Tusea este modul natural in care corpul isi protejeaza plamanii, acest reflex ajutand la eliminarea substantelor daunatoare din caile respiratorii, pentru a le impiedica sa patrunda in plamani. Toata lumea tuseste uneori, dar o tuse seaca persistenta poate avea numeroase cauze, de la alergii la virusi, astm sau cancer pulmonar, in astfel de cazuri fiind nevoie de tratament.
In articolul de fata vom descrie cateva dintre posibilele cauze ale tusei seci, dar si cateva optiuni de tratament si remedii casnice pentru tuse seaca.
Tuse seaca – simptome
Tusea este reactia automata a organismului cand un agent iritant patrunde in gat sau caile respiratorii. Reflexul de tuse va ajuta sa va curatati caile respiratorii superioare si inferioare, pentru a va proteja plamanii.
O tuse seaca se mai numeste si tuse iritativa si este cauzata de aparitia unei inflamatii la nivelul gatului si a cailor respiratorii superioare, fenomen care creeaza senzatia unei furnicaturi. In general, nu se produce mucus (sputa), ceea ce o deosebeste de tusea productiva, si deseori cauzeaza durere in gat din cauza tusei persistente, prin care corpul incearca sa scape de mucusul care de fapt nu exista.
O tuse seaca persistenta poate afecta calitatea vietii, mai ales daca va tine treji noaptea.
Daca o tuse iritativa dureaza mai mult de 3 saptamani, de obicei aceasta este considerata persistenta, iar in cazul in care fenomenul dureaza mai mult de 8 saptamani, poate fi clasificat drept tuse uscata cronica.
In situatia in care tusea persista mai mult de 3 saptamani sau se agraveaza, incepeti sa tusiti cu sange, aveti dificultati respiratorii, va pierdeti starea de constienta, aveti febra sau resimtiti dureri severe cand tusiti, trebuie sa va adresati medicului de familie sau farmacistului.
Tuse seaca – cauze
De cele mai multe ori, va puteti confrunta cu tuse seaca in urmatoarele cazuri:
Cand contractati vreun virus care provoaca raceala, simptomele dureaza aproximativ o saptamana, dar uneori va puteti confrunta cu tuse uscata care persista mult timp dupa ce restul simptomelor s-au ameliorat, fenomentul putand dura pana la 2 luni. Acesta este de obicei rezultatul iritatiei cailor respiratorii, care pot fi sensibile dupa o viroza.
-
Infectie a cailor respiratorii superioare
O infectie acuta a cailor respiratorii superioare apare din cauza unui virus sau a unei bacterii care va infecteaza nasul, gatul, faringele, laringele si bronhiile. Pe langa raceala obisnuita, alte exemple de infectii care cauzeaza tuse iritativa sunt sinuzita si faringita, in oricare dintre situatii fiind nevoie de remedii.
Alergiile apar cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la contactul cu o substanta straina inofensiva, dar pe care o considera un potential pericol. Astfel apar simptomele de alergie, printre care si mult agasanta tuse seaca.
Alergiile sezoniere, cunoscute si sub numele de febra fanului sau rinita alergica, sunt declansate de polenul plantelor. Pe langa tuse, va puteti confrunta cu mancarimi sau lacrimare a ochilor si nas infundat sau rinoree.
Astmul este o afectiune in care caile respiratorii se inflameaza si se ingusteaza. Persoanele cu astm pot avea tuse productiva sau neproductiva, dar e mai probabil sa prezinte tuse seaca. Tusea este un simptom comun al astmului. Desi in general nu este simptomul principal, unele persoane prezinta astm tusigen sau astm tusiv, manifestat prin tuse iritativa persistenta, situatie in care acestea trebuie sa se adreseze medicului pentru remedii de tuse seaca.
-
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian apare cand acidul din stomac ajunge frecvent in esofag, iritandu-l, fenomen care poate declansa tuse iritativa. In cele ce urmeaza vom mentiona cateva remedii si pentru astfel de cazuri.
Majoritatea persoanelor care se imbolnavesc de COVID-19 prezinta in general tuse seaca, nu tuse productiva, cum se intampla in general in caz de raceala sau gripa.
-
Sindromul picaturii postnazale
Cand aveti o raceala sau alergii sezoniere, membranele din nas reactioneaza producand mucus in exces. Acest mucus este mai apos si mai fluid decat de obicei, asa ca poate picura pe interiorul gatului. Picurarea postnazala poate irita nervii din zona respectiva, declansand tuse iritativa.
Alte cauze pentru tuse seaca ce pot necesita diverse remedii:
-
expunerea la substante chimice sau agenti iritanti;
-
bronsita;
-
crupa (la copii);
-
efectele secundare ale anumitor medicamente, cum ar fi antihipertensivele;
-
pneumonie;
-
fumat;
-
disfunctia corzilor vocale;
-
tuse convulsiva (pertussis);
-
inhibitori ai ECA;
-
pneumotorax;
-
cancer pulmonar;
-
insuficienta cardiaca;
-
fibroza pulmonara idiopatica.
Tuse seaca – diagnostic
Medicul de familie, alergologul sau un pneumolog poate depista cauza tusei uscate si recomanda remediile adecvate. Pe langa examinarea fizica, specialistul va recomanda probabil si anumite investigatii medicale, cum ar fi:
-
imagistica toracica, cum ar fi o radiografie sau tomografie computerizata (CT);
-
teste ale functiei pulmonare, cum ar fi spirometria;
-
test de inghitire cu bariu, daca se suspecteaza boala de reflux gastroesofagian;
-
analize de sange.
Tuse seaca – remedii
Tusea uscata poate fi dificil de tratat, deoarece odata ce caile respiratorii devin excesiv de sensibile, acestea se irita usor din cauza tusei, creandu-se astfel un cerc vicios.
Tratamentul consta de obicei in medicamente decongestionante si antitusive eliberate fara prescriptie medicala (OTC). Daca aceste remedii nu ajuta la ameliorarea tusei, medicul va poate prescrie anumite medicamente in functie de cauza care a declansat tuse iritativa.
Cauze tuse seaca
|
Remedii tuse seaca
|
COVID-19
|
– paracetamol pentru ameliorarea disconfortului
– medicamente antivirale si, in anumite cazuri, ventilatie mecanica
– spitalizare, in cazuri grave
|
Astm
|
– medicamente administrate printr-un inhalator, cum ar fi agonistii beta-2 si corticosteroizii
|
Fibroza pulmonara idiopatica
|
– anumite medicamente
– oxigenoterapie
– reabilitare pulmonara
– transplant pulmonar, in cazuri grave
|
Boala de reflux gastroesofagian
|
– medicamente precum antiacidele, blocantii receptorilor H2 si inhibitorii pompei de protoni
– modificari ale alimentatiei si stilului de viata
|
Sindromul picaturii postnazale
|
– decongestionante
– spray-uri nazale
– irigare nazala cu solutie salina
|
Infectii ale cailor respiratorii superioare
|
– hidratare optima
– analgezice pentru gestionarea simptomelor
– odihna
|
Cancer pulmonar
|
– interventie chirurgicala
– ablatie cu radiofrecventa
– chimioterapie, radioterapie
– terapie medicamentoasa tintita
– imunoterapie
– ingrijiri paliative
|
De asemenea, puteti incerca si urmatoarele remedii casnice si tratamente naturiste:
-
aport mai mare de lichide pentru un nivel optim de hidratare – incercati ceai fierbinte sau apa cu miere si lamaie pentru a calma caile respiratorii iritate;
-
sirop pentru tuse seaca sau bomboane antitusive – acestea favorizeaza productia de saliva, care calmeaza gatul;
-
miere – studiile arata ca mierea este unul dintre cele mai bune remedii pentru tuse, aceasta putand fi la fel de eficienta sau mai eficace decat majoritatea medicamentelor OTC pentru tuse. Medicul poate recomanda cantitatea potrivita de miere in functie de varsta persoanei bolnave.
-
umidificator – umiditatea suplimentara calmeaza caile nazale si durerile in gat si amelioreaza accesele de tuse uscata. De asemenea, puteti creste nivelul de umiditate facand un dus sau o baie fierbinte.
-
inclinarea patului – dormitul cu partea superioara a corpului inaltata cu 15-20 cm poate ajuta la ameliorarea sindromul picaturii postnazale si a bolii de reflux gastroesofagian. Puteti inalta capataiul patului folosind blocuri de lemn.
-
gargara cu apa sarata.
Nu toate remediile de mai sus sunt sigure pentru toata lumea. Copiii cu varsta mai mica de 4 ani nu ar trebui sa ia medicamente pentru tuse din cauza riscului de reactii adverse grave. De asemenea, mierea nu se da copiilor cu varsta mai mica de 1 an, deoarece in cazul bebelusilor mierea poate provoca botulism. Consultati medicul sau farmacistul pentru a va asigura ca folositi tratamentul adecvat.
Surse:
https://www.healthline.com/health/dry-cough
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324912
https://www.health.com/dry-cough-8663290
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21888-dry-cough-and-chest-tightness