Odata cu inaintarea in varsta este absolut firesc ca vederea sa sufere anumite modificari. De exemplu, se poate schimba felul in care percepeti culorile sau modul in care ochii se concentreaza pe obiecte. In schimb, unii oameni ar putea avea nevoie de mai multa lumina pentru a citi sau pentru a conduce.
Multe persoane se intreaba cum isi pot imbunatati vederea odata ce observa aceste modificari. Spre deosebire de schimbarile minore, care reprezinta o parte normala a imbatranirii, o multime de tulburari pot afecta serios vederea. Din fericire, multe dintre ele pot fi prevenite si tratate.
Unele probleme de vedere cauzate de inaintarea in varsta pot fi corectate cu interventii chirurgicale, ochelari sau lentile de contact. De asemenea, puteti lua anumite masuri pentru a va mentine sanatatea ochilor inainte ca problemele grave sa inceapa sa apara. Unele exercitii simple va pot mentine vederea sanatoasa.
Cea mai importanta si usor de retinut metoda este regula 20-20-20. Regula 20-20-20 este simpla: la fiecare 20 de minute, luati o pauza de 20 de secunde si concentrati-va pe un lucru aflat la 20 de metri distanta.
Trucuri pentru mentinerea sanatatii ochilor
Ochii preiau 85% din informatiile pe care le primim din mediul inconjurator, motiv pentru care mentinerea sanatatii lor este foarte importanta. Trebuie sa luam in calcul ca acestia sunt foarte expusi, interactionand direct cu factorii de mediu, si, de asemenea, ca isi pierd capacitatile odata cu inaintarea in varsta. Aceste motive ar trebui sa ne impinga sa efectuam controale oftalmologice de fiecare data cand simtim ca ceva este in neregula cu vederea sau, obligatoriu, dupa varsta de 40 de ani. Totodata, ar trebui sa ne indemne sa apelam la cateva trucuri pentru a-i proteja suplimentar.
Unul dintre aceste trucuri implica folosirea Picaturilor de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced sunt pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante.
Hraniti-va ochii in mod corespunzator
Din copilarie ni se spune sa mancam morcovi pentru ca acestia ajuta la dezvoltarea unei vederi bune si iata ca nu este un mit. Ca orice alt organ, si ochii au nevoie de o alimentatie speciala pentru a functiona la standarde inalte. Mai precis, au nevoie de trei vitamine esentiale: A, C si E. De asemenea, acizii grasi Omega-3, zincul si seleniul sunt nutrienti indispensabili unei vederi bune.
Consumati cat mai multe alimente de culoare galben-portocaliu, bogate in luteina, si obtineti vitamina A din produse lactate, ton, oua, ficat, spanac si rosii. Vitamina C se gaseste din abundenta in catina, macese, kiwi, ardei si citrice, iar vitamina E poate fi asimilata din uleiurile vegetale si fructele oleaginoase. Pestele gras contine din abundenta Omega-3, iar seleniul si zincul pot fi regasite in carne, peste si fructe de mare, oua, ciuperci, stridii sau seminte de susan si dovleac.
O dieta dezechilibrata produce carente si, prin urmare, faciliteaza aparitia tulburarilor de vedere, degenerescenta maculara, cataracta si alte afectiuni oculare ca uscarea ochilor si functionarea defectuoasa a glandelor lacrimale.
Discutati cu un optometrist despre suplimentele pe baza de prescriptie
Orice deficienta de vitamine poate perturba puternic sanatatea oculara pe termen lung, iar acest lucru poate afecta pe oricine. Cu toate ca au o alimentatie echilibrata, unii oameni nu pot sa absoarba toti nutrientii de care au nevoie doar din alimente.
De aceea, daca este necesar, optometristul le poate prescrie acestora suplimente alimentare care sa ajute organismul sa faca fata anumitor deficiente.
Incercati sa evitati suplimentele eliberate fara prescriptie medicala, deoarece unele vitamine pot fi daunatoare sanatatii atunci cand sunt luate in exces si fara sfatul unui profesionist.
Atentie la sanatate
Colesterolul marit poate perturba in mod indirect vederea. Acesta afecteaza vasele de sange si conduce la o crestere a tensiunii arteriale, iar ochii, fiind puternic vascularizati, pot fi o prima victima. Pe de alta parte, un indice glicemic mare devine periculos pentru ochi deoarece poate semnala un risc de diabet, iar aceasta boala poate provoca retinopatia diabetica, cu pierderea vederii. Faceti un test uzual de sange si tineti sub control valorile care depasesc limita normala.
Purtati ochelari
Expunerea excesiva la razele ultraviolete nu afecteaza doar pielea, ci si ochii, iar degenerescenta maculara sau chiar orbirea sunt repercusiunile cel mai des intalnite. De aceea, purtati ochelari de calitate, cu protectie UVA/UVB, atat vara, cat si iarna. Tineti cont ca zapada reflecta razele solare, iar efectul este mult amplificat.
De asemenea, daca petreceti mult timp in fata calculatorului sau a laptopului, folositi ochelari speciali de protectie.
Faceti pauze frecvente de la ecran pentru a mentine sanatatea vederii
De cele mai multe ori, atunci cand priviti pentru prea mult timp intr-un computer, o tableta sau un telefon, s-ar putea sa simtiti oboseala, senzatie de ochi uscati, dureri de gat si de umar si dureri de cap. Pentru a evita aceste lucruri ar trebui sa:
-
Urmati regula 20-20-20. Faceti o pauza de ecran la fiecare 20 de minute, uitandu-va la 20 de metri departare timp de aproximativ 20 de secunde.
-
Gasiti un scaun care sa va sustina spatele si gatul si asigurati-va ca ecranul este la nivelul ochilor.
-
Purtati ochelarii sau lentilele de contact conform recomandarilor specialistilor.
Stop fumatului
Fumul de tigara isi lasa si el amprenta negativa asupra sanatatii oculare prin afectarea sistemului circulator care nu mai transporta eficient nutrientii catre zona ochilor. Rezultatul direct este oxigenarea slaba a globului ocular care se traduce prin oboseala ochilor.
Demachierea este esentiala
Femeile, in special, nu ar trebui sa se culce niciodata machiate deoarece particule din rimel sau fard pot patrunde in interiorul ochiului si il pot irita si chiar inflama. Demachierea nocturna este absolut obligatorie pentru mentinerea sanatatii oculare. De asemenea, sunt benefice compresele cu musetel aplicate pe ochi, acestea avand rol de curatare si dezinflamare a zonei. Pe de alta parte, acoperirea ochilor din cand in cand cu felii de castravete sau de cartof sporeste luminozitatea ochilor si indeparteaza cearcanele si pungile de sub ochi.
Evitati sa va frecati ochii
Frecarea ochilor poate oferi o senzatie temporara de calmare si usurare, insa acest obicei poate distruge nervii din cornee si, de asemenea, poate facilita raspandirea bacteriilor. Acest lucru poate duce la aparitia infectiilor care sunt, de asemenea, asociate cu probleme de vedere.
Faceti sport in mod constant
Un stil de viata sanatos poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice cu un procent destul de mare, iar bolile oculare nu fac exceptie. Studiile au aratat ca mai multe afectiuni ale ochilor, cum ar fi glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta si retinopatia diabetica sunt toate asociate cu niveluri mai scazute de miscare fizica.
Nu trebuie sa deveniti un fanatic al fitness-ului, ci este suficient sa faceti o plimbare de 30 de minute prin cartier de patru ori pe saptamana pentru a va imbunatati considerabil sanatatea vasculara. Si nici nu trebuie sa mergeti neaparat pe jos. Orice tip de activitate fizica care imbunatateste circulatia sangelui va avea un impact pozitiv asupra sanatatii oculare.
Exercitiile cardiovasculare, cum ar fi miscarea aerobica, imbunatatesc fluxul de sange la nivelul nervului optic si al retinei si reduc in acelasi timp presiunea intraoculara. Asadar, faceti miscare, deoarece beneficiile acesteia depasesc cu mult eforturile. Activitatea fizica este excelenta pentru sanatatea ochilor si starea generala de sanatate.
Indepartati-va lentilele de contact inainte de culcare
Acest sfat simplu face minuni pentru sanatatea ochilor. Persoanele care poarta in mod uzual lentile de contact ar trebui sa le scoata noaptea inainte de culcare. Purtarea lentilelor de contact pe timpul noptii impiedica oxigenul sa ajunga la cornee. Acest lucru poate provoca inflamatie si chiar deformarea ochilor.
De asemenea, in acest fel, lentilele de contact pot sta intr-o solutie de curatare care ucide bacteriile, previne infectia oculara si prelungeste integritatea lentilelor.
Asa ca, asigurati-va ca va scoateti intotdeauna lentilele de contact inainte de culcare!
Referinte:
https://health.clevelandclinic.org/5-ways-to-maintain-good-vision-and-healthy-eyes
https://myeyewellness.com/10-tips-to-keep-your-eyes-vision-healthy/
https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight
https://www.oscarwylee.com.au/glasses/eye/health-tips-keeping-eyesight-healthy
https://www.specialtyeyeinstitute.com/good-eyesight/
https://www.clinicbarcelona.org/en/news/10-eye-care-tips
https://weillcornell.org/news/how-to-improve-vision-and-maintain-eye-health
https://eyeglassfactory.com/blog/tips-to-maintain-your-eye-health-and-vision/