Care sunt cele mai bune vitamine pentru ochi

Care sunt cele mai bune vitamine pentru ochi Care sunt cele mai bune vitamine pentru ochi

Ultima actualizare: 23 ianuarie 2025

vitamine-pentru-ochi

Scaderea vederii ar putea parea o problema inevitabila pe masura ce imbatraniti, insa cu ajutorul alimentatiei potrivite va puteti pastra o calitate mai buna a vederii mai mult decat ati crede. De exemplu, morcovii si legumele cu frunze verzi sunt considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru ochi, deoarece ofera antioxidanti si vitamine pentru ochi, cum ar fi vitaminele C, E si A. Acestea protejeaza macula, cristalinul si corneea ochiului, reducand totodata radicalii liberi si inflamatiile, care distrug tesuturile din ochi.

Odata cu trecerea anilor, ochii devin mai predispusi la daune cauzate de stilul de viata nesanatos si de sistemul imunitar hiperactiv, ceea ce provoaca inundarea corpului cu celule de aparare si hormoni care afecteaza anumite zone ale ochilor.

Cum pot vitaminele pentru ochi sa va mentina ochii tineri si ageri pana la o varsta mai inaintata? Cercetatorii au constatat ca alimentatia nesanatoasa este un factor de risc major pentru degenerescenta maculara si cataracta, afectiuni care pot aparea odata cu varsta.

Aportul mai mare de vitamina C, vitamina E si vitamina A poate reduce semnificativ riscul de aparitie a celor doua afectiuni.

Cele mai bune vitamine pentru ochi

Vitaminele A, C si E sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii ochilor. Vitaminele B pot fi, de asemenea, bune pentru ochi.

Deficientele de vitamine pot creste riscul de aparitie a unor afectiuni oculare, cum ar fi cataracta, glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta. Cercetarile sugereaza ca unele suplimente cu vitamine si minerale pot ajuta la protejarea sau incetinirea dezvoltarii acestor afectiuni.

Vitamina A

Vitamina A joaca un rol esential pentru vedere prin faptul ca mentine corneea clara, care este membrana transparenta a ochiului.

Vitamina A este, de asemenea, o componenta a rodopsinei, o proteina din ochi care va permite sa vedeti in conditii de lumina redusa.

Deficienta de vitamina A este rara in tarile dezvoltate, dar daca nu este abordata, poate provoca o afectiune grava numita xeroftalmie. Xeroftalmia este o boala progresiva a ochiului care incepe cu pierderea vederii pe timp de noapte. Daca deficienta de vitamina A continua, canalele lacrimale si ochii se pot usca. In cele din urma, corneea se lichefiaza, provocand orbire ireversibila.

vitamina-a

Vitamina A poate ajuta, de asemenea, la protejarea impotriva altor afectiuni oculare. Unele studii sugereaza ca alimentatia bogata in vitamina A poate fi asociata cu un risc redus de cataracta si degenerescenta maculara.

Alimentele bogate in vitamina A sunt cartofii dulci, legumele cu frunze verzi, dovleceii si ardeiul gras.

Vitamina E

Se crede ca multe afectiuni ale ochilor sunt asociate cu stresul oxidativ, care este un dezechilibru intre nivelul de antioxidanti si cel al radicalilor liberi din corp. Vitamina E este un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor, inclusiv a celulelor oculare, impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, care sunt molecule daunatoare si instabile.

Un studiu de sapte ani pe 3.640 de persoane cu degenerescenta maculara a aratat ca administrarea zilnica a 400 UI (unitati internationale) de vitamina E si a mai multor alti nutrienti intr-un supliment a redus cu 25% riscul de a trece la stadii avansate ale bolilor oculare cauzate de inaintarea in varsta.

vitamina-e

In plus, unele studii sugereaza ca alimentele bogate in vitamina E pot ajuta la prevenirea cataractei cauzate de varsta. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari, deoarece unele studii nu arata nicio asociere intre vitamina E si aceasta afectiune.

Alimentele bogate bogate in vitamina E sunt nucile, semintele si uleiuri de gatit. Somonul, avocado si legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, surse bune.

Vitamina C

La fel ca vitamina E, vitamina C este un antioxidant puternic care poate proteja ochii impotriva radicalilor liberi daunatori.

Vitamina C este necesara pentru a produce colagen, o proteina care ofera structura ochiului, in special in cornee si sclera.

