex natural care ne ajuta sa ne curatam gatul si plamanii de iritanti si mucus. Exista doua tipuri de tuse: productiva (umeda) si neproductiva (seaca sau uscata). Tusea mai poate fi catalogata si drept acuta sau cronica. Potrivit American Lung Association, o tuse este cronica daca dureaza mai mult de 8 saptamani.

O tuse productiva (umeda) produce flegma sau mucus, pe care il elimina din plamani. O tuse neproductiva, cunoscuta si sub numele de tuse seaca sau uscata, evident, nu produce flegma sau mucus. Tusea seaca sau uscata poate provoca o senzatie de gadilare si este adesea cauzata de iritatii in gat.

O tuse seaca ocazionala este rareori un motiv de ingrijorare, dar o tuse seaca persistenta poate indica o afectiune medicala care ar putea fi grava.

Multe lucruri - de la alergii la reflux acid - pot provoca tuse seaca. In unele cazuri, nu exista o cauza evidenta. Dar indiferent de cauza, o tuse seaca persistenta va poate afecta viata de zi cu zi, mai ales daca se agraveaza pe timpul noptii.


Tuse seaca – factori de risc si cauze

De cele mai multe ori, tusea seaca este rezultatul unui virus. Nu este ceva neobisnuit ca o tuse uscata, seaca sa persiste cateva saptamani dupa raceala sau gripa.

Un factor agravant, in sezonul racelilor si al gripelor, este faptul ca sistemele de incalzire a casei pot usca aerul. Iar respirarea aerului uscat poate irita gatul si poate prelungi timpul de vindecare. Cu alte cuvinte, daca va confruntati cu o tuse seaca persistenta, verificati umiditatea din propria locuinta.

Alte cauze frecvente ale tusei seci sunt:

Astmul

Provoaca umflarea si ingustarea cailor respiratorii, care poate provoca tuse seaca impreuna cu simptome precum probleme de respiratie si respiratie suieratoare.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Refluxul de acid cronic poate provoca leziuni ale esofagului, iar iritarea esofagului poate declansa reflexul tusei.

Picurarea postnazala sau scurgerea nazala posterioara

Acesta este un simptom al racelilor si alergiilor sezoniere. Mucusul se acumuleaza in spatele nasului si gatului, de unde se scurge, activand reflexul de tuse.

Alergiile si iritantii din aer

Pot declansa reflexul tusei, pot prelungi timpul de vindecare sau pot provoca o supraproductie de mucus. Cei mai intalniti iritanti sunt fumul (inclusiv cel de tigara), polenul sau parul animalelor de companie.

Medicamentele cu inhibitori ECA

Sunt medicamente eliberate pe baza de reteta, care dilata vasele de sange, imbunatatind circulatia sangvina - cauzeaza tuse seaca cronica la aproximativ 20% dintre persoane.

Tusea convulsiva

Este o infectie respiratorie contagioasa, care provoaca o tuse seaca specifica. Popular este numita si „tuse magareasca” din cauza sunetului scos cand bolnavul inspira.

COVID-19

Tusea uscata este unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19. Alte simptome des intalnite sunt febra si dificultatile de respiratie.

Dintre cauzele mai putin frecvente ale tusei seci amintim:

  • pneumothorax sau plaman prabusit. Apare atunci cand plamanul se dezumfla brusc. Se poate intampla in mod spontan sau ca raspuns la o leziune toracica. Este mai frecvent la persoanele cu boli pulmonare subiacente. In afara de tuse seaca, pneumotoraxul poate da dureri bruste de piept si dificultati de respiratie.
  • Cancer de plamani. Uneori o tuse seaca persistenta poate fi un semn al cancerului pulmonar. De obicei, tusea legata de cancerul pulmonar nu dispare, dar se poate schimba in timp. De exemplu, tusea ar putea deveni mai dureroasa sau ar putea avea un sunet diferit.
  • Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu pompeaza sangele asa cum ar trebui. Printre simptome regasim tuse seaca si tuse seaca persistenta. Insuficienta cardiaca se poate manifesta si prin tuse care produce mucus spumos alb sau roz.

Cand este necesar consultul unui medic specialist?

O tuse seaca persistenta este rareori un semn al unei urgente medicale. Dar consultati imediat un docotor daca aveti febra (peste 39°C), dureri in piept, probleme de respiratie, dificultati la inghitire sau senzatia ca ceva este blocat in gat.

De asemenea, mergeti la un consult medical daca va confruntati cu tuse seaca persistenta. Mai exact, tusea dureaza mai mult de 2 luni sau pare sa se inrautateasca in timp ori daca incepeti sa eliminati sange sau mucus verde.

Tuse seaca – tratament

Principalele tipuri de tratament pentru tuse seaca include:

Decongestionante – sunt medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC) care trateaza congestia nasului si a sinusurilor. Iata ce le recomanda drept tratament pentru tuse seaca. Cand contractati un virus, mucoasa nasului se umfla si blocheaza trecerea aerului.

Decongestionantele induc vasoconstrictia, respectiv ingustarea vaselor de sange din nas, ceea ce reduce fluxul sangvin catre tesutul umflat. Pe masura ce inflamatia si productia de mucus scad, respirati mai usor.

Decongestionantele sunt recomandate ca tratament pentru tuse seaca si pentru ca ajuta la reducerea picurarii postnazale.

Atentie! Nu se recomanda administrarea decongestionantelor la copii cu varsta sub 12 ani, din cauza riscului mare de efecte secundare. Decongestionantele nu sunt administrate niciodata copiilor sub 2 ani din cauza complicatiilor grave, precum convulsii si tulburari de ritm cardiac.

Supresoarele sau antitusivele calmeaza tusea seaca blocand reflexul de tuse.

Siropurile antitusive recomandate ca tratament pentru tuse seaca actioneaza dupa acelasi principiu, reducerea reflexului de tuse. Ele pot avea ca ingrediente active diverse extracte din plante sau substante precum codeina. In acest caz, se vor elibera doar pe baza unei prescriptii medicale.

Pastilele pentru gat, care contin ingrediente precum miere, mentol si eucalipt, pot usura iritarea si pot reduce tusea seaca.

Inaltarea/ridicarea patului astfel incat sa dormiti cu partea superioara a corpului mai sus cu 15-20 cm poate ajuta la scaderea simptomelor de picurare postnazala si reflux gastroesofagian.

Faceti un dus fierbinte. Apa calda si aburul de la dus pot usura uscaciunea si iritarea gatului.

De retinut ca, pentru a putea apela la cel mai bun tratament pentru tuse seaca este important sa descoperiti care este cauza tusei seci.

Pe langa aceste variante de tratament pentru tuse seaca, puteti incerca si aceste remedii pentru tuse seaca.

Remedii pentru tuse seaca

Mierea este probabil prima pe lista celor mai populare remedii pentru tuse seaca si folosita atat la adulti, cat si la copiii cu varsta peste un an. O puteti utiliza simpla, cate o lingurita de mai multe ori pe zi, pentru a beneficia de proprietatile ei calmante sau o puteti combina cu lamaie. Aceasta ii va imprumuta din proprietatile ei decongestionante.

Lichenul de Islanda (Cetraria islandica), cunoscut si sub numele de muschi de piatra, este benefic in cazul inflamatiei si iritatiei la nivelul mucoasei faringiene, insotita de tuse seaca, efect datorat mucilagiilor pe care le contine. Are, de asemenea, actiune antimicrobiana.

Patlagina (Plantago major) este recomandata drept calmant, ca tratament simptomatic al iritatiilor orofaringiene si pentru tuse seaca asociata.

Menta contine mentol, care amelioreaza durerea si reduce tusea seaca. Menta ajuta, de asemenea, la reducerea congestiei. In plus, are calitati antibacteriene si antivirale.

Nalba-mare (Althaea officinalis) se foloseste din cele mai vechi timpuri pentru pentru calmarea gatului si reducerea iritatiei cauzata de tusea uscata. Radacina de nalba-mare are proprietati antibacteriene.

Turmericul (curcuma) contine curcumina, un compus cu proprietati antiinflamatorii, antivirale si antibacteriene. Printre beneficiile turmericului se regaseste si calmarea tusei seci.

Ghimbirul are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Daca doriti sa-i sporiti beneficiile, il puteti combina cu miere si veti obtine doua remedii pentru tuse seaca intr-unul.

Scaiul-vanat are actiune antiseptica si antiinflamatoare, decongestionanta si emolienta la nivelul cailor respiratorii. De ceea, il regasim pe lista cu remedii eficiente pentru tuse seaca.

Gargara cu apa si sare este un remediu usor de aplicat, care ajuta la calmarea gatului iritat, ce produce tuse seaca. Apa sarata ajuta la distrugerea bacteriilor din gura si gat. Nu se recomanda copiilor cu varsta sub 6 ani.

Folositi un umidificator! Aerul uscat poate agrava o tuse seaca. Daca doriti sa combinati cresterea umiditatii cu beneficiile aromoterapiei, alegeti un umidificator cu difuzor de aroma. Pentru aceasta folositi ulei esential de menta sau eucalipt, doua remedii pentru tuse seaca.

Folositi un purificator de aer! Acest aparat va poate ajuta sa scapati casa de iritantii din aer (alergeni) precum praful, fumul, polenul sau parul animalelor de companie. Acesti factori irita caile respiratorii si produc tuse seaca. De aceea putem trece pe lista cu remedii purificatorul de aer.

Pe care dintre aceste remedii pentru tuse seaca le-ati incercat?

Tuse seaca – metode de preventie

Este dificil sa preveniti o tuse seaca. Ceea ce va poate ajuta este:

  • sa evitati fumul de tutun
  • consumati multa apa
  • folositi un umidificator pentru a creste umiditatea aerului din locuinta sau birou
  • reduceti cat mai mult alergenii si factorii iritanti din mediul in care traiti.