Mai multe studii observationale sugereaza ca vitamina C poate ajuta la scaderea riscului de a dezvolta cataracta. De exemplu, un studiu observational a aratat un risc redus cu 75% de a dezvolta cataracta atunci cand aportul zilnic de vitamina C a fost de peste 490 mg, comparativ cu 125 mg sau mai putin. Un alt studiu a constatat ca administrarea regulata de suplimente cu vitamina C poate reduce riscul de cataracta cu 45%.

vitamina-c

Citricele si fructele tropicale, ardeiul gras, broccoli si varza kale contin cantitati deosebit de mari de vitamina C.

Vitaminele B6, B9 si B12

Cercetatorii au studiat, de asemenea, cateva vitamine B, in special vitaminele B6, B9 si B12, pentru impactul lor asupra sanatatii ochilor.

Aceasta combinatie de vitamine poate scadea nivelul de homocisteina, o proteina din corp care poate provoca inflamatie si care poate creste riscul de a dezvolta degenerescenta maculara.

Un studiu clinic la care au participat mai multe femei a demonstrat ca administrarea a 1.000 mcg de vitamina B12 impreuna cu vitaminele B6 si B9 poate reduce cu 34% riscul de a dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma beneficiile acestor suplimente. In plus, nu este clar daca un aport mai mare de alimente bogate in vitamine B ar avea efecte similare.

Riboflavina

O alta vitamina B studiata in legatura cu sanatatea ochilor este riboflavina (vitamina B2). Ca antioxidant, riboflavina poate reduce stresul oxidativ din corp, inclusiv din ochi.

In special, oamenii de stiinta studiaza potentialul riboflavinei de a preveni cataracta, deoarece deficitul prelungit de riboflavina poate duce la aceasta afectiune. Interesant este ca multe persoane care au cataracta au si carenta de vitamina B2.

vitamina-b2

Un studiu a constatat o scadere cu 31-51% a riscului de dezvoltare a cataractei atunci cand dieta participantilor a inclus 1,6-2,2 mg de riboflavina pe zi, comparativ cu 0,08 mg pe zi.

Autoritatile sanitare recomanda consumul a 1,1-1,3 mg de riboflavina pe zi. De obicei, aceasta cantitate este usor de obtinut, deoarece multe alimente sunt bogate in riboflavina. Printre acestea se numara ovazul, laptele, iaurtul, carnea de vita si cerealele fortificate.

Niacina

Functia principala a niacinei (vitamina B3) in organism este de a ajuta la transformarea alimentelor in energie. Poate actiona si ca un antioxidant.

Recent, studiile au sugerat ca niacina poate juca un rol in prevenirea glaucomului, o afectiune in care nervul optic al ochiului este deteriorat. De exemplu, un studiu observational a descoperit o asociere intre aportul alimentar scazut de niacina si aceasta afectiune.

In plus, un studiu pe animale a aratat ca dozele mari de suplimente cu niacina au fost eficiente in prevenirea glaucomului.

In general, sunt necesare mai multe cercetari cu privire la potentiala legatura dintre niacina si glaucom.

Suplimentele trebuie utilizate cu prudenta. Consumata in cantitati mari, de 1,5-5 grame pe zi, niacina poate provoca efecte adverse pentru ochi, inclusiv vedere incetosata, leziuni maculare si inflamatie a corneei.

Cu toate acestea, nu exista dovezi ca un consum de alimente bogate in niacina are efecte adverse. Printre sursele alimentare de vitamina B3 se numara carnea de vita, carnea de pasare, pestele, ciupercile, arahidele si leguminoasele.

Tiamina

Tiamina, sau vitamina B1, joaca un rol in functionarea corecta a celulelor si in transformarea alimentelor in energie. Poate fi eficienta si in reducerea riscului de cataracta.

vitamina-b1

Un studiu observational pe 2.900 de persoane din Australia sugereaza ca o dieta bogata in tiamina reduce cu 40% riscul de a dezvolta cataracta. Acest studiu indica, de asemenea, ca proteinele, vitamina A, niacina si riboflavina pot proteja impotriva cataractei. In plus, tiamina a fost propusa ca un potential tratament pentru stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice.

Un studiu clinic a constatat ca un supliment de 100 mg de tiamina luat de trei ori pe zi a redus cantitatea de albumina din urina - un indiciu al retinopatiei diabetice in diabetul de tip 2.

Sursele alimentare de tiamina sunt cerealele integrale, carnea si pestele. In plus, tiamina este adesea adaugata la alimente precum cerealele pentru micul dejun, painea si pastele.

 

 

Referinte: